Hjem
Ansattsider
Stipend

Stipend

Stipend for ansatte, som FOU og oppgjør, skal sendes i UiBhjelp ferdig kontrollert/attestert og anvist til øka-lønn. Stipend for studenter, som reisestipend/ utdanningsstipend, skal sendes i UiBhjelp ferdig kontrollert/attestert og anvist. Dette gjelder også for gjester, feks oppholdsstipend.

Hovedinnhold

Trekkfrie og trekkpliktige stipend

Trekkfrie stipend vil i hovedsak omfatte utdanningsstipend til studenter og oppholdsstipend til utenlandske studenter som kommer til Norge.  Sistnevnte kan i noen tilfeller være trekkpliktige, avhengig av program og stipendets månedlige beløp. Det er skatteetaten som tar denne avgjørelsen ved at studenten selv henvender seg til skatteetaten (SUA).

Stipendmottaker har mottatt invitasjonsbrev vedrørende opplysninger om stipendet. Her vil det fremgå hvilken type stipend det er, utdanningsprogram, stipendets totalbeløp og tidsrom for oppholdet. Ved henvendelse til SUA, skal dette brevet medfølge søknaden.

Når skatteetaten har avgjort om stipendet er trekkfritt/trekkpliktig, vil seksjon for lønn utbetale stipendbeløpet månedlig, og skatt vil eventuelt bli trukket i henhold til skatteetatens bestemmelser. Ved skattefritak vil bruttobeløpet utbetales.

Fritak vil ikke gjelde for doktorgradsstudenter, uansett program. Her vil heller ikke det månedlige beløpet ha betydning. Skattekort vil bli utstedt i henhold til søknad og vedlagt invitasjonsbrev.

Skjema for Studentstipend - ikke arbeidsforhold - benyttes når utbetaling av stipendet gjelder utdanningsstipend til studenter og/eller reisestipend til dekning av utgifter.

Reisestipend/reisestøtte

Man kan motta reisestøtte for kortere opphold i Norge (inntil 1 måned). I slike tilfeller skal det opplyses om reise og hotellutgifter. Disse utgiftene refunderes som reisestøtte. Hvis stipendet utgjør mer enn reise og overnattingsutgifter, skal den overskytende delen utbetales som oppholdsstipend. Som regel vil den overskytende delen utgjøre et mindre beløp som dermed kan utbetales som trekkfritt stipend.

Link til skjema for oppholdsstipend

Forsknings- og Utdanningsstipend (FOU)

Person som er skattemessig bosatt i Norge og er på forskningsopphold i utlandet.

Denne type stipend er trekkpliktige. Imidlertid kan deler av stipendet være trekkfritt dersom merutgifter ved oppholdet kan dokumenteres.

Eksempler på merutgifter som kan regnes som trekkfrie er:

  • Faktiske reiseutgifter (til-fra)
  • Husleie, strøm, innbo, leie av garasje og internett dersom en ikke leier ut boligen i Norge.
  • Dobbel husholdning. Gjelder kun dersom man forsørger familie med barn i hjemlandet.
  • Enslige kan få dekket merutgifter hvis det kan dokumenteres at utgiftene er høyere enn i Norge
  • Skolepenger dersom ikke offentlig skole kan benyttes. Skolepenger kan bli dekket hvis det offentlige skolesystemet ikke har tilstrekkelig tilbud. Gjelder ikke Danmark og Sverige.  
  • Visum
  • Vaksiner
  • Forsikringer dersom ekstra forsikring må betales. Dersom UiB må dekke fordyret forsikring kan det være grunn til å be skatteetaten om en bindende forhåndsuttalelse på skattevurdering.
  • Flyttekostnader
  • Kjøp/leie av bil er ikke trekkfritt

Det gjøres oppmerksom på at alle merutgifter må dokumenteres. Udokumenterte utgifter er trekkpliktige. Reiseutgiftene skal være med i denne oversikten, men det skal ikke sendes reiseregning.

Utgifter til barnehage i utland er ikke lengre trekkfritt etter nye regler fra 2019. Forskeren er henvist til foreldrefradrag etter vanlige regler. Om UiB dekker barnehage må dette innberettes som trekkpliktig lønn.

 

Utbetaling av stipendbeløp

Anvisende myndighet har ansvar for å oppgi beløpet som skal utbetales som et engangsbeløp, forskudd. Mottaker av stipendet må utarbeide en oversikt med anslag over forventede merutgifter og størrelsen på disse. Beløpet utbetales a konto, og vil bli avregnet når arbeidstaker er tilbake etter endt opphold. Skjema for utbetaling: FOU stipend

Etter avsluttet forskningsopphold, skal arbeidstaker snarest, og senest innen en måned, levere endelig oppgave som viser en oversikt over samtlige kostnader ved oppholdet, inkl. reisen til/fra. Skjema skal anvises, og sendes seksjon for lønn vedlagt kvitteringer for merutgifter. Arbeidsgiver skal på grunnlag av type merutgifter vurdere skatteplikt/fritak. Ved oppgjør vil utbetalingen foretas som trekkfritt stipend, evt kan deler av stipendet være trekkpliktig hvis noen av utgiftene ikke kan betraktes som trekkfrie merutgifter. Stipendbeløpet som er utbetalt som forskudd vil bli trukket ved oppgjøret.

Link til oppgjørsskjema

Seksjon for lønn vil foreta en nøyaktig avregning, og innrapportering til skattemyndighetene vil bli foretatt i henhold til opplysningene.

Etter endt utenlandsopphold og meldt tilbakeflytting til Norge, må du oppdatere ditt skattekort dersom du har endret dette før utreise. Kontakt seksjon for lønn når endring av skatteopplysninger har blitt gjort etter utenlandsopphold. 

Les mer om stipend som skal utbetales til studenter eller gjester ved UIB her.