Hjem
Institutt for geografi
Nyhet

Utveksling til Fiji

Jeg gledet meg veldig til å reise på utveksling å så frem til å kunne oppleve et helt nytt sted. Når jeg skulle søke utveksling var åpen for det meste, men når jeg først skulle for kun et semester syntes jeg det var fristende å dra et sted langt borte.

Norsek studenter på Fiji
Julianne Husmo sammen med de norske utvekslingsstudentene på USP høsten 2023.
Foto/ill.:
Julianne Husmo

Hovedinnhold

Jeg var også svært interessert i å prøve å bo i et veldig annerledes land enn Norge. Jeg hadde hørt mye bra om Fiji og deres kultur. Det var også noen andre geografistudenter som hadde vært på utveksling til Fiji tidligere slik at jeg fikk hjelp fra de også.

Suva og Fiji

Universitetet jeg gikk på ligger i Suva som er hovedstaden på Fiji. Fiji er et fantastisk sted med masse kultur og fantastisk natur. Men Fiji er også et mye mindre utviklet land med mange og store ulikheter fra Norge. Lokalbefolkningen er kjempehyggelige og imøtekommende og viser stolt frem sitt land og kultur. Jeg var nødt til å tilpasse meg mye nytt og det er mange ting som er svært annerledes. På Fiji har de såkalt «Fiji-time» som vil si at folkene der tar ting veldig rolig, er ikke så strenge på planlegging og det er ofte forsinkelser. Dette kan være litt irriterende, men også noe som vi fra Norge kan ha litt godt av å oppleve for noen måneder. Jeg måtte lære meg at alt order seg som regel til slutt selv om ting tar tid der.

Universitetet

Campusen til University of the South Pacific ligger i byen Suva og er et kjempefint universitet. Det er litt andre systemer og en annerledes undervisningsmetode enn det jeg var vant med fra Norge, men det gikk fort å tilpasse seg. De er veldig forståelsesfulle når det kommer til oss internasjonale studenter om det er noe vi ikke skjønner. Internasjonalt senter er også svært hjelpsomme når det gjelder alt som har med utvekslingsoppholdet å gjøre.

Fag og undervisning

Jeg har tatt frie emner på USP. Jeg tok emner i ledelse, turisme i South Pacific og geografiemner som handler om mennesker og kultur. Disse emnene hjalp meg å forstå litt hvorfor ting er som det er på Fiji og ga meg mye ny kunnskap. Jeg valgte også emner med feltturer som ga meg muligheten til å få en enda bedre forståelse av samfunnet og det vi lærte. Her var foreleserne og de andre studentene veldig ivrige på å vise og fortelle meg historier.

Jeg syntes USP er et fantastisk valg for geografistudenter på grunn av deres erfaringer og perspektiver på klimaendringer, samfunn og miljø. Det er også mange fag og velge mellom og flinke forelesere.

Jeg valgte fag ut ifra timeplanen. Jeg hadde undervisning og seminarer på tirsdager, onsdager og torsdager. Dette gjorde det lett å kunne bruke de andre dagene på reise og opplevelser. Det var også mer obligatorisk undervisning i form av obligatoriske seminarer hver uke. Det var mye innleveringer, tester og noe som ligner lekser. En annen ting som var veldig uvant var at eksamen foregår for hånd. Å skrive essayer og oppgaver for hånd uten tilgang på ordbok var veldig nytt. Jeg merket at det er lenge siden jeg har skrevet mye for hånd.

Bolig

Jeg bodde i en leilighet med en annen norsk jente og en jente fra Tyskland. Jeg valgte å leie privat, men det er også tilgang på studentboliger på campus. Vi fikk god hjelp av internasjonalt senter til å finne bosted. Kostandene for å leie på Fiji er relativt billig. Jeg betalte ca. 3500 kr i leie i måneden for en leilighet med god standard på Fiji.

Fritid

Å være utvekslingsstudent på Fiji er veldig sosialt. Det er både opplegg fra skolen og mye engasjement bland de internasjonale studentene. Vi var 7 studenter fra Norge og til sammen ca. 50 internasjonale studenter. Det var veldig lett å bli kjent med de andre internasjonale studentene. De lokale er også svært åpne for å bli kjent. Jeg brukte også mye tid på å reise rundt på Fiji og oppleve så mye som mulig. Det er lett å reise på korte og lengre turer. Både til fosser, badesteder, andre øyer og til landsbyer. Jeg sa ja til alle turer som ble arrangert og fikk opplevd mye av det Fiji har å by på.

Samla vurdering av utvekslingsopphaldet

Utveksling til Fiji var helt fantastisk. Utvekslingen har gitt meg nye perspektiver, erfaring, ny kunnskap og fine vennskap. Jeg er kjempeglad for at jeg valgte å dra til Fiji. Jeg sitter igjen med helt fantastiske minner og erfaringer som jeg kommer til å ta med meg videre i livet og i utdannelsen. Jeg syntes at Fiji er et fantastisk sted å dra for geografistudenter. De har mye spennende å fortelle når det kommer til klima, miljø, kultur og samfunn.

Tips til andre som vil reise hit

Fiji er ikke for alle og det er mye som er svært annerledes fra hva vi er vant med fra Norge. Si ja til opplevelser, reiser, bekjentskaper og smak på det de serverer. Vær åpen for muligheter som oppstår. Søknadsprosessen var ganske tung, men det er virkelig verdt det!