Syv innovative prosjekter mottar UiB Idé-finansiering
Fire forskerprosjekter og tre studentprosjekter har blitt finansiert av innovasjonsprogrammet UiB Idé.

Hovedinnhold
– Støtten fra UiB Idé er veldig viktig for meg. Ellers kunne vi ikke finansiert utstyret, som er veldig dyrt. I tillegg gir dette stipendet meg mulighet til å bruke tid på prosjektet som jeg ellers ikke ville hatt, sier Katharina Hauer, doktorgradsstipendiat ved Institutt for fysikk og teknologi, ved Fakultet for naturvitenskap og teknologi.
Diamant som halvleder
Hun mottar finansiering fra UiB Idé for prosjektet "Novel plasma reactor for synthesizing diamond as semiconductor material". I prosjektet har Hauer og kollegaene som mål å introdusere et nytt reaktordesign som muliggjør diamantbelegg på store områder, samtidig som høy kvalitet sikres.
Nyvinningen vil kunne bidra til å løse den største hindringen ved bruk av diamanter som halvledermateriale. UiB Idé-komiteen bemerker at hvis prosjektet lykkes, kan den samfunnsmessige betydningen være betydelig, ved å introdusere mer effektive, langvarige og mer miljøvennlige elektroniske enheter.
Hauer forklarer at prosjektet tar for seg to utfordringer.
– For det første har det vært en utfordring å bruke diamant over store områder. Dette prosjektet har potensial til å ha stor innvirkning på mange applikasjoner. Og for det andre muliggjør det utbredt bruk av diamant som halvledermateriale i industrien. Med den nye reaktoren vi vil utvikle, vil bruk av diamant bli konkurransedyktige med dagens løsninger. Og diamant har så mange fordeler. Det vil gjøre elektronikk mer miljøvennlig, og dette er det viktigste punktet for meg, sier hun.
Støtten fra UiB Idé vil bli brukt til å kjøpe deler til den nye reaktoren som er nødvendig for å lage diamantplater, for eksempel en temperaturkontrollert plattform hvor diamanten vokser, nødvendige materialer, og leie av laboratorieplass ved universitetet.
Vil bruke KI til å støtte lokale nyhetsredaksjoner

Professor Andreas L Opdahl.
Professor Andreas L. Opdahl ved Institutt for informasjons- og medievitenskap er tildelt midler fra UiB Idé for prosjektet Demokratibasen, som skal benytte kunstig intelligens (KI) for å gjøre sakspapirer på kommunenivå enkelt tilgjengelig for norske lokaljournalister, i tillegg til forskere, politikere og allmennheten.
– Denne tildelingen gir oss muligheten til å forsterke Demokratibasen med analyseteknikker fra KI-forskningsfronten, sier Opdahl, og legger til at midlene fra UiB Idé blant annet vil bli brukt til å utvikle metoder for mer presise dokumentsammendrag og for å rangere kommunale saker etter mulig nyhetsverdighet.
Ifølge komiteen for UiB Idé er prosjektgruppen bak Demokratibasen en solid og tverrfaglig prosjektgruppe, med god teknologisk og journalistisk forankring. Komiteen trekker blant annet frem at gruppen har en langsiktig plan for videreføring av prosjektet, blant annet gjennom et etablert samarbeid med Senter for undersøkende journalistikk (SUJO) og VIS - og at det allerede foreligger en fungerende prototyp med etablert bruk og støtte fra aktører i bransjen.
«Søknaden kombinerer høy samfunnsrelevans med realistiske aktiviteter, og prosjektet har tydelig potensial for videre vekst, både teknologisk og organisatorisk», kan man lese i juryens begrunnelse for tildelingen på 500 000 kroner.
Brettspill skal inspirere ungdom

Student Bendik Hjertholm Voldseth og teamet ved Geofysisk institutt tester Fysikkspillet, som de har fått UiB idé-tildeling for.
Student Bendik Hjertholm Voldseth og teamet hans ved Geofysisk institutt har fått støtte fra UiB Idé til å utvikle et pedagogisk brettspill som skal gjøre fysikk både morsomt og tilgjengelig. Prosjektet, som har fått navnet FysikkSpillet, kombinerer læring og lek for å skape en engasjerende opplevelse for ungdom – og kanskje også et kommersielt gjennombrudd.
– Vi er alle veldig glade for å ha fått stipendet! Men på grunn av eksamener, masteroppgave og boligsalg har vi ennå ikke rukket å feire, ler Voldseth.
– Stipendet er essensielt for å nå målet, da vi rett og slett ikke har økonomi til å fullføre prosjektet uten denne støtten.
Midlene skal brukes til profesjonell illustrering, samt produksjon og testing av prototyper. Målet er å utvikle et ferdig brettspill som både underholder og fremmer fysikkforståelse.
UiB Idé-komiteen trekker frem prosjektets innovative kombinasjon av faglig innhold, lav teknologibarriere og sosial interaksjon. Gjennom lek og samarbeid skal spillet senke terskelen for å utforske fysiske konsepter. Spillet skal testes i skoler i Bergensområdet, og teamet har allerede begynt å bygge et nettverk av samarbeidspartnere for å sikre høy kvalitet og bred distribusjon.
25 søknader
Av 25 søknader har komiteen besluttet å fullfinansiere tre studentprosjekter og fire forskningsprosjekter, mens ett av prosjektene søkte om 50 000 kroner og ble derfor tildelt UiB tidlig idé-stipendet. Totalt har prosjektene i 2025 blitt tildelt 2 299 500 kroner (se mer info i faktaboks).
– Jeg vil gratulere alle mottakerne. Noen imponerte oss gjennom sine kreative idéer, andre gjennom deres ambisjon om å anvende forskningen for å forbedre menneskers liv, sier Yves Aubert, leder av UiB Idé-programmet ved Forsknings og innovasjonsavdelingen.
Han forteller at UiB Idé-programmets budsjett i år har økt med 50 % som en konsekvens av de mange utmerkede prosjektidéene som ikke kunne finansieres tidligere år, på grunn av budsjettstørrelsen.
– Jeg er glad for å se at de ekstra midlene har blitt rettferdiggjort, og jeg ser frem til å se UiB-studenter og forskere bruke muligheten til UiB Idé for blant annet å vekke barns interesse for fysikk, bidra til global vannforvaltning, og bruke journalistisk innovasjon for å etterprøve arbeidet til lokale myndigheter, sier Aubert.
Seniorrådgiveren legger til at studenter, forskere og andre ansatte, samt eksterne gjester, vil få muligheten til å lære mer om de nye UiB Idé-prosjektene på UiB Innovasjonsdag, 19. september.