Hjem
Kunst og hage

Møte

En asurblå, vevd flate møter en laminert, mønstret hvit. I kontrasten mellom den sterke blåfargen og det lette hvite oppstår en visuell kommunikasjon, både mellom tekstilene og utover mot publikum.

Solveig Aalberg: Møte IV, 2002.
Solveig Aalberg: Møte IV, 2002.
Foto/ill.:
Alf E. Andresen

Hovedinnhold

Blåfargen i det vevde tekstilet er ganske jevn, ensartet. Fokuset blir dermed på selve tekstilet, som har en tydelig tekstur. Fem vevde stykker er sydd sammen, noe som gir ekstra aksenter til rytmen i flaten. Det repetitive mønsteret i veven står i tydelig motsetningsforhold til det andre, hvite tekstilet, som er mye glattere. Det er laget av laminert bomull, men med mønstre sydd utenpå, så også det blir noe mer enn en todimensjonal flate. Sorte streker bukter seg som årringer bortover flaten, de tilsynelatende tilfeldige, elegante bevegelsene kan minne om jugendstil. En vid, blå krusedull er sydd vertikalt, på tvers av de andre linjene.

Tekstilene er en del av serien Møte. Her har Solveig Aalberg satt sammen ensfargede vevde flater og lerretsflak med sting, to og to. Den fargede flaten uttrykker uendelighet, ro og tid, mens den laminerte delen står for uro og rastløshet. Slik undersøker hun ikke bare sammensetningen av materialene, men også stemningen som oppstår når ulike uttrykk stilles opp mot hverandre.

Solveig Aalberg (1955-) er billedkunstner. Hun jobber mest med tekstil og tegning, i et abstrakt formspråk som søker å uttrykke mest mulig med enkle virkemidler. Aalberg har hatt en rekke separatutstillinger, og har deltatt på store gruppeutstillinger som International Fiber art Biennale i Beijing, tekstiltriennalen i Arsenals, Riga, og Tekstilkunstsymposiet i Riga. Hun har dessuten vært konsulent for offentlige kunstinnkjøp, og i 2008 var hun kurator for en utstilling i Galleri Trafo.

NORA SØRENSEN VAAGE