Hjem
Kunst og hage

Fargefelter

Fire ruter spiller sammen, og mot hverandre, i Siren Blytts maleri.

Siren Blytt
Siren Blytt. Maleri
Foto/ill.:
Alf E. Andresen

Hovedinnhold

Feltene er nesten ensfargede, i høstlige toner. Bare i det oransje feltet nede til venstre er det klare innslag av en annen farge: sorte, blomsteraktige former – kanskje er det bjørnebær? Det er i så fall det eneste gjenkjennelige motivet i bildet. Ruten ved siden av har en ganske jevn farge, dus mosegrønn, egentlig mer som fargen på lav.

Over det oransje, en blekgul, nesten kremfarget rute. Den siste fjerdedelen av billedflaten har det største fargespillet: her er rustbrunt delvis dekket av et klarere, rødt strøk. Toner av grønt og gult skinner igjennom de tykke lagene av maling. Samspillet mellom fargene gir et inntrykk av tidlig høst, skogbunn, lukten av lyng. Samtidig er det ingen tvil om at det er et maleri. Det maleriske i bildet åpner for fri assosiasjon, og for kontemplasjon.

Siren Blytt (1961-) er billedkunstner. Bildene hennes er som regel abstrakte malerier, av og til collager. Hun har ofte brukt tekstfragmenter i bildene sine, de dukker opp mens hun hører på musikk. Blytt har gjort utsmykkinger til Bønes Kirke, Hotell Geiranger og Helse Vest, og har hatt en rekke separatutstillinger.