Hjem
Kunst og hage

Underlige hattemennesker

Kjetil Finnes figurer ser ikke akkurat ut som folk du møter på gaten. Her er merkelige kostymer og narraktige hatter i en brun fargepalett. Man kan tenke seg at Finne har portrettert medlemmer av et omreisende sirkus, slike som har gammelmodige kostymer uten å være fra en bestemt epoke.

Kjetil Finne, en av to tegninger, 1995.
Kjetil Finne, en av to tegninger, 1995.
Foto/ill.:
Alf E. Andresen

Hovedinnhold

I Finnes to tegninger i Administrasjonskvartalet er det først og fremst hodeplaggene som skiller seg ut. Begge bildene forestiller en ung mann, med en stripete hatt. Den ene har en lue som går opp i en spiss, mens den andres hodeplagg stikker rett ut til begge sider av hodet, som Pippi Langstrømpes fletter. Bildene er tegnet med blyant på gråpapir. Bare Pippi-hatten bryter med det grå og brune, med innslag av lyseblått.

Selv om hattene er sære, er det ingenting fjollete i personenes ansiktsuttrykk. Han med Pippi-hatten har et måneformet ansikt, med rosenknoppmunn og små, ettertenksomme øyne. Det intelligente og litt triste går igjen også hos den andre mannen, som er vist litt fra siden. Han har de samme små, uttrykksfulle øynene og den samme smale munnen. Finne viser oss mennesker som er underlige, fantasi-eggende.

Kjetil Finne (1951-) er billedkunstner, og arbeider med maleri, grafikk og foto. Han avbilder gjerne personer i merkelige kostymer, i monumentale oppsett. Han er ikke ute etter å gjenskape konkrete mennesker, men formidler sin opplevelse av dem som metaforer på deler av menneskelivet. Finne har hatt en rekke utstillinger i inn- og utland, og er representert bl.a. i Norsk kulturråd, Palestinian Municipality og NATOs hovedkvarter i Norge.

NORA SØRENSEN VAAGE