Hjem
Kunst og hage

Flukt

En stemning – men hvilken?

© Kenneth Blom / BONO. Flukt, 2010.
© Kenneth Blom / BONO. Flukt, 2010.
Foto/ill.:
Alf Edgar Andresen

Hovedinnhold

Et stort og tomt hus og en kvinne. Klart, grønt gress mot en knallblå himmel. Huset tar opp i seg både det grønne og det blå. Noen sorte, smale trær speiler seg i vinduene og bukter seg illevarslende. Noen områder er skarpt, nærmest fotografisk malt (Kenneth Blom bruker gjerne et fotografisk forelegg), mens andre deler av bildet er mer diffuse. Enkelte steder ser vi spor etter rennende maling.

Kvinnen er kledd i beige, som det minst fargerike elementet i maleriet. Likevel er det henne blikket vårt trekkes mot. Hun er så tydelig menneskelig, i kontrast til husets kjølige geometri. Hvorfor står hun der alene? Er hun sint, trist eller redd? Stemningen er urovekkende snarere enn melankolsk, slik den ofte er i bildene til Blom. Tittelen Flukt understreker følelsen av noe skremmende i maleriets indre, det stråler ut fra de buktende trærne som er speilet i husets glassvegg.

Kenneth Blom (1967-) maler ofte mennesker foran storslått, moderne arkitektur. De arkitektoniske elementene brukes gjerne som utgangspunkt for en geometrisk oppbygning av maleriet. Blom var den første nordiske samtidskunstner som fikk ha separatutstilling på Sotheby’s ærverdige auksjonshus i London i 2007, og har siden den gang vakt internasjonal oppmerksomhet.

http://www.kennethblom.com/

NORA SØRENSEN VAAGE