Hjem
Kunst og hage

Små barn av regnbuen

Hvis du snur deg idet du har kommet inn i hovedsalen på HF-biblioteket, vil du se et rundt relieff som henger over døren. Her står en rekke små, forenklede menneskeskikkelser i sirkel. De er fremstilt i alle regnbuens farger, og representerer en verden av forskjellige uttrykk.

© Else Hagen, 1975.
© Else Hagen, 1975.
Foto/ill.:
Alf E. Andresen

Hovedinnhold

Relieffet er utført i kopper og emalje, i likhet med det større relieffet i vestibylen til biblioteket, som også er laget av Hagen. Emaljen har klare toner av blått, grønt, rødt, gult og hvitt, med ulike nyanser av hver av fargene.

Menneskene står tett i tett, i ulike positurer. Noen er i bevegelse, andre står støtt, med armene hevet eller senket. Selv om de er enkelt formet ser vi tydelig ansiktsuttrykkene, fra dyp smerte til jublende glede. Sirkelen de danner minner om jordkloden, så budskapet er klart. Relieffet er laget i 1975, og er et tydelig produkt av sin tid, men det evner fortsatt å røre oss i all sin medmenneskelighet.

Else Hagen (1914-2010) har utsmykket så mange av Norges offentlige rom at hun har blitt kalt ”norsk monumentalkunsts grande dame”. Hun begynte som maler, men var en av de første til å eksperimentere med metall, tre, glass og stein. I senere år arbeidet hun overveiende med slike materialer. Hagen ble i 1950 den første kvinnelige billedkunstneren i Norge som fikk en større utsmykningsoppgave, med veggmaleriene på Nøtterøy realskole. Trappehallen i Stortinget, ekspedisjonshallen i Tromsø Lufthavn og Postgirobygget i Oslo er alle dekorert med hennes monumentale arbeider.

http://snl.no/.nbl_biografi/Else_Hagen/utdypning

NORA SØRENSEN VAAGE