Hjem
Kunst og hage

Fargesprakende maskineri

Et avansert maskineri. Det er den første assosiasjonen mange får når de ser Ingvald Holmefjords maleri fra 1968. Geometriske flater med mindre sirkler, striper og linjer i andre farger skaper inntrykket av en hjemmesnekret innretning.

Ingvald Holmefjord, 1968. Olje på lerret, 91 x 122 cm.
Ingvald Holmefjord, 1968. Olje på lerret, 91 x 122 cm.
Foto/ill.:
Alf Edgar Andresen

Hovedinnhold

En rød sirkel dominerer maleriflaten. Inni den går rette linjer mellom små trekanter på venstre side, og små sirkler på høyre. I hver av trekantene og firkantene står det to bokstaver – er det kjemiske symboler?

Under sirkelen, i de nederste to feltene av maleriet, ligger en rekke trådsneller. Det er i hvert fall det de ser ut som, men med tråder som går fra bunnen av snellene, og som virker for tykke til å ha vært kveilet rundt dem. Snellene gjør at man forsøker å tolke motivet billedlig, og gir samtidig bildet et surrealistisk element.

Ingvald Holmefjord (1941-) studerte ved det Kongelige Danske Kunstakademi i København, under Søren Hjort Nielsen og Richard Mortensen. Etter at han var ferdig ved akademiet i 1972 ble han en del av dansk kulturliv, og siden 1981 har han vært medlem av gruppen Koloristerne. Han flyttet til Sør-Frankrike på 1980-tallet, og lyset der nede endret billedspråket hans til et varmere, mer vitalt uttrykk. Han arbeidet først abstrakt, men produserer i dag landskapsmalerier. 

NORA SØRENSEN VAAGE