Hjem
Kunst og hage

Muntre, mørke bilder

Oddvar Torsheims trykk på Juridisk fakultet er enkle, og tilsynelatende glade. En jente står foran et landskap med sjø, hus, fjell, en hund. Tre flaggermus flyr mot oss, i et bilde kalt Tre engler. Hundene Passopp og Trufast lufter seg, foran røde fjell og en skrå måne. I bildet Svensk-toppen løper to nesten like hunder foran et landskap som er nærmest identisk, men med blå fjell hvor toppen er farget gul av måneskiven.

© Oddvar Torsheim
© Oddvar Torsheim
Foto/ill.:
Alf E. Andresen

Hovedinnhold

Omgivelsene speiler seg i sjøen, et opp-ned-land som er både likt og annerledes enn det som er over vann. Slike speilinger er alle vestlendinger kjent med, og Oddvar Torsheim er vestlending til gangs. Landskapene er aldri helt tomme, de fylles av hunder og flaggermus i tillegg til det karakteristiske, enkle huset. Men bare i et av dem er det et menneske, en jente som, skal vi tro tittelen, heter Frøydis. Og også her, i Frøydis og Fido II, er det hunden som er sentrum. Frøydis er plassert utenfor landskapet, i et mørkt rammefelt. Hun ser rett mot oss, og kikker ikke bakover mot den ulende hunden. Det sammenbindende ordet ”og” føles ironisk. Frøydis er tydelig isolert fra Fido og resten av fjordlandskapet.
Det er noe merkelig dystert over disse muntert fargede bildene. Alt er så avskåret fra alt annet. De tre ”englene” ser mer ut som djevler, mørke og skumle. De dekker nesten hele bildet, svever illevarslende foran det stille fjordlandskapet. Bildene av hundene oppleves som mindre uhyggelige, men også i Svensk-toppen gir tittelen et dobbelt innhold: hundene som uler mot det blå og gule fjellet kan også være en illustrasjon på musikklisten Svensktoppen.


Oddvar Torsheim (1938-) er billedkunstner, forfatter og sanger. Han er popkunstner, og produserer grafikk og malerier i et formspråk inspirert av tegneserier, reklame og ukeblader. Bildene viser en forenklet, symmetrisk virkelighet, men under det lystige eksteriøret fins som regel en alvorlig brodd. Torsheim har hatt en rekke separatutstillinger i Norge og Sverige, og har gjort utsmykkinger blant annet til Fylkessjukehuset i Ålesund. Han er innkjøpt av bl.a. Nasjonalgalleriet og Norsk kulturråd. Torsheim har mottatt Naustdalprisen og Fylkeskulturprisen Sogn og Fjordane, og er æresborger i Førde.

 

http://www.oddvartorsheim.no/

NORA SØRENSEN VAAGE