Hjem
Kunst og hage

Åpen II (Edvard Grieg)

Som en åpen dør: Komponisten Edvard Grieg (1843-1907) er en figur som de fleste av oss kjenner igjen når vi ser ham fremstilt. I Gunnar Torvunds skulptur er området rundt figuren skulptert i bronse, slik at Griegs velkjente silhuett trer frem. Det opprinnelige materialet er bøyd ut til siden, som en åpen dør. Vi får oppleve både positivet og negativet, så å si.

Gunnar Torvund: Åpen II, 1995.
Gunnar Torvund: Åpen II, 1995.
Foto/ill.:
Alf Edgar Andresen

Hovedinnhold

Når vi beveger oss rundt skulpturen, ser vi at den dynamisk endrer form etter som synsvinkelen vår flytter seg. Men merkelig nok ser vi alltid Griegs profil tydelig. Deler av skulpturen står på en ”sokkel”, dekonstruert fra resten av skulpturen. Langs siden som vender mot HF-bygget er flere små dyr i relieff. Siden som vender mot sentrum har en bord som slynger seg oppover langs siden, som man må se godt på for å oppdage at den består av gjentatte riss av Nina Griegs profil. Edvards kone hadde 150-årsdag i 1995, og Åpen II ble avduket på dagen.

Plassert i parkområdet ved Johanneskirken, oppleves skulpturen daglig av tusenvis av mennesker, hvorav de fleste kanskje aldri har merket seg at den er der. Offentlig kunst oppleves ikke på samme måte som kunst i et galleri. Vi går sjelden til Johanneskirken ene og alene for å observere Åpen II. Den skal fungere som dekorasjon, og kanskje som en hyggelig overraskelse for dem som legger merke til den. Åpen II kan imidlertid leses som noe mer. I sin fremstilling av Edvard Grieg som en del av by-rommet, kan vi si at skulpturen understreker den verdenskjente komponistens rolle i Bergens bevissthet.

Gunnar Torvund (1948-) har siden 1970-tallet vært blant de mest nyskapende skulptørene i Norge. Han er opptatt av identitet og menneskers reise gjennom livet, og har tatt for seg slike spørsmål på ulike vis gjennom skulpturene sine. Afrikansk kunst har inspirert ham med sitt stilistiske uttrykk. Torvund har arbeidet i et bredt spekter av materialer, fra sommerfuglvinger og hvaltenner til glassperler, fjær, sølv og bly. Han har laget skulpturer både over dikt og diktere, og produsert en rekke altertavler.

http://snl.no/.nbl_biografi/Gunnar_Torvund/utdypning

NORA SØRENSEN VAAGE