Hjem
Kunst og hage

Stjerner og vinger

I en korridor på Griegakademiet henger en rekke former. De følger to ”hovedmaler”; de er vinger eller stjerner. Stjernene er formet slik et lite barn gjerne tegner dem, med røft trekantede spisser, men skjevt fordelte, uten den symmetrien eldre barn lærer er riktig. Det barnlige preget gir verket dets poesi.

Neste
Foto/ill.:
Alf E. Andresen
1/7
Foto/ill.:
Alf E. Andresen
2/7
Solveig Lohne: Stjerner og vinger
Foto/ill.:
Alf E. Andresen
3/7
Foto/ill.:
Alf E. Andresen
4/7
Foto/ill.:
Alf E. Andresen
5/7
Foto/ill.:
Alf E. Andresen
6/7
Foto/ill.:
Alf E. Andresen
7/7
Tilbake

Hovedinnhold

Ser vi nærmere etter, skjønner vi at stjernene er asymmetriske fordi de er i bevegelse. De ser ut som om de flyr. Vingene er også såpass elementært utformet at vi trenger tittelens hjelp for å se at det er vinger. De malte flatene som utgjør vingene og stjernene har mønstre, de ligner ofte et månelandskap, eller en dyrepels. Her og der farer skarpe linjer gjennom formene, de er geometriske, i kontrast til den organiske utformingen i store deler av verket. Det er et motsetningsforhold mellom hovedformene og tegningene på hver enkelt form, som leder oppmerksomheten mot det dansende, flyktige preget ved disse stjernene og vingene.

Solveig Lohne (1945-) er grafiker og maler. Hun var en av de første i Norge til å benytte ”shaped canvas”, altså et lerret som er formet som en figur, ikke firkantet eller rundt. Formen blir dermed en integrert del av uttrykket i bildet. Et verk består hos Lohne ofte av flere slike formede lerreter, gjerne i ulike størrelser. Lohne har gjort en rekke utsmykninger, den største på Telemark sentralsykehus, og har stilt ut på prestisjetunge institusjoner i inn- og utland.

NORA SØRENSEN VAAGE