Hjem
Kunst og hage

Mosaikk

Hva er en mosaikk? Tradisjonelt er mosaikken en flatedekorasjon satt sammen av små steinbiter, ofte slik at steinene former et bilde. I våre dager brukes ordet også om fliser lagt i mønster. Duoen anne © merete har laget en noe uvanlig mosaikk, satt sammen av plater av malt bjørkefiner.

anne © merete: Mosaikk, 2005.
anne © merete: Mosaikk, 2005.
Foto/ill.:
Alf E. Andresen

Hovedinnhold

Alle platene har samme mønster, fire trekanter med spissen inn mot midten av platen. Mønsteret som oppstår er to ulike stjerneformer: de i bjørk går ut fra kanten av platene, og de blå går ut fra midten av hver plate og ligner vindmøller. Alle hjørnene er dekket av en liten farget sirkel, for det meste i ulike rød- og gultoner, med innslag av mosegrønt. Sammensetningen av farger gir mosaikken en 1970-tallsfølelse, som sammen med de repetitive stjerneformene er lettere psykedelisk.  

Mosaikken dekker mesteparten av en vegg i inngangspartiet til Overlege Danielsens hus. anne © merete har også laget gulvutsmykkingen i åttende og niende etasje av SV-bygget.

Merete Christensen (1964-) og Anne Bårdsgård (1966-) har arbeidet sammen siden 1996 under logoen anne © merete. De har begge bakgrunn fra tekstil, men har etter hvert utforsket en rekke andre medier. Duoen har hovedfokus på flatemønster, farge og arkitektur, og har spesialisert seg på offentlig kunst. De har gjort utsmykkinger blant annet for St. Olavs Hospital og Det nye Rikshospitalet, og har hatt flere separatutstillinger. Christensen og Bårdsgård er også aktive som individuelle kunstnere og designere.

NORA SØRENSEN VAAGE