Hjem
Kunst og hage

Grønn

Grønn av Ingri Egeberg er en strektegning der fargene er viktigst, som utgjør et dynamisk portrett av en ukjent person.

Ingri Egeberg, Grønn, 2000.
Ingri Egeberg, Grønn, 2000.
Foto/ill.:
Alf E. Andresen

Hovedinnhold

En skikkelse fyller billedflaten. Et ovalt ansikt uten munn eller nese, men med ettertenksomme øyne og markerte øyenbryn. Armene holdes opp mot ansiktet, mot munnen som ikke er der. Torsoen er kantete, og ender i nitti graders vinkel mot låret – personen sitter med beina trukket oppunder seg. Det er vanskelig å si om det er en mann eller en kvinne, og det betyr heller ikke noe.

Skikkelsen er skissert med kraftige, sorte streker, men fargene som fyller billedflaten er lagt med lange, tydelige penselstrøk.  Det gir bildet en spenning, en følelse av bevegelse selv om personen sitter. Det er noe hurtig og fritt over streken, både den skisserende og den maleriske. Den dynamiske kvaliteten trekker oss inn mot bildeflaten, eller kanskje er det heller bildet som beveger seg ut av flaten i møte med oss. 

Ingri Egeberg (1951-) er maler, tegner, grafiker og forfatter. For bøkene sine har hun mottatt flere priser, og har to ganger vært nominert til Brageprisen. Hun har dessuten laget en barne-TV-serie, og to tegnefilmer. Karakteristisk for Egebergs billedkunst er en hurtig og sikker strek, og en følsom omgang med farger. Hun har fokusert mye på menneskehoder; noen ganger med munnen i sentrum, andre ganger er det øynene hun er opptatt av. Egeberg har en svært stor produksjon. Hun har gjort en rekke utsmykningsoppdrag, blant annet for NAV og Statoil, og er innkjøpt av blant annet Nasjonalgalleriet og Stortinget.

www.ingriegeberg.no/

NORA SØRENSEN VAAGE