Hjem
Kunst og hage

Peter Waage

Peter Waage (1833-1900) var en norsk kjemiker, særlig kjent for å ha utviklet Guldberg og Waages lov sammen med svogeren Cato M. Guldberg. Guldberg som var matematiker og fysiker, foretok beregningene, mens Waage eksperimenterte med farten til kjemiske reaksjoner. Deres massevirkningslov er egentlig todelt: den ene delen beskriver hvor fort kjemiske stoffer reagerer, den andre beskriver kjemisk likevekt. Det er likevektsuttrykket som vanligvis kalles Guldberg og Waages lov i dag.

© Stinius Fredriksen: Peter Waage, 1950.
© Stinius Fredriksen: Peter Waage, 1950.
Foto/ill.:
Alf E. Andresen

Hovedinnhold

Waage fikk Kronprinsens gullmedalje for et arbeid om Udvikling av de surstofholdige Syreradikalers Theori alt i 1858, mens han ennå var student. Han ble fast ansatt som lektor ved Universitetet i Christiania alt 28 år gammel. I 1866 ble han utnevnt til professor i kjemi. Waage var avholdsmann, og i kampen for økt skatt på alkohol utviklet han en enkel metode for å bestemme alkoholinnholdet i øl, som han mente skulle være en faktor i beskatningen. Han utviklet også metoder for å fremstille krutt og fiskemel industrielt.

Bysten er større enn livstro størrelse, hodet får en nesten monumental effekt der det skuer utover fra en høy pidestall. Halsen hviler på en sirkelformet sokkel – den forlenger halsen hans, og ser nesten ut som kragen på en pologenser. Waage har helskjegg og en fyldig hårmanke, som er pent gredd bakover. Øynene ser forbi oss, han er alvorstung, ærverdig.

Stinius Fredriksen (1902-1977) var skulptør. De tidlige arbeidene hans på 1920-tallet var klassisistiske, men fra midt på 1930-tallet beveget han seg mot et dels abstraherende formspråk. I 1934 formet han to av skulpturene utenfor Tinghuset i Bergen, Visdommen og Rettferdigheten, i en forenklet, hard stil. Han arbeidet mesteparten av sin karriere med å restaurere Nidarosdomen i Trondheim, og i domkirkeskulpturen utviklet han en personlig ”gotisk” stil. Medarbeiderne kalte ham spøkefullt for St. Inius. Stinius Fredriksen var formann i Bildende Kunstneres Styre i årene 1951–55. Han ble utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden i 1969.

NORA SØRENSEN VAAGE