Hjem
Institutt for lingvistiske, litterære og estetiske studier
200 år med kunnskap

Studentvideoer fra teaterarkivet utforsker kulturarven

Hvordan ble Universitetmuseets første 100 år feiret? Studenter fra teatervitenskap i Bergen har undersøkt arkivene i jakt på hvordan Den Nationale Scene feiret jubileet.

Hovedinnhold

Studenter på teatervitenskap har i vår samarbeidet med teaterarkivet om festforestillingen «Jan Herwitz – Gamle Bergensbilleder». Komedien er skrevet av Hans Wiers-Jenssen, og ble satt opp på Den Nationale Scene i anledning Universitetsmuseets 100-årsjubileum i 1925. Stykket ble ansett som «erkebergensk», og skildret Bergen i 1830-årene, tiden rundt museets grunnleggelse. Museets grunnlegger, Wilhelm Frimann Koren Christie, opptrer også som karakter i stykket

På teatervitenskap arbeider vi målrettet med aktive læringsformer, som bringer viten i spill. Gjennom arkivarbeidet tilegner studentene seg verdifulle ferdigheter i historisk analyse, kildetolkning og digital historiefortelling. De lærer å undersøke teatertradisjoner gjennom tiden, og forstå hvordan forestillinger gjenspeiler sin kulturelle kontekst

Ulla Kallenbach, professor i teatervitenskap

Et av stykkets sentrale temaer er kunnskap. Arbeidet med arkivmaterialet gir anledning til å spørre hvilke former for kunnskap arkivets samling rommer, og hvordan vi kan gjenoppdage og anvende denne kunnskapen i dag. Blant de aktuelle diskusjonene som arbeidet har gitt anledning til, har vært kunstinstitusjonenes rolle i samfunnet, iscenesettelsen av nasjonal og lokal identitet, samt forvaltningen av kulturarv og kulturell erindring.

Arbeidet har vært en del av emnet TEAT112 – Moderne teaterhistorie. Som del av kurset har studentene produsert en rekke videoer i samarbeid med førstebibliotekar og ansvarlig for teaterarkivet, Gina Dahl. Videoene vil bli offentliggjort på denne siden i løpet av april.

 

Logo av 200-års jublieum
Foto/ill.:
UiB