Hjem

Metabolisme og kreft

Hovedinnhold

Gruppebilde av medlemmene i Forskningsenheten metabolisme og kreft

Vi forsker på molekylære mekanismer inni og mellom celler i svulst- og vevsmikromiljøet, inkludert signalering, metabolisme og interaksjoner med ekstracellulær matriks. Vi bruker et bredt spektrum av tilnærminger som involverer molekylær og cellulær biologi, dyreforskning, databehandlingsmetoder og translasjonsforskning for å karakterisere sykdoms- og legemiddelmekanismer. De ulike forskningsgruppene i denne enheten fokuserer på spesifikke (pato)mekanistiske aspekter relatert til metabolsk dysfunksjon, inflammasjon, fibrose og dysregulering av immunsystemet, i kreft og andre sykdommer som hjerte-karsykdommer og ME/CFS. Forskningsgruppene har omfattende samarbeid med akademiske, kliniske og industrielle partnere.

Nyhet
man sleeping in dark room

– ME kan knyttes til energisvikt i cellene

Professor Karl Johan Tronstad ved UiB har ledet en studie hvor de fant endringer i den biokjemiske sammensetningen i blodet til ME-syke. Den støtter en hypotese om at sykdommen fører til svikt i cellens energiomsetning.

9,5 millioner fra Forskningsrådet
Fluge og Tronstad

Vil finne årsaker til kronisk utmattelsessyndrom ME

Forskningsgruppen rundt Karl Johan Tronstad ved Institutt for biomedisin har fått innvilget 9,5 millioner til å undersøke årsaker av kronisk utmattelsessyndrom, eller myalgisk encefalopati CFS/ME.

Nyhet
Group picture of Fibrosis Meeting in Bergen 2022

Fibrosforskere møttes i Bergen

Donald Gullbergs forskningsgruppe i matrixbiolog holdt den 9. – 10. juni 2022 sitt andre symposium i matrixbiologi, innenfor rammene av et DIKU-finansiert nettverk (MOTIF: Mechanism og Tissue and Tumor Fibrosis) for student- og personellutveksling i Norge og Nord-Amerika, med fokus på fibrose.