Hjem
75 år med tanker
Musikkterapi

Terapi i toner

Musikk har et stort terapeutisk potensial. I fremtiden kan musikk bli en viktig brikke i alt fra eldreomsorg til spesialisert rusbehandling.

Gitar
Foto/ill.:
Colourbox

Hovedinnhold

Musikk har et stort terapeutisk potensial. Ved Universitetet i Bergen har vi et av Norges største tverrfaglige fagmiljøer for forskning på musikkterapi. 

Musikkterapiens teorigrunnlag er i rask utvikling, og omfatter biologiske, psykologiske, sosiale og kulturelle dimensjoner. Faget bygger på en forståelse av musikalitet som en allmennmenneskelig kapasitet som er forankret i menneskets biologi, og som gjør nonverbal mellommenneskelig kommunikasjon mulig. 

Nevrovitenskapelig kunnskap om musikkens virkning på hjernens belønningssystem – og om musikk, emosjoner og nevroplastisitet – inngår derfor i fagets teorigrunnlag.

Ulike måter å bruke musikk på tilbyr ulike typer erfaringer. For mange mennesker gir musikk tilgang til følelser (både gode og vonde), minner, sosiale opplevelser og mestring. I musikkterapien tas disse erfaringene i bruk i det terapeutiske samarbeidet. 

Ta en kikk på Griegakademiet - institutt for musikk 

Les om flere utvalgte historier her!