Hjem
75 år med tanker
Nanoteknologi

Miljøvennlig isfjerning

Snø og is forårsaker hver vinter store forsinkelser for flytransport, men en forskingsidé fra Universitetet i Bergen kan gjøre avising av fly unødvendig.

Nanoteknologi
Foto/ill.:
Colourbox

Hovedinnhold

Forskningsgruppen for nanofysikk ved Universitetet i Bergen har utviklet et lettvektig, gjennomsiktig og miljøvennlig materiale som hindrer dannelse av is og dugg. Siden materialet er grafén-basert veier det så og si ingenting. 

Flyselskapene bruker hundrevis av millioner av dollar årlig på avising, men metodene som ble brukt skaper utfordringer. Dersom kjemikaliene blir påført feil kan dette skade motorene og andre sensitive deler. I tillegg er preparatene giftige, og overskuddsvesken kan trenge ned i bakken og potensielt forurense grunnvannet.

Den revolusjonerende forskingsidén kan spare flyselskapene for hundrevis av millioner, og gjøre flytransport mer miljøvennlig.

 – Sammen med Professor Bodil Holst i forskningsgruppen for nanofysikk ved Universitetet i Bergen har jeg utviklet et lettvektig, gjennomsiktig og miljøvennlig materiale som hindrer dannelse av is og dugg. Siden materialet er grafén-basert veier det så og si ingenting, og er ultratynt, forteller Dr. Naureen Akhtar.

Grafén er et materiale med lignende egenskaper og sammensetning som grafitt, men grafén består av bare ett lag av karbonatomer ordnet i et sekskantmønster. Til tross for at grafén er et ekstremt tynt materiale er det i følge forskere ved University of Manchester også det sterkeste materialet kjent for menneskeheten.

Les om flere utvalgte historier her!