Hjem
Barnevern, likeverd og inkludering
Nyhet

Barnemishandling i nordiske familier

For å finne ut hvor mange barn i Norden som utsettes for barnemishandling er ikke antall politianmeldelser eller meldinger til barnevernet nok. I en kronikk i BT 17. oktober, skriver Kathrine Kloppen om temaet barnemishandling i nordiske familier og presenterer resultatene fra en ny kunnskapsoppsummering som har undersøkt forekomsten av dette.

Illustrasjonsfoto barnemishandling
Foto/ill.:
Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no

Hovedinnhold

I BT-kronikken "Volden truer bak lukkede dører", skriver BLIs samarbeidspartner, Kathrine Kloppen, om barnemishandling i nordiske familier og viser til en ny, fagfellevurdert kunnskapsoppsummering om forekomsten av dette (Kloppen, Mæhle, Kvello, Haugland, & Breivik, 2014). Da kun et fåtall tilfeller av mishandling blir meldt til barnevernet og politiet, er det nødvendig å undersøke hva allmennbefolkningen selv opplyser om at de har opplevd for å få et tydeligst mulig bilde av hvor mange av våre barn som har vært utsatt for dette.

Oppsummert tyder Kloppen og kollegaers studie på at den vanligste formen for barnemishandling i nordiske familier synes å være å bevitne vold mot en av foreldrene (én av ti barn). Det å selv bli utsatt for grov vold fra foreldrene, ble rapportert av mellom 3 % og 9 % av de spurte. Færre oppga å ha vært utsatt for seksuelt misbruk av et familiemedlem, med opp mot 1 % for gutter og 3 % for jenter.

I Kloppens kronikk understrekes det at vold og overgrep i familien – inkludert det å oppleve vold mot mor eller far – kan sette dype spor i barnet, og øke risikoen for psykiske og fysiske vansker. Hun bemerker også alvoret i at gjennomsnittlig tre barn i klasser på 30 elever kan ha vitnet at mamma eller pappa har vært offer for vold.

For barnet selv kan det være utenkelig å melde i fra, - ikke minst på grunn av de nære båndene og lojaliteten barn ofte har til foreldrene sine. Kloppen minner derfor oss alle om vårt ansvar for å se barna det gjelder, og å ta våre bekymringer på alvor og å tørre å melde i fra til barnevern og/eller politiet.


Kathrine Kloppen er stipendiat ved RKBU vest, Uni Research Helse, og seniorkonsulent ved Institutt for økonomi, SV-fakultetet, UiB.


Les mer om saken i kronikken og i den fagfellevurderte kunnskapsoppsummeringen "Prevalence of intrafamilial child maltreatment in the Nordic countries: a review." (Kloppen, Mæhle, Kvello, Haugland, & Breivik, 2014), samt i flere relaterte nyhetsoppslag. Se lenker i meny til høyre.