Hjem
LINGCLIM: Klimadebattens språkbruk og tolkninger
Debattinnlegg

«Kode rød for klimajournalistikken»

16. desember publiserte Ida Vikøren Andersen, postdoktor på CLIMLIFE-prosjektet, og Katherine Duarte, medieforsker ved UiB, et debattinnlegg med tittelen «Kode rød for klimajournalistikken» i Aftenposten.

Climate Journalism
Foto/ill.:
Pixabay

Hovedinnhold

Både Andersen og Duarte har et særfokus på klimatematikken i forskningen sin: CLIMLIFE-medlem Ida Andersen gransker hvordan ungdom og unge voksne håndterer klimasaken retorisk gjennom demokratisk deltakelse i offentligheten og begrunner klima- og miljø-relaterte valg hverdagen overfor seg selv og andre. I forbindelse med doktoravhandlingen sin undersøker Katherine Duarte forskningsformidling, kommunikasjonsforholdet mellom klimaforskere og journalister, og hvordan klimavitenskapen blir formidlet av forskerne og forstått av journalistene i media.

I debattinnlegget sitt i Aftenposten argumenterer de to forskere at mediene, i tillegg til å informere om klimaendringenes konsekvenser bør også fokusere mer på hva vi – som enkeltindivid og samfunn – kan gjøre for å komme best mulig ut av situasjonen. Andersen og Duarte konkluderer med at en mer løsningsorientert journalistikk setter oss bedre i stand til å løse problemene som oppstår i forbindelse med klimaendringene .