Hjem
Miljø- og landskapsgeografi
Feltarbeid

På jakt etter drageblodstreet

Her kommer en rapport fra feltarbeid i Erkowit i Sudan.

Drageblodstreet
Drageblodstreet, Dracaena ombet, i Duruut, en «ny» lokalitet lengre nord på kysten som vi kartla i forrige uke.
Foto/ill.:
Gidske Leknæs Andersen

Hovedinnhold

Vi er endelig kommet til Erkowit. Det er en av de nordligste tåkeoasene på den vestlige Rødehavskysten. Stedet er velkjent fra de tidlige oppdagelsesreisendes beskrivelser og ble sagnomsust for sin rike og merkverdige vegetasjon, spesielt drageblodstreet. Senere ble det også et ettertraktet sted for den britiske overklassen som ville vekk fra den voldsomme sommerheten i Nildalen og langs kysten.

Utsikt

Drageblodstreet i Akabapasset, fra Schweinfurth sin reiseberetning i 1868.

Foto/ill.:
Gidske Leknæs Andersen

Turen hertil fra Port Sudan går sørover langs kystsletten før veien slynger seg opp i Rødehavsfjellene gjennom det bratte Akabapasset. Bilveien i dag går omtrent samme rute som de første europeiske oppdagelsesreisende og vitenskapsfolkene, som von Heuglin og Schweinfurth, tok på 1860-tallet. Det var i Akabapasset von Heuglin for første gang beskrev drageblodstreet. Da Schweinfurth bare noen år senere besøkte Erkowit og for første gang så drageblodstreet var han over seg av begeistring. De tette skogene av drageblodstrær og euphorbiakaktuser stod her helt frem til 60-tallet. Da begynte trærne plutselig å dø i løpet av noen få år. Hva som forårsaket denne massedøden er fremdeles uvisst. Lenge trodde man derfor at drageblodstreet var utryddet fra området.

Tegning av drageblodstreet fra Schweinfurth sin reiseberetning i 1868.

Utsikt fra Erkowit østover mot kystsletten og Rødehavet der den fuktige havluften kommer inn om vinteren og kondenserer som tåke på sletten i Erkowit.

Foto/ill.:
Schweinfurth sin reiseberetning i 1868

De siste årene har vi og andre observerte nye drageblodstrær i Erkowit og i nærheten. Basert på egne observasjoner fra 2019 ser vi tendenser til at den nye generasjonen trær vokser høyere og nærmere kysten, noe som kan tolkes som en endring i tåkebeltet. Ett av målene på feltarbeidet nå er derfor å sette ut meteorologiske stasjoner langs tåkegradienten her i Erkowit. Stasjonene sender data hvert 15. min til the things network og er fritt tilgjengelig for alle fra internett. Men det er mye logistikk som skal på plass og vi er spent på om alt går i orden og vi til slutt kan sitte hjemme på kontoret og følge med på tåken i Erkowit.

Samarbeidspartnere

Samarbeidspartnere fra Red Sea University: Mohamed Talib (t.v.) og Adelal Abdelhafeez (instituttleder på Geografi), og Mohamed Ahmed (t.h) fra Ministry of Agriculture and Natural Resources

Foto/ill.:
Gidske Leknæs Andersen