Hjem
Geofysisk institutt
Populærvitenskap

Havet har feber

Havet blir varmere. Det gir smeltende is, økende havnivå og endret havsirkulasjon. Sammen betyr dette mye for livet i havet.

Neste
satellite_global
Fra verdensrommet er det tydelig hvorfor jorden også blir kalt den blå planeten, og ikke minst hvorfor havets tilstand er viktig for oss som lever på jorden. Her er Stillehavet i stormsesong
Foto/ill.:
NASA
1/2
2Cfront_2016
KUNNSKAPSDUGNAD: 2°C gis årlig ut av Norsk Klimastiftelse i samarbeid med NTNU, Universitetet i Bergen og Bjerknessenteret. Faksimile fra forside, layout: Haltenbanken.
2/2
Tilbake

Hovedinnhold

Den blå planeten vår demper symptomene på både naturlige og menneskeskapte klimaendringer. Temperaturøkningen i havoverflaten har vært på 0,6 grader de siste 135 årene, mens den i gjennomsnitt i de øverste 1000 meter har vært i underkant av 0,3 grader. Kanskje høres dette veldig lite ut, men siden vann har en mye høyere varmekapasitet enn det luft og jord har, er energiøkningen som har ført til denne temperaturøkningen veldig stor. Vi kan si havet har fått feber. Men det er ikke feberen som er problemet, for på samme måte som at vi mennesker har lavere toleranse for kvalme og hodepine når vi har feber, fører temperaturøkningen i havet til at andre endringer tolereres mye dårligere. Og det kan få alvorlige konsekvenser.

Les hele saken på Bjerknessenteret for klimaforskning sine nettsider.