Hjem
Kunst og hage

Arvid Pettersen: Sigmund Grønmo, 2013

Sigmund Grønmo (f. 1947) var rektor fra 2005 til 2013. Grønmo er professor i sosiolog, med økonomisk sosiologi og samfunnsvitenskapelig metode som spesialitet. Han har hatt mange tunge forskningspolitiske verv.

Arvid Pettersen: Portrett av Sigmund Grønmo
Arvid Pettersen: Portrett av Sigmund Grønmo
Foto/ill.:
Alf E. Andresen

Hovedinnhold

Portrettet av en rektor er mer enn bildet av en enkelt person. Også institusjonen skal hedres. I mange andre rektorportretter møter vi rektor i hermelinskåpe med et imponerende kjede på brystet. I portrettet av Grønmo er den symbolske prakten redusert til det minimale; en gyllen knapp på jakkeslaget med universitetets ugle er det hele. Arvid Pettersen har brukt maleriets egne virkemidler til å vise frem rektors autoritet. Grønmo står bak en talerstol, som han behersker til fulle. Han ruver. Talerstolen er plassert litt på skrå, slik det oppstår en spenning til den flate veggen. Lyset kommer inn i bildet fra høyre og er med å modellere hodet og gi ansiktet en markant profil.  

 

Arvid Pettersen (f. 1943) har malt portretter før, blant annet av rektor Inge Lønning ved Universitetet i Oslo. Han er en mester i å skape malerisk interesse for motivet. Det kan være helt ubetydelige gjenstander som er en utgått sko, en lommekniv eller en plastpose. En slitt husvegg med spor av plakater og tilfeldige avskallinger kan forvandles til en fryd for øyet. Ved siden av mange utstillinger i inn- og utland har Pettersen spilt en viktig rolle som lærer, først på Vestlandske kunstakademi, senere på Statens kunstakademi hvor han ble professor i maleri i 1993. I årene 1996 til 1999 var han rektor samme sted. 

NORA SØRENSEN VAAGE