Hjem
Nye doktorgrader
NY DOKTORGRAD

Krav til sikrere og tryggere informasjonssystemer

Christian Raspotnig disputerer fredag 10. januar 2014 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen: ”Requirements for safe and secure information systems”.

Hovedinnhold

Når man skal utvikle nye informasjonssystemer, er det viktig å fange opp trusler og farer tidlig. Avhandlingen til Christian Raspotnig beskriver hvordan man kan spesialisere modelleringsteknikker til å fange opp potensielle trusler og farer ved utvikling av informasjonssystemer. Videre tar den for seg hvordan man skal håndtere de identifiserte truslene og farene når man begynner å bygge informasjonssystemene. Dette for å stille krav til at systemene skal bli så sikre og trygge som de bør være, men også for å hindre konflikter mellom sikkerhets- og trygghetskravene. 

Modelleringsteknikkene Christian har forsket på i avhandlingen sin er ment å brukes i møte mellom forskjellige eksperter for å bedre diskusjoner rundt sikkerhets- og trygghetsaspekter. Teknikkene er blitt brukt i flere eksperimenter med eksperter innen luftfart, der systemer kritiske for flygekontroll er blitt analysert. Teknikkene er også blitt samlet i en metode ved navn CHASSIS (Combined Harm Assessment for Safety and Security of Information Systems), som kan brukes for å gjøre en samlet sikkerhets- og trygghetsanalyse. 

Avhandlingen var en del av forskningsprosjektet ReqSec, som har vært et samarbeidsprosjekt mellom Universitetet i Bergen og Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, finansiert av Norsk forskningsråd.

Personalia:
Christian Raspotnig begynte på sin ph.d. i januar 2009, ved Universitetet i Bergen. Ved siden av stillingen som ph.d.-kandidat har han vært forsker i avdelingen Software Engineering - Risiko og pålitelighet, ved Institutt for energiteknikk (IFE), Halden. Han har tidligere også forsket på trygghet ved bruk av programmerbare systemer i kjernekraft ved IFE og arbeidet med trygghet innen flygekontroll ved Avinor.

Avhandlingen kan lånes på Bibliotek for samfunnsvitenskap og humaniora. For kjøp/bestilling av avhandlingen, kontakt kandidaten direkte.