Home
New phds

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
NY DOKTORGRAD

Krav til sikrere og tryggere informasjonssystemer

Christian Raspotnig disputerer fredag 10. januar 2014 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen: ”Requirements for safe and secure information systems”.

Main content

Når man skal utvikle nye informasjonssystemer, er det viktig å fange opp trusler og farer tidlig. Avhandlingen til Christian Raspotnig beskriver hvordan man kan spesialisere modelleringsteknikker til å fange opp potensielle trusler og farer ved utvikling av informasjonssystemer. Videre tar den for seg hvordan man skal håndtere de identifiserte truslene og farene når man begynner å bygge informasjonssystemene. Dette for å stille krav til at systemene skal bli så sikre og trygge som de bør være, men også for å hindre konflikter mellom sikkerhets- og trygghetskravene. 

Modelleringsteknikkene Christian har forsket på i avhandlingen sin er ment å brukes i møte mellom forskjellige eksperter for å bedre diskusjoner rundt sikkerhets- og trygghetsaspekter. Teknikkene er blitt brukt i flere eksperimenter med eksperter innen luftfart, der systemer kritiske for flygekontroll er blitt analysert. Teknikkene er også blitt samlet i en metode ved navn CHASSIS (Combined Harm Assessment for Safety and Security of Information Systems), som kan brukes for å gjøre en samlet sikkerhets- og trygghetsanalyse. 

Avhandlingen var en del av forskningsprosjektet ReqSec, som har vært et samarbeidsprosjekt mellom Universitetet i Bergen og Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, finansiert av Norsk forskningsråd.

Personalia:
Christian Raspotnig begynte på sin ph.d. i januar 2009, ved Universitetet i Bergen. Ved siden av stillingen som ph.d.-kandidat har han vært forsker i avdelingen Software Engineering - Risiko og pålitelighet, ved Institutt for energiteknikk (IFE), Halden. Han har tidligere også forsket på trygghet ved bruk av programmerbare systemer i kjernekraft ved IFE og arbeidet med trygghet innen flygekontroll ved Avinor.

Avhandlingen kan lånes på Bibliotek for samfunnsvitenskap og humaniora. For kjøp/bestilling av avhandlingen, kontakt kandidaten direkte.