Hjem
Pandemisenteret
Ny doktorgrad

Hvordan telle pasienter innlagt i sykehus med covid-19?

26. april disputerer Robert Neil Whittaker med sin doktoravhandling der han har undersøkt overvåkningen av sykehuspasienter som var innlagt med covid-19 på norske sykehus mellom februar 2020 og mai 2022.

Disputas Robert Whittaker
Foto/ill.:
Colourbox/Privat

Hovedinnhold

Gjennom den akutte fasen av ‘coronavirus disease 2019’ (covid-19)-pandemien (mellom mars 2020 og mai 2022) var løpende overvåking av pasienter innlagt i sykehus med covid-19 vesentlig for å ha oversikt over belastningen ved sykehusene og for håndteringen av pandemien. Ved starten av pandemien i Norge, ble tre ulike system for den overvåkingen opprettet. Ett var en aggregert, manuell innrapportering om belegg ved sykehusene, og to var basert på data fra nasjonale elektroniske helseregistre.

Forskningen i denne avhandlingen sammenlignet og kritisk vurderte disse nye systemene. Den viser at hvert system ga et nøyaktig bilde av antall innlagte covid-19-pasienter i Norge over tid. Styrker og svakheter med hvert system belyses og gir viktige lærdommer for å forbedre slik overvåking for både covid-19 og i fremtidige helsekriser.

Avhandlingen omfatter også forskning som brukte data fra de ulike systemene og andre nasjonale registre for å undersøke hvorvidt nye faktorer påvirket risikoen for å bli alvorlig syk med covid-19.

Se full pressemelding med tidspunkter for prøvforelesing og disputas her: 

https://www.uib.no/nye-doktorgrader/169673/hvordan-telle-pasienter-innla...