Hjem
UiB Tjenesteutvikling
Nyhet

Inspirert av mosaikken

Den originale mosaikk-kunsten i Nygårdsgaten 5 har inspirert designet av skilt og foliedekor som skal brukes innvendig i bygget.

Neste
Illustrasjon av mosaikken
Designet består av en fem meter lang mønsterrekke, hvor en kan bruke hele eller deler av mønsteret til ulike formål.
Foto/ill.:
Aksell/UiB
1/4
En person står foran mosaikkveggen
Siden mange av multirommene og prosjektrommene har klare glassvegger, skal foliedekoren skjerme mot innsyn.
Foto/ill.:
Aksell/UiB
2/4
En person står ved siden av skiltoversikt
Skiltene i bygget skal være grønne, og en utvhevet markering viser deg hvilken etasje du står i.
Foto/ill.:
Aksell/UiB
3/4
Bilde av læringsarenaen
Mosaikken blir reinstallert i 1. etasje i Læringsareanen og i Storsalen.
Foto/ill.:
Artec/UiB
4/4
Tilbake

Hovedinnhold

Kunstverket ble utført av illustratøren Reidar Johan Berle i 1965, på oppdrag fra BT som holdt til i bygget. Berles stil var abstrakt, med forenklede, naivistiske tegninger.

Veggmosaikken er et av elementene som er reinstallert i nye Nygårdsgaten 5, blant annet i Storsalen og flere steder i læringsarenaen.

Den er inspirasjonen bak en ny skiltplan og foliedekor, som er utformet av byrået Aksell sammen med en arbeidsgruppe fra EiA, UiB Tjenesteutvikling og Kommunikasjonsavdelingen.

– Under arbeidet har vi testet ut ulike designretninger, og sett på hva som fungerer i bygget. Vi falt på å ta utgangspunkt i mosaikken siden den er ikonisk, og har vært med fra byggets start. Siden Nygårdsgaten 5 har mange stramme, rene linjer, gir mønsteret også lokalene mer liv og variasjon, sier grafisk designer Margareth Haugen fra Kommunikasjonsavdelingen.

Vi falt på å ta utgangspunkt i mosaikken siden den er ikonisk

Folie for skjerming

Siden mange av multirommene og prosjektrommene har klare glassvegger, skal foliedekoren skjerme mot innsyn. Som en del av universell utforming, brukes folie også til å vise hvor det er glassvegger for å hindre at noen går på dem.

Designet består av en fem meter lang mønsterrekke, hvor en kan bruke hele eller deler av mønsteret til ulike formål. For noen rom vil det være behov for å skjerme mer enn vanlig, og her kan det legges på frosting bak mosaikkmønsteret.

–Glassveggene skal imidlertid være så åpne som mulig for å gi lys i lokalene. Det er derfor anbefalt å begynne med lite folie og heller legge på mer hvis det er nødvendig, sier Haugen. 

Glassveggene skal imidlertid være så åpne som mulig for å gi lys i lokalene

Egen skiltmanual

EiA har en egen felles skiltmanual for UiB-bygninger, men Nygårdsgaten 5 har nå fått sin egen. Arbeidsgruppen har vært på befaringer i Nygårdsgaten 5, og har testet ut ulike typer print og farger. Beslutningen har falt på å ha grønt som hovedfarge for alle skilt.

– Vi ønsket å gi designet for Nygårdsgaten 5 et eget særpreg. Skiltmanualen er basert på UiBs grafiske profil og fargepaletten fra veggene i bygget. I tillegg er det brukt elementer fra mosaikk-kunsten, forklarer Haugen.  

Av ulike typer skilt finnes det blant annet etasjeoversiktskilt hvor designelementer utheves for å vise deg hvor du befinner deg i bygget. Kontorplasser i landskap og enkeltkontor vil ha egne typer skilt. Storsalen vil få messingbokstaver over døren.

Arkitektene har ansvar for all utvendig skilting, og det er strenge krav til utforming, blant annet fra byantikvaren. Over hoveddøren vil det settes opp et skilt med Nygårdsgaten 5, og det skal også komme tydelig frem at dette er en UiB-bygning. 

Skiltmanual for Nygårdsgaten 5