Hjem
Studentsider
erasmus+

Universitat Politècnica de Catalunya og Institutt for informatikk (ERASMUS+)

  • LandSpania
  • ByBarcelona
  • Studieplassar2
  • StudienivåBachelor og Master
  • AvtaletypeErasmus+
  • Lengde på opphald1-2 semester

Hovedinnhold

Om avtalen

Kven kan søke

Alle studentar ved UiB kan søke, men studentar tilknytt Institutt for informatikk vil ha førsteprioritet dersom det er fleire søkarar enn det er ledige plassar. Det er krav om at du skal ha tatt minimum 60 studiepoeng før du kan reise på utveksling.

Når i studiet kan eg reise

Bachelorprogramma ved Institutt for informatikk legg til rette for at studentar kan dra på utveksling i 6. semester, men det er og mogleg å dra tidlegare i studieløpet.

Språk

Undervisningsspråka ved universitetet er spansk, katalansk og engelsk. Det engelskspråklege emnetilbodet er begrensa.

Dersom du ikkje har nok språkkunnskapar, finst det fleire måtar å førebu seg på før utvekslingsopphaldet. Sjå UiB.no for informasjon om språkkurs og språktandem. Hugs at eit utvekslingsopphald er ein unik sjanse til å skaffe seg språkkunnskapar du kan ha nytte av vidare i studia og i yrkeslivet.

Lånekassen har eit eige stipend ein kan søke for å få dekt utgifter til førebuande språkkurs i utlandet. Sjå universitetet sine nettsider for informasjon om eventuelle kurstilbod for utvekslingsstudentar i komande semester.

Kva emne kan eg ta

Dersom du skal ta frie studiepoeng, kan du velje emne fritt innanfor det fagfeltet som avtalen gjeld for. Det er ein føresetnad at emna du vel ikkje overlappar innhaldsmessig med emne du har tatt tidlegare, eller planlegg å ta seinare ved UiB. Dersom du skal ta delar av spesialiseringa di i utlandet, må du velje emne som kan godkjennast som tilsvarande emne ved UiB.

Studieavgift

Erasmus-studentar betaler ikkje studieavgift ved vertsuniversitetet, men skal registrere seg og betale semesteravgift ved UiB for heile den tida dei er ute.

Om lærestaden

Om lærestaden og byen

Universitat Politècnica de Catalunya er eit offentleg teknisk universitet som særskilt spesialiserer seg innan ingeniørfag, arkitektur og vitskap. Universitetet blei grunnlagt ved ei samanslåing av ei rekke mindre institusjonar i 1971, og har i dag rundt 30 000 studentar. I daglegtale blir universitetet helst kalla enten BarcelonaTECH eller UPC. Dette er eit internasjonalt orientert universitet med sterkt samfunnsengasjement og fokus på innovasjon. Det har fleire campusar, ikkje berre i Barcelona, men òg i dei omliggande byane Castelldefels, Igualada, Manresa, Mataró, Sant Cugat del Vallès, Terrassa og Vilanova la Geltrú.

Barcelona er regionshovudstad i den autonome regionen Catalonia og den nest største byen i Spania, med om lag 4,6 millionar innbyggarar, irekna forstadsområda. Verdsbyen er blant anna kjend for storslått arkitektur, eit rikt kulturtilbod og fotballspelarane sine.

Bustad

Universitetet tilbyr internasjonale studentar hjelp med å finne bustad gjennom samarbeid med Resa Housing Barcelona, ei tverrinstitusjonell teneste for bustadformidling i regionen.

Semesterinndeling

September - januar og februar - juli.

Studentrapportar

2023

Vår 2023 - BA i datateknologi

Vår 2023 - BA i datateknologi

15.01.2023 - 15.06.2023

Førebuingar/praktiske tips

På bachelor-nivå er det få engelske fag, så det er viktig å pugge spansk før man kommer.

Skal man befinne seg i Spania over lengre tid kan det være lurt å skaffe seg et NIE, eller et "utlendingnummer". Dette må man ha om man vil åpne en bankkonto, skaffe seg jobb eller lignende. Det kan også være lurt å skaffe seg et spansk mobilnummer, siden noen bestillingstjenester krever dette. Jeg kom meg personlig unna uten disse, og brukte istedenfor telefonnummeret til en venn når jeg skulle bestille noe fra bruktbutikk og liknende. Om man ikke skaffer seg NIE, vil pass-nummeret ditt brukes som ID på eksamener osv. så det er viktig å huske/ta med seg dette ID-nummeret.

Man kan spare mye penger på offentlig transport med å betale for T-Jove over å kjøpe enkeltbilletter. Det tar litt tid å sette opp, men blir fort verdt det.

Undervisningsformer

De fleste fag har undervisning i klasserom en eller to ganger i uken, og laboppgaver hvor man jobber med innleveringer og kan få hjelp av lærer. Noen fag har også ukentlige framføringer, gruppeoppgaver, læringsvideoer på nettet osv. Undervisningen kan minne mer om vgs, hvor lærer ofte snakker med studenter, stiller og svarer på spørsmål, og under labtimene gjerne går bort til hver enkelt elev for å hjelpe til.

Vurderingen av emnene er ofte fordelt på mange forskjellige tester og innleveringer, eller framføringer osv. Akkurat hvordan dette gjøres varierer, men i de feste fag vil den avsluttende eksamenen utgjøre mellom 50% og 75% av karakteren. Mens innleveringer og eksamen virker ganske likt som på UiB, er det etter min erfaring flere små tester og vurderinger på FIB. Slike laber eller småtester er ikke nødvendigvis obligatoriske, men kan for eksempel telle til sammen 15-30% av den endelige karakteren din. Mange fag har også en midtveiseksamen.

Vurdering av emnetilbodet

Skolen spesialiserer seg på teknologiske utdanninger, og har derfor et godt utvalg emner innenfor dette. Om du ønsker å ta, for eksempel, noen studiepoeng innen spansk må du dessverre få tak i disse gjennom en annen skole, noe som kan bli en utfordring siden skolene befinner seg spredt utover byen.

På FIB er de fleste emnene verdt 6 studiepoeng. En god del av de innførende emnene virker like som de man tar på UiB, mens man mot slutten av bacheloren får muligheten til å velge emner fra ulike spesialiseringer, også en god del emner som man ikke finner på UiB. Det er begrensede plasser på mange av disse, så det kan være lurt å melde seg på tidlig.

De fleste emnene er på katalansk og/eller spansk, noe som er en stor utfordring om du ikke har lært spansk godt. Spesielt muntlig undervisning på tredje fremmedspråk var en stor utfordring for meg, og virket heller demotiverende. I noen av fagene var for eksempel deler av læringsmaterialet bare på spansk, mens deler var bare på katalansk. De fagene som var tilgjengelige på engelsk hadde som regel god engelsk dokumentasjon og læringsmateriell.

Fagleg utbyte og språk

Jeg har godt inntrykk av emnene og foreleserne på FIB. Man får god hjelp på lab-timene, og undervisningen er både grundig og variert. Det største problemet for utvekslingsstudenter vil nok være språket, som i stor grad er spansk og katalansk. Jeg tok flere spanske fag, og slet med å følge med i timene, forstod ikke alle spørsmålene på eksamen osv. De fleste emnene har flere læringsmetoder, som undervisning, innleveringer, oppgavehefter osv. Skal man få godt faglig utbytte, og bestå faget, bør man ha brukt alle disse hjelpemidlene. Prøv også gjerne å finne ut hva eksamen kommer til å se ut som, slik at du får et bedre bilde på hva du må pugge. Det er lett å ende opp med å bruke for lite energi på noe som tar opp større del av eksamen enn man først hadde trodd. For eksempel kan det være stor forskjell på stoffet i lab-testene og eksamenene. Det kan virkelig lønne seg å bli komfortabel med å sende mailer til foreleserne, siden man ikke nødvendigvis får svar på alt gjennom nettsidene til universitetet.

Universitetsområdet og byen

Universitetet ligger litt i utkanten av byen, på Nord Campus, ved siden av andre universitetsbygg for ingeniører osv. På Nord Campus har du forskjellige bygg med blant annet forelesningssal, labrom, bibliotek med sitteplasser og grupperom, kafeteria osv. Det går metro og buss derfra og til alle andre deler av byen, og det kan for eksempel ta rundt 40 minutter å komme seg derfra til stranda.

I byen har du alt mulig å gjøre, som gode strandmuligheter, fine parker, imponerende bygg, museum, uteliv, konserter og kafeer. Det er som regel pent vær, så det kan være vanskelig å overbevise seg selv om å bli inne og studere. Det er fint mulig å finne kafeer, sitteplasser på bibliotek, eller andre offentlige bygg å studere på. Støynivået kan variere, så om du trenger stillhet og ro kan det være best å sitte på bibliotek eller hjemme.

Barcelona, som en veldig internasjonal by, har også mye tyveri. Vær alltid forsiktig med gjenstander som mobiler, vesker osv. når du er på offentlig transport, i parker, og generelt ute på byen. Aldri legg fra deg sekker eller verdifulle gjenstander på offentlig rom, hverken inne eller ute.

Bustad

Barcelona er en av de dyrere stedene å bo i Spania, og man må forvente å betale omtrent samme leie der som i en norsk by. Universitetet vil anbefale deg å gå gjennom en større organisasjon som Spotahome eller liknende, men etter min erfaring er disse dyrere enn det de er verdt. Det jeg gjorde var å reise til Barcelona, bodde på den billigste airbnb'en jeg fant, og brukte de første dagene på å lete etter et sted å bo på forskjellige utleie-nettsider. Der jeg endelig fant et sted var badi.com, hvor man ofte finner steder for rundt 450€ per måned inkludert strøm og gass. Der er det også en god del engelskspråklige utleiere. Utleiemarkedet i Barcelona er tøft, og jeg vil anbefale å være tidlig ute med å sende meldinger. Sorter gjerne annonsene etter tid, slik at du får de nyeste annonsene først. Leier man privat uten kontrakt slipper man å betale dyre administrasjonsgebyr, men vær forsiktig, og ikke betal før du har sett rommet selv og fått nøklene.

Sosialt miljø

Som Erasmus-student er det masse arrangementer man kan melde seg på for å bli kjent med andre utvekslingsstudenter. Utvekslingsstudenter er relativt enkle å bli kjent med siden de, som deg, er ute etter nye bekjentskaper og opplevelser. Jeg vil anbefale å sjekke ut Erasmus og ESN på sosiale medier som instagram, laste ned apper og bli kjent med nettsidene deres, slik at du vet om arrangementer fra ulike grupper i byen. Dette kan være alt mulig, som sport, fest, friluftsliv, mat, lek, sight-seeing, lengre reiser og opplevelser etc. Meld deg særlig opp på noen ekskursjoner, helgeturer eller liknende, siden dette er perfekte steder å bli kjent med nye mennesker på. Jeg anbefaler å møte andre internasjonale studenter, men vil man ha et nettverk med norske studenter kan man også finne dette gjennom ANSA-medlemskap. Disse har også ulike arrangement det er mulig å melde seg på.

Campus fra luften
Foto/ill.:
© Universitat Politècnica de Catalunya

Informasjon