Hjem
Studentsider
bilateral

Waseda University og Universitetet i Bergen (BILATERAL)

  • LandJapan
  • ByTokyo
  • AvtaletypeBilateral
  • Lengde på opphald1-2 semester

Hovedinnhold

Om avtalen

Kven kan søke

Denne avtalen først og fremst meint for studentar som studerer japansk. Andre kan søke, men vert prioritert etter japanskstudentar ved tildeling av plassar. Waseda krev at søkarar har eit snitt på C eller betre.

Denne avtalen vert normalt berre lyst ut ved fristen 25. august.

Når i studiet kan eg reise

Ta kontakt med studierettleiaren din for råd om når du kan reise ut på ditt studieprogram. Vanlegvis vil det passe best i eit semester når du kan ta frie studiepoeng. Du må ha tatt minimum 60 studiepoeng før du kan reise på utveksling.

Språk

Universitetet tilbyr kurs både på japansk og engelsk. Dersom ein skal ta fag på engelsk, kan det hende ein må ta ein engelsktest (IELTS eller TOEFL) for å dokumentere sine engelskkunnskapar.

Dersom du ikkje har nok språkkunnskapar, finst det fleire måtar å førebu seg på før utvekslingsopphaldet. Sjå UiB.no for informasjon om språkkurs og språktandem. Hugs at eit utvekslingsopphald er ein unik sjanse til å skaffe seg språkkunnskapar du kan ha nytte av vidare i studia og i yrkeslivet.

Kva emne kan eg ta

Universitetet tilbyr Japanese Language Program som i hovudsak er eit språkkurs, men som òg inkluderer temaførelesingar om japansk samfunn, kultur, litteratur, historie, livsstil og lingvistikk. Programmet har fininndelte nivå i japansk.

Ver merksam på at fyrsteårskurs normalt ikkje kan godkjennast. Eit fulltidsstudium ved dette universitetet utgjer15 lokale credits per semester.

I tillegg tilbyr universitetet fleire engelskspråklege emne. Dei fleste engelskspråklige emna er samla på School of International Liberal Studies (SILS) og omfattar emne om japanske og asiatiske kulturelle, politiske og økonomiske forhold. Utvekslingsstudentar kan ta ein kombinasjon av språkemne og ordinære engelskspråklige emne. Dersom ein har tilstrekkelege språkkunnskapar kan ein i tillegg òg følge ordinære emne på japansk.

Studieavgift

UiB har ein utvekslingsavtale med Waseda University som inneber at vi kan få eit visst antal friplassar kvart år, forutsett at dei også sender studentar til oss.

Om lærestaden

Om lærestaden og byen

Waseda University er eit tradisjonsrikt universitet som blei grunnlagt allereie i 1882. Det starta som eit college under det gamle systemet for høgare utdanning i Japan, men har i dag utvikla seg til å bli eit fullverdig universitet som også inkluderer ein teknisk høgskule. Universitetet ligg i Tokyo og har i dag rundt 47 000 studentar. Waseda University har ein lang tradisjon for internasjonal utveksling og er det private universitetet som tar opp flest internasjonale studentar. Universitetet har fire universitetsområde, derav tre som ligg i gangavstand frå kvarandre i Shinjuku Ward innanfor metropolen Tokyo.

Tokyo er hovudstad i Japan og har meir enn 13 millionar innbyggarar. Det er ein fasinerande by som imponerer med sin tradisjonelle kultur og lidenskap for alt som er nytt.

Bustad

Universitetet har studentbustader det går an å søke på. Utvekslingsstudentar får vanlegvis tilbod om studentbustad gjennom universitetet.

Semesterinndeling

Semesterinndelinga følger det japanske studieåret. Studieåret startar i april, og vårsemesteret går frå april til august, medan haustsemesteret går frå september til februar.

Studentrapportar

2023

Vår 2022/haust 2022 - BA i japansk

Vår 2022/haust 2022 - BA i japansk

01.04.2022 - 29.03.2023

Førebuingar/praktiske tips

Vær forberedt at du må fikse ganske mye på starten (ikke bare universitets ting men også forsiktig osv). Jeg har dessverre ikke fått mye hjelp fra Waseda (nesten som om de glemmer at de tar imot utvekslingsstudenter), så det var mye jeg måtte ordne og finne ut av selv. Det hjelper å snakke med medelever siden de som har allerede vært der i ett semester vet om alt som må fikses. De kan dermed hjelpe deg på en lettere, mindre forvirrende måte.
Mine tips! Skriv ned alt som må ordnes slik at du har bedre oversikt. Skriv også hvor viktig ting er, så du vet hva som må ordnes først.

Undervisningsformer

Det jeg fikk vite på mitt siste semestret, var at fra nå av, skal alt være på campus. Pga covid var de fleste fagene online men ikke nå lenger. De fleste fag er i samme bygning mens noen andre er i bygninger som ikke er langt unna hverandre.

Vurdering av emnetilbodet

De har ganske mange emner å velge mellom men de beste (de som er mest interessante eller virker lett) emner blir fort tatt. Så les nøye på emnebeskrivelsen og velg emner du vil ha fra starter. Det finnes tre søke-perioder så om du ikke får emnet du ville ha, kan du velge på nytt. Til slutt på du dessverre velge et av de resterende.

Fagleg utbyte og språk

Om du velger riktig språknivået, kommer du til å lære utrolig mye med tanken på at alle fag er på japansk. Men ikke stress med det! Som sagt, dersom du velger emner på ditt nivå, får du det til!
Nivå 1 er det laveste og dermed det eneste nivået hvor læreren snakker litt engelsk. Som CJL student skal du ta 13 eller 14 credits, og det er ikke alle emner du får godkjent av UIB (selv om de er på nivå 3/4). Så velg det du vil ta og eventuelt ta opp fag for manglende studiepoeng når du er tilbake. Da får du bedre språkutbytte og mindre stress. :)

Universitetsområdet og byen

Campusen befinner seg ved Takadanobaba og er ikke langt unna Waseda stasjonen (2min med tog fra Takadanobaba). Det finnes mange kafeer og restauranter rundt Waseda + de har egen kantine med god og veldig billig mat. De har også 2 konbini på campusen. Om det er fint vær, får du også muligheten til å sitte i Waseda parken som er utrolig fin og koselig.

Bustad

Du får tilsendt en Mail fra Waseda med informasjon når det gjeldet bosted de kan tilby. Jeg har valgt å bo på et sharehouse TokyoStay. Det ble kun anbefalt av Waseda, som betyr at de ikke samarbeider med de og du må selv kommunisere med TokyoStay. De har Sharehouse flere steder og som regel deler du en leilighet med ca 3 personer. De har null kontroll på ting så det kan av og til bli litt surr, men ellers er husleie rimelig nok og du har litt mer frihet som student.

Sosialt miljø

Dessverre er det kjent at japanske studenter på Waseda er ikke veldig interessert i å ta kontakt med studenter fra utlandet. Så de du blir rask kjent med, blir andre utvekslingsstudenter. Men i det du får noen venner, blir det bare lettere og lettere å bli kjent med flere. Waseda har diverse サークル (cirkle) og klubber men de fleste er kun for japanske studenter. Heldigvis finnes det noen hvor de er villige til å ta imot utvekslingsstudenter! Der får du også muligheten til å bli kjent med noen. Da anbefaler jeg å joine サークル siden der slipper du som regel å betale for noe og de er mer fleksible.

2022

Haust 21/22 BA i japansk

Haust 21/22 BA i japansk

01.10.2021 - 01.09.2022

Førebuingar/praktiske tips

Å ta fulle studiepoeng på Center for Japanese Language (CJL) innebærer ganske mye mer arbeid enn man er vant til fra UiB. Det er derimot ikke uoverkommelig, og jobber man rutinert er utbytte veldig stort! Selv syns jeg arbeidsmengden var grei, og jeg fikk også tid til å utfoske Tokyo og Japan ved siden av studiene.

Undervisningsformer

Jeg hadde klasser både online og på campus på grunn av korona. Man må ta ganske mange klasser ved CJL for å fylle de nødvendige studiepoengene, og det er som regel ganske mange hjemmelekser, prøver og presentasjoner i hver klasse. Alle klassene foregår på japansk, noe som kan være litt skummelt i starten, men man blir fort vant til det.

Vurdering av emnetilbodet

Waseda har et veldig mangfoldig kurstilbud. Alt fra kurs i keigo, til læring av japansk gjennom anime og manga. Det kan være vanskelig å vite hva man skal velge i starten, men heldigvis har Waseda tre kursregistreringsperioder hvor man kan velge å bytte, eller droppe klasser.

Fagleg utbyte og språk

Jeg vil si at det faglige utbytte på Waseda er veldig stort! Eneste minus er at man ikke møter andre japanere på CJL. Det er derimot veldig mange circles man kan velge å delta i om man ønsker å treffe studenter utenfor CJL, både japanske og internasjonale.

Universitetsområdet og byen

Wasedas main campus har en veldig praktisk belyggenhet. Man kan komme seg lett til steder som Shinjuku fra Waseda Station eller Takadanobaba. Det er veldig mange studenter i området, og mange billige steder å spise og drikke. Selve campus-området er ganske rolig, men nærliggende Takadanobaba er som regel ganske livlig på natterstid, med mange izakayaer og barer. Toyama park er og like ved, og perfekt om man liker piknikker eller jogging.

Bustad

Selv bodde jeg på dormitory. Det var en grei måte å møte folk på når man kommer hit alene. Det er derimot ganske strenge regler, og rommene er veldig små. Jeg hadde egen dusj og toalett, men delte kjøkken med de andre i samme etasje. Dormitory lå omtrent 10 min gange unna CJL-bygningen, så beliggenheten var veldig praktisk i forhold til studiene.

Sosialt miljø

Waseda tilbyr mange arrangementer for studenter, og selv hadde jeg ikke problemer med å finne venner og å være sosial. Siden det er mange førsteårsstudenter som ikke kommer fra Tokyo, er det og mange som søker nye venner når de kommer hit.

2018

Vår og haust 2017 - BA i japansk

Vår og haust 2017 - BA i japansk

06.04.2017 - 06.02.2018

Førebuingar/praktiske tips

Japanese Language Program er et veldig hardt løp dersom man skal ta 30 credits i løpet av to semestre, så vær forberedt på knallhard jobbing. Steget fra japansk på UiB til japansk på Waseda er veldig stort, så de første ukene kan føles nærmest umulige. Å bare ha japanske fag er veldig givende for å lære mest mulig japansk, men også slitsomt for kropp og sjel. Vurder også å søke om utveksling til School of International Liberal Studies (SILS) i stedet for Japanese Language Program, fordi der kan du i mye større grad velge en variasjon av japanske fag og et vidt spekter av fag på engelsk, noe som ikke er mulig på språkprogrammet.

På Japanese Language Program så har man tre tidsperioder der man kan velge emnene man ønsker. Man kan legge til og droppe japanske emner innenfor disse tidsperiodene. Om en klasse overskrider kapasiteten, blir studentene tilfeldig valgt, så derfor er det en mindre eller større sjanse for at du ikke får det emnet du ønsker. Tipset er å velge alle emnene du ønsker å ha allerede på første valgrunde. Selv dette gir ingen garanti. Det er veldig viktig å møte opp i orientasjonsuken for å finne ut om det valgte emnet er passende for deg med tanke på vanskelighetsgrad og interesse for emnet.

Fagleg utbyte og språk

Det er et stort faglig utbytte ved å gå Japanese Language Program. Man forbedrer de fleste aspekter av japansken, og enda mer hvis man bruker det aktivt utenfor universitetet også. Etter et år her skal det så absolutt være mulig å bestå JLPT N2.

Universitetsområdet og byen

Waseda University har flere campus, men det er i hovedsak Waseda Campus som gjelder for de som skal ta Japanese Language Program eller SILS. Denne campusen ligger veldig sentralt i Tokyo. Fra campus er det en liten gåtur unna Takadanobaba stasjonen og området rundt, som virkelig er lagt til rette for at studenter med dårlig råd kan oppleve dets mange restauranter, barer, kafeer osv. Det samme kan sies om området rundt universitetsområdet, der du kan finne alt fra butikker som selger matpakker, såkalte obento, til ramen-shops og indisk-curry restauranter. Selve universitetsområdet er ikke veldig stort, men består av mange høye bygninger. Det finnes også flere skolekantiner og kiosker rundt om kring, så du skal ikke gå sulten. Rett ved campus kan man finne Okuma Garden, en liten park der man kan slappe av i gresset om sommeren.

Bustad

Waseda har egne studentboliger for en grei sum i måneden, særlig for å være Tokyo, men det er også strenge regler man må følge hvis man velger å bo der. I studentboligene lever man stort sett med andre utvekslingsstudenter, så om man heller vil oppleve å bo sammen med en blanding av folk fra andre land og japanere er kanskje share house å anbefale. Jeg personlig foretrekker å bo for meg selv, så for min del var egen leilighet det mer naturlige valget. Men det skal sies at om man lever i sentrale strøk eller nær togstasjoner så blir det fort veldig dyrt. Jeg betalte rundt 7400 kr i måneden for en liten leilighet som kom med det mest nødvendigste, og det er en del mer enn når jeg bodde i Bergen. Vurder boplass ut i fra din egen økonomi og type bolig, og velg deretter.

Sosialt miljø

Jeg vil si at det sosiale miljøet du skaper utenfor universitetet er kanskje det viktigste. Vi opplevde at ved å gå Japanese Language Program så hadde vi veldig liten tid til å være sosiale. Etter all den tunge undervisningen har man også masse lekser man må gjøre, i tillegg til forberedelser for fremtidige timer og prøver. Finn heller et sosialt share house du kan bo i eller kom deg ut og oppdag Tokyo hvis du finner tid. Tokyo er en uendelig kilde med sosial interaksjon, med tusenvis av arrangementer som bare venter på din deltakelse. Kan også nevne at Waseda har sine egne sosiale arrangementer som det kan være verdt å følge med på, samt utallige klubber og circles som inneholder alt fra himmel til jord for de spesielt interesserte.

2017/2018: BA i japansk

2017/2018: BA i japansk

06.04.2017 - 06.02.2018

Førebuingar/praktiske tips

Ikke velg Center for Japanese Language (CJL) som fakultet med mindre du virkelig vil jobbe med japansken din. Minimum credits på CJL er 13, maximum er 14. Som student fra UiB vil du trenge 15, så 13 credits på CJL og 2 fra SILS er en måte å få nok poeng. I fagene jeg tok på CJL kan man forvente rapportskrivning, bokrapporter, ukentlige prøver, grammatikk og vokabulær oppgaver. Leksemengden er ganske mye større enn hva vi nordmenn er vant til, så forbered deg godt i forveien på å sitte til langt på kveld med lekser omtrent hver dag, og å bruke helgene til lekselesning. Til sammenligning har School of International Liberal Studies (SILS) fagene jeg har hørt om og selv tatt hatt nærmest ingenting til forberedelser og lekselesning, og de japanske foreleserene og studentenes engelsk er god.

På CJL vil du derimot ikke finne japanske studenter i klasserommet (unntak finnes, men de er der som frivillige, ikke som medstudenter i faget).

Waseda tilbyr hjelp til å ordne japansk bankkonto skulle det være ønskelig. Telefonnummer og internett kan finnes på forskjellige steder. Flyplassene har utsalgsplasser for simkort og/eller bærbar wifi hotspot, BIC CAMERA (japans svar på Elkjøp?) og lignende kan også hjelpe deg. Selv valgte jeg GTN Mobile, da de bruker Docomo sitt nettverk, koster lite, og er tilrettelagt for utlendinger som skal bo i Japan en lengre periode enn en turist ville ha gjort.

Vegetarmat/kosher/halal finnes, men kan være veldig vanskelig å finne utenfor spesialist-restauranter, da vegetarianisme og slikt ikke er en populær livsstil i Japan.

Undervisningsformer

Undervisningen på CJL foregår på kun japansk, SILS fagene kun på engelsk. Språket er justert litt med tanke på at det bare er utlendinger på CJL. Mesteparten av medstudentene dine på CJL vil være folk med kanji-bakgrunn, noe foreleserene bruker som et hjelpemiddel. Forvent at kun-yomi av kanji og enkle katakana lånord fra engelsk blir forklart med kanji-ord for lettere forståelse for disse elevene.

Ellers kan man i noen fag oppleve gruppearbeid. Er du uheldig nok, og du ender opp i en gruppe med kun kinesere, vil nesten alt av arbeidet i gruppeoggaven bli gjort på kinesisk. På grunn av dette vet heldigvis foreleserene at de må tynne ut antallet kinesiske elever per gruppe med folk som ikke kan kinesisk, og det går greit over halvparten av gangene, men er fremdeles et stort nok problem til å likevel merkes.

Diskusjoner i klassen er også ikke like greit man skulle tro. Etter min erfaring, prøvde foreleserene mange ganger å sette i gang en diskusjon i klassen, men etter at foreleseren stiller diskusjonsspørsmålene blir det musestille, og foreleseren gjentar de samme spørsmålene om igjen på andre måter, i tilfelle det skulle være at man ikke forstod spørsmålet i første omgang. Foreleserene er gode til å forklare og å omformulere seg for å bli forstått, men diskusjonene starter nesten aldri bra likevel.

Vurdering av emnetilbodet

Valget av fag på CJL er veldig bra. Man kan finne nesten hva som helst av fag på japansk, fra fag med fokus på vokabulær, rettskrivning og grammatikk, til presentasjoner, talemåte, reise planleggning, kultur, anime og drama.

Fagleg utbyte og språk

Språknivået på CJL er et ganske stort hopp fra UiB i begynnelsen, og kan ta litt tid til å bli vant til. Holder man ut med det vil jeg si at japansken din vil forbedre seg ganske bra. Hvor fort japansken vil forbedre seg derimot er litt opp til hvor mye arbeid en hver legger opp til, men selv vil jeg si at du vil få bra utbytte ganske kjapt.

Universitetsområdet og byen

Waseda området er stappfullt av restauranter og bento-butikker, veldig siktet mot universitetselevene. Alt fra tradisjonell japansk mat som blandt annet sushi og tempura, til japansk fast-food som donburi, til annen mat som indisk curry, Subway og MacDonalds. Området rundt campus er pent, og det er lett å bli kjent med området.
Japan er riktignok et trygt sted med lav kriminalitet sammenlignet med andre steder i verden, men ting som USB memory sticks og paraplyer kan godt forsvinne skulle man glemme de igjen eller la de ligge uaktsomt.

Bustad

Tokyo generelt er et utrolig bra sted å bo. Kollektivtrafikken er så nær perfekt som mulig, og dersom man er villig til å kjøpe en sykkel og sette seg inn i kjørereglene for sykkel er Tokyo også en veldig bra sykkelby. Restauranter og underholdning finnes overalt. Det eneste problemet jeg har funnet med Tokyo er at pengene kan lett forsvinne, da Tokyo er kanskje litt dyrere enn landsbygda ville være.

Sosialt miljø

Miljøet rundt og i Waseda University er bra nok vil jeg tro. Jeg prøvde selv å være med i et par klubber/"circles" og slikt, men fant ut at jeg ikke fikk tid til det med leksemengen i lengden. Heldigvis hadde jeg venner i Tokyo området fra før av p.g.a. tidligere studie her, utvekslingselevene fra Waseda som hadde vært i Bergen, samt at jeg valgte å bo i et share house utenfor Waseda sitt studentbolig system da dette gav meg mer frihet. Dersom du skulle komme hit uten å ha venner her allerede, finnes det sosiale klubber/"circles" som får japanske elever og utvekslingselever til å møtes.

Ellers kan jeg også anbefale "Mickey House" i Takadanobaba, da de der har en språk-kafé hvor engelsk og japansk blir brukt om hverandre. Man kan også lære andre språk der, og de har fest hver fredag og lørdag. Der kan man da også møte folk man ikke vanligvis ville ha møtt, slik som andre utlendinger som jobber i Japan, samt eldre "salary men".

Dersom man skulle heller ville henge med de litt yngre folkene, finnes det nattklubber i Shibuya for de som liker det, eller man kan ta turen til Kichijoji 's harmonika område, hvor man finner trange gater med tachi-nomi (en bar hvor man er stående og drikker og sosialiserer) overalt. Ueno har mange pubber, vestlige og japanske, og izakaya'er finnes overalt.

Dersom man liker airsoft finnes det også. Asobiba Ikebukuro er min favoritt, men Asobiba Akihabara or også okay. Koster litt penger, men utrolig gøy, og en bra måte å finne nye bekjente. Uansett hva slags hobby man har, finnes det et sted for det hvor du kan møte andre likesinnede. Meetup er også en bra nettside hvor du kan se utrolig mange events som skjer rundt om i Tokyo, der du kan bli kjent med folk.

Grøn campus
Foto/ill.:
© Waseda University

Informasjon