Hjem
Studentsider
bilateral

Pontificia Universidad Católica del Perú og Universitetet i Bergen (BILATERAL)

  • LandPeru
  • ByLima
  • AvtaletypeBilateral
  • Lengde på opphald1-2 semester

Hovedinnhold

Om avtalen

Kven kan søke

Avtalen er i prinsippet open for alle UiB-studentar, men studentar innanfor helsefag kan ikkje vere sikre på å få opptak.

Når i studiet kan eg reise

Ta kontakt med studierettleiaren ved instituttet/fakultetet du studerer ved for informasjon om når det passar å reise ut på ditt studieprogram.

Språk

Undervisningsspråket er spansk. Studentar må ha dokumenterte spanskkunskapar når dei søker.

Kva emne kan eg ta

UiB-studentar kan i utgangspunktet velje blant alle emne i emnetilbodet ved universitetet som dei er fagleg kvalifiserte for.

Studieavgift

Det er ingen studieavgifter for UiB-studentar som reiser ut gennom denne avtalen.

Om lærestaden

Om lærestaden og byen

Pontificia Universidad Católica del Peru (PUCP) ligg i Perus hovudstad Lima. Universitetet vart oppretta i 1917 og har i dag nesten 18 000 studentar. PUCP utmerkar seg spesielt innanfor fagfelta antropologi, sosiologi, økonomi, litteratur og lingvistikk, historie, filosofi, arkeologi, geografi, psykologi og juss.

Lima er ein spennande by med flott arkitektur, ei fantastisk strandlinje, fine kafear og hyggelege menneske. Det gamle sentrum av byen har storslåtte bygningar og flotte plassar som avspeglar den store betydninga byen hadde for den spanske kolonimakta. Kontrasten er stor til dei fattige bydelane der mesteparten av folket bur. Lima har 8 millionar innbyggjarar og er ein kaotisk metropol med mykje fattigdom og ein del kriminalitet.

Om sommaren er klimaet behageleg sydlandsk, med temperaturar opp mot 30 grader. Om vinteren derimot legg smogen seg over byen og det blir kjøligare med temperaturer rundt 15 grader.

Bustad

PUCP har ingen eigne studentbustader, men dei har et kontor som bistår utanlandske studentar med å finne bustad på den private marknaden. Det vanlegaste er at studentar bur hjå peruanske familiar, men det er sjølvsagt opp til studentane sjølve å bestemme korleis dei vil bu. Nokon føretrekk å leige ei leiligheit eller eit rom i bufellesskap med andre studentar.

Semesterinndeling

Haustsemesteret går frå midten av august til rundt 10. desember.

Vårsemesteret går frå midten av januar til byrjinga av juni.

Studentrapportar

2020

2019 Haust/2020 VÅR BAHF-SPLA

2019 Haust/2020 VÅR BAHF-SPLA

15.08.2019 - 15.06.2020

Førebuingar/praktiske tips

Jeg opplevde ikke PUCP som veldig responsive eller behjelpelige under søknadsprosessen. Informasjonen var til dels uryddig, og det måtte mases en del. Treige svar på e-post, så oppfordres til å ringe dersom det skulle være behov for assistanse eller å stille spørsmål. Det er selvfølgelig guides og spørsmål&svar som ligger ute, men alltid noe som kommer opp som gjør en usikker. Jeg opplevde også UiB som en litt byråkratisk sirkel i selve søknadsprosessen, men de har på en annen side vært til utrolig god hjelp så fort jeg hadde kommet inn på universitetet og underveis i oppholdet. Forhåpentligvis, etter at du har kommet inn på universitetet, vil det være en utvekslingsstudent fra PUCP eller Peru her i Bergen som kan veilede deg litt om hvordan ting fungerer der nede, det var til god hjelp for meg.

Undervisningsformer

Undervisningsformen på PUCP ligner videregående skole, med en betraktelig større arbeidsmengde. Her vil du gjerne få så og så mye å lese til neste forelesning, samt skrive et sammendrag av dette med muntlige spørsmål i klassen, eventuelt en liten skriftlig eksamen før hver "practica" med karaktersetting, som ligner mer seminar enn forelesning. I andre fag er det litt mer selvstudium som gjelder, med 4 vurderinger i løpet av semesteret, dette avhenger veldig av fakultet og fag. Dette vil du få god hjelp med under første uken av semesteret, hvor du også vil få mulighet til å prøve det du ønsker av fag.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet var for min del både spennende og nyttig. Det er et utrolig diverst mangfold av kurs å velge imellom på tvers av fakultetene, og man blir ikke bundet til ett fakultet. De fleste utvekslingsstudenter ender som regel opp med å ta fag på ciencias sociales-faktultetet. Der tok jeg også to fag, samt to på utdanningsfakultetet.

Fagleg utbyte og språk

Det språklige utbyttet vil jeg si er det man merker mest og raskest. Engelsk er ikke så veldig utbredt på andre steder enn på campus, og de fleste vil ha problemer med å forstå. Når man er omgitt av spansk hele dagen, alle dagene blir man tvunget til å kaste seg selv ut i det og man lærer så utrolig fort. Det kan kanskje være skummelt og vanskelig de første ukene, men det vender man seg fort til. Faglig er det litt avhengig av hvilken foreleser du får. Det er, som ved alle steder, både gode og dyktige forelesere, men på en annen side også mindre interesserte og initiativsrike. Det er dog et aktivt miljø i klassene blant studentene, så man lærer masse uansett.

Universitetsområdet og byen

Selve campus er ganske stort, innrammet og kontrollert. Man må vise frem studentbevis ved inngang, og det er også vektere ved alle innganger. Det er parkeringsplass inne på campus, samt sykkelstativ flere steder for å parkere og låse sykkelen. Det er et veldig grønt og frodig campus, med gode muligheter for å sette seg ned på gresset med venner og lese mens man soler seg. Det finnes flere stasjoner for drikkbart vann hvor man kan ta seg en slurk eller fylle på flasker. Matutvalget er også diverst og smaksrikt. Det er flere kantiner med daglige menyer både for veganere, vegetarianere, et sunt måltid, et kjøttmåltid, strengt tatt det meste man kan tenke seg. Man kan også forhøre seg om "traficantes" med andre studenter for et alternativt mattilbud, samt desserter som blir levert til deg der du måtte befinne deg på campus. Det er også eget treningssenter, en svær flerbrukshall, fotballbaner, basketbaner, friidrettsannlegg, store biblioteker og lesesaler, flere eventer hver torsdag med utsalg av bøker, klær, spill, noe for alle.
Selve byen Lima opplevde jeg som overbefolket og kaotisk, men det har absolutt sin egen sjarm. Hele byen har kyst, noe som inkluderer strender og hav. Det er helt fantastisk og gå ned for å sette seg ved vannet kl. 5 om morgenen etter å ha vært ute med venner. Skulle sentrumskjernen bli litt overveldende fra tid til annen er det mange muligheter for å finne fred og ro innad i byen. Lima er gigantisk. Dette innebærer også et myldrende kulturliv, her finnes noe for alle og enhver, fra ravende nattklubber til gigantiske teknofester, mikroteater, musikaler, sport, marked, det du måtte tenke deg. Til tross for det ovennevnte kaoset finnes det "et system" du fort vil bli kjent med, og da går det lettere med en gang.
Jeg vil si at de fleste områdene du kommer til å oppholde deg i er relativt trygge. Jeg følte meg ikke noe særlig utrygg eller redd for å bli ranet, men det er absolutt en risiko. Det anbefales ikke å flashe de nye dyre merkeklærne du har kjøpt, dra opp en ny Mac på offentlig sted eller veive med iPhonen ute sent på kvelden. Sunn fornuft gjelder, og med dette opplevde jeg aldri en truende situasjon hvor jeg følte meg utrygg i Lima. Følg også råd om områder du ikke bør dra til. I utkantene av Lima er det mye fattigdom og andre levekår enn det vi er kjent med i Norge, og det kan bli ganske spicy om du ikke kjenner noen og ikke vet helt hvor du befinner deg.

Bustad

PUCP har en liste over vertsfamilier de har en avtale med, men jeg holder meg litt skeptisk til dette ettersom jeg hørte mange tvilsomme historier derfra. Blant annet at verten hadde låst seg inn på rommet til studentene mens de ikke var tilstede, ting som har forsvunnet og problemer med å få tilbake depositum osv. Personlig begynte jeg å lete igjennom diverse nettsider som adondevivir.com og urbania.pe før jeg reiste ned, og sjekket inn en uke på hostel, men var ute og hadde funnet egen leilighet etter 3 dager. Det er også massevis av grupper på Facebook som kan sjekkes for både rom i kollektiv, egen leilighet, eller finne romkamerater. Du vil også i løpet av kort tid bli kjent med masse studenter fra uni og Peru som også leter etter steder å bo. Hva gjelder boområder vil jeg anbefale Pueblo Libre (rett ved universitet, men langt fra nattliv osv), Jesus Maria (litt midt i mellom) eller Miraflores/Barranco hvor du bor midt i smørja med en betraktelig høyere levestandard, men langt fra PUCP. Lang reisetid må påberegnes ettersom det er en stillestående og hensynsløs trafikk i Lima. Sykkel kan abefales med forsiktighet, det fant jeg som et veldig nyttig fremkomstmiddel.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet i Lima er helt fantastisk. Personlig hang jeg ikke så veldig mye med de internasjonale studentene og de påfølgende faddergruppene, men de lager veldig gode program for hva gjelder integrering og sosiale sammenkomster. Det arrangeres både reiser, utflukter, masse fester, samt en felles WhatsApp-gruppe hvor det blir gitt viktig informasjon ang. universitetet, samt at det inviteres til et hvilket som helst sosialt initativ som taes. Her vil det for eksempel være mange som kan skrive "jeg tenker å dra dit, gjøre dette, se denne filmen, dra til denne parken osv. hvis noen vil henge seg på", og så er det samlet en gruppe med en gang.
Personlig bevegde jeg meg litt utenfor det internasjonale miljøet, og fikk en peruansk vennesirkel utenfor PUCP som på sin side også var veldig spennende. Det gir et helt perspektiv fra en mindre priviligert hverdag, samt andre aktiviteter. Lima byr på utrolig mye forskjellig sosial aktivitet, så her er det bare å finne hva man liker og begi seg ut på det man måtte ønske! Lykke til! Mine 8mnd i Lima var helt fantastiske, og ville aldri vært foruten.

2018

Vår 2018 - BA i kjønnsstudium

Vår 2018 - BA i kjønnsstudium

15.01.2018 - 15.06.2018

Førebuingar/praktiske tips

Til en fremtidig utvekslingselev:
Jeg er for øyeblikket i Lima i Peru på utveksling og er straks ferdig med mitt andre og siste semester. Her begynner vårsemesteret (eller høst/vintersemesteret som det kalles i Peru) i mars og varer fram til tidlig juli og høstsemesteret begynner i august og varer til desember.
Jeg kom hit med et godt spansknivå, men jeg så at det også var mulig å få dekket et forberedende språkkurs før semesterstart fra lånekassa. Siden semesteret startet så seint, valgte jeg å bli 5 uker i Cusco og ta et språkkurs. Studieveilederen min anbefalte meg å bo et annet sted enn Lima for å bli kjent med mer, og det var et tips jeg absolutt vil dele videre. Der bodde jeg med en utrolig hyggelig vertsfamilie som lagde veldig god peruansk mat og ga meg gode råd om hvordan jeg skulle ferdes rundt og diskuterte peruansk politikk med meg om jeg var interessert i å lære. Skolen jeg studerte på hadde veldig dyktige og motiverte lærere og kunne tilby mange aktiviteter i helgene. Jeg lærte selvfølgelig mye spansk på denne tiden, da jeg stort sett aldri snakket engelsk (bortsett fra med andre elever), men det viktigste var kanskje den kulturelle og historiske introduksjonen jeg fikk til landet. Jeg var stort sett den eneste gringaen som tok bussen nær der jeg bodde i Cusco, så folk satte seg ofte ned ved siden av meg og spurte meg rett ut hvor jeg var fra, og på denne måten ble jeg fort kjent med mange. Jeg fikk også noen venner der som tok meg med på skikkelig peruansk karnevalsfeiring og fikk noen erfaringer jeg setter veldig stor pris på. Peru er et stort og veldig variert land, så en måned i Cusco lærte meg mer enn jeg noensinne ville gjort på samme tid i Lima. Dette var også i slutten av januar og hele februar, så det var heller ikke stappfullt av turister der.

Peru og Lima er som kjent veldig farlig. Lima spesielt er en av verdens farligste byer for kvinner. Dette betyr ikke at man får en dårlig opplevelse. Jeg har vært forsiktig, men ikke paranoid og det har aldri hendt meg noe vondt, så ikke la det norske inntrykket av Latinamerika ødelegge for noe som kan være ditt livs beste opplevelse. Peru er mye mer enn det.

Undervisningsformer

Når det kommer til valg av fag, hadde jeg 30 frie studiepoeng i min bachelor i kjønnsstudium, noe som stilte meg ganske fritt i valg av emner her på la Católica. Jeg valgte disse emnene:
Género y violencia – 3 créditos
Género y política – 3 créditos
Relaciones de género – 3 créditos
Salud y sexualidad – 3 créditos
Etnografía Amazónica – 4 créditos
Det andre semesteret hadde jeg ikke frie studiepoeng og valgte disse:
Hombres y masculinidades en el Perú y América Latina - 3 créditos
Género, cultúra y sociedad - 3 créditos
Parentesco y organización social - 4 créditos
Teorizar y narrar géneros y sexualidades - 3 créditos
Antropología de la migración - 3 créditos
Alle disse fagene er veldig interessante og hadde alltid en innfallsvinkel fra et Latinamerikansk perspektiv, noe jeg var veldig glad for. Jeg syns de utfylte godt det jeg allerede holdt på med i Norge, samtidig som de lærte meg veldig mye om det landet jeg skulle bo i. Hver crédito tilsvarer én undervisningstime i uka, og de med 3 deles ikke opp, men de med 4 deles opp til to forelesninger i uka som varer 2 timer hver. Det er også helt vanlig med kveldsforelesning her. Man blir fort vandt til det, men de dagene jeg har forelesning fra 15-21 kan det bli litt intenst. Alle fagene foregår på spansk, men av og til tillater professoren at en skriver eksamen på engelsk. De fleste forstår at man som utvekslingsstudent har noen språklige vanskeligheter, men jeg oppfordrer til å være muntlig aktiv i timen på spansk. Jeg fikk veldig mye ut av det og folk er mer enn villige til å hjelpe til om man skulle stå fast. Når det kommer til valg av fag, kan det være litt vanskelig. På forhånd sjekket jeg hvor mye 1 crédito var verdt i norske studiepoeng og var generelt ganske frustrert da jeg skulle forsøke å få kabalen til å gå opp. Jeg fant ut at man måtte ha 20 créditos for at det skulle tilsvare 30 studiepoeng, men heldigvis bekreftet studieveilederen min at det var en helt ubegripelig arbeidsmengde og de tillot 15 créditos isteden. Som sagt, tilsvarer 3 créditos 3 timer i uka, og 3-4 evalueringer i semesteret (i hvert fall i de fagene jeg har valgt). Arbeidsmengden er med andre ord ganske mye større her enn den er i Norge, der jeg bare har 2 emner i semesteret. Det er mye jobb, spesielt siden alt er på spansk, men samtidig lærer en så innmari mye en ikke ville lært i Norge, så om man klarer å holde motivasjonen oppe (og finner et godt samarbeid med medelever), er det verdt det. Det er litt vanskelig å gi et bilde av hvordan nivået er her. I noen fag gir professoren inntrykk av at emnet er veldig vanskelig, men så kommer eksamen og det motsatte viser seg å være sant, i andre fag virker alt ganske vanskelig, noe som også vises på eksamen. Professorene har også lagt opp fagene litt forskjellig. I noen skriver man flere hjemmeeksamener, mens andre består av hjemmeeksamen, presentasjon og en 2-timerseksamen som tas på campus. Til sammen tok jeg 4/10 emner på masternivå, men det går helt fint.

Vurdering av emnetilbodet

Universitetet har et ekstremt godt utvalg av emner, såpass mange at jeg syns fagene her hadde større relevans for min karrière enn de fagene UiB hadde å tilby.

Fagleg utbyte og språk

Det var litt skremmende å lese så mange akademiske tekster på spansk i begynnelsen av mitt første semester, men alt handler egentlig om trening. Det kan også være demotiverende å ikke føle at man henger ordentlig med i timen, men jeg erfarte at det var bedre å være ærlig og klar på at ikke jeg forstod noe og så var både professor og medelever ivrige på å bidra. Språkmessig opplevde jeg en rask framgang og det var også gøy å kunne ta ibruk akademiske termer på spansk.

Universitetsområdet og byen

Campus er utrolig svært og veldig fint. De har mange store gressplener, spiseområder og fine biblioteker. Hele campus ligger inne på et inngjerdet område med sikkerhetsvakter ved hver inngang som man må registrere seg hos når man kommer inn. Det er også en kjempestor sportsarena, så om man vil delta på aktiviteter er det alt fra fotball til salsa.

Bustad

I slutten av februar dro jeg til Lima, en gigantisk by hvor det bor nesten 10 millioner mennesker. Det første semesteret bodde jeg i en del som heter Miraflores som ligger ca. en time unna universitetet med kollektiv transport. Det fine med Miraflores er at det er en veldig trygg del av Lima hvor det meste av uteliv foregår, i tillegg til nabodelen, Barranco. Det negative er selvfølgelig at det ligger langt unna universitetet og mange utvekslingselever velger derfor å bo i San Miguel, Pueblo Libre eller Magdalena. Her kommer det litt an på hva en ønsker selv. Jeg hadde hørt mest om Miraflores i forkant, så det var derfor jeg valgte å bo der. Men for å være helt ærlig syns jeg ikke at Miraflores ga meg den følelsen jeg leita etter, så jeg flytta til et kollektiv i Magdalena litt før jeg begynte mitt andre semester og der trives jeg veldig godt. Det ligger litt mer "i midten" av lima, så det er lett å komme seg til både Miraflores og Barranco, men også til sentrum av Lima og Universitetet.

Sosialt miljø

Som sagt, snakket jeg allerede språket da jeg kom hit og den peruanske aksenten er ganske nøytral og enkel å forstå, det eneste som kan være litt vanskelig er regionale uttrykk, men de kommer man seg fort inn i om man omgås peruanere. Peruanere er veldig åpne og imøtekommende, så det er enkelt å få seg venner. Det er også en god del billige/gratis kulturtilbud rundt om i byen som gir mange fine opplevelser. Jeg vil anbefale på det sterkeste å prøve å omgås peruanere og ikke bare utvekslingselever og å insistere på å snakke spansk om ikke det er for vanskelig. Folk er interesserte i å forstå, og man lærer mye raskere og får en fantastisk mestringsfølelse av å lære så mye av et språk. Universitetet har en haug av aktiviteter, så det er lett å integrere seg om man bare gjør et forsøk.

Til slutt vil jeg bare si at Peru er et land man fort forelsker seg i, og at om du skulle ha noen spørsmål, ikke nøl med å kontakte meg på mail eller finne meg på Facebook. Jeg forteller gjerne om hvordan dette året har vært.

2016

Vår 2016 BA Spansk og latinamerikastudier

Vår 2016 BA Spansk og latinamerikastudier

15.01.2016 - 15.06.2016

Førebuingar/praktiske tips

Greit å få en oversikt over bydelene og der du skal bo i forhold til universitetet siden byen er enormt stor. Jeg bodde i San Miguel og hadde kun 25-30 minutters gange til universitetet. Ellers er man fullstendig avhengig av taxi og buss.
Bruk gjerne appen Easy Taxi for å få trygg og passe rimelig taxi over hele byen.

Undervisningsformer

De fagene jeg tok hadde kun forelesning og ingen grupper.

Vurdering av emnetilbodet

Jeg syns det var utrolig vanskelig å finne fag spesielt når man skal finne riktig poengsummer og unngå at timeplanen kræsjer. Det var ekstra vanskelig for meg siden det i tillegg skulle tilsvare fag på 200-nivå. Man får heller ingen hjelp når man prøver å finne fag på universitetet, noe jeg faktisk syns er utrolig dårlig spesielt når man betaler skolepenger. Det er så mange fakulteter og forskjellige fag at det er vanskelig å få oversikt. Fagene er i tillegg enormt krevende og har enorme arbeidsmengder. 15 creditos ved PUCP er veldig mye mer krevende enn 30 studiepoeng ved UiB. På grunn av alt dette endte jeg opp med å velge fag som hadde altfor høy vanskelighetsgrad i forhold til det jeg burde hatt og semesteret ble ikke så bra som det burde ha vært. Derfor ville jeg ikke anbefale å ta fag på bachelor nivå ved PUCP om man skal sammenligne nivået med UiB, i tillegg velg gjerne fag ved fakultetet Estudios Generales Letras som har et noe lavere nivå.

Fagleg utbyte og språk

Alle fag foregår som regel på spansk så det språklige utbytte er stort. Akkurat de fagene jeg tok som skulle tilsvare fag ved spansk på 200-nivå føler jeg kanskje jeg kunne fått bedre utbytte av på UiB. Syns de var uoversiktlige og man fikk lite info av professorene, men det kommer så klart an på fagene man velger.

Universitetsområdet og byen

Universitetet og området rundt er stort, fint og har mye grøntareale. Det er også masse kafeer, kantiner og kiosker på hele området. Fakulteter og klasserom er i god stand. Lima er som sagt en stor by, men ved hjelp av Easy Taxi er det lett å reise rundt i byen. Jeg likte spesielt godt bydelene Miraflores, Larcomar og Centro de Lima. Miraflores er på en måte sentrum av byen og er populær blant turister, men det er mange bra utsteder og restauranter her. Utsikten til havet fra Miraflores er veldig populær og spesiell.

Bustad

Jeg bodde i en leilighet sammen med ei venninne hos ei jente i slutten av 20-årene og moren hennes i San Miguel. Leligheten befant seg i en drabantby på lukket område med egne sikkerhetsvakter. Området var rolig og trygt selv om det var en del støy, men det er typisk for Lima. De vi bodde hos var hyggelige og leligheten var i god stand. Oppholdet der var bra alt i alt, selv om de vi bodde hos var litt ekstreme og kravstore når det gjaldt vasking og renhold.

Sosialt miljø

Som utvekslingsstudent i Lima blir man lett kjent med folk på både skole og ellers i byen. Peruanere er åpne, inkluderende og gavemilde så det er lett å få venner selv om man er nordmann.

Vår 2016 - BA i spansk språk og latinamerikastudium

Vår 2016 - BA i spansk språk og latinamerikastudium

15.01.2016 - 15.06.2016

Undervisningsformer

Jeg tok 4 kurs under oppholdet mitt i Lima, Peru da dette tilsvarte 30 norske studiepoeng og jeg har fått kjørt meg godt på skolebenken dette semesteret for å si det sann, i forhold til hva jeg var vant til fra HF i Bergen. 3 av fagene jeg tok varte i 2 timer, uten pause, mens det fjerde faget jeg tok varte i 3 timer med en pause på 15 min.

Jeg hadde en ganske grei timeplan, mandag var den lengste dagen med timer fra 8 om morningen til 21 på kvelden, mens de andre dagene var kortere. Jeg fikk også fredagene fri, så det var kjekt.

Jeg tok et grammatikk fag: Morfologi, hvor arbeidsmengden ikke var så stor, da vi bare hadde 2 eksamener i løpet av semesteret som fungerte som en hjemmeeksamen. Men til tross for dette, så fant jeg fort ut etter første eksamen at det ikke var bare bare likevel. Selv om noen professorer virker veldig avslappede under forelesningene sine så er de ikke det når det kommer til vurderingene sine for å si det sann. Med andre ord så er det viktig å ha god kommunikasjon med professorer angående hva de vil man skal svare på eksamen, fordi man kan fort bomme kraftig hvis man ikke vet hva professoren vil. Jeg tok også et Lyrikkfag som hadde lik arbeidsmengde, 2 eksamener som vi jobbet med i 2-3 uker. Forelesningen i det faget bestod som regel av at professoren leste og analyserte dikt i 2 timer. De to andre fagene jeg tok var historie og samfunn & økonomi i Peru, disse fagene bestod av masse lesing, pensumsprøver, eksamener og skriftlige innleveringer. Men det gikk fint, så lenge man jobbet gjevnt og tritt med stoffet fra begynnelsen av og holdt en god kommunikasjon med professorene så de kunne hjelpe deg på vei. «<!--break-->»

Fagleg utbyte og språk

Jeg vil anbefale å kunne prate språket til det landet man skal reise til relativt godt før en reiser, da dette gjør hele opplevelsen så mye bedre. Jeg kunne språket ganske godt siden jeg allerede hadde bodd i Spania 1 år, så det eneste jeg måtte lære meg var den peruanske måten å snakke spansk på. Da det å snakka spansk forandrer seg fra land til land, og ord som betyr noe i Spania betyr noe helt annet i Perú eller Chile for eksempel. Men man kommer også fort inn i det når man bor hos en familie, og alt foregår på spansk 24/7.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet var veldig stort og flott. Alle fakultetene ligger inne på et eget "campus-område", og det blir alltid registrert hvem som kommer inn på området, der er også sikkerhetsvakter overalt - så man føler seg da ganske trygg i en storby som Lima. Universitetsområdet består av masse cafeer, kantiner, kiosker og avslappingsområder, men folk flest legger seg bare ned på gresset når det er tid for en siesta mellom timene. Lima er en storby med flere ulike bydeler, og mange universitet. Selve sentrum av Lima brukte jeg ikke mye tid i da det ryktes å være et ganske farlig område å ferdes i for turister og lokale peruanere, Miraflores, Pueblo Libre, Barranco, Magdalena del Mar og San Miguel derimot er mye vennligere steder å være i, og har masse kulturelle gøye tilbud.

Bustad

Jeg bodde hos en vertsfamilie i Magdalena del mar i et koselig typisk peruansk hus 2 kvartaler fra strandpromenaden til Costa Verde i et rolig strøk, sammen med en amerikansk student og en tysk student. Tok meg ca. 10 minutter med buss til universitetet fra "Mercado magadalena". Vi kom alle godt overens, og familien var veldig hjelpsomme gjennom hele oppholdet og passet alltid på at vi hadde det bra. Maten de lagde var også kjempegod, og jeg er glad for å ha kunne fått oppleve skikkelig peruansk matlaging. De lagde til og med lunsj til oss, som vi tok med på universitetet hvis vi ikke var hjemme for å spise lunsj.

Informasjon