Hjem
Studentsider
erasmus+uk

Lancaster University og Det juridiske fakultet (ERASMUS+UK - 3. (og 5.) studieår)

  • LandStorbritannia og Nord-Irland
  • ByLancaster
  • Studieplassar8
  • StudienivåBachelor og Master
  • AvtaletypeErasmus+uk
  • Lengde på opphald1 semester

Hovedinnhold

Om avtalen

Kven kan søke

Denne avtalen kan nyttast av studentar på 3. studieår av masterstudiet i rettsvitskap. For å kvalifisere for studier ved University of Lancaster må du ha eit snitt på C eller betre.

Studieåra 2023/2024 og 2024/2025 kan avtalen også nyttast av studentar på siste studieår av masterstudiet i rettsvitskap (studentar på studieordninga av 2003).

Når i studiet kan eg reise

Studentar som starta på det femårige masterprogrammet hausten 2021 eller seinare kan reise på utveksling i vårsemesteret på tredje studieår. Under utanlandsopphaldet tek du valfrie juridiske emne i staden for emna du ville studert om du var i Bergen.

I tillegg kan alle jusstudentar, både dei på femårig og dei på toårig masterprogram, reise på utveksling i sitt siste studieår. Under dette utanlandsopphaldet fullfører du spesialemna dine, og i nokre tilfelle også masteroppgåva.

Under overskrifta "kven kan søke" finn du ut om utvekslingsavtalen gjeld for studentar på tredje eller på femte studieår, eller begge.

Språk

Undervisningsspråket ved vertsuniversitetet er engelsk.

Universitetet krev dokumentasjon på tilstrekkelege språkkunnskapar når ein søker. Studentar som har oppnådd karakteren 4 eller betre i engelsk frå vidaregåande skule kan bruke dette som dokumentasjon og treng ikkje å avlegge offisielle engelsktestar som TOEFL eller IELTS.

Kva emne kan eg ta

Ved dette universitetet kan du ta juridiske emne som blir godskrivne som valemne på 3. studieår (2021-studieordninga) eller spesialemne på siste studieår i masterprogrammet i rettsvitskap (2003-studieordninga).

denne nettsida finn du ei oversikt over juridiske emne som universitetet tilbyr.

Det er ein føresetnad at emna du vel ikkje overlappar innhaldsmessig med emne du har tatt tidlegare, eller planlegg å ta seinare ved UiB.

Lancaster University nyttar ECTS-systemet, der ein ECTS-credit svarar til eitt studiepoeng.

Studentar på 3. studieår
Studentar på 3. studieår skal ta emne frå LLB-programma ved Lancaster. Ver merksam på at kvart av emna er på 8 ECTS, og ein må difor ta fire emne og totalt 32 ECTS som fulltidsstudent.

Studentar på 5. studieår
Studentar på 5. studieår skal ta emne frå LLM-programma ved Lancaster. Her er kvart emne på 10 ECTS, og ein tek 3 emne à 10 ECTS som fulltidsstudent.

Studieavgift

Studentar som reiser på Erasmus-avtalar til Storbritannia får ikkje Erasmus-stipend på grunn av Brexit (Storbritannia er ikkje lenger med som programland i Erasmus-programmet), men treng ikkje betale studieavgift ved vertsuniversitetet. Alle utvekslingsstudentar skal registrere seg og betale semesteravgift ved UiB for heile den tida dei er ute.

Lancaster University - Study Abroad Visiting Students

1/2

Welcome to Lancaster

2/2

Om lærestaden

Om lærestaden og byen

Lancaster University er eit offentleg breiddeuniversitet som blei grunnlagt i 1964. Det har om lag 12 500 studentar, og er delt inn i ni kollegium, som kvar har rundt 800 medlemmar. Desse rommar akademiske miljø, men òg bustader, sosiale møteplassar, uteplassar og særeigne tradisjonar. Campusområdet til universitetet ligg på ein bakketopp fem kilometer sør for Lancaster sentrum.

Lancaster er administrativt senter for fylket Lancashire, har rundt 46 000 innbyggarar og ligg ved elva Lune, nordvest i England. Byen har sterke band til den britiske kongefamilien, gjennom det gamle hertughuset Lancaster og HKH Dronning Elisabeth II er òg hertuginne av Lancaster. Kvar november blir det arrangert eit stort fyrverkerishow i byen.

Bustad

Universitetet tilbyr studentbustader på campus tilknytt dei ulike kollegia. For å få tilbod om bustad er det viktig å søke innan fristen.

Semesterinndeling

Det akademiske året er delt inn i tre semester:
"Michaelmas Term" frå slutten av september til midten av desember og "Lent Term" og "Summer Term" frå januar til juni

Hvis ein utvekslar i vårsemesteret vil ein studere ved University of Lancaster i både Lent and Summer Terms.

Studentrapportar

2023

Haust 2022/Vår 2023 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2022/Vår 2023 – Integrert master i rettsvitskap

03.10.2022 - 24.09.2023

Førebuingar/praktiske tips

Utvekslingsoppholdet mitt var fra oktober til september hvor jeg tok en LLM som tilsvarer 90 studiepoeng. Det er to semestre med spesialiseringsemner før du skriver masteroppgaven over sommeren. Året er delt inn i tre semestre: Micheaelmas, Lent og Summer term. Michealemas og Lent term har undervisning i omtrent ti uker før du deretter skriver et essay i hvert emne som utgjør 100 % av karakteren i faget. Summer term begynner i slutten av april. Det tilbys ulike emner hvert semester og det kan variere om emnet tilbys hvert år. Du får anledning til å bytte emner tidlig i hvert semester om du sier ifra til fakultetet tidlig. Emnetilbudet er meget tverrfaglig, og personlig valgte jeg å ta en LLM i Criminology and Criminal Justice som resulterte i at jeg tok en blanding mellom juss-og kriminologiemner.

Det er god informasjon om selve søknadsprosessen på UiB sine nettsider - husk at du trenger visum for å være i Storbritannia lengre enn 6 måneder grunnet Brexit. Du blir kontaktet av Lancaster jevnlig etter søknaden din hos de er akseptert og du får da informasjon om hvordan du søker bolig og alt mulig praktisk. Nærmere oppstart blir du kontaktet om semesterregistering og valg av emner. De fleste emnene ved Lancaster er forhåndsgodkjente av UiB. Både universitetet sentralt og universitetet er veldig behjelpelige, om du skulle ha noen spørsmål så er det bare å sende de en mail. Ps. Ikke kjøp sengetøy- eller kjøkkenpakken fra universitetet! Book heller reisen så du er i Lancaster før alle butikker er stengt. Støtten fra lånekassen dekker såvidt skolepenger og bolig, så anbefaler å ha spart opp så mye som mulig i forveien.

Det er enklest og ofte billigst å ta fly til Manchester, også ta toget videre til Lancaster. Ved semesterstart organiserer universitetet egne busser som kjører direkte fra Manchester flyplass til universitetet. Jeg planla egentlig å ta toget alene til Lancaster ved ankomst, men grunnet togstreike ente jeg med å måtte booke buss via universitetet. Vær obs på at Lancaster togstasjon er kjent for å ofte kansellere eller ha innstille togavganger, så dobbeltsjekk om toget faktisk kommer og reiser hele strekningen. Den beste togappen er Trainline hvor du får oversikt over alle selskap, priser og tidspunkt, samt at du kan kjøpe railcard som gir rabatterte priser. Det er også kort vei til Liverpool flyplass. Om du ankommer med tog til Lancaster tar det kortest tid å gå til Common Garden stoppet også ta buss nr. 1 til campus. 4-bussen og 100-bussen kjører også til universitetet, men bruker noe lengre tid. Du kan betale med kontakter, kort eller kjøpe billett på stagecoach sin app.

Undervisningsformer

Emnene jeg tok variert mellom seminarundervisning og forelesninger i undervisningsform. I kriminologiemnene var det mer fokus på aktiv deltakelse enn i jussemnene jeg tok. Seminarene ledes av den fagpersonen på fakultetet som har forsket på tema for uka, så en får møte mange ulike professorer gjennom semestrene. I terrorisme-emnet jeg tok var det i tillegg noen muntlige gruppeaktiviteter i seminarrekken. Du må i alle emner registere oppmøte i iLancaster-appen. Universitetet gjør kun dette for å følge med på om studenter faller av gjennom året eller har veldig høyt fravær. I de ordinære emnene jeg tok var endelig vurderingsform et essay på maks 5000 ord. I kriminologiemnene velger du essayspørsmål/problemstilling selv som emneansvarlig må godkjenne i løpet av semesteret, og i jussemnene velger du mellom spørsmål utformet av professoren i emnet eller du lager ditt egen problemstilling. Alle professorene/fagpersonene er veldig behjelpelige om du tar kontakt enten på mail eller booker en samtale. Anbefaler å benytte seg av dette slik at du får tilbakemelding på om problemstillingen din vil møte emnebeskrivelsen tidlig i semesteret. For høstsemesteret er innleveringene for essayene i januar og for vårsemesteret er innleveringer fra mars til april. Fakultetet fokuserer på socio-legal metode, så sammenlignet med undervisningen ved UiB er fokuset mye mer tverrfaglig. Du velger selv om du har flere mener høst eller vårsemestere, men min anbefaling er å ha færre emner etter jul siden metodeemnet krever en del arbeid spesielt i mars. Leselistene er ofte kjempelange, så anbefaler å lese hovedlitteraturen også begynne research rettet mot essayet ditt i emnet.

Vurdering av emnetilbodet

Crime and Criminal Justice in the 21st Century
Undervisningen foregikk i seminarform med mellom 15-20 studenter. Det var ulike fagpersonen som ledet seminaret alt etter ukens tema.
Emnet er et introduksjonsemne som er ment å gi alle studenter et utgangspunkt for fagligutbytte da studentene har ulik faglig bakgrunn.
Det publiserers en lang leseliste til hver seminar, også diskuterer en ulike spørsmål knyttet til hovedtema i seminaret. Noen seminarledere har en liten introduksjon med forelesningsstil før de går over til diskusjoner i plenum og grupper. Konsept som kriminalitet og dimensjoner som alder, kjønn, flerkulturell bakgrunn og klasse diskuteres. Noen spesifikke utfordringer trekkes frem spesielt, nemlig cyberkriminalitet, økonomisk kriminalitet og miljøkriminalitet. Emnet er tverrfaglig med fokus på samfunnsvitenskaplig metode i samspill med juss. Jeg valgte min egen problemstilling i emnet tilknyttet bruk av isolasjon under varetektsfengsling i Skandinavia.

Criminological Theory
Emnet ledes av to fagansvarlige som fordeler seminarene mellom seg. Det var ofte en forelesningsdel før vi i time to diskuterte ulike relevante spørsmål og dilemma. Emnet er en mer teoretisk introduksjon til kriminologi og de ulike konseptene som er sentrale i faget. Fokuset er på utviklingen til kriminologisk teori, relasjonen til kriminalitet, offer og respons til kriminalitet og avviksatferd. Emnet er kritisk rettet og det kan være overveldende i begynnelsen fordi kildene og fokuset er ulikt tradisjonell juss. Professorene er meget behjelpelige med å anbefale ulike lettere tilgjenglige kilder eller å ta en prat utenom seminaret om noe er ekstra utfordrende. Jeg vet at de to emneansvarlige har gjort om en del på emnet fra høsten 2023 for å sørge for at kunnskapen er lettere tilgjengelig, og de er tidenes kuleste folk som unner deg det beste! Mitt essay omhandlet en feministisk kritikk av cyberstalking feltet både praktisk og rettslig.

International Criminal Law
I dette emnet var vi omtrent 15-20 kriminologi- og jusstudenter. Undervisningen besto av en forelesningsdel før vi diskuterte oppgaver vi måtte forberede oss til. Professoren i dette emnet hadde en noe kaotisk undervisningsstil så det var ikke alltid enkelt å følge resonnementene. Fokuset var i større grad på juss, men fortsatt i et samfunnskritisk perspektiv. Hovedfokuset er ikke lovtolkning, men systemforståelse. Professoren brukte star wars og game of thrones referanser i tilknytning til oppgavene som ble gitt. Professoren publiserte en liste med essayspørsmål en kan velge mellom som var tilknyttet temaene for seminarene. Jeg skrev mitt essay om ICC med fokus på den uavhengige rapporten publisert om institusjonen. Jeg opplevde dette emnet som noe utilgjengelig, og deltakelsen i seminaret var varierende.

Research Methods in Law
Dette emnet starter på høsten og avsluttes i mars og er obligatorisk for alle som skal skrive LLM-masteroppgave. Studentene kommer fra alle de ulike LLM-spesialiseringene, og er det eneste emnet hvor alle som tar LLM møtes. Før jul og litt etter jul er det forelesninger og diskusjonsoppgaver tilknyttet de ulike metodene som kan benyttes til masteroppgaven. Det undervises i fordeler og ulemper ved doctrinal law (som i Norge, law in books), socio-legal methods, komparativ metode, og interdisciplinary methods. Etter jul er fokuset mer rettet mot valg av tema. I januar må du levere inn tema, og du får ønske deg veileder. Fakultetet har siste valg på veileder, og det er mulig å ta en uforpliktende prat med ulike fagpersoner på fakultetet som er aktuelle for oppgaven din. Deretter får du veileder, og holder en muntlig presentasjon (karaktersatt) i starten av mars for veilederen din og eventuelle andre studenter som har vedkommende som veileder. Emnet avsluttes med et essay om metoden og fremgangsmåten for masterprosjektet ditt, en utvidet prosjektskisse som er karaktersatt, som leveres i slutten av mars. Emnet gir deg muligheten til å starte tankeprosessen og den brede lesingen til masteroppgaven tidlig. Det er varierende kvalitet på forelesningene, men presentasjoner og artikler som legges ut er nyttige for de skriftlige oppgavene etter jul.

Criminologies of Violence
Emnet går på vårsemesteret, og det var omtrent 20 studenter som regelmessig møtte opp til seminaret. Fokuset til emnet er meget teoretisk og tilknyttet konsepter i kriminologien i konteksten vold. Det kreves aktiv deltakelse i seminaret og leselisten en lang. Vil anbefale å fokusere på hovedartiklene eller hovedverket til hver uke. Det var gjennom seminarrekken en rekke ulike fagpersoner som var seminarledere. Emneansvarlig har et samfunnsvitenskaplig og antropologisk fokus gjennomgående, men det er fullt mulig å vinkle essayet mer mot juss så lenge kritikk og kriminologiske teorier er vevd inn. Noen av seminartemaene jeg fant spennende var vold og kjønn, vold og hooliganism, vold og hatkriminalitet, vold og ungdommer, og vold og media. Siden emnet er meget teoretisk kan det være lurt å kontakte emneansvarlig tidlig i semesteret for tilbakemelding på mulige tema eller tips til problemstillinger. Det forventes at essayet er et selvstendig prosjekt med kritiske perspektiver. Jeg skrev mitt essay om Fosen-saken og institusjonell vold.

International Terrorism and the Law
Emnet er meget populært da emneansvarlig, som leder alle seminarene, er meget dyktig faglig og pedagogisk i tillegg til at temaet er spennende. Det var mellom 20-30 studenter i emnet over vårsemesteret. Hovedfokuset var terrorisme i ulike kontekster med fokus på internasjonal juss, criminal justice og menneskerettigheter. Det undervises i nasjonale, regionale og internasjonale definisjoner av terrorisme, og mange dagsaktuelle tema veves inn i seminaret. I emnet velger du om du vil skrive et tradisjonelt essay eller levere en portfolio. Jeg valgte portfolio-oppgaven som besto i at jeg tidlig måtte velge en problemstilling fra den publiserte listen fordi det var krav om deltagelse på forum med de andre som også valgte denne vurderingsformen. Vi skulle gi tilbakemelding på utkastplakatene til medstudenetene og levere vår eget utkast før påske. Plakaten skulle ferdigstilles sammen med et refleksjonsnotat om prosessen og faglig innhold tilknyttet plakaten i april. Jeg skrev om rettighetene til mennesker som har returnert fra IS-kontrollerte områder.

Dissertation
Alle forberedelsene til masteroppgaveskrivingen foregikk i forbindelse med metodeemnet nevnt ovenfor. Når alle spesialiseringsemnene er ferdig begynner det fryktede sommersemesteret hvor selve masterprosjektet skal produseres. I starten av mai må du sende inn etikkgodkjenning og avtale et møte med veilederen din slik at dere kan planlegge prosessen over sommeren. Det er nemlig mange veiledere som har sommerferie i deler av sommersemesteret, så anbefaler å få avklart tidlig om vedkommende er utilgjengelig i deler av semesteret osv. Jeg valgte å sende et og et kapittel til min veileder som jeg deretter fikk tilbakemelding på. Det kan være lurt å få tilbakemelding på noe skriftlig arbeid tidlig, så det ikke er større utfordringer som oppdages sent i prosessen. Min veileder svarte raskt på mail, og vi hadde både fysiske og digitale møter om oppgaven og fremdrift gjennom sommeren. Oppgaven leveres rundt 1. september og er verdt 30 studiepoeng. Jeg skrev om barns rettigheter når en forelder omsorgsperson er i fengsel, og sammenlignet praksis i England og Wales og Norge.

Fagleg utbyte og språk

Jeg har fått godt språklig utbytte av utvekslingen spesielt skriftlig da jeg skrevet essay på 5000 ord i spesialiseringsemnene mine, samt skrevet en masteroppgave på 15 000 ord. Spesielt etter de første essayinnleveringene merket jeg at presisjonen og hastigheten på skrivingen min økte betraktelig. I tillegg har mine muntlige ferdigheter blitt frisket opp siden jeg sist levde livet på engelsk på utveksling på videregående. Siden jeg måtte kommunisere med alle både i faglige og sosiale settinger på engelsk vil jeg si språket mitt har forbedret seg. Det kan være lurt å benytte seg av støttetilbud for internasjonale studenter på biblioteket og ved fakultetet om du merker at du ikke henger med. Lancaster er et svært internasjonalt universitet så det er mange som ikke har engelsk som morsmål, så terskelen for å snakke i både sosiale og faglige settinger er lav.

Universitetsområdet og byen

Lancaster universitet ligger et stykke utenfor byen. Universitetsområdet er omringet av jorder og det er til og med sauer rett ved siden av fotballbanene. Det tar ca. ti minutter med buss til sentrum forutsatt at trafikken spiller på lag, noe den sjeldent gjør. Så det er lurt å beregne god tid dersom du skal rekke noe viktig enten i sentrum eller på campus. Det er kort vei til lake district og mange andre fine plasser i nærheten. Mitt beste tips er å få en venn med bil slik at det er lettere å se nærområdene. I 2022/2023 var det omtrent togstreik eller bare generelt kanselleringer hele året, så det kan være vanskelig å planlegge en tur med offentlig transport med sikkerhet. Om togene spiller på lag så er det enkelt å reise både til Liverpool, Manchester, Leeds, London og Edinburgh. På universitetsområdet finnes det to matbutikker, en rekke kafeer og spisesteder, kiosker, apotek, studentbarer, et stort sportssenter og studentboliger. Området er stort og det kan ta omtrent 20 minutter fra ene enden av campus til den andre. Lancaster by er en koselig og tradisjonell nord-engelsk by. Det finnes en rekke koselige kafeer, puber og småbutikker. Anbefaler Atkinsons forskjellige avdelinger i byen for den objektivt beste kaffen og byens diggeste brownie, og ellers er Brew, Herbarium og Holm bra for kaker. På lørdager er det marked i hovedgata som er verdt å få meg seg, og hver torsdag er det marked på universitetet med mange av de samme selgerne. Slottet og Williamson park burde besøkes, i tillegg er det koselig å gå langs kanalen mot eller fra universitetet. Folk er veldig koselige og imøtekommende i Nord-England generelt, og Lancaster spesielt!

Bustad

Jeg bodde i en studentbolig med fem andre på universitetsområdet tilknyttet Graduate College. Universitetet har et collegesystem hvor det er totalt ni colleges, åtte for bachelorstudenter og ett for master- og phd-studenter. Graduate college har et oppholdsrom, porters office og leseplasser som alle graduate studenter kan benytte seg av. I min studentbolig var vi en god miks av briter og internasjonale studenter, i tillegg studerte noen av oss master og andre tok doktorgrad. Boligen hadde felleskjøkken, og ellers valgte jeg å betale ekstra for rom med eget bad. Graduate College har også studentboliger med både felles bad og kjøkken. Det er mulig å betale for bolig med en engangssum eller dele summen i fire fordelt gjennom året. Jeg vil anbefale å bo på universitetsområdet fordi universitetet ligger litt utenfor byen, og det kan ta lang tid med bussen til og fra sentrum. I tillegg er det lettere å ta del i de sosiale aktivitetene som ulike colleges og foreninger arrangerer gjennom året. Kvaliteten på studentboligene er helt ok, og det kan varierer veldig fra bygg til bygg om det er gjort oppgraderinger. Før du ankommer vil du bli tilbudt å kjøpe en sengetøypakke og en pakke med kjøkkenutstyr. Jeg vil virkelig ikke anbefale å kjøpe disse, da kvaliteten er veldig lav. Mine stekepanner rustet etter en måneds bruk. Reis heller til sentrum å kjøp inn sengetøy fra Primark eller lignende, da kvaliteten er mye høyere enn pakken fra universitetet. Green Lancaster selger også sengetøypakker og alt utstyr du kunne trenge i et stort telt i Alexandra Square. Det er også mulig å bo privat i sentrum, men vært obs på at kvaliteten på boligene ofte er dårligere enn på campus, og at utleiemarkedet er nokså uregulert.

Sosialt miljø

Jeg ble kjent med flest briter og en del internasjonale studenter fordi jeg ble kjent med de i kollektivet og folk i seminarene mine. I tillegg møtte jeg noen av mine beste venner på et av oppstartsarrangementene til Graduate College. Det sosiale miljøet på universitetet er godt og det er mange internasjonale studenter, så flere er interessert i å bli kjent. I tillegg har universitetet en rekke foreninger, jeg var blant annet på noen av arrangementene til Taylor Swift society, Scandinavian Society, Feminist society og en tilfeldige events som studentforeningen eller andre foreninger selte i stand gjennom året. De fleste som deltar aktivt i foreningene er bachelorstudenter, men det er åpent for alle. Jeg følte meg velkommen sosialt både i den faglige settingen og på fritiden. Graduate college har også mange aktiviteter gjennom året og de som ledet disse var veldig imøtekommende og hyggelige master- og phd-studenter. Jeg anbefaler å testen ulike foreninger og snakke med folk i seminarene, da ordner det seg som regel sosialt!

2022

Haust 2022 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2022 – Integrert master i rettsvitskap

03.10.2022 - 16.12.2022

Førebuingar/praktiske tips

Reise til Lancaster
For meg som bor på Østlandet var den naturlige reiseveien til Lancaster fly fra Oslo lufthavn Gardermoen til Manchester airport. Fra Manchester tok jeg toget videre til Lancaster. Det er gode togforbindelser og forholdsvis lett å navigere rundt når man blir litt kjent med kollektiv systemet. I forbindelse med studiestart har også Lancaster egne busser fra flyplassen til universitetet som man kan melde seg på/kjøpe plass. Jeg tror tilbudet er gratis, men det krever påmelding på forhånd.
Jeg anbefaler å laste ned Trainline appen, den gir god oversikt over alle togtider og det er her man kjøper togbilletter. Anbefaler også å kjøpe railcard, dette koster 300-400kr men man får ca. 33% rabatt på alle togbilletter man kjøper, slik at man tjener inn dette på 2-3 turer fra Lancaster til Manchester. Eventuelt en tur til London eller Edingburgh/ Glasgow. Videre anbefaler jeg å kjøpe togbilletter en uke i forveien da prisene er svært mye lavere da, det er mye å spare her om man skal ta mye tog, som for oss var det overlegene valget hva gjaldt transport. Utover tog og buss eksisterer Uber i England. De hadde ikke sjåfører i Lancaster slik at her måtte man ta ordinær taxi. Vi tok Uber fra Manchester til Lancaster noen ganger å betalte da ca. 1000 norske kroner for 4 personer.
Ellers gir appen omio grei oversikt over busser. Fra Lancaster university går det daglige avganger med buss til London med stopp i Manchester, kjørt av selskapet megabuss. For øvrig kjører Flixbus fra universitetet og til blant annet Manchester. Det er få avganger og man bør være tidlig ute med å kjøpe billetter her da det er et populært tilbud.

For deg som er interessert i fotball
Vi var så heldige at det var fotball-VM når vi var her. England er kjent for god barkultur og fotball. Anbefaler å gå på pub å se landskamp med England om de spiller. Dette er en helt egen atmosfære man bør få med seg, uavhengig om man er fotball interessert eller ikke.
Lancaster ligger strategisk plassert med gode togforbindelser som gjør at man har mange muligheter til å oppleve det England og Scotland har å by på av fotball. Manchester og Liverpool ligger en kort togtur unna. Morecambe, Preston og Wigan er i umiddelbar nærhet og her kan man kjøpe billett på stadion med mindre det er derby, da bør man kjøpe billett på forhånd. Dette bør oppleves og det kan være vell så god stemming her som det det er på Etihad stadium. Dersom du er Manchester United eller Liverpool supporter bør du allerede i Juni/juli når terminlisten blir sluppet kjøpe billetter om du har ambisjoner om å få sett laget ditt. Jeg personlig kjøpte alle billettene til Old Trafford gjennom den norske supporterklubben til Manchseter United når de ble sluppet i juni/ juli. Er du tidlig ute og/eller med i søknadsprosess i supporterklubben, kan du få billetter til toppkampene for 700-800kr i mot 3000kr og oppover på svartebørs. Svartebørs billettene koster 10x og 20x mer enn hva du betaler gjennom ordinære kanaler. Old Trafford er alltid utsolgt og det er ikke mulig å kjøpe billett på stadion, den bør kjøpes så raskt som mulig når du har fått studieplass på universitetet. Manchester city og Etihad stadion er sjeldent fullsatt og vi opplevde å kunne kjøpe billetter her på nett 3-4 dager i forveien, selv om man også her bør være tidlig ute for å få greie billetter.

Andre aktiviteter enn fotball
Foruten fotball er Lancaster et flott utgangspunkt å ha som base for å kunne reise å oppleve England. Glasgow og Edinburgh ligger en togtur unna. Edinburgh er absolutt verdt å få med seg og man bør ta det som en helgetur. Dublin er en kort flytur unna fra Manchseter Airport og billett prisene her er heller ikke avskrekkende.
For å holde seg oppdatert på det sosiale ved universitetet anbefaler jeg å følge det colleget man tilhører på Instagram, som i mitt tilfelle var Bowland college. I tillegg legger studentunionen LSU ut mye informasjon om arrangementer og aktiviteter som blir arrangert på universitetsområde som er verdt å få med seg. Av festligheter kan sugarhouse nevnes, det er en nattklubb som blir driftet av et society på skolen hvor kun studenter ved Lancaster university slipper inn. Brukeren deres heter sugarhouse på Instagram, og de legger ut mye informasjon om ulike arrangementer den første uken (fadderuken) og utover i terminen.
Lake District MÅ oppleves uavhengig om man er et turmenneske. Jeg tok ikke med tursko, dette angret jeg på i ettertid. Lake District er en nasjonalpark hvor man finner noen av de høyeste fjellene i England med fantastikk natur og mulighetene til å gjennomføre mange forskjellige fine fotturer. Ulike linjeforeninger ved universitetet tilbyr også dagsturer hit hvor det settes opp felles transport fra universitetet. Utover disse tilbudene går det noen busser fra Lancaster hit, men det er noe begrenset kollektiv tilbud dit.
Jeg opplevde de engelske studentene som veldig imøtekommende ovenfor andre utvekslingsstudenter og da spesielt oss nordmenn. Første uken var det et stort arrangmenet hvor alle de ulike linjeforeningenen ved skolen hadde «stands» å viste frem de ulike tilbudene sine. Dette er verdt et besøk for å få oversikt over alle tilbudene.

Undervisningsformer

Felles for de ulike fagene
Felles for alle fagene ved Lancaster er at man må registrere oppmøte i hver time gjennom appen iLanacster. Dette for å se at man er tilstede i undervisningen. Det er imidlertid uvisst om det får noen konsekvenser om man ikke møter opp, da det fremsto mer som at dette var et tiltak fra skolen for å følge opp de som eventuelt ikke møter til undervisning.
I de tre fagene jeg hadde var endelig vurderingsform et essay i hvert av fagene med en ordgrense på minimum 4000 ord og maks 5000 ord. Essayene tok utgangspunkt i spørsmål utformet av professoren i faget, men man kunne også lage egne spørsmål/ formulere egne problemstillinger så lenge man fikk de godkjent av foreleseren. Disse spørsmålene ble imidlertid ikke sluppet før uke 8-10 i Michaelmas termen, slik at man ikke fikk de før i slutten av utvekslingsoppholdet. Dette førte for min egen del til at jeg ble sittende fra 25. desember frem til 17. januar med essay når jeg var kommet hjem til Norge. For min egen del var dette en grei løsning, da jeg kunne nyte utvekslingsoppholdet fult ut, uten for mye fokus på skolen annet enn den obligatoriske lesningen og oppmøte i forelesning. Jeg er ikke spesielt faglig dyktig, men lesing av det obligatoriske og oppmøte i timene var tilstrekkelig for meg til å få bestått i essayene. Jeg valgte å fokusere på det kulturelle ved utvekslingen fremfor å sitte hele dagen på lesesal som i Norge.

Vurdering av emnetilbodet

Enviromental law
Undervisningen i Environmental law foregikk i form av klasseromsundervisning. Vi hadde en fast professor som avholdt de fleste timene. Ved to anledninger hadde vi andre gjesteforelesere som var spesialisert innenfor blant annet økonomi og forurensning. Den faste professoren benyttet seg av PowerPoint i undervisningen og utover dette så måtte vi forberede oss i form av å lese noen obligatoriske tekster samt gjøre noen oppgaver som ble gjenstand for diskusjon/ brukt i undervisningen. Heller ikke her var loven det som var mest i fokus, men snarere hvordan man kunne løse problemet med forurensing og ødeleggelse av miljøet. Noe av årsaken til dette tror jeg var sammensentingen av studenter i dette faget. I tillegg til utvekslingsstudenter var det flere andre som studerte ulike bachelorgrader innenfor miljø som fagfelt, noe som satte sitt preg på diskusjonene i form av mindre fokus på det juridiske. Det avsluttende essayet ble basert på observasjoner vi gjorde under en utflukt til en flomsperring i en elv i nabobyen. I alt en veldig grei oppgave å skrive som ikke trengte å bli for avansert. Jeg fikk bestått uten å gå i dybden på noen lov, annet enn at jeg viste til at det eksisterte lovgivning på området i England. Således må essayet sies å være mer innenfor fagområdet miljørett som samfunnsfaglig fag og ikke jus slik vi kjenner det fra Norge. Dette var egentlig felles for alle fagene jeg hadde, hvor mitt inntrykk er at britene har en mer overfladisk / samfunnsfaglig tilnærming til de juridiske valgfagene enn man har ved universitetet i Norge.

Corporate Governance
I faget Corporate Governance fikk vi utdelt en «micro task» som vi måtte forberede før vær time. Denne ble gjennomgått i starten av vær time, og dersom ingen meldte seg frivillig valgte foreleseren en tilfeldig til å svare. Terskelen og nivået på dette var svært lavt og foreleseren var veldig takknemlig for at noen valgte å svare, og hjalp langt på vei de som meldte seg til å svare fornuftig på dette ved å stille ytterligere spørsmål for å lede vedkommende på rett spor om han tok feil.
Undervisningen utover «micro tasken» bestod i forelesning fra professoren sin side hvor han innimellom stilte litt spørsmål for å se at klassen forstod hva han snakket om. Han var svært åpen for spørsmål fra studentene og virket å sette pris på å ha en aktiv dialog i forelesnings salen/ klasserommet fremfor å bare forelese om emnet slik vi er vandt til fra Norge.

International Criminal Law:
I dette faget var vi ca 15-20 stk som møtte opp fast til klasseromsundervisning. Det var en blanding av jusstudenter og criminiologi studenter. Undervisningen bestod av gjennomgang av pensum basert på pensum som var «obligatorisk» lesning før timen, i tillegg til frivillig fordypende pensum. I tillegg til denne obligatoriske lesningen skulle man forberede seg på noen oppgaver før timen som i stor grad la grunnlaget for diskusjonen i undervisningen. Selve undervisningen her var delt opp til å være en del med forelesning fra professoren, deretter gjennomgang av de forberedte oppgavene. Jeg ble skuffet over nivået på disse diskusjonene og hadde forventet større faglig utbytte av disse. Det faglige nivået på diskusjonene lå langt under det nivået jeg er kjent med ifra kollokviegrupper på Lillehammer og i Bergen. Den største forskjellen fra undervisningen i Norge er hvor dypt man går i loven. Jeg kan ikke huske at lovtolkningn eller loven ble gjenstand for diskusjon, men at diskusjonene var mye mer svevende i perspektiv og fulgte de røde trådene i faget i større grad. Mange av diskusjonene endte til slutt opp i «ja og nei» svar fra flere studenter.

Fagleg utbyte og språk

Jeg ser tilbake på utvekslingsoppholdet i Lancaster som en unik mulighet til å bli kjent med nye mennesker og lære seg å kjenne en annen kultur enn den norske. Språket mitt er ganske godt fra tidligere, og det ble bedre iløpet av oppholdet. Den største forskjellen merker jeg i den daglige talen, da jeg i større grad har lært å tolke og forstå den litt særegne britiske «manchester- dialekten» som for mange nordmenn kan være vanskelig å forstå.
Når det kommer til den faglige delen føler jeg ikke at jeg sitter igjen med så mye faglig kompetanse fra oppholdet annet enn den personlige og individuelle utviklingen man får ved å omstille seg til nye omgivelser, samt tilegnelsen av andre dagligdagse inntrykk. Jeg ville ikke ha vært utvekslingen foruten, men 10 uker ble for meg litt kort. Sett i ettertid ville jeg anbefalt andre å ta en hel grad ved et britisk universitet.

Universitetsområdet og byen

Selve universitetsområdet er ganske særegent fra det man er vandt til i Norge. I motsetning til i Norge hvor de juridiske universitetene ligger midt i sentrumskjernen, ligger Lancaster University et stykke utenfor byen. Universitetsområdet fremstår som en liten bydel hvor man finner alt i ifra kebab kiosker, apotek, kinarestaurant, cafeer og mindre dagligvarebutikker, i tillegg til studentboliger.
Lancaster som by er en liten by, ofte slik man forbinder med mindre britiske tettsteder. Selve byen er utforsket på noen dager om man ønsker å gå grundig til verks. Men når det er sagt, så er det en hyggelig og oversiktlig by, hvor man vet hvor man har alt. Byen føltes trygg på kveldstid og vi opplevde ikke noen ubehagelige situasjoner knyttet til kriminalitet.

Bustad

Jeg bodde på universitetsområdet i noe som ble kalt Bowland Anexe. Ut ifra det vi ble fortalt var dette siste semesteret det skulle være studenter i disse boligene. Boligen bestod av felles kjøkken, felles toaletter og dusjer. Jeg opplevde dette som en noe uvant situasjon i starten men ble fort komfortabel med situasjonen. Toalettene og dusjene ble vasket ofte og jeg opplevde de som tilfredsstillende. Kjøkkenet viste seg å bli et sosialt møtepunkt hvor det ble tilbragt mange timer om dagen. Alle studentene som bodde her var utvekslingsstudenter via erasmus programmet. Fordelen ved å bo på universitetsområdet var for meg at jeg omgikk andre erasmus studenter daglig, slik at det var enkelt å bli kjent med nye mennesker, da vi hadde de like forutsetningene for å bli kjent.
Generelt er boligstandarden i England svært mye lavere enn det vi er vandt med i Norge. Slik at man kan ikke forvente å få det som anses som ok standard i Norge i England, uten å betale vesentlig mer for dette. Hvis det faktisk er mulig å oppdrive standarder som er sammenlignbare med de norske uten at det er nybygg. Dette er min personlige oppfatning.

Sosialt miljø

Jeg ble kjent med svært mange Erasmus studenter da vi bodde i bolig hvor vi delte kjøkken. Alle hadde lik bakgrunn og kjente ingen fra før av slik at dette gjorde terskelen for å bli kjent lavere. Det sosiale miljøet ved skolen er godt da det er veldig mange ulike linjeforeninger man kan bli medlem av. Noen av disse har begrenseninger på Michaelmas term studenter, men min oppfatning er at de fleste var imøtekommende for å ta imot også denne typen studenter. Den største begrensningen for å bli kjent med andre ligger hos hver enkelt student. Hvis man ønsker å bli kjent med andre studenter er det ingen hindringer for dette ved det sosiale mijøet ved skolen annet enn de man selv skaper. Jeg følte meg velkommen fra dag en og har ingen ting å utsette på det sosiale miljøet. Generelt er britene av en annen oppfatning hva kommer til skolemiljø. Mitt inntrykk er at folk er litt mer avslappet til seg selv og samfunnet rundt. Det var ikke uvanlig at folk gikk på lesesalen og møtte i forelesninger i joggebukser, noe som er et ganske sjeldent syn på Dragefjellet. Dette igjen var med på å skape en ganske avslappet atmosfære hvor man følte seg velkommen.

Haust 2022 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2022 – Integrert master i rettsvitskap

03.10.2022 - 16.12.2022

Førebuingar/praktiske tips

1. Studieåret ved Lancaster University er delt inn i tre semester (Michealmas, Lent og Summer), hvor undervisningen for høstensemesteret (Michealmas) varer i 10 uker. Det var en egen introduksjonsuke fra 3. oktober, mens selve undervisningen begynte først 10. oktober og varte til 16. desember. Siden semesteret begynner så sent valgt jeg derfor å reise ned to uker i forveien slik at jeg fikk sett meg litt rundt før selve undervisningen begynte. Innleveringer av oppgaver var i midten av januar for de emenene jeg valgte (16., 17. og 23.), og er også tilfelle for mange av de andre emene man kan velge på LLM-nivå. Så lenge man er innstilt på at man må jobbe litt etter at man kommer tilbake går dette helt fint.

2. Det er lurt å undersøke emene de tilbyr før du reiser da det er noen av dem som bare tilbys i enkelte av semesterene. Jeg valgte tre emner på LLM-nivå der hver var 10 ECTS (tilsvarende 10 studiepoeng) slik at jeg oppfylte kvoten på 30 poeng som kreves fra UiB. Det er dette som anbefales da du får mest utbytte av disse emnene. Det er mulig å velge emner på undergraduate-nivå, men da må du ta flere. Informasjon om de ulike emnene finner du på Lancaster University sine sider som du kan finne ved på å trykke på linken på UiB sin nettside med Erasmus-avtalen mellom UiB og Lancaster University. Du bør også se på hvilke emner som er forhåndsgodkjent av UiB da dette er et krav for emene du har valgt. Det er ikke alle fagene du kan velge som er forhåndsgodkjent, og da må du søke om å få godkjenning. Det er derimot en enkel prosess som gjøres gjennom elektronisk skjema.

3. Alle Erasmus-studenter må også ha en Learning Agreement før de drar på utveksling. Denne må singneres av deg, UiB og Lancaster University. For de fleste universitet har UiB en Online Learning Agreement, men da jeg skulle reise hadde de ikke dette for Lancaster University. Hvis de fortsatt ikke har det må du få dette dokumentet tilsendt av UiB (eller du kan laste det ned fra UiB sin nettside «Erasmus-utveksling i Europa» under Online Learning Agreement-delen. Du må deretter fylle inn alt av relevant informasjon før det signeres av Lancaster og UiB. Det er greit at denne avtalen er på plass før du reiser slik at du skal få utbetalt Erasmus-stipendet i tide. Av erfaring kan det ta litt tid før Lancaster sin studiekoordinator signerer og oversender dokumentet.

4. For et opphold på under 6 måneder kreves det ikke visum for norske studenter, men Lancaster oppgav at de ønsker at du får et stempel på passet om når du ankom England. I passkontrollen fikk jeg derimot beskjed om at de har sluttet å gi ut slike stempler. Dersom man ikke får stempel holder det med å beholde flybilletten din. Denne må da fremvises til studiekoordinator når du kommer frem til campus og skal registrere deg fysisk i løpet av den første uken i semesteret, som en del av universitetets godkjennelsesprosess. Vertsuniversitet gir en god del informasjon om denne prosessen og de er veldig flinke på å gi utfyllende svar på e-post dersom man skulle lure på noe. Ellers ligger det mye generell informasjon om søknadsprosessen på UiB sine nettsider. I tillegg får man en god del med mailer fra Lancaster om ulike ting man må gjøre og frister man må holde.

5. Transport til England må skje med fly og her anbefales det virkelig å ta flyet til Manchester Airport. Det er mulig å fly til London og ta tog helt til Lancaster derfra, men det er greit å ha kortest mulig reise med bagasjer. Det er lurt å kjøpe flybillettene i god tid for å unngå at de blir overpriset. Ellers lurt å ha med dokumentasjon på at du skal studere i England bare for sikkerhets skyld.
6. Sted å bo kan enten være via universitet eller privat. Du får flere mailer fra Lancaster der de spør hva du ønsker å velge. Selv valgte jeg å bo i sentrum gjennom en privat ordning. Se mer under ‘Bustad’-delen av rapporten.

7. Før du reiser er det også veldig lurt å skaffe seg Trainline-appen som viser togtider og kjøp av billetter. Den gjør alt mye enklere når du skal reise rundt da tog helt klart er den letteste reisemåten for å komme seg fra by til by. En tog tur til Manchester eller Liverpool tar da litt over en time. I sammenheng med Trainline er det nesten obligatorisk å skaffe seg et Railcard (periodekort for tog). Railcard kostet 30£, men gjør alle billetter en god del billigere sånn at du sparer inn den kostnaden på noen få turer. Det finnes et eget for studenter som er veldig gunstig.

8. Det er kan også være lurt å ha lastet ned Lancaster University sin egen app iLancaster. På den får du mye av informasjon om universitet, og den brukes også for å registrere seg når man møter opp i timene.

Undervisningsformer

I de tre emnene jeg tok var undervisningsformen seminar kalt ‘workshop’ med klasser på ca. 15-20 studenter. Hver av emnene hadde bare én dobbeltime hver uke, så jeg hadde undervisning mandag, tirsdag og onsdag. I de emnene jeg tok var det størst andel utenlandske studenter, og en god blanding av folk som ikke bare studerte jus fra før av. Stilen til de ulike underviserene varierte der et av emnene lignet mest på en forelesning, mens i et annet ble det lagt mer opp til diskusjon. Det ble ikke stilt krav til at man måtte være muntlig men i det emnet det ble lagt opp til diskusjon var det oppfordret. I hvert av emnene ble det delt ut veldig lange pensumlister, men det virket lite realistisk at man skulle komme gjennom alt. Det gikk helt fint å skumme gjennom hovedlitteraturen og jeg følte at jeg da fikk med meg de viktigste poengene. Vurderingsformen i hvert av de emnene jeg tok var som sagt en innlevering av et essay med ordgrense på 5000 ord.

Det er forventet at man møter opp til disse workshoppene hver uke ved at det stilles krav om registrering på iLancaster-appen, men det får ingen konsekvenser om man ikke møter opp. Lancaster har satt en nedre grense på 70% oppmøte, men slik jeg forsto det er det kun for å ha oversikt over hvem som er tilstede. Hvis du er mye borte er det lagt opp til at universitet sender mail for å undersøke hvorfor du ikke møter opp på workshoppene.

Vurdering av emnetilbodet

Lancaster University har et godt utvalg av emner, og det gikk for min del veldig fint å velge da informasjonen på deres nettsider gav en god oversikt over hvert av emnene. Det var noen emner jeg heller kunne tenkt meg å ta, men de gikk dessverre ikke i høstsemesteret. Selv om det tydeligvis var større deltakelse enn det underviserne var vant med (spesielt på grunn av større mengde utenlandske studenter), fikk jeg de tre emnene jeg hadde som førstevalg. Det er ikke gitt at du får alle emnene du ønsker deg eller at timeplanen går opp selv om det bare er tre emner. Det er derfor lurt å ha en plan B hvis problemer skulle oppstå. For min del løste det seg, og jeg valgte emnene International Commercial Litigation (LL.M5235), Corporations in International Business Law (LL.M5217), og Corporate Governance (LL.M5120).

Commercial Litigation er nok det emne der jeg hadde vært borti flest av problemstillingene før (gjennom sivilprosess), og det emnet jeg i ettertid vil få mest ut av rent faglig. Emnet omhandler internasjonale tvister hvor spørsmålene som behandles hovedsaklig går ut på hvilket land som har jurisdisksjon, og hvilket lands lover som skal anvendes på tvisten. Fokuset var hvordan reglene i UK er sammenlignet med slik de er i Europa og EU. Undervisningen i emnet var tilnærmet som en forelesning, og man trengte ikke å komme særlig forberedt da alt som ble gjennomgått sto på powerpointen som ble brukt. Underviseren var en professor som jeg synes var veldig kunnskapsrik og det var lett å få med seg hva han sa. Han brukte hele tiden eksempler når han forklarte så det var lett å henge med. I dette emnet var det ingen muntlig aktivitet eller spørsmål til studentene.

Corporations in International Business Law handlet om selskapsrett i UK, men med flere komparative undersøkelser for hvordan andre jurisdisksjoner hadde løst de samme problemstillingene. Noen av temaene som ble gjennomgått var selskaper som egne juridiske personer, Shareholder Capital Maintenance, regler for takeovers, og problemer knytte til insider trading. Undervisningen var her også tilnærmet en forelesning der professoren gikk gjennom de ulikene temaene uten at studentene ble stilt særlig mange spørsmål eller at det var noe krav om muntlig aktivitet. Professoren var dyktig, men snakket ofte veldig lavt så det var vanskelig å få med seg var det var som ble sagt. I tillegg hadde han ingen powerpoint, men heller word-dokument som ble publisert rett før timen og hvor alt som ble skulle bli gjennomgått sto.

I Corporate Governance var temaet eierstyring og selskapsledelse i de største selskapene gjennom regelsettet i UK. Utgangspunktet var engelsk rett, men var også relevant internasjonalt. Temaer som ble gjennomgått var f.eks. historien og overordnete teorier om CG, board of diretors, og om selskap skal styres etter et shareholder- eller stakeholder-fokus. Dette emnet har også en mer tverrfaglig tilnærming ved at mange av problemstillingene som oppstår kan være av politisk, øknomisk eller sosial art. Dette gjør emnet litt mer abstrakt da det ikke er ren jus man står overfor. Opplegget i dette emnet var lagt opp for mer muntlig deltakelse hvor man bl.a. måtte gjøre en såkalt «micro-task» til hvert seminar hvorr man gikk gjennom tanker og refleksjoner man hadde forberedt til tema. To tilfeldige studenter ble plukket ut i begynnelsen av timen, men det ble ikke stilt store krav til hva man hadde gjort seg opp av tanker. For min del hjalp det for å legge inn en ekstra innsats i emnet. Ellers var det ikke mye muntlig aktivitet, men det kunne være det ble stilt enkelte spørsmål til salen som folk kunne svare på. Forelersen her var også veldig tydelig og det prøvde hele tiden å forklare ting slik at alle hang med. Han brukte også em god del popkulturelle referanser for å forklare ting og gjøre folk mer engasjert. Alt i alt er nok dette emnet det jeg likte aller best av de jeg valgte.
Jeg kan anbefale alle tre emnene og følte jeg fikk et relativt greit utbytte fra alle sammen. Det er helt klart mulig å få et enda bedre utbytte hvis man legger ned en solid egeninnsats, men hvor mye man har lyst til å gjøre av skolearbeid er jo veldig individuelt. For min egen del kom jeg meg gjennom hovedpensum og følte at det holdt som forberedelse til seminarene. Når man begynner å skrive på essay må man uansett lese seg mye mer grundig opp på akkurat det essaey spør etter og man går derfor ikke glipp av noe hvis man ikke klarer å dekke for alt før man reiser hjem. Ellers anbefaler jeg på det sterkeste å begynne med essayene så fort som mulig slik at det blir mindre arbeid når man kommer hjem igjen.

Fagleg utbyte og språk

Personlig hadde jeg ingen problemer med engelsken og følte det var både lett å henge med på seminarene og å bruke den ellers i hverdagen. Jeg følte derfor ikke at engelsken min ble mye bedre, men det var likevel spennende å få prøvd seg de et miljø der tilnærmet alle man møtte snakket engelsk. Den som gav det største utbytte var nok å skrive essayene, da dette er en mye lengre og mer faglig tekst på engelsk enn det jeg noen gang har skrevet.

Universitetsområdet og byen

Selve Lancaster er en liten koselig by i Nord-England, med en hovedgate som har mange forskjellige små og store butikker. Vanligvis er det ganske stille og rolig, men enkelte kvelder og i helgene kan det være et yrende folkeliv både på dag- og nattestid. Byen har definitivt sin sjarm, men jeg ville nok ikke reist til den med mindre jeg studerte her. Områdene rundt har natur der man enten kan gå seg en tur eller ta seg en joggetur langs kanalene. Noen severdigheter som er verdt å få med seg er bl.a. Lancaster Castle, Williamson Park med Ashton Memorial, og Lancaster Brewery. Det er også flere muligheter for å sette seg ned på en pub og ta seg en øl. Hvis du tenker å se fotball anbefaler jeg Hogarths Gin Palace hvor de har flere skjermer og gode muligheter for sitteplasser. Det er også flere nattklubber, men den du definitivt kommer til å høre om hvis du reiser til Lancaster er The Sugarhouse (som er studentenes egen nattklubb). Reise til og fra byen er også veldig enkelt da de har en togstasjon som enkelt kan ta deg helt til London eller til Skottland. Dette er spesielt kjekt hvis du tenker å reise mye og ønsker en dags- eller helgetur. Selve tok jeg flere togturer til både Manchester og Liverpool, og fikk til og med tatt noen turer til Lake District (som virkelig kan anbefales spesielt hvis du liker å gå fjellturer).

Campus-området er stort, og inndelt i både boliger, diverse matbutikker, små cafér og et svært sportssenter like ved. Ellers er universitetet veldig fint og moderne. Det har et stort biblitek over flere etasjer med flotte fasiliteter. Campus ligger ca. 15 min med buss (avhenger veldig av trafikken) utenfor Lancaster sentrum, men det gikk veldig mange busser til og fra. Hvis du tenker å bo i sentrum eller ta bussen mye til og fra bør du gå til innkjøp av et busskort som gjelder for hele semesteret. Det kostet i overkant av 1400kroner men er verdt siden du slipper å kjøpe individuelle billetter som koster over 40kroner hver. Kortet kan kjøpes gjennom Stagecoach sin nettsider og du får da tilsendt et fysisk kort som du viser til bussjåføren.

Bustad

Man kan velge om man vil bo på campus eller bo inne i byen. Jeg reise sammen med en kompis på studiet og vi fant et greit sted i sentrum av Lancaster der vi leide hvert rom i Victoria Court gjennom Hello Student. Vi delte kjøkken med fire andre, men det gikk helt fint. Rommmet vi leide var grei størrelsen på og hadde eget bad. Standarden var derimot ikke like høy som det man kanskje er vant med fra Norge da det så ut som det meste som var gjort av «oppussing» var med billigste alternativ. Madrassen på sengen var også ikke god, og man måtte ha med egen dyne og pute i tillegg til trekk. Prisen ble også en god del høyere enn det vi kunne valgt fra campus. Ellers likte jeg å bo i sentrum siden jeg da fikk et avbrekk fra campus og hadde god tilgang på togstasjon og butikkene generelt.

Andre som bodde på campus hadde egne rom, men måtte dele både toalett og kjøkken med andre i etasjen. Dette er helt klart et billigere alternativ og tror jeg nok det er det jeg hadde gått for hvis jeg skulle valgt om igjen eller hadde reist alene. En tre måneders periode på utveksling er veldig kort og det er fint at man får møte mange andre utenlandske studenter gjennom å bo på campus og dele kjøkken sammen der.

Sosialt miljø

Det finnes haugevis av aktiviteter som arrangeres på eller gjennom universitet. Selv deltok jeg ikke på så mange, men det var stadig quiz eller spillkveld, og flere undergrupper både for faglige og sportslige interesser. Siden jeg reiste med to andre som bodde på campus ble jeg også introdusert til de andre utenlanske studentene de bodde sammen med. Du velger selv hvor sosial du vil være, men anbefaler å slenge seg med på de aktivitetene som høres spennende ut.

Haust 2022 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2022 – Integrert master i rettsvitskap

03.10.2022 - 16.12.2022

Førebuingar/praktiske tips

1. Utvekslingsoppholdet i Lancaster er på 10 uker og er delt inn i tre semestre (Michaelmas Term (høst), Lent Term(vår) og Summer Term). Det tilbys ulike emner til hvert semester og noen av emnene går ikke igjen på de andre semestrene. Her anbefales det å ta utgangspunkt i emnene man har lyst til å ta og søke på riktig semester. Jeg søkte på høstsemesteret da fagene jeg ønsket å ta gikk kun på høsten.

2. Om søknadsprosessen inneholder UiB sine sider rikelig med informasjon, men her er det noen avvik. Lancaster University og UiB har ingen - da jeg søkte - elektronisk OLA-agreement, som gjør at du må få tilsendt et elektronisk dokument av UiB. Denne må så fylles ut av både deg, UiB og studiekoordinator på Lancaster University. Det er viktig at dette er på plass før oppholdet begynner, da dette er et av kriteriene for å få utbetalt Erasmusstipendet. Dette får man beskjed om i god tid og man god tid på å ordne dette. For å unngå unødvendig stress anbefales det å få på plass dette så fort som mulig. Av erfaring tar det litt tid før studiekoordinator på Lancaster signerer og oversender dokumentet. Personlig holdte jeg på å oversitte denne fristen. Eneste konsekvensen av det er vel at man ikke får utbetalt stipendet før i oktober/november.

2.1. Det lønner seg å vite på forhånd hvilke fag man ønsker å ta hos vertsuniversitet. Før utvekslingsoppholdet begynner er det nemlig et krav om at emnene du har valgt, er forhåndsgodkjent av UiB. UiB har en liste over forhåndsgodkjente fag, men ikke alle fag er forhåndsgodkjent. Disse må det søkes om godkjenning, noe jeg måtte gjøre for et av fagene. Denne prosessen går derimot raskt og man må fylle ut et elektronisk skjema. Jeg er ikke kjent med at UiB ikke godkjenner faget man velger. Vertsuniversitet tilbyr fag på master- og undergradute nivå. Fra UiB er anbefaling at man tar fag på masternivå, altså LLM fagene da dette gir best dybde. Jeg tok tre fag på LLM-nivå hvor alle var 10 ECTS, tilsvarende 10 studiepoeng.

2.2. For et opphold på kortere enn 6 måneder kreves det ingen visum av norske studenter, men vertsuniversitet ønsker at du får et stempel på passet om inngangsdatoen din til England. Dette synes jeg virket merkelig da jeg fikk beskjed på passkontrollen i Manchester om at de har sluttet å gi ut slike stempler. Jeg fikk likevel stempel, men her må vertsuniversitet oppdatere seg. Dersom man ikke får stempel holder det med å beholde flybilletten din. Dette må fremvises til studiekoordinator på første uken av semesteret, som en del av vertsuniversitets godkjennelsesprosess. Vertsuniversitet gir en god del informasjon om denne prosessen og de er veldig flinke på å gi utfyllende svar på e-post dersom man skulle lure på noe.

2.3. Ellers ligger det svært mye informasjon fra UiB om denne søknadsprosessen. I tillegg får man en god del med eposter (nesten daglig) av versuniversitet om ulike frister og ting man må gjøre.

3. Transport til England må skje med fly og her anbefales det å ta flyet til Manchester. Det er kjipt å måtte ta tog fra London og helt til Lancaster med bagasjer o.l. Vertsuniversitet tilbyr egne transportmidler for studenter på spesifikke datoer fra Manchester og man kan melde seg på disse. Jeg benyttet meg ikke av dette tilbudet da jeg har familie i Manchester som kjørte meg. Det er lurt å kjøpe flybillettene i god tid for å unngå at de blir overpriset.

4. Det er en rekke apper man bør benytte seg av:
- Trainline: Togappen - kan sammenliknes med VY - som viser togrutene og tilbyr kjøp av togbilletter. Oversiktlig app som er ganske brukervennlig. Denne må lastes ned.
- Railcard: Årskort på tog. Dersom du har planer om å reise litt rundt i England, anbefales det å kjøpe railcard. Det benyttes primært for togreiser og gir deg adgang til å kjøpe togbilletter til svært rabatterte priser. Man betaler et beløp på ca. 300kr for railcard og kan benytte den allerede på neste togreise. Du sparer inn kostnaden for det etter 3-4 togturer og det er verdt pengene. Personlig har jeg reist en god del og har absolutt hatt bruk for den. En togreise til og fra Manchester kan f.eks. koste totalt 100kr med railcard (dette varier alt etter når man kjøper billetten), mens uten railcard ville det gjerne kostet vesentlig mer.
- Uber: Uber er alternativet til taxi og i England er uber billigere enn taxi. Det er svært trygt da appen viser ruten for destinasjonen, hvor sjåføren kjører, hvem sjåføren er og hvor mange kjøreturer vedkommende har gjennomført. I tillegg inneholder det en "emergency" knapp som tilkaller nødetatene umiddelbart dersom en ubehagelig situasjon skulle oppstå. Alt i alt veldig trygt. I Lancaster er det derimot ikke Uber-sjåfører, men skulle man være i Manchester, Liverpool eller andre steder får man bruk for Uber.
- iLancaster: Kan sammenliknes med Mitt UiB-appen. Universitets egen app og denne må man laste ned for å sjekke inn på timen. Det er nemlig krav om å digital innsjekk.

Undervisningsformer

I de fagene jeg valgte foregikk undervisningsformen i små klasser med ca. 15-20 studenter. Primært er det foreleseren som snakker og underviser i faget. Det stilles ingen krav til muntlig deltakelse i timen og man blir heller ikke utspørt underveis i timen. I Corporate Governance-emnet derimot har man noe som kalles "micro tasks" hver uke, som er små oppgaver man skal forberede før timen. Før hver time gjennomgås disse ved at foreleseren peker ut to tilfeldige studenter, som da skal dele sine svar. Det er et seminaropplegg i hvert av fagene, som varer i to timer. På starten kan det virke som om foreleserne krever en god del lesning i forkant av seminarene, men som nevnt blir man ikke utspørt i timene og det er ingen som kontrollerer om du har lest eller ikke. For å få best utbytte av undervisningen, bør man likevel forberede seg og gjerne lese primærkildene som legges ut av emneansvarlig til hver time. Eksamensformen i alle tre fagene jeg tok var et essay på maks 5000 ord.

Kort om undervisningsformene i fagene jeg tok:
- Corporations in International Business Law: professoren foreleser og stiller tilnærmet ingen spørsmål til studentene. Ingen krav om muntlig aktivitet. Derimot kreves det at man har lest pensum til dagens forelesning, men ingen vil teste deg i det dersom du ikke har gjort det. Professoren er meget dyktig og internasjonalt anerkjent, men hvor pedagogisk han er stiller jeg meg tvilende til. Mer om dette nedenfor.

- Corporate Governance: Man må forberede en micro task hver uke, som en del av forberedningen til timen. Ved siden av micro tasken legges det ut leseliste til hvert enkelt seminar. Ingen krav om at disse må leses, men for egen læring er dette anbefalt. Hovedsakelig er det foreleseren som snakker og det stilles ingen krav til muntlig deltakelse. Til tider kan det komme et eller to spørsmål til salen, men som regel pekes ingen ut for å snakke.

- International Commercial Litigation: Her er det ingen krav til forberedelser. Pensum består hovedsakelig av foreleserens powerpoints og ting han sier under seminaret. Det stilles heller ingen spørsmål til studentene.

Det er forventet at man møter opp til disse seminarene hver uke ved at det stilles krav om innsjekk gjennom iLancaster-appen. Om man likevel ikke møter opp er det ingen konsekvenser. Vertsuniversitetet krever likevel at man møter opp på 70% av timene, men slik jeg har forstått det er det kun for å holde styr på hvem som er tilstede eller ikke. Dette er særskilt viktig for studenter med visum, så det er igjen ikke så veldig relevant for norske studenter.

Vurdering av emnetilbodet

Jeg tok fagene - som jeg har nevnt over - med utgangspunkt i valgfagene jeg eventuelt ville ha tatt i Bergen. Det ble dermed mest selskapsrettsfag. Vertsuniversitet har for øvrig et godt utvalg av fag. Du er dermed ikke sikret fagene du velger før i august da dette beror på hvor mange studenter som ønsker å ta de spesifikke fagene. Jeg personlig fikk alle mine ønsker. Det er også mulig å bytte fag, slik at man ikke er bundet til de fagene man velger på forhånd. Videre må man velge fag som går opp med timeplanen. I begynnelsen var dette stress og noe uromoment for min del, da det var veldig viktig at jeg fikk oppfylt fag ønskene mine. Det gikk fint til slutt, men anbefales at man har en b-plan dersom man ikke skulle få fagene.

Jeg skulle gjerne likt å sett at universitetet tilbydde flere internasjonale fag enn de som er opplistet på høstsemesteret. Jeg hadde to internasjonale fag som jeg var fornøyd med, men kunne med fordel byttet ut International Commercial Litigation med et annet internasjonalt fag dersom jeg hadde hatt muligheten. Når det gjelder vanskelighetsgraden på fagene, er dette varierende og personlig. Jeg synes det mest utfordrende faget har vært International Commercial Litigation, selv om mye av det som blir tatt opp her har blitt noe gjennomgått i prosessfaget på fjerdeåret på UiB.

På emnet "Corporations in International Business Law" var det professoren som underviste, men en nedside ved dette var at vedkommende ikke brukte powerpoints eller andre hjelpemidler. For min egen læring ble det ekstra vanskelig å følge med på det professoren gjennomgikk og spesielt når han snakket veldig lavt. Dersom man er kjempeavhengig av powerpoints bør man styre unna dette emnet, men for meg gikk det fint til slutt.

Alt i alt, får man et relativt greit utbyttet av fagene. For å få mest mulig utbyttet må man legge inn en god del innsats på egenhånd og lese de ukentlige kildene som emneansvarlig legger ut. Dette beror på hvor mye skole den enkelte vil gjøre på oppholdet og dette er veldig individuelt. Jeg personlig sørget for å komme meg gjennom stoffet og følte at det holdt å forberede seg til timene i forkant. Jeg viet mer tid til å reise rundt i England og diverse andre steder. Dessuten skal man skrive et essay etter hvert, som krever at man må lese mye underveis når man skriver. Med andre ord; man går ikke glipp av noe dersom man ikke leser alt som er på leselisten til hvert emnet.

Ellers anbefaler jeg fagene jeg har valgt på det varmeste. De er kjempe interessante å lære om og er heller ikke så avanserte. Jeg likte spesielt godt Corporate Governance-faget, som handlet om selskapsstyring i UK. Det var et veldig abstrakt fag på starten, men stoffet er veldig interessant og nytt. Jeg var også veldig fornøyd med Corporations in International Business Law, som - kort og godt - dreier seg om internasjonal selskapsrett med fokus på engelske selskaper.

Fagleg utbyte og språk

For en som sist snakket engelsk på første videregående, er det språklige utbyttet veldig bra. Jeg skulle gjerne sett at oppholdet var mye lenger for å få enda bedre utbytte, men det korte oppholde var svært givende for språkferdighetene mine og jeg er meget fornøyd med utviklingen jeg har hatt under utvekslingsoppholdet. Det er annerledes å måtte kommunisere på engelsk i hverdagen og man utvikler gode språklige ferdigheter etter hvert. Ettersom jeg bodde på studentbolig med flere andre studenter, ble jeg også tvunget til å snakke engelsk utenom skolen noe som bidro ytterligere til utviklingen av engelsken min. Jeg har alt i alt blitt mye tryggere til å snakke engelsk i hverdagen.

Frem til essayene har jeg ikke skrevet så mye på engelsk og her har jeg ikke følt på noe nevneverdig utvikling. Likevel kan det nevnes at man fort kommer inn i akademisk engelsk og jeg synes ikke dette var særlig krevende.

Universitetsområdet og byen

Byen Lancaster er en liten gammel by nord i England, som inneholder mye av det man trenger av butikker og diverse. Byen er ikke akkurat et sted man til vanlig hadde besøkt med mindre man skal studere her, men det er likevel mye å gjøre. Utelivet er overraskende bra for å være en gammel by nord for England og byr på mange forskjellige nattklubber. Det som er så fint med Lancaster er beliggenheten. Det er svært gode togforbindelser til Skottland og diverse andre byer i England, f.eks. Liverpool, Manchester eller London. Med andre ord anbefales det å utnytte seg av beliggenheten.

Universitetsområde er et stort campus og ligner mye på det vi har sett av i USA. Det er et typisk college liv med forskjellige fotballbaner, stor gymsal (med basseng, badstue, steamrom, gym og mye mer), butikker, et stort bibliotek, et par restauranter og frisører. Med andre ord har universitetet alt man måtte trenge. Det er særlig biblioteket jeg benyttet meg av og det er et stort bibliotek på fire etasjer med svært behagelige arbeidsplasser.

Bustad

Man kan velge å bo enten i byen eller på campus. Jeg valgte å bo på campus da utvekslingsstudenter er garantert plass her. Det sparte meg for å finne en privat utleier og en god del penger. Jeg bodde på Bowland Annexe, som er en del av Bowland College. I forbindelse med søknadsprosessen til vertsuniversitet, må man velge en college og Bowland er sentralt samtidig som det er nærme grupperommene der seminarene avholdes. Jeg søkte på private ensuite rom, som innebærer at man får eget bad og toalett, men dette ønsket fikk jeg ikke oppfylt. Jeg fikk det billigste alternativet, hvor jeg måtte dele bad og toalett med samtlige andre studenter i etasjen. I begynnelsen var jeg veldig skeptisk til å dele bad og toalett med flere andre studenter, men dette gikk fint da det er en vaskedame som vasker fellesarealene hver dag. Rommet var litt liten, men dette er ikke et problem og man vender seg raskt til dette. Dessuten skal man ikke være der mer enn 3 måneder og det er holdbart. Dersom du tenker et lengre opphold, anbefales det ikke å bo på campus.

Alt i alt, stortrivdes jeg av å bo på campus. Det er svært sosialt miljø og jeg har fått meg venner for livet. I tillegg tvinges man til å snakke engelsk med andre studenter som bor i etasjen, noe som er positivt for utviklingen av språkferdighetene. Dersom du skal til Lancaster for et semester, anbefaler jeg å bo på campus!

Sosialt miljø

Generelt har jeg ikke deltatt så mye på sosiale aktiviteter på skolen. Ettersom jeg bodde på campus og fikk meg venner her, er jeg likevel fornøyd med det sosiale miljøet. Det er studenter som kommer fra hele verden og som ønsker å bli kjent med deg. I Norge er vi mer tilbaketrukne og mer innelukket i vårt eget miljø, men her er de faktisk interesserte i å bli kjent slik at det ikke er problem å få seg venner og noen å være med. På den andre siden, byr skolen på mange sosiale aktiviteter som man kan sjekke ut.

Haust 2022 - Integrert master i rettsvitskap

Haust 2022 - Integrert master i rettsvitskap

03.10.2022 - 16.12.2022

Førebuingar/praktiske tips

Å skaffe seg bolig er vanskelig, i hvert fall hvis en har preferanser på standard, antall man bor med, pris osv. Start gjerne tidlig med å se etter bolig/hybel, men mange av selskapene som leier ut hybler/kollektiv åpner først for dette etter sommeren. I tillegg er det det store flertallet av utleiere interessert i leietakere som kan leie minimum ett år. De to andre vi reiste med bodde på campus, og fikk et greit rom og greie fasiliteter. Jeg ville nok valgt å bo på campus skulle jeg reist igjen.

Hvis du leier i sentrum av byen, er det lurt å kjøpe busskort for de 10 ukene undervisningen foregår. Mye av det sosiale foregår på campus, i tillegg til undervisning, så det er nok en klok investering. Dersom du bor på campus, ville jeg også kjøpt for å ha mulighet til å dra til byen når du vil. Terskelen er lavere for å komme seg på tur dersom en har busskort. Muligheten for rabattert busskort åpner imidlertid ikke før semesterstart, så hvis du er der før må du kjøpe enkeltbilletter frem til det. Busskort kjøpes på nettstedet stagecoach.

Last ned TrainLine og kjøp railcard (30% rabatt på togbilletter). En sparer fort inn pengene dersom man reiser til andre steder. En kommer seg veldig raskt og effektivt rundt i England eller til Skottland med tog fra Lancaster. Greit å kjøpe før en lander i Manchester og tar toget til Lancaster første gang.

Siden togforbindelsene er gode, og som regel i rute, kan en i prinsippet fly fra Bergen/Oslo til Liverpool, London, Birmingham osv. Det letteste og ofte billigste sammenlagt er å fly til Manchester. Togene er ofte billigere til Lancaster fra Manchester, så vi ente opp med å fly fra/til Manchester de gangene vi var på reise. Kan være lurt å sjekke at det ikke pågår streik eller at toget er kansellert før en lander, og forberede seg på buss/Uber hvis det skulle skjære seg.

Book kampbilletter til utvalgte matcher i god tid. Derimot har Manchester City som oftest ledige og nokså billige billetter selv kort tid forut for match.

Undervisningsformer

Vi hadde en "workshop" i uken i hvert fag (til sammen tre hver uke). Dette foregikk for det meste som ordinære forelesninger i to av fagene, mens i Corporate Governance skulle det i prinsippet være en dialog mellom seminarleder og studentene. Dette endte fort opp med å bli en forelesning også. Mye av det henger nok sammen med at det kun er 10 uker undervisning, og mye en skal igjennom på kort tid.

Foreleserne forventer at en stiller forberedt til seminarene, og i Corporate Governance bestod de første 10 minuttene av seminarene på gjennomgang av en "Micro Task" som dreide seg om temaet vi skulle gå igjennom.

Vurdering av emnetilbodet

Det var en del fag å velge mellom på høstsemesteret. Jeg valgte Corporate Governance, International Commercial Litigation og Corporations In International Business Law. Foreleserne i de to sistnevnte fagene gjorde faget noe mindre spennende, mens foreleser i Corporate Governance var lettere å følge med på.

Emnene var spennende, og foreleserne var dyktig på sine fagfelt. Det var en del relevant for EU/EØS-retten, men på grunn av Brexit var mye undervisningen knyttet til engelsk rett.

Fagleg utbyte og språk

10-12 uker er litt knapt for å få et stort utbytte når det gjelder språkferdighetene. Man blir fort vant til å prate engelsk i sosiale sammenhenger, og på butikken. Utover dette var det språklige utbytte begrenset.

Det faglige var helt på det jevne for min egen del. I starten anstrenger en seg noe for å forstå undervisningen på engelsk, samtidig som pensum er engelsk. Det går noe tregere enn vanlig, og med tanke på tempoet var de første seminarene noe begrenset mtp. faglig utbytte. Etterhvert som man begynner å forstå faget, og hva som er viktig, går det noe lettere. Samtidig har en i mente at vurderingen skjer ved et essay i et utvalgt emne. Det meste av det faglige utbytte skjedde derfor i relasjon til dette emnet.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet ligger rundt 10-15 minutter utenfor sentrum av byen med buss. Det påstås at en skal kunne sykle til campus fra byen på ca den samme tiden, men gatene er til dels trange med mye trafikk kombinert med en del dårlig vær. Ville derfor ikke satset på sykkel.

Universitetet er delt inn i ulike college med sin egen bar og sine egne foreninger. I tillegg bor det veldig mange studenter der i hybler og kollektiv. Universitetsområdet er derfor stort, og innehar butikk, restauranter, cafeer, frisører samt flere plasser å se fotball. Kan være litt kronglete å navigere til plasser for undervisningen foregår, men Maze Map fungerer som oftest godt.

Byen er sjarmfull og typisk engelsk med mursteinbebyggelse. Det ligger mange cafeer, bakeri, restauranter og puber umiddelbar nærhet, samt en del nisjebutikker som ikke er like vanlig i Norge. For å se fotball er Crafty Scholar og Hogharts Gin Palace best. Crafty Scholar gjøres om til en nattklubb i helgene, og det kan derfor være lurt å sette seg på Hogharts hvis en fremdeles vil prate etter fotballkampen.

Du ser fort byen og dens severdigheter på 1-2 effektive dager. Jeg vil derfor anbefale å reise å se Manchester, Liverpool og Glasgow, som alle ligger innenfor en dagstur med tog. Lake District er også et sted å anbefale med vakker natur som ligner på vestlandet i Norge. Windermere er endestoppet med tog, men anbefaler også å ta buss videre til Ambleside hvis man har tid.

Morecambe er et lag i 3. divisjon (sesongen 22/23) i England, og ligger kun 8 minutter med tog unna. Det er en liten koselig kystby som kan kombineres med fotball på nokså høyt nivå til kurante priser.

Bustad

Jeg og en annen leide rom i et "townhouse" i Penny Street inne i sentrum av Lancaster gjennom selskapet Hello Student. Vi hadde eget rom og eget bad, og delte kjøkken med 4 andre studenter (var kun studenter i bygget som bestod av 6 townhouses + noen mer ordinære kollektiv). Vi betalte ca. 20 000 for rundt 12 uker. Dette fungerte greit, og de ansatte var hjelpsomme hvis det skulle være noe.

Styr unna Cable Street. Kanselleringsordningen deres fungerte ikke, og vi fikk igjen depositumet på litt over 3 tusen nesten 6 måneder etter de var betalt etter uttallige e-poster.

Sosialt miljø

Jeg og de andre kom ikke særlig i kontakt med engelske studenter. Det er utallige klubber/foreninger en kan engasjere seg i, og mye av det sosiale ville foregått i tilknytning til disse. Det er mange internasjonale studenter, og vi kom i kontakt med en del av disse. Dette var gjennom de som bodde på campus.

Gjennom de 10 ukene ble det prioritert å reise og oppleve England, samt dra på fotballkamper. Det gjorde at en gikk glipp av mye av det sosiale som foregikk i helgene i forbindelse med de ulike foreningene. Planlegger man derimot å være et helt år, lar dette seg i større grad kombinere.

2021

Haust 2021 - Integrert master i rettsvitskap

Haust 2021 - Integrert master i rettsvitskap

03.09.2021 - 17.12.2021

Førebuingar/praktiske tips

Først og fremst kan det være greit å vite at året på Lancaster University er delt inn i tre semestre (Michaelmas term, Lent term og Summer term). Hvert semester er derfor kortere enn det vi er vant med. Jeg reiste ned 20. september og undervisning begynte ikke før 11. oktober og varte til rundt 17 desember. Det er derfor kun et 10 ukers semester, mens innleveringer av eksamensoppgaver (ihvertfall om du velger fag på masternivå) var for meg 17. og 18. januar. Jeg var litt bekymret i begynnelsen på hvordan det kom til å bli, men det gikk fint. Men beregn tid til å jobbe med eksamensoppgaver i romjulen og januar.

Jeg ville undersøkt hvilke fag de tilbyr før du reiser ned. De hadde fag på både undergraduate nivå og masternivå. Jeg valgte masternivå siden jeg da "kun" hadde tre eksamener, fremfor fire (som jeg tror du har hvis du har fag på lavere nivå enn master). Jeg fant fagene ved å trykke på lenken som ligger på uib sin nettside om Erasmus-avtale mellom UiB og Lancaster University.

Man kan bestille fly enten til Manchester eller til London. Det desidert enkleste er å ta toget fra Manchester Airport til Lancaster. Det tar ca. 1 time og 20 min og kostet rundt 50 kr (om man har railcard og bestiller litt på forhånd). Men det er også mulig å fly til London, for så å ta toget til Lancaster. Dette er dyrere (ca. 600 kr med railcard (spørs hvor tidlig du bestiller togbillett)) og tar lengre tid (ca 2-3 timer). Men fly til London er ofte billigere enn til Manchester. Jeg flydde derfor til London, men dro hjem igjen fra Manchester.

Ellers bestilte jeg Railcard før jeg reiste ned (gjennom trainline sine nettsider). Dette er et bevis man får på app som gjør togbilletter ca. 1/3 billigere. Dette kostet £30 og varer ett år. Jeg sparte inn disse pengene ganske raskt siden jeg tok toget fra London til Lancaster. Det er også lett å ta toget til andre byer, som for eksempel Glasgow og Manchester. Så hvis man tenker å ta toget litt rundt ville jeg kjøpt et.

Om du har notater fra rettshistorie om engelsk rett eller lignende kan det være lurt å lese dette før semesteret begynner. Kan være greit å få en liten innføring i common law systemet siden flere av fagene handler om engelsk rett.

Undervisningsformer

I de tre fagene jeg hadde var det ikke forelesninger, men seminarer kalt 'workshops'. Er vanlige klasserom med lærer som underviser. I to av fagene føltes det mer som en forelesning siden det kun var lærer som underviste, mens i det ene la læreren opp til diskusjoner i grupper. I de to førstnevnte timene var det likevel veldig lav terskel for å stille spørsmål, noe som seminarlederne også satt pris på.


I de tre fagene var det kun ett seminar i uken, og hvert seminar varte i to timer (10 seminarer til sammen i hvert fag). Så jeg hadde undervisning mandag, tirsdag og onsdag og fri resten av uken. Synes det var ganske greit. Ellers måtte man registrere seg på skoleappen om at man var i timen. Jeg tror ikke det fikk noen konsekvenser om man ikke gjorde det, men hørte at skolen ville sende mail for å undersøke hvorfor du ikke var på undervisning osv. hvis man ikke registrerte seg.

Ellers fikk vi leselister som var veldige lange og som det virket som at lærerne forventet at vi hadde lest, noe jeg aldri fikk gjort siden det var så mye. Men det kan være greit å lese det som står som hovedpensum, i alle fall skumme over det.

I klassene var det hovedsakelig britiske studenter. Dette var en blanding av personer som studerte juss, men også studenter fra andre studier som ville ta et eller flere jussfag. Det synes jeg var veldig greit fordi seminarlederne pleide da å forklare godt hvordan jussoppgaver skulle skrives siden mange aldri hadde skrevet dette før.

Vurdering av emnetilbodet

Personlig synes jeg ikke det var utrolig mange fag å velge mellom. Det var noen fag jeg ville ha, men som ikke hadde undervisning det semesteret jeg var der - f.eks. International Environmental Law. Men det er vel typisk ved uib også. Jeg fant uansett tre fag som var Environmental Law, Corporate Governance og International Commercial Litigation.

For internasjonale studenter var International Commercial Litigation (LL.M5235) det mest praktiske. Handlet om internasjonale tvister og hvilket land som hadde jurisdiksjon ved tvist, og hvilket lands lov som skulle gjelde i tvisten. Det var for det meste et skille mellom reglene i UK vs. i Europa og EU. Seminaret i dette faget var også veldig forelesnings-aktig, så trengte ikke å komme forberedt. Men man fikk mye mer med seg og forståelse om man hadde gjort det. Ellers synes jeg at foreleseren i dette faget var veldig tydelig og hadde mye kunnskap. Han brukte også mange eksempler, som jeg likte godt.

Environmental Law (LL.M 5238) handlet om engelsk miljørett, så ble brukt engelsk lov og reguleringsmetoder. Dette gikk fint, selv om det hadde vært mer relevant for meg å hatt internasjonal miljørett. Men de samme prinsippene og verdiene gikk igjen. Ulike temaer vi hadde var bl.a. om prinsipper og verdier, bevaring av landskapet, vannforurensning, flom og klimaendringer. I dette faget la læreren opp til diskusjoner i grupper. Var derfor det faget man burde være mest forberedt, samtidig som det ikke var en veldig høy terskel.

Corporate Governance (LL.M5120) handlet om eierstyring og selskapsledelse i UK. Mye av dette var også relevant internasjonalt, men man tok utgangspunkt i engelsk rett. Ulike temaer vi hadde var bla. teorier om CG, det juridiske rammeverket for CG, board of directors (bla. kjønns- og etnisitetsmangfold), og om shareholders og stakeholders. Seminaret var som en forelesning, mens kursansvarlig var hele tiden opptatt av at alle hadde fått alt med seg. Han var også veldig flink til å forklare meg som norsk student hvordan reglene osv. fungerte i England.

Alt i alt synes jeg alle tre fagene var grei. Eksamensformen for alle fagene var essay (som for meg bare er vanlige juridiske teorioppgaver) på 5000 ord som ble levert elektronisk rundt en måned etter at undervisningen tok slutt. I International Commercial Litigation måtte vi velge én av tre oppgaver, mens i Environmental Law og Corporate Governance lagde man sitt eget spørsmål ut fra temaer fra seminar eller noe annet.

Fagleg utbyte og språk

Jeg synes engelsken var litt vanskelig i starten. Mye jeg ikke forstod av engelske faglige ord og uttrykk som jeg ikke hadde hørt før, men dette gikk seg til. Siden semesteret er så kort følte jeg ikke at engelsken ble mye bedre. Men det var gøy å ha et annet språk for en periode. Skriftlig ble litt bedre siden jeg ble mer vant til å skrive enn tidligere. Skolen ga også ulike kurs på engelsk skriving. Så det er gode muligheter til å forbedre hvis man vil.

Universitetsområdet og byen

Universitetet er en stor campus med boliger, sportssenter, matbutikk, café osv. Det ligger ca. 20 minutter fra Lancaster sentrum - spørs hvilken buss man tar. Men det gikk veldig mange bussen til og fra universitet og sentrum, så det var veldig bra. Fakultetet for juss ligger forresten i tredje etasje over Bowland College. Her finner du alle lærerne, og det er god oversikt i en av gangene hvor de har kontor. Det var også veldig lav terskel for å komme innom kontoret til en av de om man hadde noe å lure på.

Jeg bodde i sentrum, så fikk ikke så veldig stort inntrykk av skolen ellers enn biblioteket jeg leste på og de stedene hvor vi hadde seminar. Men universitetet var fint, særlig biblioteket som var et stort bygg på tre etasjer med veldig mange fine sitteplasser. Lancaster sentrum var ellers veldig koselig. Liten by med engelsk sjarm. Var fin natur i området og fine severdigheter - f.eks. River lune aqueduct, Williamson park og Lancaster Castle. Om du går på tur til River lune aqueduct vil jeg anbefale å gå på andre siden av elven – altså på motsatt side av byen. Det var en mye finere turrute enn motsatt side. Da kan må gå ned til Millennium Bridge som ligger ved byens største matbutikk. Om man vil se fotball (eller bare ta en drink) vil jeg anbefale Hogarths Gin som ligger i Lancaster sentrum. Koselig og fin bar.

Var også et treningssenter i sentrum jeg trente på som het SnapFitness - et 24 timers åpent treningssenter som var ganske bra.

Det er også enkelt å ta toget til andre byer i England og Skottland. Appen trainline gir en god oversikt over tider og kjøp av billetter. Om du planlegger å ta bussen ofte (f.eks. mellom sentrum og universitetet) kan det være lurt å kjøpe et busskort som gjelder for semesteret - som kostet rundt 1300 kr. Dette kjøpes på Stagecoach sine hjemmesider.

Bustad

Jeg er litt usikker på hvordan bolig er for studenter som vil bo på skolen. Jeg leste i tidligere studentrapporter at Erasmus-studenter måtte bo på det andre universitetet i byen (University of Cumbria) som ligger like ved Williamson park og er ca midt mellom Lancaster University og sentrum. Jeg vet ikke om det fremdeles er slik, men det går an å sende mail til skolen og spørre om dette (studyabroad@lancaster.ac.uk). De er veldig behjelpelige.

Jeg reiste sammen med samboer som også studerer juss, så vi valgte heller å bo i en AirBnb leilighet i sentrum - like ved Millennium Bridge. Jeg likte godt å bo i sentrum siden jeg da fikk et avbrekk fra skolen, bodde nærme togstasjonen og butikkene. Men jeg hadde nok bodd på skolen om jeg reiste alene. Dessuten går man glipp av det sosiale miljøet man får ved å bo og dele kjøkken med andre.

Sosialt miljø

Det finnes mye sosialt å gjøre hvis man ønsker det. Man velger et eget college som arrangerer quiz, spillkveld og andre ting. Jeg meldte meg inn i Bowland, men det var veldig tilfeldig. I tillegg kan man melde seg inn i en sportsklubb om man vil. Det er et stort sportsområde og sportsenter ved universitetet. Ellers er det nok mye sosialt med dem man bor med. Det var også en Erasmus-student som kontaktet skolen for å lage en Whatsapp-chat for andre erasmus-studenter.

Det jeg 'savnet' var likevel en fadderuke for utvekslingsstudenter. Det var kun fadderuke for 1. klassinger, og man kunne kanskje gått på noen av arrangementene. Samtidig fristet ikke det helt. Savnet også andre utvekslingsstudenter i seminarene. Da jeg var der var det kun britiske studenter og noen fra Asia som tok hele mastergraden sin der. Jeg tror det kunne blitt noe mer sosialt om det var andre i samme situasjon som meg. Men jeg tror det var en blanding av corona og Brexit at det var sånn.

Alt i alt synes jeg Lancaster var en koselig by med et bra universitet. Men om du vil være lenger på utveksling enn tre måneder hadde jeg vurdert et annet sted. Men for min del synes jeg det gikk fint med de tre månedene.

Haust 2021 - Integrert master i rettsvitskap

Haust 2021 - Integrert master i rettsvitskap

03.09.2021 - 17.12.2021

Førebuingar/praktiske tips

1) Skolen har valgt å ikke ha elektronisk OLA, så det måtte vi manuelt fylle ut og få underskrift fra både Lancaster og UIB via å sende begge parter mail. Gikk helt fint.
2) Du melder deg inn i et college før du begynner via link på mail. Vi valgte Bowland fordi det var det største. Alle har hver sin studentbar og arrangementer. Vi var ikke så veldig aktive så du kan lese om dette på nett om du vil.
3) Du får flust av mailer med spørsmål om du ønsker å bo via skolen, eller privat. Dette fikser du selv relativt lett via linkene. Vi valgte AirBNB.

4) Anbefaler å reise til Manchester med fly, ellers blir det mye tog, med bagasje er det kjipt.

5) Skaff deg railcard. Dette bruker du på tog, og du sparer inn kostnaden for det allerede etter første togtur. Du har kortet som en app på telefonen. Vi brukte appen Trainline for å bestille togbilletter. Husk å trykke at du har railcard.
Skaff deg bussbillett når semesteret starter. Koster litt over 1000kr, men er vel verdt det om du busser frem og tilbake til skolen.
Amazon og generelle postpakker har England veldig god kontroll på. Som oftest leveres de til adressen din, men hvis du bor på skolen har de eget pakkekontor der. Amazon prime er gratis med skolemailen.
Engelsk sim-kort kan være greit å ha. Da kan du melde deg inn i kundeklubber osv. Vi fikk gratis sim i welcome week fra Lebara, men de selger det på matbutikker også.
Revolut er en god internasjonal bank du kan ha på telefonen. Der får du også et bankkontonummer som engelsk, det kan være greit å ha.

Når du skal reise til UK kan det være greit å ha med seg papirer på at du har blitt godkjent inn på skolen osv. bare ta med deg alle sånne ark, og støtte fra lånekassen. De må du vise til border control hvis du blir tatt ut i kontroll.
Under welcome week så må du registrere deg som internasjonal student. Du får en egen side på student-portal (tilsvarende mitt uib) som heter registration centre hvor du får en liste med ting som du skal gjennomføre. De første tingene gjør du online via registration centre, mens siste del gjøres på skolen fysisk. Da må du ha med pass, og andre opplysninger, bare ta med alt av skriv du har fått fra skolen. Når du gjør dette på skolen får du utdelt studentkortet ditt.

Undervisningsformer

I de tre fagene vi valgte var det kun seminar. Da var det ett seminar i 2 timer per fag per uke. Vi hadde skole mandag, tirsdag og onsdag, to timer hver disse dagene. I seminar var det litt forskjellig ut fra hvilken professor du hadde. Felles for dem alle var at det er mye forberedelser. Veldig mye å lese, og av og til spørsmål som en bør forberede seg på.

I Environmental Law-seminarene var det stort fokus på aktivitet i timen, gjerne gruppearbeid og presentere noe, eller at professoren stilte et spørsmål ut i klasserommet. Her var det meste basert på refleksjon om hva man kan og bør gjøre for å løse miljøproblemer. Veldig rettet mot UK, og overraskende lite juss.

I Corporate Governance-seminarene var det en professor som hovedsaklig stod og foreleste om faget. Var lite fokus på å stille spørsmål til studentene, og mer at vi stilte spørsmål om ting var uklart. Også her var fokus på UK, en del refleksjon, men også litt inn i juridisk soft-law på området.

I International Commercial Litigation-seminarene var det kun professoren som snakket om faget i timen. Seminarene var imidlertid svært nyttig og professoren var veldig kunnskapsrik. Jeg fikk mest ut av disse seminarene. Faget er internasjonalt og veldig interessant. Anbefaler dette.

Alle tre fagene hadde essay med 5000 ord som vurdering. Frist var rundt 17. januar. Anbefaler å begynne å skrive disse mens du er der nede.

Vurdering av emnetilbodet

Skulle ønske det var flere internasjonale fag. F.eks. var miljørett kun rettet mot UK, og internasjonal miljørett var i neste semester. Ellers veldig fornøyd med international commercial litigation.

Fagleg utbyte og språk

Fikk terpet på engelsken og ble en del bedre til å lese og skrive tung faglig juridisk engelsk. Synes alt i alt at det faglige utbyttet har vært veldig bra, særlig det du velger å skrive essay blir du veldig dreven i.

Universitetsområdet og byen

Byen: Byen er Lancaster og ligger rundt 20min fra universitetet. Byen har ikke shoppingsentre med butikker, men mange vanlige engelske butikker som Marks&Spencer, Primark osv. Ellers er det mange puber så hvis du er interessert i fotball er det veldig gode plasser for å se det. Vi var en del på et sted som heter Hogarths Gin, veldig stilig sted med god plass, gode drinker/utvalg øl og mange tv-skjermer med forskjellige kamper.

Universitetsområdet er veldig stort. Biblioteket er ganske nyoppusset så du kan sammenligne det med HF-biblioteket bare 4-5 ganger så stort. Her var det grupperom du kan booke for å ha kollokvie osv. Det er også treningssenter, tennisbaner, fotballbaner og mye mer.

Bustad

Vi bodde i en AirBNB leilighet ved lune square som var veldig fin, og hadde god standard. Vi fant ut at et 10 ukers semester var såpass kort at det ikke gjorde noe å betale litt ekstra i husleie i måneden. Det er mange bedrifter som tilbyr studentboliger i sentrum, men jeg fikk inntrykk av at de kun tilbød til studenter som skulle leie minimum 6 måneder. Ellers er vanlig å å få studentrom via skolen. Da søker man via en link man får på mail før man reiser ned. De andre studentrapportene fra tidligere år meldte om at man da fikk rom på University of Cumbria som ligger nærmere byen. Vi kom egentlig ikke i kontakt med noen andre Erasmus-elever så vi vet ikke så mye om det å bo der.

Bussen fra byen tar ca. 20 minutter til skolen. Vi kjøpte et busskort som varte hele semesteret. Kostet vel litt over en tusenlapp. Var veldig verdt det.

Sosialt miljø

Sosialt kan du engasjere deg i alt mulig. Du velger et college før du reiser ned, og det er welcome week med mange forskjellige arrangementer. Du velger helt selv hvor sosial du vil være.

2019

Haust 2019 - Integrert master i rettsvitskap

Haust 2019 - Integrert master i rettsvitskap

30.09.2019 - 13.12.2019

Førebuingar/praktiske tips

Det er et tilbud om å ta SSP (Study Start Program) i to uker før oppstart av semesteret. Personlig gjorde dette fordi jeg ikke hadde andre planer de to ukene og jeg ville gjerne bli kjent med campus før alt satte i gang. Dette er jeg i ettertid kjempeglad for at jeg gjorde!! Det akademiske er ikke veldig krevende på dette kurset, men det gir en fantastisk mulighet til å venne seg til skrive og snakke 24/7 på engelsk slik at da semesteret startet var denne barrieren helt over. I tillegg ble jeg veldig god kjent med campus og disse ukene gir mulighet til å reise i helgene. Det beste med dette kurset er at du møter mange andre utvekslingselever på forskjellige studieretninger. Jeg fikk en veldig god vennegjeng på disse to ukene som var veldig praktisk fordi da hadde jeg en gjeng å reise rundt i Storbritannia med (få av de engelske man blir kjent med vil bruke tid og penger på reise i semesteret). Det var utrolig mange fordeler med å være på campus de to ukene før alt startet og jeg kan ikk ramse opp alle her, men én siste fordel var at alt av registrering og innsjekkinger til selve semesteret blir gjort underveis i kurset slik at du slipper å bruke oppstartsuka i kø med alle de andre tusener av studentene. Universitet har det ikke hektisk ennå, så det er kjempelett å få god og grundig hjelp uten stresset rundt.

Det er lurt å være tidlig ute med å se på flybilletter da det ikke er flyvninger fra Oslo til Manchester daglig. Derfor kan det hende du må reise noen dager før du trenger, men velkomst-dagene til LU strekker seg over flere dager og det vil derfor trolig ikke være et problem. LU tilbyr også buss-shuffle fra flyplassen så det er lett å komme seg til campus/Lancaster med all bagasjen sin.

Det er ikke sikkert man får bekreftelse på bolig før like før avreise fra Norge, men alle får bolig så det er ingen bekymring. De har også ekstra rom på campus for nødstilfeller hvis private boliger faller gjennom i siste stund. Selvfølgelig vil man gjerne prøve å unngå dette, spesielt i oppstarten av Michaelmas semesteret fordi mange briter som flytter til campus får hjelp av foreldrene sine som leier disse rommene av universitet til å bo der i helgen før oppstartsuka.

Undervisningsformer

Undervisningsformene varierer fra forelesning til seminarer. I noen fag er det ikke forelesninger, men studentene får leselister over hva man skal lese ukentlig og så møtes man til seminarer hvor man går gjennom ukens tema. Andre fag bruker forelesinger, men det er lavere terskel til å stille spørsmål underveis i forelesningene enn hva jeg personlig følte i Bergen. I disse fagene bør man møte opp godt forberedt fordi det er spørsmålene, diskusjonene og utdypningene i forelesningen som er der det største utbyttet ligger.

Det er varierende hvilket utbytte man får i seminarene/forelesningene. Så dette bør man ta som det kommer og selv tilpasse seg etter hvilken egeninnsats utenfor undervisningen som kreves.

Det er ikke obligatorisk oppmøte på seminarene eller forelesningene, men universitetet sier ikke dette rett ut. De sier at man skal møte opp og man må "check in" på appen til hver time for å registrere oppmøtet sitt. Dette er hovedsakelig for å ha kontroll over hvilke studenter som "faller av". Dersom oppmøtet er under 70% (husker ikke helt presist om dette er riktig prosentdel), får man en e-mail av universitet hvor de vil ta kontakt og være sikker på at alt går fint og gir oppfordringer til høyere oppmøte. Personlig reiste jeg en del rundt i Storbritannia i løpet av semesteret og så lenge man planlegger og gjør en innsats for å ta igjen tapt tid, så går det helt fint å ta seg friheten til oppleve ting utenfor campus og Lancaster. Selv med reisingen min la jeg ikke i fare for å ligge under oppmøte-grensen.

OBS: Viktig å dobbeltsjekke at UiB ikke krever ett visst oppmøte. De gjorde ikke det høsten 2019 og tviler på at dette er et problem, men noen universiteter setter slike krav for å få godkjent oppholdet og det er kjedelig å miste godkjennelsen på noe slikt.

Vurdering av emnetilbodet

Universitet har et greit utvalg av fag, og jeg anbefaler å begynne å se på dette så tidlig som mulig og bli kjent med tilbudet. Ikke vær redd for å sende inn spørsmål til LU om fagene. Det ene faget jeg tok visste jeg ikke at jeg kunne ta før etter jeg hadde vært i kontakt med utvekslingskontoret deres. Man bør også være obs på at ikke alle fagene på lista blir gjeldende likevel dersom for få studenter melder seg til det. Eller så kan det være kollisjon i undervisningstimene til fagene du har valgt og da må du bytte fag selv. Derfor er det lurt å være godt kjent med fagene og vite litt om hvilke reservefag du kan være interessert i. Det er kjedelig å ende opp med et fag du ikke er interessert i fordi beslutningen blir tatt på sparket.

Ikke føl deg for bundet til fagene du velger når du søker utveksling heller. Når semesteret starter er det en periode på to uker hvor du kan endre fagene du tar. Hvis et fag ikke ble helt som du så for deg eller et annet fag dukker opp i siste liten går det helt fint å bytte dette. Dette tilbudet tok jeg bruk av og er veldig glad for det. Men da må man passe på å lese seg opp på undervisningen man kanskje gikk glipp av.

Fagleg utbyte og språk

Angående det språklige utbytte, så er jeg usikker på hvor mye bedre det skriftlige ble. Som norske studenter er engelsken vår mye bedre enn utvekslingsstudentene fra andre land, men jeg ble likevel ganske overrasket over hvor hvor lite forbedring som krevdes på skriftspråket mitt. Muntlig derimot var noe annet. Å leve med å hele tiden snakke engelsk er noe helt annet enn å holde en presentasjon på engelsk på skolen. Det var kanskje ikke akademisk språklig jeg fikk best utbytte, men hverdagsprat. Jeg er mye mer komfortabel og friere i språket mitt nå enn jeg var før oppholdet.

Det faglige utbyttet varierte. Jeg valgte å ta to LLM-fag (Business and Human Rights og International Law) og ett kriminologifag (Crime and Criminal Justice in the 21st Century). Jeg synes at LLM fagene holdt god faglig standard og lærerne hadde stor kompetanse. Det var likevel en stor overgang i hvordan man studerer juss, da britene studerer jussen fra et mer teoretisk standpunkt enn hva min erfaring er fra Norge. Så dette er en liten barriere man må forvente å ta stilling til. Kriminologifaget valgte jeg å ta fordi det hørtes spennende ut og jeg ville prøve noe litt annerledes når jeg først hadde muligheten. I dette faget var derimot det faglige utbyttet lavt. Personlig opplevde jeg faget som ganske enkelt og forventet en større faglig utfordring. I tillegg hadde man en ny professor hvert seminar, hvilket ga lite flyt i undervisningen.

Universitetsområdet og byen

Campus er stort og har mange tilbud. Jeg fikk en skikkelig college-life følelse av campus og elsket det. Siden det er så stort kan det virke uoversiktlig i starten, men LU har en egen app som hjelper deg i gang. I tillegg hjalp det for meg at jeg var der to uker før semesterstart fordi da fikk jeg tid til å rote meg rundt på campus og bli kjent før alt stresset startet (dette var spesielt fin for meg som kun skulle tilbringe ett semester på LU).

Lancaster by virker veldig stusselig ved første øyekast og det er ikke akkurat Storbritannias navel. Men det er et godt uteliv og flere kulturtilbud som blant annet Lancaster Castle, Williamson Park og Lancaster museum. På grunn av Lancasters beliggenhet er det lettvint med togsreise både nordover til Skottland og sydover mot London eller Wales. Det er også bare 45-50 min unna Manchester så dagsturer til større byer er også fullt mulig.

Hvis du planlegger å bruke tid på reising så er det bare å kjøpe railcard med en gang du kommer over! Det er et eget for studenter alder 19-25 (eller noe sånt) og koster ca 300 nok. Personlig var jeg usikker på å kjøpe dette fordi jeg ikke skjønte hvor mye rabatter man fikk av å ha kortet, men allerede på første reisehelgen min hadde jeg tjent tilbake pengene for kortet. Og jeg sparte mye på å ha kortet på alle mine senere reiser også. Kortet varer i 3-4 måneder som er perfekt for ett semester + litt reising rundt før man drar tilbake til Norge.

Bustad

Så, i Lancaster er det to universiteter. Lancaster University og Cumbria University. LU ligger litt utenfor byen (15-20 min med buss) mens CU ligger tett inntil sentrum. Som erasmus student er det fast praksis at man får bolig på CU sammen med alle andre erasmusstudentene. Da jeg skulle flytte inn viste det seg at det var gjort en feil slik at jeg (og en annen erasmusvenn jeg fikk på kurset) hadde blitt plassert i et annet bygg enn jeg hadde fått beskjed om. Dette bygget var helt falleferdig og virket ikke som om det egentlig var i bruk lenger, med andre ord hadde jeg endt opp med å betale for hotell i stedet for å bo der. Vi prøvde først å snakke med kontaktpersonene våre på CU, men de var lite hjelp. Vi tok så kontakt med LU for å forklare situasjonen og der fikk vi god respons. De kjente til bygget vi ble plassert i og bekreftet at de ikke hadde godkjent at vi skulle bo der. På grunn av mistillit til CU fra LU sin side valgte de derfor å huse alle erasmusstudentene på campus. Jeg vet ikke om dette ble en fast ordning eller ikke, men det er nok ikke vanskelig å få svar på dette fra LU hvis man sender en mail og spør.

Rommet var veldig fint. Jeg delte kjøkken og bad med fire andre. Kjøkkenet er veldig stort så det gikk veldig fint å dele. Badet er to rom; ett rom med toalett og ett rom med dusj. Det er veldig enkelt og det er ikke særlig rom til "stelling" på badet. Men på rommet har man både speil og vask, så "stelling" kan gjøre på rommet. Personlig var jeg veldig fornøyd med å bo på campus fordi det er der alt studentlivet egentlig foregikk. Det var lett å ta bussen til byen når jeg ville dit. Dette er nok veldig smak og behag.

Sosialt miljø

Det er mye sosialt som skjer på campus. Du blir tildelt et college når du starter som blir din tilhørighet. Colleget har et eget bygg med bar og liknende, egne idrettslag du kan melde deg på og flere sosiale arrangement. I tillegg kan man bli med på andre colleger sine arrangementer og det er mye sosialt som ikke er tilknyttet college som man også kan delta på. Det er veldig lavterskel for å prøve ut forskjellige ting så ikke vær redd for å prøve ut nye ting. Pendle (college mitt) hadde flere Netball lag og jeg bestemte meg for å prøve ut dette og fikk flere gode venner her, og gjennom laget var det mye sosialt som foregikk.

Det sosiale miljøet avhenger fullstendig av eget initiativ, men hvis man er "på ballen" den første uka så er det lekende lett å finne en klubb for deg. Og hvis man ikke er interessert i å melde seg inn i en klubb er det mye sosialt utenfor klubber i tillegg.

Haust 2018/Vår 2019 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2018/Vår 2019 – Integrert master i rettsvitskap

28.09.2018 - 30.09.2019

Førebuingar/praktiske tips

Det er lurt å tenke gjennom hvilke fag man ønsker å ta i forkant av oppholdet. Man får en kort introduksjon til hvert fag når man kommer, men her går ting svært fort og jeg personlig fikk lite ut av det.
Selv om man må søke forhåndsgodkjenning av fag er det uproblematisk å endre dette i ettertid dersom noe skulle skjære seg/fag ikke bli avholdt. Man får også tilsendt en leseliste i forkant, men denne ville jeg ikke brukt tid på da man får bedre informasjon på første seminar om hva som er verdt å lese.

Dersom du planlegger å bo på campus er det lurt å tenke gjennom når en ankommer universitetet. Selv kom jeg dit så sent at jeg ikke fikk handlet noe av det praktiske før dagen etter. Rommene på campus er tom (foruten elementære møbler) når en kommer så her kan det være greit å planlegge litt.

Undervisningsformer

Alle fag jeg hadde ble undervist i seminarer à to timer avholdt en gang i uken per fag. I alle fag jeg hadde var det kursansvarlig selv som holdt kurset noe som er praktisk dersom man er usikker på noe vedrørende essay. Jeg opplevde at kursansvarlig i alle fag var svært hjelpsom dersom man hadde spørsmål rundt dette.

Det er noe forberedelser til seminar, men hvordan det rent praktisk foregår varierer veldig fra kursansvarlig til kursansvarlig. Jeg har hatt fag hvor kursansvarlig foreleste i to timer uten noe særlig aktivitet for studentene, men også fag hvor vi hadde små oppgaver og fremføringer hver uke. Selv opplevde jeg nok at jeg fikk mest utbytte av sistnevnte. Størrelsen på klassene var mellom 6-15 studenter, noe som gav rom for å spørre hvis man lurte på noe og bli kjent med medstudentene.

Man har ikke eksamen ved Lancaster, men man skal levere et essay på 5000 ord i løpet av semesteret. Det varierte litt for min del om jeg lagde spørsmålet til essayene selv eller om de ble utdelt fra kursansvarlig. Der de ble utdelt opplevde jeg at disse kom noen uker inn i kurset, mens jeg fikk bedre tid til å planlegge/skrive når jeg lagde spørsmålet selv. Anbefaler alle å gjøre seg godt kjent med det regelverk som gjelder for fotnoter og ordtelling osv. Skriv så tett opp mot ordgrensen som overhodet mulig da noen er ganske strenge på å trekke for manglende ord.

Vurdering av emnetilbodet

Jeg valgte en LLM i Business and Corporate Law, som kun har ett obligatorisk fag. Jeg stod derfor fritt til å velge enten fem eller seks valgfag. Dersom man velger fem skriver man masteroppgave på 20.000 ord og 15.000 dersom man velger seks fag. Jeg valgte å ta fem fag, to før jul og tre etter jul. Dette følte jeg var beste løsning da det er en annen måte å skrive på og litt å sette seg inn i det første semesteret. Da jeg skulle skrive tre essay etter jul opplevde jeg det som enklere da jeg visste mer hva jeg skulle gjøre.

Jeg syntes det var et godt fagtilbud ved universitetet selv om jeg ble skuffet da International Arbitration ikke skulle avholdes og jeg måtte endre. I dag er jeg likevel takknemlig for det da jeg endre til Intellectual Property, som jeg også valgte å skrive masteroppgaven innenfor. Dette var et fagområde jeg syntes var utrolig spennende med en utrolig engasjert professor. Ut over det anbefaler jeg Business and Human Rights, som var helt nytt i 2018/2019 da jeg var i Lancaster. Det var også et fag hvor man får et innblikk i den delen av menneskerettighetene som UiB ikke fokuserer på, nærmere bestemt den knyttet til bedrifter, underleverandører, code of conduct osv.

Fagleg utbyte og språk

Jeg valgte å dra til England for å bli tryggere på min engelsk og for å oppleve forskjellige kulturer. Jeg dro også hit fordi jeg ikke ønsket å dra på utveksling samme sted som mange andre nordmenn. Jeg opplevde likevel å være en av de beste i klassen både språklig og skriftlig. Likevel fikk jeg utfordret meg på det språklige da det er en omstilling å kommunisere på engelsk hele tiden. Man kommer likevel fort inn i det og jeg endte med å diskutere faglige ting med den norske professoren som jobber på universitetet på engelsk. Jeg føler jeg fikk godt språklig utbytte av å studere og bo i England dette året, og kan trygt si at målet mitt om å bli tryggere på min engelsk er oppnådd. Jeg opplevde også en utvikling språklig ettersom man skriver flere oppgaver og masteroppgaven på engelsk, samt at skriftlig kommunikasjon med venner og bekjente foregår på engelsk. En av de tingene jeg synes er utrolig spennende og gøy med Lancaster er at det er mennesker fra alle kulturer der, og jeg har absolutt fått venner fra hele verden.

Universitetsområdet og byen

Lancaster er en liten men koselig engelsk by. Den har ikke det meste å tilby av aktiviteter, men er nært andre store engelske byer og kun noen timer med tog fra Skottland. Likevel har Lancaster en sjarm over seg som gjør at å tilbringe helgene her ikke blir kjedelig, spesielt ikke når man har blitt kjent med andre studenter. Byen har et godt uteliv, men dersom man ønsker å shoppe anbefaler jeg å dra til en av storbyene rund, eksempelvis Manchester som er ca. en time unna med tog. Jeg anbefaler for øvrig å få tak i rail card så fort som mulig. Med dette sparer man masse på togturer, og prisen på det er rimelig.

Campus er stort, det finnes heldigvis et kart som forklare hvor alt er. Det er likevel ikke så stort at man ikke blir kjent i løpet av et par uker. Biblioteket er stort med masse ressurser man kan benytte og med eget postgraduate rom man kan bruke studentkortet for å låse seg inn på. Merk likevel at når undergrads har eksamensperiode er det svært fullt på biblioteket. Det er eget stille-leserom i Graduate College som er der man bor dersom man bor på campus. Det er også eget datarom og grupperom tilhørende Colleget. Jeg opplevde aldri at jeg ikke fikk en plass å lese, men det måtte planlegges litt mer under eksamensperioden.

Ellers har man alt man trenger på campus, fra frisør til matvareforretning. Det går også hyppig buss fra underpass til sentrum.

Bustad

Man kan velge mellom å bo i byen eller på campus. Sistnevnte er litt dyrere enn å bo i sentrum. Jeg valgte likevel å bo på campus fordi jeg ikke kjente noen andre som dro til Lancaster, et valg jeg er veldig fornøyd med. Det er sosialt og et yrende liv med folk rundt deg hele tiden om du ønsker det. Jeg valgte superior ensuite med eget bad, skrivepult og seng. Da delte jeg kjøkken med 5 andre, dette varierer noe ut fra hvilket hus man blir plassert i. Det eneste som kanskje var litt negativt er at man ikke har noen annen oppholdsplass enn kjøkkenet. Man ender derfor ofte opp med å være sosial på The Herdwick som er puben tilhørende Graduate College og etter min mening den koseligste av alle pubene på campus. Jeg hadde nok valgt å bo på campus om jeg skulle dratt på nytt ettersom det var utrolig sosialt, kjekt og trygt.

Sosialt miljø

Som nevnt har jeg fått venner fra hele verden. Det sosiale er helt supert. Man får mange venner og alle prater sammen og er hyggelige.
Det finnes også mange grupper man kan melde seg inn i og det finnes absolutt noe for enhver smak. Selv spilte jeg fotball på universitetslaget og fikk derfor muligheten til å konkurrere i Roses. Det er en konkurranse mellom Lancaster og York og symboliserer rosekrigene mellom de to på 1400-tallet. Her konkurreres det i all slags sport, og det kåres en vinner til slutt. Dette var kanskje den gøyeste helgen under hele oppholdet mitt. Konkurransen avholdes i Lancaster og York annethvert år, og i 2018/2019 dro vi til York for å konkurrere der.

Jeg anbefaler Lancaster University på det varmeste, jeg hadde et fantastisk utvekslingsår og jeg har fortsatt daglig kontakt med venner jeg fikk her.

Haust 2018 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2018 – Integrert master i rettsvitskap

30.09.2018 - 08.01.2019

Førebuingar/praktiske tips

Det kan være verdt å bite seg merke i at England opererer med 3 semester i året. Derfor er michaelmas term (høstsemesteret) veldig kort. Jeg for mitt vedkommende, skulle gjerne sett at semesteret varte litt lenger.

Videre fikk ikke jeg svar på om jeg fikk bolig før rett før oppstart. Jeg har likevel ikke hørt om noen som ikke fikk bolig.

Undervisningsformer

Undervisningen foregikk i forelesningssaler og i mindre seminargrupper. Personlig opplevde jeg et stort spenn hva gjelder utbytte av de ulike undervisningstimene.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet var helt OK. Til tross for at jeg hadde fått forhåndsgodkjenning på fagene mine i Bergen, var det flere fag som ikke ble avholdt likevel. Dette var litt skuffende da jeg hadde sett frem til å ha de fagene jeg ikke fikk tatt. Fagsituasjonen var rimelig kaotisk i starten da en måtte melde seg på de ulike fagene og finne ut at ingenting krasjet på timeplanen. Men etter litt styr, ordnet det seg. De ansatte på skolen er veldig opptatt av å hjelpe til etter beste evne.

Fagleg utbyte og språk

Jeg vet ikke om skriftspråket har bedret seg så mye, men muntlig vil en nok oppleve stor forbedring, alt etter forbedringspotensial. Når ne blir tvunget til å kommunisere på engelsk, medfører dette mye mengdetrening som er en fordel når en skal bli flinkere til å kommunisere på et annet språk enn sitt morsmål.

Faglig sett har det vært interessant å få et innblikk i hvordan de underviser i England, hvilket skiller seg noe fra måten det gjøres på i Norge. Aberet var likevel at oppholdet ble så kort at jeg ikke følte jeg rakk å gå helt i dybden på de ulike fagene.

Universitetsområdet og byen

Campus er stort. Heldigvis har skolen en egen app med kart som kan anvendes når en skal finne frem i starten. Ellers er biblioteket luftig og veldig fint.

Byen byr ikke på de voldsomme attraksjoner, men er en søt, liten engelsk by. Den er likevel supert plassert slik at det er mulig å ta seg rundt til noen større engelske byer eller over landegrensa til Skottland.

Bustad

Jeg fikk ikke klarsignal på innvilget bolig før kort til før avreise. Jeg søkte på bolig på campus, men ble plassert i sentrum i et bygg som tilhørte Cumbria University. Til tross for at jeg ikke ble tildelt rom der jeg søkte, er jeg veldig fornøyd med å ha blitt plassert i sentrum. Først og fremst fordi de plasserer erasmus-studentene i samme bygg hvilket legger til rette for det sosiale miljøet.

Rommene holdt forholdsvis lav standard, men en får låne elementære møbler og dyne og pute, så det fungerte fint for det korte oppholdet. Likevel ville jeg absolutt valgt å bo i byen, i hvert fall hvis en får mulighet til å bo med andre erasmus-studenter.

Sosialt miljø

Grunnet bosituasjonen var det sosiale miljøet helt supert. Folk er veldig imøtekommende under et slikt opphold. Dessuten opplevde jeg det som spennende å bo såpass tett oppi folk fra andre kulturer. Vi arrangerte både fester og reiser sammen.

Skolen har også ekstremt mange grupper - og det er virkelig noe for enhver smak. Selv meldte jeg meg inn i to grupper, men det ble ikke tid til så aktiv deltakelse i noen av gruppene.

Jeg kan virkelig anbefale å reise til England på utveksling - for det er et skikkelig sjarmerende land med trivelige mennesker.

2018

Haust 2017/Vår 2018 - Integrert master i rettsvitskap

Haust 2017/Vår 2018 - Integrert master i rettsvitskap

28.09.2017 - 30.09.2018

Førebuingar/praktiske tips

Det kan være lurt å ha tenkt igjennom hvilke fag man ønsker å ta på forhånd slik at man kan undersøke hvilket semester de undervises i og hvor mange credits de gir. Fagene blir først offisielt valgt i løpet av de første ukene.

Når det gjelder innflytning, enten på campus eller utenfor, er det lett å få tak i kjøkkenredskaper og annet inventar til en billig penge. Det finnes veldedighetsbutikker som selger brukte ting både på campus og i Lancaster.

Undervisningsformer

Undervisningen foregår stort sett i seminarer på alt fra 10-30 studenter, men jeg hadde også ett fag hvor undervisningsformen var forelesning. Man har stort sett ett seminar på 2 timer i uken i hvert fag. Det er forventet at man forbereder seg til seminarene. I noen fag hadde vi også diverse gruppearbeid og mindre fremføringer.

Jeg opplevde at seminarformen fungerte bra som undervisningsform. I de fleste fagene var det kursansvarlig selv som underviste i fagene, noe som ga anledning til å stille spørsmål om semesteroppgaven osv. I de fleste fagene jeg hadde var det stort fokus på semesteroppgaven som skulle skrives mot slutten av hvert fag. Denne oppgaven erstattet eksamen i alle fagene jeg hadde. Oppgavene på jussen var på 5000 ord hver. Ettersom jeg tok en LL.M i Human Rights and the Environment hadde jeg også fag ved Lancaster Environment Center. Der var det litt større variasjon; i noen fag var det kun én oppgave på 4000 ord, i andre var det to oppgaver på til sammen 4000 ord.

Jeg anbefaler å starte tidlig i semesteret med skriving av semesteroppgavene. For meg var det en stor overgang å skrive akademiske oppgaver slik det gjøres i England. Den største utfordringen var nok at man har uendelig mange kilder man kan bruke og juridiske artikler brukes mer flittig enn i Norge. Derfor er det greit å sette av litt ekstra tid til dette i starten.

Vurdering av emnetilbodet

Jeg tok en LL.M i Human Rights and the Environment. Programmet var en av årsakene til at jeg valgte å reise til akkurat Lancaster. Jeg kunne velge tre fag på Lancaster Environment Center (LEC) og tre fag på det juridiske fakultetet. Jeg valgte Perspective on Environment and Development, Environmental Governance and Management og Rights of Peoples første semester, og International Human Rights Law, International Environmental Law og Climate Change and Society andre semester. Noen av fagene var obligatoriske for programmet, men ellers var det generelt greit å bytte fag. Opplevde litt problemer i starten med kommunikasjon om timeplan mellom LEC og det juridiske fakultet, men dette ordnet seg greit etter hvert. Siden fagene ved LEC gir litt færre poeng/credits enn ved det juridiske fakultet, krever dette programmet at man skriver en stor masteroppgave på 20 0000 ord.

Fagleg utbyte og språk

Selv om det var krevende i starten, er det absolutt mulig å gjøre det bra i fagene. Som student ved jussen i Bergen er man vant til å jobbe jevnt gjennom hele året og fortsetter man slik også i Lancaster går det veldig greit. Jeg har fått et stort faglig utbytte. Syns det har vært særlig nyttig å lære juss på en litt mer helhetlig måte enn i Norge hvor det ofte handler om små detaljer. Kombinasjonen mellom mer sammfunnsvitenskapelige fag og juridiske fag har også åpnet opp min forståelse for sammenhenger på tvers av fagområder, særlig på området for miljølovgining.

Universitetsområdet og byen

Universitetet ligger landlig til, ca 15-20 min med buss utenfor Lancaster by. Universitetet har stort sett det meste man trenger, men mange som bor på campus velger å dra inn til byen for å handle mat ettersom utvalget er litt større. Lancaster er en koselig småby nord vest i England med gode togforbindelser til byer som Manchester, Edinburgh, Glasgow og London. Lake District, som er en av Englands største nasjonalparker, ligger ca en halvtime med tog nordover og byr på mange turmuligheter.

Bustad

Jeg valgte å bo på campus både fordi jeg ikke ville være avhengig av transport for å komme meg til seminarer etc., men også fordi det var enklere. Boligene på campus er av veldig grei standard. Jeg delte kjøkken med 6 andre masterstudenter. Rett ved boligene hadde vi tilgang til en egen pub, en lesesal og en social hub, i tillegg til alt annet som finnes på universitetsområdet.

Jeg tror imidlertid at det også er mange fordeler ved å bo i Lancaster by og det er nok enklere å skille lesing og fritid fra hverandre. Kollektivtransporten med busser fra Lancaster og til universitetet er god, så det er absolutt ikke noe problem å bo der.

Sosialt miljø

Jeg opplevde at det juridiske fakultet kunne vært flinkere til å arrangere sosiale sammenkomster blant masterstudentene. I starten var det et par sammenkomster, men etter dette var det opp til studentene selv å bli kjent. Det var ca 40 masterstudenter ved det juridiske fakultetet. Velger man å bo på campus blir man imidlertid fort kjent med de man bor med. Det finnes også en mengde sosiale grupper (societies) hvor man kan drive med alt fra diverse idretter, til dans og teater.

Haust 2017/Vår 2018 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2017/Vår 2018 – Integrert master i rettsvitskap

28.09.2017 - 30.09.2018

Førebuingar/praktiske tips

UiB og Lancaster University leder deg trygt igjennom alle prosessuelle gjøremål frem mot studiestart. Dersom du drar på utveksling i løpet av fjerde studieår er det greit å være profilaktisk i søknadsprosessen ved å få UiB til å kontakte Lancaster University om at du er kvalifisert til å søke samt å nevne dette i søknadsbrevet ved å vise til den bilaterale avtalen mellom universitetene. Du vil få delvis tilgang til en student-app i forkant av studiestart, full tilgang gis ved oppmøte på universitetet. Du vil motta mye reklame for Purple Card men det er begrenset nytte av dette utenom å få med usunne tilleggsvarer fra Gregs når du handler der. Railcard burde du derimot skaffe deg så fort som mulig, da en enkelt togtur til Edinburgh kan spare inn hele kostnaden for et årskort. Treningstilbudet på sportssenteret er ok, men det tar et lite kvarter å gå hver vei og styrkerommet er lite og dårlig utstyrt. Et godt alternativ er å trene på Lancaster House Hotel som ligger 1 min gange fra Graduate College. Det koster ca. 50% mer, men dørstokkmila forsvinner, du slipper å vente på apparater og du får også fri tilgang til spa. Du vil oppfordres til å kjøpe og lese enkelte lærebøker før studiestart, men i første undervisningstime ga flere av professorene uttrykk for at man ikke skulle kjøpe eller bruke tid på disse bøkene. Jeg anbefaler derfor å heller bare lese de artiklene som blir lagt ut i forkant.

Undervisningsformer

Alle fagene jeg valgte hadde samme undervisningsmodell tilsvarende seminargrupper ved UiB, med en eller to professorer som underviste med varierende grad av studentdeltagelse to timer per uke. Klassestørrelsene var på mellom 4 og 16 elever, og denne intime rammen for undervisningen gir incentiv til å møte godt forberedt til timen. Man får utdelt leselister på opptil flere tusen sider per fag per uke, noe som gjør det umulig å komme igjennom leselisten. Vurderingen i hvert fag baseres på en oppgave på 5000 ord som man får utdelt på første undervisningstime og leverer innen utløpet av semesteret. Det er derfor en god idé å starte med disse oppgavene tidlig og finne en balanse mellom oppgaveskriving og forberedelse til undervisningen.

Vurdering av emnetilbodet

Jeg valgte LLM i International Business and Corporate Law, som hadde et godt men snevert emnetilbud. De fagene jeg likte særlig godt var "corporate governance", "companies and contracts", "insolvency law" og "international corporate law and institutions", da disse fagene ble undervist av to fantastisk dyktige professorer med internasjonal anerkjennelse. Fagene "intellectual property" og "conflict of laws" var langt enklere og etter min mening lite inspirerende. Man kan velge mellom fem fag og en masteroppgave på 20 000 ord eller seks fag og en masteroppgave på 15 000 ord. Felles for både masteroppgave og oppgaven man skal levere i hvert fag er at syntax er veldig viktig, særlig hva angår fotnoter og bibliografi. Dersom ordrammen er 5000 ord og man leverer oppgave på 4700 ord får man 6 % trekk i karakter.

Fagleg utbyte og språk

Som nordmann er man blant de beste i klassen når det kommer til muntlig og skriftlig engelsk. Ettersom de fleste man omgir seg med er internasjonale studenter vil det språklige utbyttet primært komme fra lesing og skriving på engelsk. Det mest betydelige språklige utbyttet vil jeg si er at man lærer seg omfattende juridisk terminologi på engelsk. En stor forskjell mellom studiestedene er at UiB gjerne fokuserer på innholdet i og omfanget av en viss bestemmelse mens mitt studie ved Lancaster University fokuserte mer på overordnede økonomiske aspekter ved jussen. Begge studiestedene gir en praktisk tilnærming til jussen, men på en svært ulik måte. Man får mye øvelse i å skrive teori-oppgaver, da man ila året leverer oppgaver på tilsammen 45 000 ord. Lesemengden ved Lancaster University er også langt større enn ved UiB og dette gjør at man blir bedre til å lese hurtig og selektivt.

Universitetsområdet og byen

Den juridiske avdelingen ved universitetet kunne trengt oppussing, men med tanke på at klassene er små er det helt ok. Biblioteket er veldig bra, særlig i løpet av sommeren når bachelor-studentene har reist hjem. Dersom det er mye bråk på biblioteket kan man enten dra til Study Hub ved Graduate College eller på de veldig koselige og bortgjemte lesesalene på Barker House hvor det også er en Starbucks og matservering. Det går en sti rundt campus som er ypperlig for jogging, og det er også mulig å gå eller sykle inn til byen. Lancaster by ligger ca. 20 minutter unna universitetet med buss og er en idyllisk og tradisjonell engelsk by. Byen har et godt uteliv og butikker som dekker de fleste behov. Dersom man skal kjøpe klær er det derimot bedre å ta turen til Manchester. Universitetet ligger nære Lake District, en nasjonalpark som er kjent som det vakreste naturområdet i England, vel verdt et besøk.

Bustad

Med tanke på bomuligheter kan du enten velge å bo litt billigere i sentrum eller å bo på campus. Selv var jeg fornøyd med å bo på campus, da det er mer sosialt og gjør at du slipper daglig kollektivtransport. På campus må man derimot finne seg i å dele kjøkken med 7 andre personer, men i mitt tilfelle gikk det helt fint.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet er veldig godt. Det er et stort utvalg av foreninger på tvers av universitetets ulike studier samt at det ofte stilles i stand arrangementer som matfestivaler, forestillinger etc. Det er også en egen bar på hvert campus som for mange fungerer som en daglig samlingsplass.

Haust 2017 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2017 – Integrert master i rettsvitskap

30.09.2017 - 08.01.2018

Førebuingar/praktiske tips

Først og fremst er det viktig å booke flyet/toget i god tid i forveien. I UK endres prisene for togbillettene på en lik måte som ved flyvninger - så det er smart å være tidlig ute. En annen ting å være forberedt på er at togtilbudet er rimelig komplisert å forstå i starten, da man kan bestille gjennom flere kilder til diverse priser. Det er lurt å laste ned forskjellige apps for å holde styr på billettene. Når du skal på utveksling til Lancaster, er det mest praktiske å fly enten til Manchester eller Liverpool. Det går direkte tog til Lancaster fra begge flyplassene. Likevel kan det anbefales å unngå bestilling av reisen på en helg, da det er favoritt tidspunktet for vedlikehold av jernbanen som innebærer alternativ transport. I mitt eksempel måtte jeg bytte tog to ganger og ta en buss - for - tog, noe som kan være byrdefullt med to kollier og håndbagasje.

Videre har jeg valgt å melde meg på "Study Start Programme" som starter i midten av september og er et tilbud for internasjonale studenter som skal begynne å studere i Lancaster, noe jeg i utgangspunktet syntes å kunne være nyttig å få med seg. Likevel fraråder jeg å melde seg på, da læringsutbyttet var på videregående-nivå med fokus på hovedsakelig språket, essay oppbygging (IKKE JUS RELATERT!) og hvordan unngå plagiat. Som masterstudent fra Norge trenger du et par timer for å lese om ovennevnte temaer, og ikke 2 uker som koster over 700 pund + 300 pund for bostad. Alt i alt - ikke verdt pengene.

Videre reiste jeg gjennom ERASMUS programmet, og meldte meg opp til emner på LLM (masternivå). Omtrent etter 3/4 uker fant jeg at fakultetet betrakter alle erasmus studentene som undergrads, dvs. at selv om du skal ta samme fag og skrive samme essay som postgrads, har du i utgangspunktet ikke tilgang til "PG Study Skills" som er seminarer for masterstudenter ved det juridiske fakultetet. Så dersom du skal reise gjennom ERASMUS og velge LLM emner, er det viktig å ta kontakt med fakultetet og be dem om å legge deg til som deltaker i "PG STUDY SKILLS".

Undervisningsformer

På masternivået foregår undervisningen som seminarer, to timer en gang i uka. Da seminargruppene er på rundt 5-10 personer, forventes det at man kommer forberedt og deltar aktivt i diskusjonen. Moduler på LLM nivå har essay på 5000 ord som vurderingsform - da man trenger 3 moduler for å møte krav om 30 sp, er det nødvendig å skrive 15.000 ord til sammen. Det anbefales på det sterkeste å velge ønsket tema så fort som mulig og starte med research umiddelbart, da det stilles høye krav til antall kilder. Jeg kjenner ingen som har klart å bli ferdig med essayene før semesterslutt den 14 desember. Innleveringsfristen er 15 januar, så man må beregne å jobbe noe i jula samt begynnelsen av januar.

Vurdering av emnetilbodet

Etter at man har blitt akseptert av universitetet, sender de ut diverse informasjon med blant annet course handbook for internasjonale studenter. I motsetning til Norge er skoleåret delt i 3 semester. Jeg reiste ut på høsten og måtte velge blant emner fra Michaelmas term som varer fra 1 oktober til 14 desember. Alt i alt siktet jeg mot selskapsrettslige emner, og fikk tatt 2 av 3 forhåndsvalgte emner. Generelt vil jeg si emnetilbudet mangfoldig, men må sees ut ifra subjektive ønsker.

Fagene jeg fikk tatt var Corporate Governance, International Business Law and Institutions og Conflicts of Law in Business Relations.

Fagleg utbyte og språk

Som tidligere nevnt, stilles det høye krav til studentene som tar LLM emner. Det forventes mye individuelt arbeid, samt å stille opp forberedt til seminarene. Det juridiske fakultetet i Lancaster er rangert som top 10 i UK. På en annen side får man så si ubegrenset tilgang til veiledning og svar på spørsmål angående fag, research og essayet. Da klassene er så små, er terskelen for å sende mail eller stikke innom kontorene til professorene veldig lav. Studenter stadig oppfordret til å ta kontakt.
Når det gjelder litteratur forventes det å ha tilgang til minst en tekstbok, men det er lurt å sette seg inn i flere bøker som kan henvises på essayet - noe som definitivt gir positiv uttelling. Bøker kan lånes fra biblioteket frem til semesterslutt i desember, men det anbefales å kjøpe minst en i hvert fag man kan ha med tilbake i Norge. Videre fokuseres det veldig mye på vitenskapelige artikler. Coursebooks gir flere titals artikler som må leses før hvert seminar. Her kommer den største forskjellen fra den juridiske metoden i Norge. I England forventes det ikke at du leser alt fra A-Å, men at du "skimmer" gjennom en del artikler og bøker og får med deg hovedpunktene som kan brukes under seminarene. Dette var uten tvil den største overgangen man måtte bli vant til.

Det juridiske språket er avansert. Det er mange ord og uttrykk som var nye for meg i starten, og det var krevende å lese pensum med forståelse samt aktivt delta i diskusjoner under seminarene. Likevel er det ingenting å bekymre seg for. Engelsknivået i Norge er såpass høyt at det tok meg 3/4 uker å overkomme ovennevnte utfordringer og kunne bruke engelsken som en naturlig del av skolehverdagen. Dette resulterte i betydelige forbedringer i den muntlige og skriftlige delen av språket.

Universitetsområdet og byen

Universitetet i Lancaster ligger 10 min utenfor sentrum og er en helhetlig campus som kan ses på som en liten by. Det er rikelig med leseplasser for studentene og grupperom for prosjektarbeid. Hele universitetet er nytt, og fasiliteter holder en høy standard. Biblioteket er imponerende med enormt utvalg av juridisk litteratur og kompetent personell. I tillegg til to dagligvarebutikker finnes det en rekke kafeer og restauranter. Det er lurt å skaffe seg et kart over campus de første ukene.

Lancaster er en liten by. Sentrum er lite, men har sin egen sjarm. Det er en rekke kafeer, spisesteder og pubber man kan tilbringe fritiden sin på. Utenom slottet og Williamson Park er det ikke mange andre ulike attraksjoner. Å være i Lancaster i tre måneder er egentlig nok før man begynner å gå tom for ting å gjøre i sentrum. På en annen side er det lett å bli kjent med byen og utforske alle mulige steder.

Bustad

Når det kommer til bolig er det desidert den største ulempen med utveksling til Lancaster gjennom Erasmus+. Når man reiser for et helt år og tar hele LLM, får man tildelt studenthybel i Postgrad bygget på campus som tilsvarer norske standarder. Det er ikke tilfelle med utveksling gjennom for et semester gjennom Erasmus. Personlig kjenner jeg ingen som har fått tildelt bolig på campus. Løsningen som brukes er å plassere de fleste erasmus studentene sammen på et annet campus som tilhører universitetet i Cumbria like ved byen. Husleie er rimelig, da det kostet rundt 1100 pund som engangsbeløp for rundt 3 måneder. Bygningen hadde tvilsomt vært godkjent som studentbolig i Norge. Det er 11 etasjer og heis. I hver etasje var det rundt 8 personer som delte kjøkken og to bad. I mitt tilfelle var jeg heldig med andre beboere så delingen gikk uten betydelige problemer. Rom man får tildelt er større enn de på campus, men man legger merke til alderen på bygningen. Sengen var ikke akkurat komfortabel og stor, vinduene var ikke tette og varmeovnen fungerte litt vilkårlig. På en annen side får man garderobeskap, to stoler, stort skrivebord og vask med speil. Man slipper også å kjøpe puter, dyne, sengetrekk og håndklær da dette gis ved overtakelse av nøkler. I tillegg er det felles vaskeri med kun to vaskemaskiner og to tørketromler som man må betale for selv.
Medstudentene fra erasmus under oppholdet mitt var kjempehyggelige og sosiale, noe som flyttet fokuset fra standarden på studentboligen.

Accommodation office er lokalisert i samme bygningen og personalet er utrolig hyggelig og hjelpsom med å svare på spørsmål. Hvis man reiser gjennom Erasmus er det viktig å kontakte Universitetet i Lancaster og få avklart boligsituasjonen såfort som mulig.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet var begrenset hovedsakelig til andre erasmus studenter fra bygningen og medstudentene fra seminarene. Det kan sies at det sosiale miljøet styrer man litt selv, da det er utrolig mange studentforeninger det går an å melde seg på. Slik får man også sosialisert seg med "innfødte" briter. I tillegg til egne erasmus arrangementer, er det alltid noe som skjer på campus.

Det anbefales på det sterkeste å bruke helgene til å reise til andre byer og områder. Personlig fikk jeg tid til å reise til Lake District i Lancanshire, Manchester, Liverpool, Glasgow og Edinburgh. Utvekslingsoppholder er under 3 måneder, så man får ikke reist hver helg da det fortsatt er en del skolearbeid å huske.

2017

Haust 2016/Vår 2017 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2016/Vår 2017 – Integrert master i rettsvitskap

28.09.2016 - 30.09.2017

Førebuingar/praktiske tips

Lancaster er veldig gode på å gi informasjon og være lett tilgjengelige! Så om du har spørsmål, både i forkant og underveis, anbefaler jeg å sende en e-post! Universitetet har også en god app der det ligger masse informasjon. For eksempel timeplanen din, både for skole og andre ting, oversikt over akkurat hvor mange vaskemaskiner og tørketromler som er ledige til enhver tid, bussoversikt, info om campus, bibliotekstilgang, pluss at de la inn nye ting dersom det for eksempel var musikkfestival i byen. Selv en som ikke er så glad i smarte telefoner var en flittig bruker av den appen. App eller ikke, poenget er at Lancaster gjør mye for at det skal være lett å finne fram. Det er god informasjon for omtrent alt, alle i staben er veldig tilgjengelige og ikke minst: Alle er veldig hyggelige! Fra første møte der jeg fikk nøkkelen, til vaskepersonell, jussprofessorer, butikkdamer og tilfeldige mennesker jeg har spurt om veien til det ene og det andre.
I forkant av utvekslingsoppholdet fikk jeg mye reklame om Purple Card på e-post, men da jeg kom var det ulike signaler rundt hvor viktig det er. I år var det slik at hvis man kjøpte medlemskap på sportssenteret de første t ukene fikk man 5% avslag hvis man hadde Purple Card. Jeg kjøpte et medlemskap som ga tilgang til gymsal og svømmebasseng (kanskje mer?), men ikke til sauna, klatrevegg osv (da kunne man betale engangspriser). 5% rabbat tilsvarte ca 10 pund, og dermed var kortet allerede spart inn, mer eller mindre. Så hvis du tenker å bli medlem på sportssenteret tenker jeg at du ikke taper noe på Purple, men utover dette var det ikke særlig viktig, selv om det ga deg en en gratis kjeks til kaffen om du kjøpte lunsj på Greggs.
Det kommer mange e-poster før du ankommer Lancaster, og etter hvert blir det mange ulike brukere og nummer å holde orden på. Etter den første uka har du bare ett passord å holde styr på, men inntil du er kommet dit anbefaler jeg å ha god orden på alle numrene og passordene du får tildelt.

Undervisningsformer

Jeg hadde International Law som obligatorisk fag og valgte to fag før jul og to fag etter jul. I alle fag vurderes man med et essay på 5000 ord som måtte leveres i midten av januar og i midten av april. Alle fag har et seminar i uka på 2 timer (International Law hadde 3 timer i uka). Man får tildelt ei leseliste på forhånd og gjerne noen spørsmål eller oppgaver man skal forberede. Mengden man må forberede seg og hvordan seminarene er lagt opp varierer veldig. I ett seminar var det nesten bare spørsmål fra seminarleder og svar fra oss, i et annet en del små oppgaver underveis i seminaret, i et tredje en god del framføringer og i et fjerde var det lagt opp omtrent som ei forelesning hver gang. Fagene blir presentert i oppstartsuka, men her bør man nok bare velge det man er interessert i, og være fleksibel i arbeidsstil.
Det er ikke et veldig bredt spekter av fag, men jeg hadde sjekka dette i god tid før jeg landa på Lancaster, så det var verken en overraskelse eller et problem. Jeg hadde valgt Lancaster fordi de har mye fokus på menneskerettigheter o.l., så for min del var det nok å velge i! Jeg valgte følgende fag:
International Human Rights Law, International Criminal Law, International Terrorism and the Law, The Rights of Peoples. Jeg anbefaler å sette seg inn i fagvalg på forhånd, og du bør helst ha ei liste klar. Selv om de gir en presentasjon av fagene er det lite tid til å tenke når du møter for å velge fag. Etter å ha lest studentrapporter fra de som var her en høst er det ganske klart at situasjonen for LLM-studenter er mye bedre. Det er mindre papirarbeid, og siden man har to semester å ta fag på er det enklere å få det man vil ha. De ansatte på universitetet er veldig hyggelige, og det gjaldt også professorene i fagene jeg hadde. Jeg tok ikke noe særlig kontakt med noen av dem, men det er lav terskel for å spørre om hjelp osv. Jeg var veldig fornøyd med veilederen min under masteroppgaven.
Jeg hadde i utgangspunktet valgt 6 fag + master på 15 000 ord for å ha så mange valgfag som mulig. Men jeg fikk ombestemme meg rundt jul og tok i stedet 5 fag + 20 000 ord. Jeg tror det var lurt, fordi man i vintersemesteret uansett må tenke på masteren, og man har dermed på en måte tre fag å tenke på. Det er også en del muligheter for å auditere i fag, som vil si at man er med i seminaret (da må man stille like forberedt som de vanlige studentene), men man kan hoppe av når man vil, og slipper naturligvis vurderinga. Til gjengjeld får man ingen papirer på at man har tatt faget. Jeg traff noen studenter som gjorde dette, men personlig hadde jeg nok med de obligatoriske seminarene.

Fagleg utbyte og språk

De to første semestrene er mer eller mindre identiske. Etter ti uker med seminar har du en måned «ferie» der du skriver 5000 ord i hvert fag. Rent praktisk anbefaler jeg å treffe professoren i faget minst én gang for å diskutere enten tema for oppgaven eller oppsettet du har tenkt. I noen fag trengte vi ikke ta et møte, men det var nok å sende litt på epost, og jeg tror det er mye bedre å møtes. Du angrer ikke på å ha fått litt input når du sitter og skriver noen uker senere. Jeg sleit litt med å finne tema jeg var interessert i, og skulle nok ønska at jeg valgte tema tidligere sånn at jeg kunne begynt med oppgavene før selve jula starta. Men samtidig hadde jeg tre seminar i uka og ikke så mye tid til over uansett.
Jeg tok med litt fri i begge feriene. Jeg kunne helt sikkert brukt den tida på jobbing med oppgavene og det hadde nok også hjulpet litt på resultatene. Men jeg mener det er viktig å ta seg fri, og rent personlig vil jeg ikke leve et liv som student som jeg ikke kan leve i arbeidslivet. Men jeg vil fraråde å legge planer for hele måneden med «ferie», for essayene er krevende.
Etter at man har fått karakterene kan man sende epost og be om litt mer utfyllende kommentarer av professoren som retta (tilsvarende å ringe sensor, men her er det professoren som underviste deg som har gitt kommentarer). Jeg fikk en del ut av det og vil anbefale det for å øke læringsutbyttet. Det var jeg glad for da masterskrivinga kom.
Praktisk skrivetips: Vi norske studenter deler opp i avsnitt litt for mye og bruker litt for mange underoverskrifter. Det gjorde jeg i første runde, og veilederen jeg prata med sa det var en gjenganger for de norske studentene.

Bustad

Jeg bodde på campus, og synes det var greit. Det er billigere å bo i byen, men det var veldig praktisk å komme til campus og bli tildelt et rom uten å måtte tenke på det praktiske selv. Absolutt alt utstyr må kjøpes, men det får man tak i billig i byen. Jeg hadde ikke tatt med meg noe som helst hjemmefra, så jeg følte meg litt hjelpesløs da jeg ankom rommet i nattemørket en lørdagskveld. Men det finnes en butikk som er åpent seint, samt spisesteder på campus, så det går helt greit.
Standarden på rom og sånn er helt grei. I forhold til Norge er det nok ikke topp, og siden man betaler ganske mye er det litt kjipt. Til gjengjeld slipper man å tenke på noe som helst selv. Vi hadde en vaskehjelp, så vi trengte aldri tenke på vask, annet enn normal oppvask og slikt på kjøkkenet.
Jeg hadde en 40-ukers kontrakt. Så da sommeren kom flytta jeg inn med ei venninne fra kirka jeg gikk i, og boddde da i byen i et par måneder. Det likte jeg veldig godt, fordi det var deilig å ha en liten skolevei. Jeg hadde kjøpt en billig sykkel den første uka her (Gumtree – ca som Finn), så det var lett å sykle mellom campus og byen. Sykling i området anbefales!
Alle masterstudenter bor på Graduate College. Det gjelder i alle fall alle som tar en LLM og blir boende et år. Selve boligordninga er helt grei. I midten av de ulike husene har Graduate en egen bar (alle de 9 collegene på universitetet har sin egen bar, og alle er åpne for alle), et sosialt tilholdssted, PC-rom og arbeidsrom. I tillegg til Porter’s Lodge, der post kommer og man kan få hjelp til alt mulig. Det er ulike vaskerom rundt om på campus, og vårt ligger bare et minutt unna husene. Man må betale for vaskemaskin og tørketrommel.

Sosialt miljø

Hvis du ønsker å leve et storbyliv er nok ikke Lancaster et toppvalg. Det finnes selvsagt kafeer, barer og spisesteder både på campus og i byen, så man har god variasjon om man ønsker. På campus har de også kino, teateroppvisninger, konserter, og det virker som det skjer en god del gøy i byen om man bare er på jakt etter det. Store byer er ikke langt unna. Det er litt over en time til Manchester og Liverpool, Edinburgh er veldig lett tilgjengelig med tog nordover et par timer. (Edinburgh kan også være et godt alternativ til Manchester som innflygingsby. På en av mine hjemreiser var Edinburgh langt billigere. Da går det direktetog fra Lancaster til Edinburgh, og derfra hopper man rett på flybuss) London osv er også fint tilgjengelig med billige busser (sjekk ut Megabus for billige billetter) eller alminnelige tog (jeg kjøpte ikke Railcard, men ville nok gjort det om jeg skulle velge igjen. Det tar ikke så mange turer til/fra flyplasser o.l. før det er innspart).
Fra Graduate College trengte jeg ikke gå mer enn et par minutter før jeg var ute av campusområdet og kunne se kyr og sauer, rusle til nabolandsbyen eller sykle 30 minutter for å gå opp til en høyde med fin utsikt over både Lancasterområdet og «fjell»områder. Jeg har inntrykk av at en del av studentene her, kanskje særlig de ettårige utenlandske studentene, var litt dårlige til å benytte seg av alle disse mulighetene. Hvis man lever en litt aktiv livsstil er Lancaster utrolig flott! I tillegg til hyggelige områder rett i nærheten kan man ta tog til Lake District – en stor nasjonalpark. Jeg tok meg ikke så mye tid til større utflukter, men hvis man er glad i natur kommer man ikke til å kjede seg! Jeg gikk en del mindre turer i området, og da jeg fikk venner med bil tok vi mange små turer ut til kysten (10 min – også lett tilgjengelig med buss) eller små høyder i området. Jeg vil gjerne understreke hvor mye flott det er å se hvis man bare beveger seg litt utafor campus og bykjernen!
I løpet av de første dagene ble jeg med i universitetetes kajakkklubb og frisbeeklubb. Jeg angrer ikke på noen av delene, men kunne nok like gjerne valgt noe helt annet og hatt det fint! Hvis man er med i en sportsklubb kan man delta i «Rosekrigene» mot York i april. De fleste klubbene har minst én sosial samling i uka. Jeg var ikke med på så mye av det sosiale de arrangerte, men det fungerte veldig godt å bare delta på treninger også. Det er naturligvis en del yngre studenter der, men i begge klubbene hadde de også både master – og doktorgradsstudenter, samt utvekslingsstudenter. Jeg var likevel veldig fornøyd med at de fleste var lokale, fordi jeg gjerne ville bli kjent med engelskmenn. Gjennom kajakklubben fikk jeg reist til Wales og Lake District på elvepadling, og til ymse sømme- og havnebassend, samt små innsjøer for kajakkpolo. Jeg var også aktiv i en kirke i byen, og dette gjorde at jeg ble kjent med en del lokale familier. Alt dette passet godt med mine ønsker om å bli kjent med det ordentlige England, ikke bare andre utvekslingsstudenter. Ved å få slike venner var jeg så heldig å bli invitert både til Yorkshire, Bath og Southampton. Poenget er at jeg tror man kan få mye utbytte av å gjøre en liten innsats i starten for å ikke havne 100% i utvekslingsbobla. Når det er sagt er det utrolig mange hyggelig utvekslingsstudenter, og hvis man blir kjent med dem er det ofte veldig lett å reise på turer sammen. Universitetet arrangerer mange dagsturer til ymse steder. Så her er det fritt fram! Når det er sagt: Om drømmen er travle gater, konferanser og debatter hver dag, er det ikke sikkert Lancaster er det beste. Men det fantes mange jussaktiviteter jeg aldri beveget meg inn i, så man kan absolutt finne mange organisasjoner og aktiviteter av typen Elsa, JF osv. har i Bergen.

Haust 2016 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2016 – Integrert master i rettsvitskap

29.09.2016 - 07.01.2017

Førebuingar/praktiske tips

For et så kort opphold var det vanskelig å finne noe privat å leie. Det er enklest å se om skolen kan tilby bolig. Men skolen ga ikke endelig svar før noen uker før avreise. Dette skapte stor usikkerhet.

Når vi kom på skolen fikk vi beskjed om at fagene våre kunne bli kansellert så anbefaler å ha et åpent sinn med tanke på fsgvalg + ta kontakt med skolen før du vwlger fag for å få mer info

Undervisningsformer

All undervisning foregår som seminarer en gang i uken. Det legges stort sett opp til at du må lese selv.

Vurdering av emnetilbodet

Det er et relativt dårlig embetilbud. Du kan kun velge LLM fag hvis du skal få valgene godkjent hos UIB. Det er veldig begrenset hvilke fag som går hvert semester. Jeg opplevde også at flere av fagene ble kansellert underveis pga for få påmeldte

Fagleg utbyte og språk

Oppholdet var absolutt lærerikt. Da man måtte delta aktivt i flere av seminarene opplevde jeg det faglige vokabularet ble forbedret.

Universitetsområdet og byen

Universitet ligger 20 min med buss fra byen. På dagtid er busstilbudet bra, 'en ganske begrenset på kveldstid. Det ender fort opp med at man ikke drar frem og tilbake dit på ettermiddagen. Byen er velsig koselig og liten. De har allikevel mange gode butikker og noen greie kafee og resturanter

Bustad

Vi bodde i utkanten av sentrum. Boligen var ganske sliten, men grei for det korte oppholdet. Det som var mindre greit var at vi var 8 stykk som delte bad og kjøkken. Det var dermed ganske trangt om plassen. Kvaliteten på kjøkkenet var ganske lav og de fleste vegret seg for å anvende det til større matlaging

Sosialt miljø

Store deler av Erasmusstudentene bodde sammen, noe som var veldig kjekt. De fleste var interresert i å reise rundt å oppleve England. Vi fikk ikke særlig kontakt med de lokale studentene da de bodde på campus og det ikke var noe opplegg for å få kontakt med de du studerte med

Haust 2016 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2016 – Integrert master i rettsvitskap

29.09.2016 - 07.01.2017

Førebuingar/praktiske tips

Fordelen med å reise til England, er at en slipper å tenke på visum osv. Det var med andre ord lite forberedelser som måtte gjøres før jeg reiste bort.

Undervisningsformer

Undervisningen foregikk utelukkende i seminarform, et seminar per fag 1 gang i uken. Seminarene varte mellom 2-3 timer, og var en kombinasjon mellom Powerpoint-presentasjoner fra fagansvarlig, diskusjoner i gruppen, fremføringer i gruppen og gruppearbeid. Fagene krevde mye deltakelse, noen fag mer enn andre, og det var veldig mye en måtte lese og forberede til hvert seminar. Det tok tid å skjønne hva som var sentralt for seminaret, da det var umulig å huske i detalj flere hunder sider i hvert fag til hvert seminar.

Vær obs på at vurderingsformen er Essay, og disse har frist ca. i midten av januar. Det skal godt gjøres, jeg kjenner selv ingen som klarte dette, å skrive ferdig essayene før en reiser hjem i Desember. Seminarene varer helt ut til siste skoledag, med like mye forberedelse som i starten av semesteret. Det er derfor ikke lurt å planlegge noe særlig i starten av januar, ettersom denne tiden blir brukt til å skrive essay.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet var veldig skuffende, mtp det jeg på forhånd hadde lest at jeg kunne ta. Ettersom jeg var der på høstsemesteret, Michaelmas-term, kunne jeg bare ta de fagene som ble undervist i ved dette semesteret. Jeg måtte velge fag da jeg søkte plass på universitetet, og fikk da se hvilke fag som var tilgjengelig, men ikke når de hadde seminarer. Det var først da jeg møtte opp på universitetet at jeg fikk tilgang til en nettside der jeg kunne se når de ulike seminarene gikk, og deretter forsøke å lage en timeplan som ikke kolliderte. I tillegg viste deg seg at det var et minstekrav om 10 studenter per fag for at faget skulle undervises i. 2 av mine fag holdt på å gå bort, men heldigvis mistet jeg bare 1 av fagene jeg da hadde valgt. Endte opp med et fag jeg ikke ville ha, og som jeg gikk glipp av første seminar i fordi jeg ikke fikk vite at mitt tredje fag ikke ville bli undervist i før det var for sent.

Fagsituasjonen var med andre ord veldig kaotisk, spesielt fordi jeg allerede hadde måttet fylle ut et Learning Agreement-skjema med fagene jeg skulle ta, som jeg måtte endre, samt at jeg måtte kontakte juridisk fakultet i Bergen for å få forhåndsgodkjennelse for faget jeg måtte endre til.

Fagleg utbyte og språk

Det faglige nivået var svært høyt. De andre studentene som tok fag med oss hadde allerede master i jus, og de fleste av dem hadde vært flere år i arbeidslivet før de igjen kom tilbake for å spesialisere seg.
Det er også stor forskjell på å være god i dagligdags-Engelsk, og å klare å diskutere avansert jus på engelsk. Det tok tid før jeg følte meg komfortabel nok til å rekke opp hånden, uten først å bli stilt et direkte spørsmål fra seminarlederen.

Jeg følte selv at jeg ble bedre i Engelsk i løpet av oppholdet, og mer komfortabel med å diskutere jus på Engelsk. Det viste også språktesten som jeg måtte ta i etterkant av oppholdet.

Universitetsområdet og byen

Lancaster University ligger langt utenfor Lancaster by, på et jorde omringet av sauer og kuer. På campus var det flere ulike "Colleges" med egne bofellesskap, egen bar, egen restaurant, eget oppholdsrom etc. I tillegg var det egen kino på campus, eget treningssenter med basseng. flere matbutikker, et postkontor, flere fast-food-kjeder osv. Selv benyttet jeg meg ikke noe særlig av dette, da jeg ikke bodde på Campus.

Lancaster by er en veldig koselig liten Engelsk by, med en shopping-gate med de fleste store kjedebutikker, flere koselige kaféer, en kino, et teater, hyggelige spisesteder, et museum og selvsagt Lancaster Castle, som det er verdt å besøke. I tillegg opplevde jeg at Lancaster by var en veldig aktiv by, der det var mye eventer. Det var blant annet et marked to ganger i uken der en kunne kjøpe fersk frukt og grønnsaker, masse god ferdigmat, bøker, garn osv.

Bustad

Jeg søkte opprinnelig om å få bo på Campus, da jeg tenkte det ville være praktisk å kunne gå til seminarer, biblioteket osv. Jeg søkte om bosted i mai/ juni, og ventet helt til september før jeg hørte noe. Da viste det seg at ingen av de internasjonale studentene på Erasmus-opphold hadde fått bosted på campus, men isteden var blitt plassert på Cumbria University, et helt annet universitet. Jeg var veldig skeptisk, men ettersom det var kort tid til avreise og veldig lite tilgjengelig på leiemarkedet, bestemte jeg meg for å takke ja. Det hadde heldigvis de fleste andre også gjort. Vi bodde i en høyblokk ca. 10 min å gå fra Lancaster by, og ca. 15-20 min unna campus med buss. Vi fikk ordnet oss busskort første skoledag, som kostet 100 pund for hele semesteret, og var storfornøyde med å bo såpas kort gåavstand fra sentrum av Lancaster.

Det var 8 studenter i hver etasje, og alle studerte ved Lancaster University. Vi var 4 personer per toalett og dusj, og delte et kjøkken mellom 8 personer. I tillegg var det tilgang til vaskemaskin og tørketrommel i kjelleren mot betaling. Standarden var veldig mye lavere enn jeg var vant med fra Norge, kjøkkenet var veldig lite og badene var veldig slitte. Vi var heldige med å ha vaskepersonale innom én gang i uken, og de tok seg av fellesområdene, slik at vi slapp å organisere vasking av disse oss i mellom de 10 ukene vi bodde der. Soverommene var nokså store, og visstnok mye større enn på Campus. I tillegg betalte vi bare ca. 10 000 norske kroner for de 10 ukene vi bodde der, hvilket var veldig rimelig.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet var veldig bra, og det hadde nok sammenheng med at vi bodde så tett oppi hverandre og at alle bodde sammen. I hver etasje i bygget vi bodde i var det en "lounge" der vi møttes på kveldstid, og vi var flere som gikk fast på quiz flere ganger i uken.

Dessuten var alle veldig interessert i å reise rundt i England og Skotland, for å oppleve steder de ikke hadde vært før. Vi reiste på dagstur til en ny by ca. en gang i uken, og var blant annet i; Lake District, Edinburgh, Glasgow, Manchester, York, Liverpool, Durham, på Castle Howard, Blackpool og London. Universitetet arrangerte dessuten turer til flere av disse byene, og til flere julemarkeder.

Å reise med tog var nokså billig, ettersom vi alle skaffet oss et 16-26 railcard, som ga 1/3 avslag på alle billetter. Dette kostet ca. 30 pund og ble spart inn etter veldig kort tid. En typisk togtur, med tur-retur billett, kostet mellom 12-22 pund per person.

Ellers var det hyggelig å bli kjent med studenter fra ulike kulturer, og dette var lettere ettersom vi alle bodde sammen.

2016

Haust 2015/Vår 2016 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2015/Vår 2016 – Integrert master i rettsvitskap

28.09.2015 - 30.09.2016

Førebuingar/praktiske tips

Før man reiser til Lancaster for å ta en LL.M. er det veldig viktig å være innstilt på at det blir mye jobbing med studier. Man må være klar over at det blir en del intensive perioder med jobbing og at det hele tar et helt kalenderår, inkludert sommerferien. I begynnelsen er det for mange utfordrende å skulle studere, lære og ikke minst skrive lange tekster på engelsk, men etter ca. en måned med flittig bruk av 'Google translate'/'Clue' faller dette plutselig helt naturlig og man tenker ikke lenger over at alt er på engelsk.

Undervisningsformer

I alle de seks modulene jeg har tatt har undervisningen foregått slik at 'the lecturer' mer eller mindre foreleser i 10 seminarer (hvor hvert av seminarene varer i 2 timer). Noen seminarledere forventer mer enn andre i form av muntlig aktivitet, men i forkant av hvert seminar får man en leseliste man må lese og et emne man skal forberede seg på. I noen av modulene hadde vi gruppearbeid hvor vi skulle løse caser og fremføre dette, hvilket var veldig lærerikt og morsomt. Stort sett alle seminarlederne er hjelpfulle og det er lav terskel for å kontakte seminarlederne utenfor seminarer ved eventuelle spørsmål, etc.
Som siste del av en LL.M. skal man skrive en dissertation (masteroppgave) på 15 000 eller 20 000 ord (alt ettersom man valgte 5 eller 6 modules tidligere). Man blir da utdelt en veileder og har krav på minst 3 møter med han/hun. Min erfaring er imidlertid at dette kun et et minimums krav og at veilederne generelt er veldig positive til mer kontakt og ofte engasjerer seg i studentenes master oppgaver.

Vurdering av emnetilbodet

Jeg er veldig fornøyd med tilbudet og modulene jeg valgte. Jeg valgte 'Conflicts of Law', 'European Union Law' og 'Corporations in International Business Law' før jul og 'Intellectual Property', 'WTO' og 'Companies and Contracts' etter jul.

Fagleg utbyte og språk

Jeg helt klart fått et mye større ordforråd og har blitt veldig komfortabel med å snakke engelsk etter å ha studert i Lancaster.

Universitetsområdet og byen

Campus ligger 15/20 min med buss fra selve byen Lancaster, men det går busser hele tiden og det tar ikke mer enn 40 min å gå til byen. Campus er kjempefint med masse grønne områder og veldig hyggelige mennesker. Byen Lancaster er også veldig sjarmerende med en elv og tradisjonelle engelske bygninger. Hvis man vil reise til et sted med masse fart og spenning vil jeg ikke anbefale Lancaster, men grunnet mange studenter i byen er det nok av puber og utesteder. Hvert college har også sin egen bar på Campus. Mange studenter tar gjerne helgeturer til Skottland, London, Liverpool og Manchester da det ofte går tog eller buss til disse destinasjonene fra Lancaster. Jeg er veldig glad jeg valgte å reise hit og kommer helt klart til å savne stedet.

Bustad

Da jeg skulle reise var jeg veldig usikker på om jeg skulle velge å bo på Campus eller i byen, men endte opp med å bo på Campus. Her har jeg mitt eget rom med eget bad og deler kjøkken med 5 andre. Som LL.M. student blir man del av 'Graduate College' hvilket er et rimelig rolig område av Campus. Av denne grunn, samt den korte avstanden til biblioteket, er jeg glad jeg valgte å bo på Campus. Jeg har imidlertid fått flere venner som har bodd i byen og de har trivdes svært godt med dette. Som tidligere nevnt går bussene ofte og det bor også masse studenter i sentrum.

Sosialt miljø

Det helt klart beste med å studere i utlandet er å møte og bli kjent med mennesker fra hele verden med ulik kultur og bakgrunn. Under mitt år i Lancaster har jeg fått venner fra blant annet Indonesia, Bolivia, Tyrkia, Tyskland, Tanzania, Tsjekkia, Kina og Østerrike.
Hvis man er innstilt på hardt arbeid og man ikke vil til en av de travleste byene, men kan sette pris på fin natur og en koselig engelsk by, vil jeg absolutt anbefale studier i Lancaster. Jeg vet iallefall jeg ikke har angret et sekund på valget mitt.

Haust 2015/Vår 2016 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2015/Vår 2016 – Integrert master i rettsvitskap

28.09.2015 - 30.09.2016

Førebuingar/praktiske tips

Mitt første tips er å være godt forberedt før du reiser. Bestem deg på forhånd hvilke moduler du helst ønsker å ta, da man må velge dette raskt. Et kort sammendrag om hva du ønsker å skrive om på masteroppgaven skal leveres tidlige i januar, så jeg vil på det sterkeste anbefale deg å snakke med forelesere og professorer ved universitetet så tidlig som mulig før dette. Ellers er de ansatte ved universitetet behjelpelige med det aller meste.

Undervisningsformer

Det er 10 seminarer á 2 timer per fag. Man må møte forberedt til hver time, og det kreves at man deltar i timene. Leselistene til hvert seminar kan virke uoverkommelige, men ikke bli skremt. Det viktigste er at man har gjort seg opp en mening om det som skal diskuteres, og er klar til å svare på spørsmål. Det er også moot courts, gruppearbeid og presentasjoner. Vær forberedt at det kreves svært mye av deg ved Lancaster University. Samtidig som du forbereder deg til seminarer, skal du jobbe med essayene (eksamene som leveres i slutten av hvert semester). Man leverer ett essay á 5000 ord i hver modul, og jeg vil på det sterkeste anbefale å starte med disse så tidlig som mulig. Sett deg godt inn i hvordan referansereglene, og hva som skal til for å oppnå den karakteren du ønsker.

Vurdering av emnetilbodet

Det er mange spennende moduler å velge mellom. Dessverre ble flere av modulene jeg hadde sett meg ut på forhånd avlyst, og det samme skjedde med flere andre. Sett deg gjerne opp en liste over flere moduler, slik at du har noen i bakhånd. Man må velge moduler tidlig, og anbefaler å undersøke på forhånd. Det er en presentasjon av alle modulene under fadderuken. Jeg har vært veldig fornøyd med det faglige utbyttet av de modulene jeg valgte. Jeg valgte å ta en LLM i International Business and Corporate Law, og kunne da kun velge moduler innenfor dette området. Velger du en generell LLM kan du velge blant alle fagene som tilbys.

Fagleg utbyte og språk

I begynnelsen var det tungt å lese på engelsk, og noen syns også det var ubehagelig å snakke engelsk under seminarene. Dette løser seg imidlertid veldig raskt, og etter kort tid blir det helt naturlig å både skrive og snakke engelsk. Læringskurven er bratt, både når det kommer til det faglige, og engelskkunnskaper. Det er en ny måte å tilnærme seg faget på sammenligned med UiB, og man lærer å se rettslige spørsmål i en større sammenheng. Under arbeidet med masteroppgaven, har jeg hatt tett samarbeid med veileder. Mitt inntrykk er at de fleste veilederne er engasjerte, og svarer raskt på alle spørsmål.

Universitetsområdet og byen

Lancaster er et lite sted, ca. 1 time med tog fra Manchester. Lancaster er en sjarmerende by, full av studenter. Det er gode togforbindelser til større byer i nærheten, som Liverpool, Glasgow, Edinburgh, York etc. Toget til London tar ca. 3 timer, så det er gode muligheter for å reise rundt og oppleve Storbritannia. Selve universitetsområdet er stort, og man har alt man trenger her. Det er treningssenter, svømmehall, butikker, bank osv. De (få) dagene det er sol, er det fantastisk å forberede seg til seminarer ute på ett av de mange grøntområdene på campus.

Bustad

Jeg valgte på bo på superior en suite på Graduate College. Vi er 6 personer som deler kjøkken. Rommene er i god stand, og vaktmesteren kommer fort dersom man rapporterer en feil. Vaskepersonell, som er inkludert i leien, vasker kjøkkenet flere ganger i uken. For øvrig har hvert college en portør som tar imot pakker og post, og som ellers er behjelpelig med det aller meste. Imidlertid er det ganske dyrt å bo på campus, og noen velger å bo privat i byen for å spare penger.

Sosialt miljø

Sosialt sett er Lancaster perfekt. Med et stort utvalg av undergrupper, har man mulighet til å bli kjent med mange nye mennesker på tvers av landegrenser og kulturer. LLM-studentene holdt sammen, og vi hadde flere middager og sosiale sammenkomster gjennom hele året. Den norske foreningen ved Lancaster University (ANSA) har flere eventer, og samles for eksempel ved juletider, 17. mai og Eurovision. Jeg reiser tilbake til Norge med nye venner fra hele verden.

Dersom du har noen spørsmål om å studere ved Lancaster University, kan du gjerne sende meg en mail på ctunsvoll@gmail.com.

Haust 2015/Vår 2016 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2015/Vår 2016 – Integrert master i rettsvitskap

28.09.2015 - 30.09.2016

Undervisningsformer

I tillegg til at mine fremmedspråkkunnskaper begrenser seg til engelsk, var fagtilbudet hovedgrunnen til at jeg valgte å dra på utveksling til Lancaster. Det faglige opplegget er ganske ulikt fra UiB. Selve undervisningen skjer utelukkende i seminargrupper på omtrent 12-25 studenter. Dette gir rom for tett kontakt studentene imellom og mellom student og professor. Usunn konkurransekultur blant studentene er ikke-eksisterende og professorene er engasjerte og opptatt av å skape rom for meningsutveksling.

Den største forskjellen fra UiB er intensiteten på studiehverdagen i Lancaster. Skoleåret er fordelt over tre terminer på 10 uker. Det vanlige er å ha tre fag parallelt per termin med ukentlige seminarer. Med en bakgrunn fra jussen i Bergen virker dette kanskje ikke avskrekkende, men vær forberedt på at omstillingen blir hard. En LL.M ved Lancaster University er svært arbeidskrevende og slitsom. Lesemengden er enorm og det forventes at man stiller godt forberedt til seminarene og bidrar aktivt i timene.

Når man først har kommet over sjokket og justert seg bort fra en detaljfokusert studietikk er studiet likevel overkommelig og man lærer mye. I begynnelsen savnet jeg praktikumsoppgaver og følelsen av å lære håndfast juss, men så etterhvert verdien av å tilnærme seg jussen med løftet blikk. Fordi undervisningen er refleksjons- og forståelsesbasert, sitter jeg etter et år i Lancaster igjen med et engasjement for å lære, breddekunnskap og evne til å se store linjer og tverrfaglige paralleller.

Dessuten slipper man unna eksamen som evalueringsform, noe jeg personlig syns var en stor fordel. I stedet skriver man et essay på 5000 ord i hvert fag hvor man fordyper seg i et selvvalgt tema. Skoleåret avsluttes med masteroppgaven som har en ordgrense på 15 000 eller 20 000 ord avhengig av om man har tatt fem eller seks fag de foregående terminene. Man får tett oppfølgning av veileder under skriveprosessen og ordgrensen er ikke så skremmende stor som den først virker. Det er likevel ikke til å legge skjul på at det er litt kjipt og ensomt å skrive oppgave over sommerferien når mastergradsstudentene tilsynelatende er de eneste som er igjen i byen, men om man er forberedt på det går også det greit.

Vurdering av emnetilbodet

Lancaster University er en av få universiteter UiB har utvekslingsavtale med som tilbyr et bredt utvalg av internasjonale menneskerettighetsrelaterte emner. Universitetet opplyser på forhånd om at det kan bli endringer i fagtilbudet, så det kan være greit å ha klargjort noen andrevalg.

Jeg tok en LL.M i International Human Rights Law og til tross for at jeg ikke fikk nøyaktig den fagkombinasjonen jeg ønsket meg er jeg fornøyd med utbyttet fra fagene jeg endte opp med. Merk at man kan ta mange av de samme fagkombinasjonene uavhengig av hvilken gradstittel man bestemmer seg for, så akkurat det valget har ikke så mye å si. Man trenger ikke skrive masteroppgave innenfor gradens obliatoriske kjernefag.


Universitetsområdet og byen

Sentrum av Lancaster ligger ca en 15 min busstur unna skolen. I semestertiden er det hyppige bussavganger til og fra campus. Det er også mulig å gå eller sykle til byen. Her finner man et noe større utvalg av butikker, kaféer og restauranter og det er mulig å oppdrive det britiske publivet med quiz og live-musikk flere ganger i uken.

Selv om Lancaster University for mange oppleves å være plassert i ingenmannsland, ligger skolen også midt mellom alt og dermed et godt utgangspunkt for å utforske andre deler av Storbritannia. Blant annet er nasjonalparken Lake District og storbyer som Manchester, Edinburgh og London bare en kort togtur unna.

Bustad

Jeg valgte å bo på campus fordi jeg ønsket å få med meg college-kulturen som er noe av det særegne med universitetsopplevelsen i England. Jeg hadde en-suite rom med eget bad og delte kjøkken med fem andre. Å bo på universitetsområdet er ikke bare praktisk med tanke på nærhet til bibliotek og seminarer; skolen er også base for de mange undergruppenes (societies) fritidstilbud og sosiale aktiviteter. Å være der det skjer er absolutt en fordel som kontaktsøkende, ny student. På campus er det dessuten både matvarebutikker, treningssenter, kafeer, puber, restauranter, banker og postkontor. Altså kan man helt fint overleve i Lancaster uten å forlate campusområdet om man skulle ønske det.

Selv om boligstandarden er noe høyere enn i byen, er det relativt dyrt å bo på campus sammenliknet med å leie privat. I leilighetene med en-suite rom er det dessuten ikke annet felles oppholdsrom enn kjøkken. Selv om dette ikke er et veldig stort problem, savnet jeg å ha en stue som sosialiseringsarena hjemme. Vær også obs på at universitetet har for vane å plassere personer med samme kulturell bakgrunn i samme leilighet, så boligopplevelsen blir kanskje ikke så internkulturell som forventet. Selv bodde jeg med tre briter og de to andre norske LL.M-studentene. Når det er sagt får man likevel mange internasjonale impulser i løpet av utvekslingsåret og man blir kjent med mennesker fra alle verdenshjørner. Oppsummert mener jeg fordelene ved å bo på campus er større enn ulempene når man bare skal studere i Lancaster ett år, men ville nok flyttet til sentrum skulle jeg valgt å bli i byen en lengre periode.

Haust 2015/Vår 2016 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2015/Vår 2016 – Integrert master i rettsvitskap

28.09.2015 - 30.09.2016

Førebuingar/praktiske tips

Ingen spesielle forberedelser trengs å gjøres utenom de obligatoriske i forbindelse med søknadsprosessen, valg av fag etc. Et lite tips er å booke flybilletter tidlig og å benytte seg av transporten skolen tilbyr hvis du lander en av de dagene de har satt opp som ankomstdag til Manchester. Ellers er det veldig greit å få tak i ting en trenger når det gjelder kjøkkenting, sengetøy osv. i byen for en billig penge.

Undervisningsformer

Undervisningsformen er seminarer for LLM-fagene. Mye av studiet er med andre ord selvstudium, og det forventes at man har lest litteraturen og rettspraksisen på forhånd. Det er også noe gruppearbeid og fremføringer, men dette er opp til hver professor. En må belage seg på mye lesing hvis en tar LLM-fag da det kreves en del jobb av deg som student. Vurderingsformen er essayer. Ett essay er på 5000 ord og skrivestilen kan ses på som en blanding av en teorioppgave/akademisk artikkel og praktikum. I noen fag kan man velge mellom et antall problemstillinger/overskrifter, men i noen fag må man lage og få godkjent en problemstiling selv. For å stå i et fag må en få minimum C - på essayet.

Vurdering av emnetilbodet

Det er et godt emnetilbud for de studentene som vil ta valgfag innenfor internasjonal rett på masternivå. Spekteret er alt fra forretningsjus, menneskerettigheter og helserett. Imidlertid må man være oppmerksom på at det ikke er alle fagene som tilbys hvis det blir for få påmeldte.

Fagleg utbyte og språk

Det faglige utbytte vil vurdere ut i fra hvor mye arbeid du legger i det. Forventingene fra professorene er at du leser før hvert seminar og det er ofte lange og omfattende leselister som en må igjennom før hvert seminar. Når det gjelder det språklige utbytte får du mye igjen hvis du er aktiv i seminarene på eget initiativ. Det forventes nesten av samtlige professorer at du deltar aktivt i seminarene, noe som gjør at du utvikler språkferdighetene.

Universitetsområdet og byen

Universitetet har et campusområdet hvor det er flere grøntområder. De fleste fasilitetene er moderne og det er alt fra treningssenter, postkontor, matbutikker og restauranter der. Lancaster by er en typisk engelsk by. Sentrum er ikke stort, men hvis du vil oppleve en sjarmerende engelsk by er dette stedet. I sentrum er det alt fra lokale puber, små butikker, kino, store matbutikker, utesteder og fine turmuligheter.

Bustad

En kan søke om å bo på skolen da universitetet har et campusområde. Campusområdet er stort og du har praktisk talt alt du trenger der i hverdagen. Jeg søkte selv om å bo på campus, men fikk tildelt bosted i sentrum. Trivdes veldig godt med å bo i sentrum da det er deilig å skille mellom skole og hjem. Det går flere busser til og fra sentrum. Bussturen tar 10-15 min så det er ikke et praktisk problem å bo i sentrum. Campusområdet er stort og noen av collegene på campus er plassert slik at det er 10-15 gange til byggene de juridiske fagene undervises i. Grunnet denne avstanden er det ikke alltid særlig kortere vei til skolen enn om man bor i sentrum.

Sosialt miljø

Det er en god blanding av internasjonale studenter som tar LLM-fag og det sosiale miljøet var bra i klassene. Ellers er det flust av undergrupper en kan være med i, og det anbefales at man deltar i en eller flere av disse da det blir lettere å bli kjent med mennesker på tvers av ulike studieretninger. Utenom dette arrangeres det flere eventer for internasjonale studenter og det er lurt å delta på disse da det er gyllet mulighet for å bli kjent med andre utvekslingsstudenter.

Vår 2016 – Integrert master i rettsvitskap

Vår 2016 – Integrert master i rettsvitskap

08.01.2016 - 24.06.2016

Førebuingar/praktiske tips

Det er lurt å være tidlig ute med å bestille flybilletter. Universitetet fastsetter en ankomstdag som er felles for alle utvekslingsstudenter, og da blir det satt opp buss fra flyplassen i Manchester til Lancaster. Vi opplevde imidlertid at det ikke gikk noen fly fra Oslo til Manchester på den oppsatte datoen, og vi måtte derfor komme en dag før. Dette var ikke noe problem, det går tog direkte fra flyplassen til Lancaster - denne turen tar ca 1 time. Når man kommer med bagasje vil jeg anbefale taxi i stedet for buss, taxiene står rett utenfor stasjonen og det tar rundt 10 min til universitetet.

Undervisningsformer

Ettersom man må ha 30 studiepoeng i semesteret valgte jeg å ta 3 LLM-fag. De fleste Erasmus-studenter valgte fag på undergraduate nivå, siden man som Erasmus-student automatisk blir registrert som undergraduate student, selv når man går på femte studieår i Bergen. Det var imidlertid ikke noe problem å velge blant LLM-fagene. I disse fagene består undervisningen av to timer seminar i uken, disse seminarene består av rundt 12 studenter og ledes av en professor. Jeg opplevde at hvordan professorene la opp seminarene varierte veldig, noen pekte og forventet innspill fra alle studentene, mens andre holdt mer en vanlig forelesning. Utenom seminarene forventes det mye selvstudium, og leselistene i hvert fag er ganske lang. Det er umulig å rekke gjennom alt, og det forventes heller ikke. Det meste av pensum finnes på nett, og består mye av artikler og andre elektroniske verk. I hvert fag må man skrive et essay på 5000 ord. Dette synes jeg var vanskelig i starten, siden essay-sjangeren er relativt ukjent for oss, og man får lite/ingen opplæring i hvordan man skriver dem (hvertfall ikke i vårsemesteret, på høsten blir det gitt litt mer informasjon). Bruk av referanser er også annerledes enn vi er vant med, men det kommer man greit inn i. Som sagt består pensum mye av artikler, og det forventes at man lager problemstilling og finner det meste av relevant teori (bøker, flere artikler, etc.) selv. De fleste av professorene kan imidlertid være behjelpelige med tips til forfattere, og svarer på konkrete spørsmål.
Semesteret går fort, og essayene kommer litt brått på mot slutten. Man må regne med en intensiv skriveperiode rundt påske, vi hadde innlevering første dagen i Summer term, men det går greit.

Vurdering av emnetilbodet

Det er ikke et veldig bredt emnetilbud hvert semester. Fagene jeg tok var Law and Global Health, Terrorism and the Law og The Rights of Peoples. Jeg synes disse var veldig interessante, og alle hadde engasjerte og flinke professorer.

Noe jeg synes var en stor ulempe med å ta LLM-fag, og som jeg skulle ønske at jeg visste før jeg valgte fag, er at LLM-fagene er ferdige mye tidligere enn fagene på lavere nivå. Grunnen til dette er at studentene som tar LLM ved Lancaster har tre semester, og det siste brukes til å skrive masteroppgave. I vår betydde det at vi som forventet å være ferdige i mai/juni, var ferdige allerede midt i april. Dette fant vi ut etter at vi hadde startet med fagene. Dette gjør at semesteret blir ganske kort, og det kan være greit å være klar over. International Office og ledelsen på jussen, som ellers var veldig hjelpsomme, var lite behjelpelige med å finne alternativer for oss.

Fagleg utbyte og språk

Som nevnt over synes jeg fagene jeg hadde var interessante, og jeg lærte mye. De er veldig annerledes enn fagene vi har i Bergen, og i mange tilfeller synes jeg de lignet på en blanding av juss og samfunnsfag. Språket blir garantert bedre av å være på utveksling. Dagligtalen kommer fort på plass og den juridiske engelsken, som man kanskje gruer seg litt til, går også overraskende bra.

Universitetsområdet og byen

Lancaster University er stort og oversiktelig, det består av både moderne og eldre bygninger, og det er omringet av flotte grøntområder. Man får den ekte Campus-følelsen av å være der ettersom universitetsområdet inneholder det meste, alt fra frisør og bank til puber, kafèer og matbutikker. Universitetet har et stort og nyoppusset bibliotek, og dette brukes som lesesal for alle studentene.
Lancaster er en typisk britisk småby, med mursteinshus, mange puber, noen severdigheter og ellers koselige gater. Sentrum er ikke stort så det går fort å bli kjent, men det er trivelig og det har det mest nødvendige. Buss fra campus til byen tar rundt 15 min, og bussene går ofte. Det er også mulig å gå, en av turløypene på campus leder til byen.

Bustad

Universitetet garanterer ikke bosted for Erasmus-studenter på campus, men jeg opplevde ikke at dette var noe problem. Jeg bodde selv på campus, og var fornøyd med det. Jeg bodde på Graduate College hvor jeg hadde eget rom og bad, og delte kjøkken med 5 andre. Graduate College ligger litt for seg selv i kanten av campus, det tar ca. 10 min å gå til Alexandra Square (sentrum på campus), men det er mer rolig der og det består av litt eldre studenter. Hvis man ikke ønsker å bo på campus kan man velge å bo i sentrum, dette går også veldig greit på grunn av bussforbindelsen, og det kan gjerne være litt billigere.

Sosialt miljø

Folk i Lancaster er generelt veldig hyggelige, og jeg opplevde å bli godt tatt i mot. Kom godt inn i gjengen til de jeg bodde med, i tillegg til at jeg ble kjent med mange av de andre utvekslingsstudentene. Bor man på Graduate College og tar LLM-fag har man større sjanse for å komme i kontakt med de som er litt eldre og på masternivå. Andre som drar på utveksling drar gjerne tidligere enn oss fra Bergen, og for eksempel britene begynner å studere allerede når de er 17/18 år. At vi fra Bergen gikk femte året var likevel ikke noe problem, det er folk i alle aldre der og man blir fort kjent.
Jeg stortrives i Lancaster, oppholdet der svarte til forventningene jeg hadde, og det er et studiested jeg anbefaler sterkt :)

Vår 2016 – Integrert master i rettsvitskap

Vår 2016 – Integrert master i rettsvitskap

08.01.2016 - 24.06.2016

Førebuingar/praktiske tips

Det som var litt uting ved Lancaster er at flere måneder før avreise får du mange mail og henvendelser der du må registrere deg forskjellige steder, du må søke om studentbolig osv.. For mitt vedkommende var dette en prosess som stresset meg veldig fordi jeg var veldig redd for å gjøre noe feil eller glemme frister. På den måten kunne det bli lett å føle seg overlesset med informasjon. Men dette er det ingen ting å stresse med. Vær bare nøye på å holde frister og gjøre det de ber om.

Når det gjelder bolig så fikk man muligheten til å søke om studentbolig før avreise. Det er imidlertid viktig å merke seg at i Lancaster er boligene delt inn i 9 forskjellige colleger. Dette er rett og slett bare boligene som er delt inn i navn og tilholdssted rent geografisk på campus. Jeg ble ganske stresset over at jeg nå skulle velge hvor jeg skulle bo og var redd for å velge et typisk party sted. Det er viktig å vite at de alternativene vi får muligheten til å søke på er undergraduate colleger. Der bor det stort sett studenter som er under 22 år. Det jeg gjorde var å sende mail til et college som heter graduate college. Dette er boliger kun for masterstudenter. Dette må du imidlertid ta initiativ til seg. Det er ingen som informerer om dette fra våre kontaktpersoner i Lancaster. Dette er noe jeg absolutt anbefaler dersom man ønsker å bo med noen som er eldre. Jeg var veldig heldig å bo sammen med mennesker jeg kom veldig godt overens med, slik at de jeg delte kjøkken med ble mine nærmeste venner der borte.

Det er også viktig å ta med mye varme klær. Det er typisk vestlandsvær så temperaturen kan oppleves som ganske kjøling langt frem mot sommeren.

Undervisningsformer

Undervisningsformen i Lancaster er noe ulikt den vi er vant med fra studiet. Her var vi i mye mindre klasser (kanskje 20-30 stykker) av lærerne var i mye større grad ute etter en dialog. Dette kunne oppleves som skremmende og var man alltid nervøs for å prate. Imidlertid vil jeg anbefale å ta del i dette. Undervisningstimene ble mye mer interessante hvis man kunne ha diskusjoner med lærere som er eksperter på området. I tillegg var det mange studenter fra forskjellige land, så det var mange interessante meninger.

Videre vil jeg anbefale alle om å møte opp forberedt til timene. Dette henger delvis sammen med at du kan få spørsmål fra læreren om dagens subject, i tillegg til at det er veldig vanskelig å følge med på engelsk undervisning om et emne man egentlig ikke har satt seg inn i. Det er et høyt nivå på både lærere og studenter. Det er viktig å huske på at dette er rangert som nr 9 på listen over topp universiteter i England. Du merker fort at lærerne forventer at du har noe å bidra med, eller ihvertfall prøver. Så lenge du viser engasjement så er dette noe de setter stor pris på.

Problemet er når du kommer til Lancaster og får oversikten over leselisten. Den virker uendelig lang og man skjønner egentlig ikke hvordan det skal være fysisk mulig å få i det hele tatt lest halvparten. Ikke la dere skremme. Gå til læreren og spør etter hver time hvilken litteratur som er viktigst å prioritere, også anbefaler jeg å bare gjøre et raskt google søk for å kunne raskt sette deg inn i temaet. På den måten blir det lettere å lese litteraturen etterpå.

Når det gjelder å lese engelsk faglitteratur virker dette veldig hardt i starten. Jeg følte ihvertfall at jeg måtte slå opp annen hvert ord og at jeg ikke fikk med meg innholdet. Ikke stress med dette, men jeg anbefaler ikke å bruke all verdens tid på å slå opp alle ord dere ikke skjønner. Basert på at leselisten er lang, og dere er ikke der bare for å lese, så anbefaler jeg å bare lese igjennom. Slå opp på de faglige ordene. Etter hvert vil det gå mye lettere å lese. Det tar ikke mange ukene. Videre anbefaler jeg å ikke printe ut alle artikler som dere skal lese. Det koster masse penger og det blir veldig mye tilslutt.

Vurdering av emnetilbodet

Da jeg skulle velge universitet så valgte jeg det stort sett basert på fagtilbudet. Men ikke la dere lure av denne. Dere får beskjed om å velge fag semesteret før dere reiser, og da vil dere se at ikke alle fagene går hvert semester. Så det er stor sjanse for at de fagene dere gjerne ville gå på, går på et annet semester. Men det er viktig å få frem at fagtilbudet er veldig bra så det er stor sannsynlighet for at du finner fag du uansett vil like.

Videre anbefaler jeg å bare velge master fag, også kalt LLM fag. Totalt vil poengene være under hva Lancaster krever at dere skal ta, men de godkjenner dette fordi det vil være totalt 30 studiepoeng som er vårt krav hos UiB. Det er derfor bare å snakke med kontaktpersonene hos Lancaster. De er veldig hyggelige, og gjør alt de kan for å hjelpe for å finne frem til den beste løsningen.

Fagleg utbyte og språk

Dersom dere velger LLM fag så er det viktig å være klar over at det ikke er eksamen i faget, men innlevering av essay som skal være maksimum 5000 ord hver. Dersom du velger 3 LLM vil du måtte levere tre essay med 5000 ord hver til samme dato i april. Dette kan være veldig utfordrende, men samtidig lærer du veldig mye. Etter bare noen uker av undervisning vil dere få beskjed om at dere skal velge emne til essayet. Da anbefaler jeg å snakke med læreren og velge noe du syns er interessant. Videre anbefaler jeg å starte på essayene så overhode tidlig som mulig da innleveringsfristen kommer veldig fort.

Videre er de engelske semestrene delt inn i tre forskjellige. Jeg dro dit på lent and summerterm fordi dette fremstod som det lengste semesteret. Imidlertid så er innlevering av LLM fag første dag i summerterm. Så dersom du velger å dra dit i Lent/summerterm og velger LLM fag så kan semesteret oppleves som kortere. Dette er imidlertid ikke noe de opplyser om. Velger dere derimot undergraduate fag (bachelor fag) så er det gjerne skriftlige eksamner i slutten av mai/begynnelsen av juni. Dette er noe dere må være obs på når dere leier studenthybel slik at dere ikke binder dere for en lengre periode enn dere faktisk kommer til å være der.

Jeg opplevde at jeg forbedret mine språkkunnskaper veldig så jeg anbefaler veldig å dra dit dersom du ønsker å bli bedre både skriftlig og muntlig. Jeg anbefaler derfor å bli kjent med engelskmenn slik at du blir tvunget til å prate engelsk i mye større grad enn om man holder sammen med de andre skandinaviske studentene.

Universitetsområdet og byen

Campus er bare helt fantastisk. Det er som en liten by midt på landsbygda med bare studenter. Det er butikker og resturanter på campus, og man har stort sett det man trenger der. Imidlertid er ikke Lancaster by mer enn en busstur unna, og det anbefales å dra dit for å handle mat. Bussene kjører rundt på campus, og alt er veldig lett tilgjengelig.

Bustad

Som allerede nevnt anbefaler jeg å søke på studentbolig på campus og ikke bo i byen. Alt skjer stort sett på campus blant studentene.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet på campus er veldig bra. Til hvert campus tilhører det en bar hvor det skjer mye. Der kan man gå og ta en øl sammen med de andre studentene og alle er veldig imøtekomne. Jeg var veldig heldige med de jeg bodde med, og hadde en veldig fin tid med dem.

HAUST 2015 – Integrert master i rettsvitskap

HAUST 2015 – Integrert master i rettsvitskap

29.09.2015 - 07.01.2016

Førebuingar/praktiske tips

Selv om man får opplyst av Lancaster Univerity at man ikke er sikret plass å bo på campus, så order de likevel bosted for den som kommer dit på utveksling. Jeg var selv redd for at jeg måtte begynne å ordne med leilighet på egenhånd før jeg reiste til England, men dette fikset Universitetet for meg. Det tok litt tid før jeg fikk endelig svar på søknaden min om bolig, men det vil altså ordne seg, så det er ingen grunn til å begynne å stresse med dette på egenhånd.

Videre kunne jeg også ønske at jeg på forhånd hadde fått beskjed om at undervisningen på høstsemesteret ikke starter før 1. oktober. Det er svært korte semester i Lancaster, da året er delt inn i 3 semester. Derfor starter man seint, og er ferdig tidlig da semesteret avsluttes 11. desember. Tiden på utveksling blir derfor ikke spesielt lang. Det samme gjelder dersom man skal utveksle på vårsemesteret. Da vil man starte i januar, og være ferdig i april.

Før jeg reiste til Lancaster fikk jeg heller ingen opplysninger om når mitt skriftelige arbeid skulle inn. Kursene vi tar blir evaluert i form av essays, og disse har innleveringsfrist 11 januar. Disse essayene skal være på 5000 ord hver, og for å få 30 studiepoeng må man ta tre kurs, altså 1500 ord til sammen. Det var altså omfattende arbeid som måtte til for å bli ferdig med essayene, og det ble derfor ikke mye tid til juleferie. Dette er også noe det kan være greit å være klar over før man velger å reise på utveksling til Lancaster.

Undervisningsformer

For å få 30 studiepoeng i løpet av utvekslingsoppholdet, måtte jeg velge 3 LLM fag som gav 10 studiepoeng per fag, fordi undergraduate fagene kun var 8 studiepoeng hver. I LLM kursene var all undervisning gjennom seminarer. Vi fikk informasjon om hva hvert seminar skulle handle om, og fikk tildelt literatur som det var forventet at vi skulle lese, eller i alle fall ha oversikt over. Det ble også gitt tilleggsliteratur som man kunne fordype seg i hvis man ville. Det var mye jobb å forberede seg til seminarene, og man fikk ca 200-300 sider som man skulle lese til hvert seminar. Man hadde 1 seminar i uken i hvert fag, så til sammen 3 seminar i uken. Man hadde slik ikke tid til å sette seg inn i all literatur, men det var forventet at man var godt forberedt, og egentlig at alt var lest. Det var litt forskjellig fra professor til professor hvordan de la opp seminarene. Noen kunne peke på deg under seminaret for at du skulle svare, mens andre hadde mer en forelesning der de ikke forventet like mye deltagelse. Seminarene var stort sett lagt opp til stor deltagelse fra studentene, og at vi skulle få til en diskusjon i timen.

Vurdering av emnetilbodet

En del av de fagene jeg hadde valgt ble fjernet før jeg reiste på utveksling, og jeg hadde også litt problemer med at fagene kresjet. Det var altså ikke så veldig mange fag å velge i, men jeg syns at de fagene jeg kunne velge var interessante.

Fagleg utbyte og språk

Det var veldig høyt nivå på professorene i Lancaster, og jeg har lært masse av å være der. Jeg syns fagene jeg hadde var veldig spennende, og professorene var også veldig behjelpelige hvis man hadde spørsmål og en enorm kunnskap innenfor sine fagfelt. Siden all undervisning foregikk i seminarer, måtte man også delta muntlig, noe som var bra for å få utviklet språkkunnskaper.

Universitetsområdet og byen

Campus på Lancaster University var svært stort og fint. Biblioteket med store områder der man kunne lese var døgnåpent og nyoppusset, det åpnet andre uken vi var i Lancaster. Det er også mange ulike bo-områder på universitetet, så en stor del av de som studerer på Lancaster University, bor også på campus.

Byen er en liten typisk Engelsk småby. Det er ganske mange restauranter og barer, og også litt butikker man kan kikke i. Det er også fine turmuligheter i en park der det ligger et flott minnesmerke som heter Ashton memorial, og man kan også gå tur langs en elv i byen. Det er ca 1 times togtur til Manchester og ellers lettvint å komme seg rundt til andre omkringliggende byer, da det er en togstasjon i Lancaster.

Bustad

Jeg bodde i sentrum av Lancaster og ikke på campus. Hvis man får mulighet til å bo på campus tror jeg det er lurt. Det skjer mye sosialt der da de fleste ellers bor på campus og spesielt siden semesteret er så kort, har man derfor ikke så god tid til å bli kjent med folk. Huset jeg bodde i het Chancellor's Wharf og jeg bodde sammen med 5 andre jenter. Standarden i huset var relativt god. Jeg hadde mitt eget rom med vask, og delte bad og kjøkken med 5 andre. Jeg tror likevel det er svært varierende hvilken type leilighet/rom man får tildelt, alt etter hva som er tilgjengelig.

Sosialt miljø

Det var lagt opp litt samlinger for utvekslingsstudenter, som gjorde at det var lett å komme i kontakt med andre. Siden jeg tok LLM fag var det veldig mange internasjonale studenter også i klassen som gjorde at man ble kjent med mennesker fra hele verden. Dette syns jeg var svært spennende, og jeg har møtt masse hyggelige mennesker. Det er også veldig mange ulike "undergrupper" man kan melde seg inn i hvis man vil. Min erfaring var likevel at siden utvekslingsoppholdet mitt var ganske kort, og det var veldig veldig mye å gjøre til seminarene, så var det ikke mye tid til å være med i disse gruppene. Jeg prøvde i begynnelsen, men måtte slutte fordi det ble for lite tid. Det norske miljøet i Lancaster er også veldig stort, da det er mange nordmenn som tar bachelor grad der. Disse har egne "undergrupper" som er veldig inkluderende, dersom man skulle ønske å bli kjent med flere nordmenn.

Det kan også være greit å vite at de fleste i England starter å studere når de er 17/18 år, og er ferdig med en bachellor når de er 20/21. Det er ikke så vanlig å ta mastergrad. Når en jusstudent kommer på utveksling i sitt 5 studieår, er han derfor ganske mye eldre enn de fleste på Universitetet ellers. Man blir derfor ikke kjent med så veldig mange andre engelsmenn, da det er mer naturlig å henge med andre LLM studenter som i alle fall nesten er like gammel som en selv.

Jeg hadde også planer om å få reist litt rundt i England når jeg først bodde der. Dette fikk jeg ikke gjort, fordi det var veldig mye jobb med seminarene, og ikke tid til så veldig mye annet. Så det var dumt med utvekslingsoppholdet, man møtte veldig mange flotte mennesker, men hadde ikke så mye tid til å være med de fordi man stort sett måtte forberede seg til seminar.

Jeg tror derfor heller jeg vil anbefale folk å reise dit som LLM studenter enn Erasmus-studenter. Som LLM student får man litt bedre tid til å sette seg inn i systemet, enn som Erasmus-student da man kun vil være der i 2,5 mnd.

Haust 2015 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2015 – Integrert master i rettsvitskap

29.09.2015 - 07.01.2016

Førebuingar/praktiske tips

Det var en del mailer om diverse før avreise, og det ble etterhvert vanskelig å holde kontroll på alt. Et tips kan derfor være å lage en lister etterhvert som en får mail, og krysse av det en har gjort for å holde oversikten.

Undervisningsformer

Det var kun seminarer i LLM-fagene - ett i hvert fag i uken. Innad i seminarene varierte derimot undervisningen ganse mye - kommer veldig an på professoren. I international law hadde vi f.eks. ganske mye gruppearbeid, mens i corporations of international business law var det nærmest en vanlig forelesning.

Vurdering av emnetilbodet

Det er i utgangspunktet en del fag å velge mellom. Det er imidlertid ikke alle som blir godkjent av uib pga for stor overlapping, og noen fag kræsjer på timeplanen. Varierer fra termin til termin hvilke fag som går, og dette endrer de etterhvert. Det er derfor ikke garantert at du får ta alle fagene du ønsker - ettersom det enten kan flyttes til en annen termin eller at noen fag har seminar samtidig. Dette er derfor litt vanskelig å planlegge på forhånd, siden timeplanen ikke er satt før vi ankommer.

Fagleg utbyte og språk

Det kan være en utfordring med språket i starten, ettersom vi ikke er vant med å lese så mye engelsk. Du kommer imidlertid fort nok inn i det, og de har forståelse for at du ikke har engelsk som morsmål - det forventes med andre ord verken flytende muntlig eller skriftlig engelsk.

Universitetsområdet og byen

Universitetetsområdet er stort, men byen selv er ganske liten. Det er med andre ord ganske fort gjort å bli kjent med byen!

Bustad

Jeg bodde i studentbolig på Chancellor's Wharf i sentrum. Standarden er noe annet enn det vi er vant med hjemme i Norge, men ganske ok størrelse på rommet. Det jeg likte minst var et det er ganske lytt, og det kan tidvis bli ganske mye støy med så mange studenter på samme plass. Vi må også kjøpe alt av kjøkkenutstyr og dyner + puter selv - det var ganske stress! (Får imidlertid kjøpt dette relativt billig, men føles ganske unødvendig å bruke penger på for såpass kort tid.)

Sosialt miljø

Dersom en ønsker å være sosial og være med på ting, er det veldig mange muligheter for det. Det finnes plenty societies å være med i, og også ganske bra tilbud for utvekslingsstudenter.

2015

Haust 2014/Vår 2015 - Integrert master i rettsvitskap

Haust 2014/Vår 2015 - Integrert master i rettsvitskap

15.09.2014 - 30.09.2015

Førebuingar/praktiske tips

Man får rikelig med informasjon tilsendt av Lancaster University på epost tidlig på våren før man drar ut. Følger man disse instruksjonene, så er det enkelt å forberede seg til oppholdet. Dersom man tar LL.M. graden er man dessuten garantert hybel på Graduate College på universitetsområdet. Dette colleget er forbeholdt PhD- og masterstudenter.

LL.M. studenter tar valgfag i de to første semestrene. Deretter skriver man masteravhandlingen i sommersemesteret. Dermed varer utvekslingsoppholdet i 11 måneder, ettersom man leverer masteroppgaven den første september. Man må dermed være forberedt på et intensivt år med mye arbeid, men også svært mye moro dersom man benytter seg av alle de sosiale tilbudene for studentene.

Det enkleste reiseruten er å fly til Manchester og deretter ta toget opp til Lancaster. Togturen tar ca. 1 time. Universitetet ligger 10 minutter med taxi fra togstasjonen.

Undervisningsformer

For LL.M studenter er året delt inn i tre semestre: Michaelmas, Lent og Summer. De to førstnevnte er på 10 uker hver, og i disse semestrene tar man valgfag. Man må ta enten 5 eller 6 valgfag. I sommersemesteret, som strekker seg fra slutten av april til første september skriver man masteroppgaven. Denne skal være på enten 15 000 eller 20 000 ord (avhengig av hvor mange valgfag man tar).

Hvert valgfag har ett seminar i uken gjennom hele semesteret. Disse varer i 2 timer og ligner på storgruppene fra UiB. I forkant av seminarene får man tilsendt en leseliste. Disse er som regel svært lange, og det forventes at man kommer godt forberedt. Dermed må man lære seg å lese effektivt og målrettet. Hvor mye studentene må bidra på seminaret avhenger av kursansvarlig. Enkelte fag legger opp til ren diskusjon, mens andre ligner mer på forelesninger. De fleste fagene er imidlertid en blanding av disse to ytterpunktene. Uansett hvilken form det legges opp til, så må man komme godt forberedt for å få fullt utbytte av seminaret.

Vurderingsformen i valgfagene er ikke skoleeksamen, men essayinnlevering. I hvert av fagene skal man skrive teoretisk oppgave på 5000 ord (ekskludert fotnoter). Disse skal være akademiske i formen, og vinklingen er mer teoretisk enn i Norge. Man skal bidra i den vitenskapelige diskusjonen, ikke bare løse en juridisk konflikt. LL.M. studenter får tilbud om å ta del i kurs som tar for seg hvordan man skal skrive akademisk jus i England i det første semesteret. Dette kurset vil jeg anbefale alle studenter å ta, da dette kurset gir en solid innføring i oppgaveskrivingen og gir en pekepinn på hva som forventes av masteroppgaven. Dette kurset gir ingen studiepoeng, men er på ca. 2 timer annenhver uke.

Når man skriver masteroppgaven får man tildelt en veileder av fakultetet. Man må sende inn ett forslag til hva man skal skrive om i masteroppgaven i midten av Lent semesteret. Det er på bakgrunn av dette forslaget man blir tildelt veilederen. Man trenger ikke å funnet den nøyaktige vinklingen på oppgaven, men man bør i det minste ha funnet ut hvilket rettsområdet man skal skrive om. Man skriver masteroppgaven i perioden 20 april til 1 september. Man må ha minimum tre møter med veilederen i denne perioden.

Forøvrig er både de vitenskapelig ansatte og administrasjonen svært hyggelige og behjelpelige. Man er alltid velkommen til å ta turen innom kontoret.

Vurdering av emnetilbodet

Hvilke valgfag man kan ta som LL.M. student avhenger av hvilken spesialisering man ønsker på LL.M. graden. Jeg valgte å ta spesialiseringen "International Business and Corporate Law". Man velger hvilke valgfag man skal ta når man ankommer Lancaster University. I min spesialisering var faget "Corporations in International Business Law" obligatorisk. Forøvrig valgte jeg fagene: "International Investment Law", "Insolvency Law", "International Business Law and Institutions (WTO)" og "EU Law".

Samtlige fag ble ledet av svært kompetente fagpersoner. Alle hadde publisert betydelig innenfor sine fagområder, og satt inne med svært mye kunnskap. Ettersom det legges opp til at man skal bidra i klassene, så blir man etterhvert ganske godt kjent med dem. Videre var de, som nevnt ovenfor, alltid mottakelige på kontoret dersom det er noe spesielt man trenger hjelp til.

Noen av fagene ("International Investment Law", "International Business Law and Institutions (WTO)" og "EU Law") hadde utelukkende fokus på internasjonale rettskilder. Mens andre ("Corporations in International Business Law" og "Insolvency Law") fokuserte på engelsk rett, sett i en internasjonal kontekst. I disse sistnevnte fagene må man dermed sette seg inn i Common Law rettssystemet. Noe som er svært spennende og lærerikt.

Fagleg utbyte og språk

Det faglige utbytte er stort. Man lærer av flinke fagpersoner innenfor de ulike rettsområdene, og diskuterer med flinke medelever. Ettersom medstudentene kommer fra hele verden, så har man ofte svært ulike tilnærmingsmetoder til juridiske spørsmål. Skal man få fullt utbytte må man imidlertid komme godt forberedt til seminarene. Dette betyr at man må lese svært mye på kort tid, og det er konstant mye å gjøre. Man bør derfor ikke begynne å skrive på de avsluttende essayene før i slutten av kurset. LL.M. studentene må levere disse inn ca. 4 uker etter at det 10 uker lange semesteret er over. Dette betyr at man må jobbe i det som ville vært jule- og påskeferien. Gjør man dette får man imidlertid mer ut av fagene, i tillegg til at man skriver langt bedre oppgaver. Man er avhengig av å ha både spesialkunnskap om temaet man skriver om, samt å kunne trekke de lengre linjene i faget som helhet for å gjøre det bra. Det er særlig viktig å kunne knytte oppgaven opp mot den pågående diskusjonen som foregår i juridiske tidsskrifter og journaler. Desto mer man har lest i forkant av seminarene, desto bedre stiller man når man skal skrive disse oppgavene. Fokuset på diskusjon og oppgaveskriving gjør at man blir svært flink til å både snakke og skrive på engelsk. Særlig blir man flink til å skrive akademiske artikler og benytte seg av engelsk fagterminologi. Jeg tok enkelte fag som var knyttet opp mot Common Law rettssystemet. Dette er noe jeg vil anbefale, da man får en bedre forståelse av hvordan dette systemet fungerer, både metodisk og praktisk. Det fordrer imidlertid at man er motivert for å sette seg inn i dette systemet. Lærerne er imidlertid behjelpelige dersom man stusser på noe. Tar man de mer internasjonaliserte fagene så benytter man internasjonale rettskilder, og den metoden man har vært innom blant annet på NIRI kurset.

Universitetsområdet og byen

Selv om det er billigere å bo i byen vil jeg anbefale å bo på campus, da miljøet blant masterstudentene er svært sammensveiset. Det er veldig lett å komme inn i miljøet når man bor på campus, og det er alltid noe å finne på.

Universitetsområdet er stort og grønt. Det består av 9 ulike colleges: Pendle, County, Bowland, Lonsdale, Grizedale, Cartmel, Furness, Fylde og Graduate College. Som sagt, så bor LL.M. studenter på sistnevnte. Hvert av collegene har sin egen bar på campus, som stort sett er åpne hver eneste dag i skolesemestrene. Videre har hvert college egen datalab, oppholdsrom og vaskeri. Dessuten er sportsfasilitetene svært gode. Det er 6 fotballbaner, 3 rugbybaner, 2 kunstgressbaner for generelt ballspill, tennisbaner, bocciabane, ett sportssenter med treningsstudioer og svømmebasseng, samt en joggerute som går rundt hele campusområdet. I tillegg til dette er det satt ut grillområder rundt omkring på området. Særlig på våren og sommeren kommer dette flotte anlegget til sin rett. Dessuten finnes det restauranter, matvarebutikker, hotell, kafeer, banker, reisebyrå, post etc. på campusområdet.

I tillegg til alt dette består området av alt annet man forventer på et universitetsområde. Dvs. bibliotek, fakulteter, seminarrom, forelesningsbygg mv. Biblioteket blir for øyeblikket totalrenovert, dette skapte enkelte problemer sommeren 2015 da det ble en del støy på biblioteket. Dette ble imidlertid løst med å åpne andre "stillesoner" på universitetsområdet. Arbeidet med biblioteket er ferdig til januar 2016, og bygget ser ut til å bli veldig bra.

Lancaster er en historisk by, med røtter tilbake til romertiden. Sentrum er veldig pent med både slott og andre landemerker. Hver helg er det marked i byen. Byen er ikke stor, men man har alt man trenger der. Koselige puber på nær sagt hvert gatehjørne. Videre er togforbindelsene gode både nordover og sørover. I tillegg er det flotte elver og kanaler man gå og sykle turer langs.

Bustad

Som nevnt, så er LL.M. studenter garantert hybel på campus. Jeg hadde eget bad, men delte kjøkken med 6 andre. Dette er noe jeg varmt vil anbefale da man enkelt blir kjent med nye mennesker fra første stund. Man bor med andre master- og PhD studenter. De fleste er imidlertid masterstudenter. I min hybel var aldersspennet mellom 23 og 26 år.

Bostandarden var god. Har man problemer med noe, så kan man enkelt ta kontakt med porteren eller boligkontoret. Porter's Office er døgnbemannet og man kan således møte opp til alle døgnets tider. Videre har Graduate College en egen Pub og oppholdsrom. Sistnevnte er nylig oppusset.

Personlig brukte jeg ikke kjøkkenet noe særlig da jeg investerte i et matkort. Også dette er noe jeg vil anbefale, da man får servert frokost og middag hver dag i en nærliggende kantine fra oktober til slutten av juni (med unntak av jul- og påskeferie). Det er veldig lett å stå opp når man vet at en full engelsk frokost venter på deg.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet på universitetet er svært godt. Allerede første uken har man Fresher's Week, som er lignende fadderuken ved UiB. Studentorganisasjonen LUSU tilbyr en alle mulige tenkelige (og utenkelige) foreninger, og det er lett å melde seg inn siden de står på stand allerede under Fresher's Week.

Jeg vil særlig anbefale å melde seg inn i en lagsport, siden man da får muligheten til å konkurrere mot de andre collegene i interne serier. De fleste lagene har uttaksprøver i starten av semestrene. Driver man med idrett har man også muligheten til å være med på Roses. Dette er en årlig konkurranse mellom Lancaster University og York University, hvor det konkurreres i en rekke ulike idrettsgrener. Denne avholdes som regel i månedsskiftet april/mai. Jeg var med å spilte for fotballaget til Graduate College mot York sine masterstudenter, og dette er noe jeg virkelig vil anbefale alle å være med på. Arrangementet varer en hel helg, og det er veldig mye liv og røre.

Videre er det sosiale miljøet på Graduate College veldig godt, da alle masterstudentene pleier å samles på Grad Bar eller oppholdsrommet på kveldstid. Her er det velig lett å bli kjent med all slags folk, ettersom det er så stor variasjon både når det kommer til nasjonaliteter og studieretninger. Men det fordrer at man tør å ta kontakt på egen hånd i starten.

I tillegg til dette, så er lokallaget til ANSA svært godt. De arrangerer både gratis julebord og 17 mai feiring mv. Det er en del nordmenn som studerer på bachelornivå ved Lancaster University, så dersom man ønsker å snakke norsk igjen så er dette en fin mulighet.

2014

Haust 2014 - Integrert master i rettsvitskap

Haust 2014 - Integrert master i rettsvitskap

30.09.2014 - 20.12.2014

Førebuingar/praktiske tips

Som alltid ellers er det greit å ha med seg europeisk reisetrygdkort, som fås ved henvendelse til NAV internasjonal. En ordinær reiseforsikring er ikke mye til hjelp ved studier utenlands. Kan anbefale forsikring gjennom ANSA som har en egen forsikring for utenlandsstudenter.


Der er mange dokumenter som må ordnes med før, under og etter reise. Sjekk listen fra fakultetet og hold deg oppdatert på frister.


Skal du åpne en britisk bankkonto kan du gjøre dette etter å ha ankommet. Jeg valgte å ikke gjøre dette siden semesteret mitt kun varte i noen få måneder. Ved åpning av konto er det ikke tilstrekkelig å vise ID-kort som i Norge, men en trenger en strømregning eller en husleieregning, for å bekrefte at en faktisk bor i Storbritannia. Dette kan du få informasjon om i banken på campus (Santander).


Om du drar om høsten: Ta med regnklær. Paraply er ikke nok.

Undervisningsformer

Som regel vil undervisningen på undergrad-nivå (bachelornivå) være både forelesninger og seminarer. Som erasmusstudent er det forventet at en velger fag på bachelornivå selv om en er masterstudent i Norge. Høsten 2014 åpnet Lancaster for første gang for at erasmusstudenter kunne ta LLM-fag (masternivå). Jeg valgte det siste og kan anbefale dette. Ved LLM-fag er det kun et seminar per fag hver uke.

Hvordan seminarene arrangeres er opp til hver kursansvarlig. På mine seminarer var vi 10-25 personer. En av de kursansvarlige ba oss om å forberede en oppgave til hver gang, eksempelvis å legge frem et sammendrag av en dom eller forberede innlegg til en «mock trial». Andre kursansvarlige holdt noe som lignet mer på en ordinær forelesning, hvor de ikke forventet noen deltagelse fra studentene. Ettersom det ikke var krav om å ha studert juss for å ta LLM-fag var det stor variasjon mellom studentene. De skandinaviske jusstudentene fikk ofte ros for systematisk metode og oppgaveteknikk

Som vurderingsform hadde vi ikke eksamener, men oppgaveinnleveringer. Siden erasmusstudentenes semester var ferdig 12.desember og de andre studentenes semester endte i midten av januar, endte vi opp med å levere våre oppgaver en måned tidligere enn de andre studentene. Dette var imidlertid noe kursansvarlige tok hensyn til ved karaktersettingen. Noen kursansvarlige lagde til og med egne oppgaver for erasmusstudentene knyttet til tema vi hadde gått gjennom tidlig i kurset. Ordgrensen til oppgavene var 5000 ord -noen kursansvarlige tok dette bokstavlig og ønsket at oppgaven helst skulle være +/- 50 ord for denne grensen, mens andre sa at dette kun var en maksgrense og at det ikke eksisterte noen minimumsgrense. Spør kursansvarlig om du er usikker -det er de som bestemmer alle disse detaljene og det er de som setter karakterene.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet var godt. Naturlig nok var det ikke alle fag vi kunne velge ettersom det ikke skulle være noen overlapping med fag som allerede inngår i graden ved UiB.

Fagene på bachelornivå er normalt 7,5 studiepoeng, så UiB-studenter må ta fire fag. LLM-fag er normalt 10 studiepoeng, slik at det holder med 3 fag for UiB-studenter.

En ulempe ved Lancaster er at alt skjer på fysisk papir og ikke på nett, slik vi er vant med. Det er et temmelig tungrodd system hvor man må møte opp personlig og det kreves minst en eller to underskrifter for å melde seg opp til fag, bytte fag o.l. Ved en anledning endte administrasjonen opp med å melde meg opp til feil fag og det faget jeg egentlig ville ta ble så avlyst på grunn av for få oppmeldte. Det er selvfølgelig sjeldent at det skjer slike ting, men dette er kanskje det mest negative jeg kan si om administrasjonen på Lancaster. De er flinke og veldig hyggelige, men ting tar tid i begynnelsen med all registrering og oppmelding. Etter et par uker var det imidlertid det meste ordnet.

Fagleg utbyte og språk

Jussen lignet kanskje enda mer et samfunnsvitenskapelig fag enn hjemme i Norge. Det var ikke mye fokus på oppgaveløsning og konkrete rettstvister. Vi skrev heller teorioppgaver og brukte mye tid på å snakke om politiske og samfunnsmessige forhold. Jeg lærte også mye om common law-systemet og oppgaveskrivingen gav god trening i å skrive akademisk engelsk. Alt i alt er jeg veldig fornøyd med det faglige utbyttet.

Universitetsområdet og byen

Lancaster er en liten småby som er veldig preget av at det ligger et stort universitet like utenfor. Der finnes mange puber, barer og klubber. Shoppingmulighetene er ikke så store, men det er ikke lange veien til både Preston og Manchester med tog eller buss. Delta gjerne på dagsturer arrangert av collegene på skolen for å utforske nærområdet. Vanlige turer er eks.til Liverpool, Manchester, York, Lake District, Edinburgh m.m. Det finnes også fine sykkelstier og muligheter for å kjøpe bruktsykkel. Jeg var i Lancaster om høsten. Været var rimelig likt Bergen, med mye regn og vind. Har hørt rykter om at både vår og sommer skal være vesentlig bedre på værfronten.

Det finnes et stort treningssenter på campus med basseng. Ellers har campus banker, matbutikker, frisør, lege, restauranter og kaféer. Matbutikkene har relativt beskjedent utvalg og de er dyrere enn butikkene i sentrum, eksempelvis Sainsbury's. Etter litt prøving og feiling fant jeg ut at det lureste hvis er å bestille mat på døren fra ASDA eller Sainsbury's. Levering koster 3 pund, og kan deles mellom flere personer om dere bestiller sammen. Det er tidvis mulig å få tak i kuponger som gir deg tilbud på varer eller gratis levering.

Bustad

Det kan være billigst å bo utenfor campus, eksempelvis i sentrum. Dette vil imidlertid medføre litt reising til og fra forelesninger og seminarer (10-15 minutter med buss, på en god dag). Selv om det er litt dyrere vil jeg anbefale å bo på campus, om mulig. Universitetet er delt opp i forskjellige "colleges" som holder til på ulike steder på campus. En vil som regel bo sammen med andre studenter fra samme college. De fleste britiske som bor på campus er rundt 18-20 år, men utvekslingsstudentene pleier å være rundt 20-26. Sosiale arrangementer arrangeres ofte innad i et college eller som konkurranser/samarbeid med andre colleges. Selv om du velger å ikke bo på campus får du medlemskap i et college, men det kan kanskje kreves en liten ekstra innsats for å bli kjent med folk på skolen. En annen fordel med å bo på campus er at strøm og alle avgifter er inkludert, slik at en slipper å tenke noe mer på dette.

Som utvekslingsstudent for et halvår er en ikke garantert å få boplass på campus. Jeg hadde imidlertid ikke noe problem med dette høsten 2014, selv om jeg fikk beskjed om plassen ganske sent. På grunn av litt plassmangel måtte jeg faktisk bo på nabocolleget til det jeg hørte til, noe som er veldig sjeldent. Dette gjaldt imidlertid alle jeg delte leilighet med så det var ikke noe problem.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet ved Lancaster er veldig godt. Det hjelper at universitetet er delt inn i colleges. Hvert college har sitt eget oppholdsrom og bar. Det finnes også en egen administrasjon for hvert college som hjelper til med praktiske ting som reparasjoner i leiligheten eller organisering av sosiale arrangementer. Ellers finnes det hundrevis av «societies» på campus, alt fra kampsport, via fotball, til my little pony-fanklubber. Det er noe for enhver smak. Societies er også en god måte å bli kjent med folk på, som ikke nødvendigvis er fra samme college som deg.

Haust 2014 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2014 – Integrert master i rettsvitskap

14.09.2014 - 20.12.2014

Førebuingar/praktiske tips

Man får rikelig med informasjon om forberedelser fra universitetet. Hvis man bare skal være i Lancaster i ett semester kan det være hensiktsmessig å søke om bolig på campus. Vær forberedt på et relativt intensivt semester, hvis man skal ta 30 studiepoeng. Universitetet anbefaler egentlig å ta 24 studiepoeng eller mindre, ettersom semesteret bare varer i 10 uker.

Med mindre man ønsker å forlenge semesteret, er det unødvendig å delta på de forberedende kursene som tilbys (Study Start eller lignende). Disse er forbeholdt studenter som tar høyere utdanning for første gang, eller som har behov for relativt grunnleggende språkopplæring før semesteret begynner.

Undervisningsformer

Jeg tok tre LL.M-fag. Undervisningen består i ett seminar i uken pr. fag hvor man har oppmøteplikt. Seminaret varer i to timer og ligner storgruppeundervisningen ved UiB. Det forventes at man forbereder seg og deltar, i hvert fall til en viss grad, på seminarene. Man har ikke skoleeksamen, men må levere et essay på 5000 ord ved semesterslutt i hvert fag. Fristene er noe annerledes for LL.M-studenter. Det tilbys lite eller ingen faglig veiledning som direkte angår essayskrivingen, men det skal være mulig å få hjelp til "akademisk skriving" ved behov.

Vurdering av emnetilbodet

Seminarene ledes av professorer, som er meget dyktige innen sitt fag. Hvor engasjerende de er som diskusjonsledere er veldig variabelt.

Fordi at man er Erasmusstudent må man levere essayene ved semesterslutt, i motsetning til hva som kreves av LL.M-studentene som får ca en måned lengre frist. Dvs. at undervisningen pågår frem til innleveringsfristen. Det medfører at man får mye å gjøre på kort tid, og at man ikke får utbytte av all undervisningen under skrivingen.

Fagleg utbyte og språk

Det faglige utbyttet var stort, men kunne og burde vært bedre, hadde det ikke vært for den stramme tidsfristen for essayene.

Majoriteten av studentene på LL.M-kursene hadde andre språk enn engelsk som sitt morsmål. Diskusjonene under seminarene ga derfor et noe begrenset utbytte språklig sett. På den annen side snakker selvsagt professorene korrekt og lett forståelig engelsk. Samtidig treffer man mange engelskspråklige utenom undervisningen.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet er stort og man har tilgang til de fleste nødvendige fasiliteter som bolig, treningssenter, svømmehall, tennis- og fotballbaner, mindre restauranter, barer, dagligvarebutikker, mm.

Byen er liten - mindre enn Bergen, og en stor del av innbyggerne er studenter. Med det store universitetsområdet tilbringer man derfor lite tid i der. I byen finnes imidlertid dagligvarebutikker med større utvalg og bedre priser enn hva man finner på campus. I tillegg er utelivet bedre i byen, ettersom barene på campus stenger tidlig av hensyn til alle som bor der.

Toget til Manchester og London i sør, og Skottland i nord går ofte, og det er enkelt å reise rundt.

Bustad

Boligene på campus er varierende. De nyeste er veldig fine, mens kjøkkenutstyr og bad i de eldste studentboligene er mindre bra. Jeg opplevde både vannlekkasje på kjøkkenet og mugg på badet i et av de eldste byggene.

Hvis man skal søke om bolig på campus, er det verdt å tenke på følgende: Ønsker man å bo med engelskmenn for språkets del, er det flest 19- og 20-åringer som bor på de ulike collegene på campus. Ønsker man å bo med jevnaldrende finnes imidlertid et Graduate College, hvor det antakeligvis kreves at man har tatt en bachelor-grad eller tilsvarende for å få bo, slik at gjennomsnittsalderen på de man bor sammen med er noe høyere.

Sosialt miljø

Sosialt er miljøet bra, og det finnes utallige studentklubber og -foreninger man kan melde seg inn i.

Haust 2014 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2014 – Integrert master i rettsvitskap

30.09.2014 - 13.12.2014

Førebuingar/praktiske tips

Bestill flybillett tidlig. Det blir fort veldig dyrt. Det er også smartere og fly inn på en hverdag siden fotballkamper i helgene fort gjør flybilletter fra Norge til Manchester dyre.

Undervisningsformer

Undervisningen gis i form av 2 timers seminarer. Det er en seminar hver uke per fag og disse har obligatorisk oppmøte. Det er ca 15-20 personer på hvert kurs. Det er forventet at man bruker 12 timer i uker per fag på selvlesing.

Vurdering av emnetilbodet

Fritt valg av en rekke LLM enmer. Hvilke enmer som skal undervises i er ikke nødvendigvis klart før første uken i semesteret. Personlig måtte jeg bytte fag flere ganger første uken grunnet kanselerte kurs og kollisjoner mellom kursene.

Fagleg utbyte og språk

Undervisningen skjer på engelsk. Seminarlederene er svært gode og sørger for at alle deltar på seminarene.

Universitetsområdet og byen

Universitetet er så stort at man nesten kan se på det som en liten by. Man finner nesten alt man trenger der. Fasilitetene er også gode og treningssenteret er svært bra. Universitetet ligger ca 15 min med buss fra landsbyen Lancaster. Dette er en svært typisk sjarmerende engelsk landsby med et middelalderslott i sentrum.

Bustad

Jeg bodde på universitetet på Graduate College. Dette var på den nye delen av skolen og standarden var bra. Hadde personlig bad og delte kjøkken med 5 andre.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet var svært godt og veldig inkluderende for nye studenter. Det er også mulig å melde seg på en rekke organiserte turer.

Haust 2014 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2014 – Integrert master i rettsvitskap

29.09.2014 - 13.12.2014

Førebuingar/praktiske tips

Være tidlig ute når det gjelder å søke om boplass på campus. Les på hjemmesiden hvilket college man ønsker å tilhøre. Mitt tips: Grizedale, Lonsdale eller Bowland.

Undervisningsformer

Seminarer hvor det forventes at man stiller forberedt.

Vurdering av emnetilbodet

Jeg tok LLM-kurs selv om jeg var i Lancaster kun høstsemesteret ettersom mine forhåndsvalgte fag ikke ble tilbudt. Godt faglig opplegg.

Fagleg utbyte og språk

Greit faglig utbytte. Noe har vært gjennomgått gjennom NIRI-kurset, men særlig "Corporate Governance" og "International Criminal Law" var spennende.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområde er stort og har alt man trenger. Liker man å drive med idrett har man kommet til rett plass. 8 fotballbaner, 6 tennisbaner, squash, badminton, svømmehall og styrkesal ++.

Bustad

Bo på campus er helt topp. Anbefaler ensuite. Svært sosialt. Hvert college har egen bar og oppholdsrom.

Sosialt miljø

Fordelen med å bo på campus og å tilhøre et college er at man kommer veldig fort inn i forskjellige miljøer. Bredt tilbud av forskjellige undergrupper.

campus i mørket
Foto/ill.:
© Lancaster University

Informasjon