Hjem
Prosjekt Energethics
NYHET

Energethics-forskere uttaler seg om DNO i Morgenbladet

I nyhetssakene om det norske oljeselskapet DNO sin virksomhet i utlandet, har Morgenbladet snakket med forskere fra Energethics-prosjektet for å belyse kritikkverdig bedriftsetikk i et selskap som har spesialisert seg på operasjoner i risikofylte områder i Midtøsten.

flagg
Det norske, kurdiske og irakiske flagg er representerte ved DNO sitt oljefelt, Tawke.
Foto/ill.:
Synnøve Bendixen

Hovedinnhold

20. april 2018, publiserte Morgenbladet to saker om det norske oljeselskapet DNO sin kritikkverdige virksomhet i Kurdistan Irak og Jemen. De snakket blant annet med sosialantropolog Synnøve Bendixen, som i fjor var i Kurdistan Irak hvor hun undersøkte hvordan DNO praktiserte samfunnsansvar som en del av forskningsprosjektet Energethics. I Morgenbladet forteller hun:

«Beboerne føler at de ikke har fått det de ble lovet: Arbeid, bedre veier og skole. Det eneste de har fått, er dårlige områder for barna å vokse opp i. Det luktet olje og gass i luften, i Norge ville vi aldri tillatt det.»

Professor i sosialantropologi ved Universitetet i Bergen, og leder for forskningsprosjektet Energethics, Ståle Knudsen, deler også sine synspunkter på DNO sin praksis:

«Statoil og Statkraft har jo avdelinger hvor folk er genuint engasjert i å opptre ansvarlig. DNO virker litt mer som et cowboy-firma.»

Les mer om sakene «Det norske cowboyselskapet» og «I Norge ville vi aldri tillatt det» i Morgenbladet. Begge sakene fra Morgenbladet vil også bli tilgjengelige i ATEKST to uker etter publiseringsdato.