Hjem
Realfag – et smart sted å begynne
Søkertallene

Klare for nye problemløsere

Med realfag får du verktøyene til å løse utfordringer. I august tar Universitetet i Bergen mot rekordmange nye realister.

Semesterstart 2019 MatNat, studentene ankommer Realfagbygget
REALIST-REKORD: Aldri før har så mange søkt studier innen realfag, og Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet gjør seg klare til å ta i mot alle de nye realistene i august. Slik så det ut ved studentmottaket i 2019.
Foto/ill.:
UiB

Hovedinnhold

Realfag er et smart sted å begynne for de som vil endre verden til noe bedre. Da fristen for å søke høyere utdanning gikk ut den 15. april hadde flere enn noensinne søkt seg inn på realfag ved Universitetet i Bergen (UiB). Nå er søkertallene klare, og 1532 personer har søkt realfag som førsteprioritet.

Det er rundt 500 flere enn i 2019. Aldri har så mange ønsket å begynne på realfag.

– Jeg tror at flere og flere ser nytten av fagområder som molekylærbiologi - det er mange som ønsker å løse kreftgåten, utvikle vaksiner eller forske på genetiske sykdommer - og jeg tror flere innser at det er flere veier dit enn kun gjennom medisinstudiet, sier Ingeborg Rønning.

Ingeborg Rønning

Ingeborg Rønning

Foto/ill.:
Privat/UiB

Ingeborg (20) studerer molekylærbiologi på første året, og er fra Oslo. 

Realister løser samfunnsproblemer

I 2019 søkte 36 nye studenter seg til molekylærbiologi, mens 99 hadde faget som førsteprioritet i år. 

Håkon Blågestad (22) kommer fra Askim, og har studert energi ved UiB de siste årene. Han tror mange har søkt Energi fordi de ser at man får være med å løse noen av de store problemene samfunnet står ovenfor.

Håkon Blågestad

Håkon Blågestad

Foto/ill.:
William Glandberger, UiB

– I tillegg er det veldig fremtidsretta og jeg tror mange oppfatter det som ganske sikkert når det gjelder jobbmuligheter etter studiene. I tillegg er det jo et veldig spennende fagfelt, som er en stor del av samfunndiskusjonen, sier Håkon. 

Studentenes tips til studiestart

Hvert år i august tar hvert fakultet i mot sine nye studenter, og i år kommer det mange nye realfagsstudenter til UiB.

Selv om studiestarten kan bli annerledes i år, vil også studiestarten i år bli en viktig tid. Man møter venner for livet, og får kontakter som kan bety mye både for studie- og yrkeskarrieren. 

Håkon mener at det aller beste tipset til nye studenter er å delta aktivt i klassemottaket og fadderuka. 

– Gode studievenner er gull verdt å ha. Ikke vær redd for å engasjere deg i linjeforeningen eller andre student- eller idrettsorganisasjoner, bare fordi du er ny. 

Start med et avslappet hode

Ingeborg mener studentene bør glede seg til studiestart, uansett hvordan den blir, og selv om den kan virke litt skummel.

– Derfor vil jeg vil si at det viktigste er at man først og fremst nyter sommerferien, når den kommer. Start på studiene til høsten med et friskt og fornøyd hode som har slappet av de siste månedene. 

Hun legger til at man godt bør bruke litt tid på å pakke/skrive pakkeliste - mange tenker at man må ta med alt man eier, men mest sannsynlig er det bare noen måneder til neste gang du er hjemme. 

– Mitt beste tips derimot, er nok å ta en kikk på @realfaguib på Instagram. Der får man et lite innblikk i hvordan studenttilværelsen som realfagsstudent faktisk kan se ut. Her kan de også sende oss en melding om de skulle lure på noe! 

Hun legger til at man finner mye spennende på Realfagsbloggen. Den har også mye nyttig informasjon for ferske studenter.

– Det gjelder spesielt for de som ikke kjenner Bergen så godt fra før! Bruk også litt tid på å finne et sted å bo man er fornøyd med.

Finne et sted å bo? Se Ingeborg sin story på Instagram.

– Ikke stress

Her er Håkon sitt beste faglige tips til de som skal studere Energi på UiB:

– Les deg godt opp på VGS-pensum i matematikk! Om det sitter godt, blir studiet veldig mye lettere. Det er en liten overgang fra videregående til universitetet, så ikke bli bekymra om du synes det er veldig uvant eller vanskelig. Man blir fort vant med studiehverdagen, sier han.

Ingeborg mener alle nye studenter bør glede seg.

– Som ny student har man utrolig mye å se fram til; klassemottaket og fadderuken den første uken av studiet er en fantastisk start på studielivet - du blir kjent med de du skal studere med, og knytter sterke bånd!  Det viktigste for nye studenter er kanskje å ikke stresse - det er en del ting som skal fikses i løpet av de første ukene av det første semesteret, men man får hjelp til alt når man møter opp i klassemottaket!