Hjem
Studentsider
Ny student

Sjekkliste i studiestarten

Når du begynner å studere hos oss er det ein del gjøremål du må gjennom. Her finner du en liste med de viktigste. Du kan starte på disse oppgavene 26. juli, men du kan også vente til studiestart om du ønsker hjelp.

Innhold

1.Betal semesteravgiften → 2.Semesterregistrer deg → 3.Lag studentkonto → 4.Skaff deg studentkort → 5.Last ned studentbevisappen → 6.Opprett digital postkasse 

1. Betal semesteravgiften

Fra når: tidligst 26. juli
Frist: 1. september
Hvem: alle studenter

Alle studenter ved Universitetet i Bergen må hvert semester betale semesteravgift på kr. 590,- til Sammen (Studentsamskipnaden på Vestlandet). Du henter selv ut betalingsinformasjon på Studentweb og betaler i din nettbank. Logg gjerne på Studentweb med bankID, bruk koden du fikk tilsendt på SMS, eller du kan be om å få PIN-koden tilsendt på e-post fra forsiden på Studentweb.

Når du har betalt og registrert deg (se punkt 2), får du blant annet tilgang til Sammen sine tjenester, studentkort (se punkt 4), gyldig studentbevis (se punkt 5) og eventuelt utbetaling av lån fra Lånekassen. Dersom du ønsker studiestøtte, kan du søke med en gang du har fått opptak til UiB, men pengene kommer tidligst på konto 5. august.

Merk at det kan ta tre dager fra du har betalt, til den er registrert hos UiB og dermed vises som betalt på Studentweb. Derfor kan det være nyttig å betale semesteravgiften allerede før studiestart.

Les mer om betaling av semesteravgift

2. Semesterregistrer deg

Fra når: tidligst 26. juli
Frist: 1. september
Hvem: alle studenter

Hvert semester må du semesterregistrere deg på Studentweb. Da bekrefter du utdanningsplanen din og melder deg til undervisning og vurdering i emnene (fagene) du skal ta dette semesteret.

Første gang du skal logge på Studentweb kan det være lurt å velge "Fødselsnummer og PIN" og klikke på "Send PIN-kode med e-post". Da har du PIN-koden som du trenger for å lage studentkonto (punkt 4) og til å bruke med studentkortet (punkt 5).

Du kan semesterregistrere deg før du begynner på UiB, men du kan også vente til studiestarten og få veiledning og hjelp med registreringen.

Les mer og se veiledning

3. Lag studentkonto

Fra når: etter at du har fullført semesterregistreringen
(i noen tilfeller må du vente 20 min etter du har semesterregistrert deg)
Frist: ingen frist, men det er lurt å gjøre i løpet av den første uken på studiene
Hvem: alle nye studenter (som ikke har konto fra før)

Du lager en studentkonto for å få et brukernavn og passord på UiB (også kalt Feide-konto). Med brukernavn og passord har du mulighet til å logge deg på alle systemene og tjenestene som du trenger som student ved UiB. Dette er for eksempel læringsplattformen Mitt UiB, Office 365trådløst internett (eduroam) og student-e-posten din

For å lage studentkonto trenger du fødsels- og personnummer, studentnummer og PIN-kode. Studentnummeret skal ligge i e-posten du fikk fra UiB i slutten av juli. PIN-koden kom på SMS. Du vil også finne PIN-kode og studentnummer i Studentweb. 

Lag studentkonto

4. Skaff deg studentkort

Fra når: tidligst to timer etter at du har opprettet brukerkonto
Frist: ingen frist, men det er lurt å gjøre i løpet av den første uken på studiene
Hvem: alle studenter

Du skaffer deg studentkort ved å møte opp på Kortsenteret på Studentsenteret. Husk å ta med gyldig legimitasjon. Kortsenteret tar bilde av deg og du får kortet med en gang. Kortsenteret har utvidede åpningstider de tre første ukene i studiestarten, fra kl. 09.00 til 15.00. Finn Kortsenteret.

Studentkortet bruker du blant annet som adgangskort til bygg, lånekort på Universitetsbiblioteket og til utskrift.

PIN-koden til studentkortet er den du fikk på SMS i slutten av juli. Dersom du ikke har fått den, kan du bestille ny fra innloggingssiden på Studentweb.

Les mer om studentkort

5. Last ned studentbevisappen

Fra når: tidligst to timer etter at du har fullført semesterregistreringen
Frist: ingen frist, men det er lurt å gjøre i løpet av studiestarten
Hvem: alle nye studenter (som ikke har den fra før)

For å få studentrabatter må du laste ned studentbevisappen (søk på 'studentbevis'). Den er gyldig som bevis på at du er student når du har semesterregistrert deg og når betalt semesteravgift er registrert hos UiB.

Les mer om studentbevis

6. Sjekk hvor du får viktig informasjon

Fra når: etter at du har laget studentkonto
Frist: ingen frist, men det er lurt å gjøre i løpet av studiestarten
Hvem: alle studenter

  • Mitt UiB: læringsplatform med kalender, oversikt over studiet ditt og beskjeder fra faglærer.
  • Studentsidene: nettside med lenker til praktisk informasjon om det å være student på UiB.
  • Student-e-post (Webmail): med studentkontoen får du din egen e-post. Hvis du foretrekker å videresende e-posten til din private e-post, kan du oppgi adressen du ønsker å videresende til.
  • Digital postkasse (DigiPost): UiB sender viktige brev og brev med sensitiv informasjon digitalt. Opprett digital postkasse nå, om du ikke har allerede.

 

Tips & tricks til en god start på studiene