Hjem
Studentsider
Ny student

Sjekkliste i studiestarten

Når du begynner å studere hos oss er det en del gjøremål du må gjennom. Her finner du en liste med de viktigste. Du bør starte på disse oppgavene i slutten av juli, men du trenger ikke være ferdig med alt før studiestart.

Hovedinnhold

1.Aktiver studentkonto → 2.Semesterregistrer deg → 3.Betal semesteravgiften → 4.Skaff deg studentkort → 5.Last ned studentbevisappen → 6.Bli kjent med UiB sine digitale verktøy → Tips og triks


1. Aktiver studentkonto

Fra når: etter at du har fått en automatisk generert e-post om dette
Frist: ingen frist, men det er lurt å gjøre så snart som mulig

Du aktiverer brukerkontoen din for å få et brukernavn og passord på UiB (også kalt Feide-konto). For å aktivere kontoen din, klikker du på lenken i e-posten og følger stegene. Du logger inn med Min ID el.l. Husk å notere deg brukernavnet og student-e-post-adressen din som vises i siste steg av kontoaktiveringen.

Med brukernavn og passord har du mulighet til å logge deg på alle systemene og tjenestene som du trenger som student ved UiB. Dette er for eksempel læringsplattformen Mitt UiB, Office 365trådløst internett (eduroam) og student-e-posten din. Vi anbefaler at du gjør dette i god tid før velkomstuken. OBS! Det kan ta litt tid fra du har aktivert kontoen din, til du kan logge deg inn i UiB sine tjenester.

Tofaktor-pålogging: Når du logging inn på en av UiB sine tjenester, vil du bli varslet om at du må sette opp tofaktor-pålogging innen 14 dager.
Les mer om tofaktor-pålogging og hvordan du gjør det.

Har du problemer? Ta kontakt med våre IT-assistenter.

 


2. Semesterregistrer deg

Fra når:  27. juli
Frist: 1. september

Hvert semester må du semesterregistrere deg på Studentweb. Da bekrefter du utdanningsplanen din og melder deg til undervisning og vurdering i emnene (fagene) du skal ta dette semesteret. Se video om hvordan du semesterregistrerer deg.

Har du allerede opprettet studentkonto, kan du klikke på "Pålogging via FEIDE". Hvis ikke, kan du velge "Fødselsnummer og PIN" og klikke på "Send PIN-kode med e-post". Da har du PIN-koden som du trenger senere for å lage studentkonto og til å bruke med studentkortet.

Du kan semesterregistrere deg før du begynner på UiB, men dersom du er usikker på hvilke emner du skal ta, kan du gå gjennom alle trinnene i semesterregistreringen uten å melde deg opp i emer. I løpet av studiestarten vil du få hjelp med registrering og valg av emner om du har behov for det.

Gå til Studentweb for å semesterregistrere deg 


3. Betal semesteravgiften

Fra når: 27. juli
Frist: 1. september

Alle studenter ved Universitetet i Bergen må hvert semester betale semesteravgift (med Vipps eller kort) til Sammen (Studentsamskipnaden på Vestlandet). Sammen har en rekke velferdstilbud som du som student kan benytte deg av. Semesteravgiften er 690 NOK. 40 NOK av disse er et frivilig bidrag til den nasjonale studentorganisasjonen SAIH som jobber for at alle unge mennesker skal ha tilgang til god utdanning.

Dersom du ønsker studiestøtte hos Lånekassen, kan du søke med en gang du har fått opptak til UiB. Betalt semesteravgift og semesterregistrering er en forutsetning for å få utbetalt lån fra Lånekassen.

Betal semesteravgiften din


4. Skaff deg studentkort

Fra når: du må ha aktivert studentkonto dagen før eller tidligere
Frist: ingen frist, men det er lurt å gjøre så snart som mulig

Du skaffer deg studentkort ved å møte opp på Kortsenteret på Studentsenteret på et tidspunkt som gjelder for ditt fakultet. Husk at du må ha opprettet studentkonto dagen før eller tidlgere og å ta med gyldig legimitasjon. Kortsenteret tar bilde av deg og du får kortet med en gang. Finn Kortsenteret.

Studentkortet bruker du blant annet som adgangskort til bygg, lånekort på Universitetsbiblioteket og til utskrift.

Du trenger en personlig PIN-kode når du bruker studentkortet. Den kan du bestille fra innloggingssiden på Studentweb
Du kan også sette din egen PIN-kode når du semesterregistrerer deg

Les mer om studentkort


5. Last ned studentbevisappen

Fra når: tidligst to timer etter at du har fullført semesterregistreringen
Frist: ingen frist, men det er lurt å gjøre i løpet av studiestarten

For å få studentrabatt må du laste ned studentbevisappen (søk på 'studentbevis'). Den er gyldig som bevis på at du er student når du har semesterregistrert deg og når betalt semesteravgift er registrert hos UiB. Før du får studentbevisappen skal opptaks-e-posten fra UiB være gyldig som studentbevis.

Les mer om studentbevis


6. Bli kjent med UiB sine digitale verktøy

Fra når: etter at du har laget studentkonto
Frist: ingen frist, men det er lurt å gjøre i løpet av studiestarten
 

For å få et raskt overblikk over UiBs digitale tjenester og nyttige tips om hvordan bruke de, anbefaler vi at du tar en kikk på våre korte veiledningsvideoer i nettkurset Digital student: uib.no/digitalstudent

Andre verktøy som du har bruk for i studietiden:

  • Mitt UiB: læringsplatform med kalender, oversikt over studiet ditt og beskjeder fra faglærer. Her vil du finne emene som du har meldt deg til i Studentweb.
  • Studentsidene: nettside med lenker til praktisk informasjon om det å være student på UiB.
  • Student-e-post: med studentkontoen får du din egen UiB e-post som du skal sjekke jevnlig. 
  • Hubro: Spør UiBs chatbot Hubro om ting du lurer på. Han er alltid på jobb og du finner han på fakultetssidene til HF, SV og MN.
  • Gratis lisenser til en rekke programmer (feks office 365) som kan være nyttig i studiehverdagen. 

Se nettkurs i digitale arbeidsmetoder

Tips & triks for en god start på studiene