Hjem
Studentsider
Ny student

Sjekkliste i studiestarten

Når du begynner å studere hos oss er det en del gjøremål du må gjennom. Her finner du en liste med de viktigste. Du bør starte på disse oppgavene i slutten av juli, men du trenger ikke være ferdig med alt før studiestart.

Hovedinnhold

1.Lag studentkonto → 2.Ta kurs i smittevern → 3.Semesterregistrer deg → 4.Betal semesteravgiften → 5.Skaff deg studentkort → 6.Last ned studentbevisappen → 7.Bli kjent med UiB sine digitale verktøy → Tips og triks

1. Lag studentkonto

Fra når: fra 27. juli
Frist: ingen frist, men det er lurt å gjøre så snart som mulig fra 27. juli

Du lager en studentkonto for å få et brukernavn og passord på UiB (også kalt Feide-konto). Med brukernavn og passord har du mulighet til å logge deg på alle systemene og tjenestene som du trenger som student ved UiB. Dette er for eksempel læringsplattformen Mitt UiB, Office 365trådløst internett (eduroam) og student-e-posten din. Vi anbefaler at du gjør dette i god tid før studiestart.

For å lage studentkonto trenger du fødsels- og personnummer, studentnummer og PIN-kode. Studentnummeret skal ligge i e-posten du fikk fra UiB i slutten av juli. PIN-koden kom på SMS. Du vil også finne PIN-kode og studentnummer i Studentweb
Har du problemer? Ta kontakt med våre IT-assistenter.

Lag studentkonto

2. Ta kurs i smittevern

Fra når: fra 27. juli
Frist: før du møter opp på campus på UiB første dag

Før du møter opp på campus på UiB må du ta et digitalt smittevernkurs. Du logger på med brukernavn og passord. Det tar omtrent 15 minutter å gjennomføre og da får du en innføring i hva du skal gjøre for å være trygg på campus og når du reiser til og fra.

Det vil også være egne smittevernvakter i UiB sine bygg som du kan spørre hvis det er noe du lurer på om dette. Les mer om hvordan UiB forholder seg til korona

Dersom du har fått påvist koronasmitte skal du melde fra til UiB. Dette gjør vi for at UiB kan iverksette tiltak for å begrense smittespredning av koronavirus.

Ta kurs i smittevern

3. Semesterregistrer deg

Fra når: tidligst 27. juli
Frist: 1. september

Hvert semester må du semesterregistrere deg på Studentweb. Da bekrefter du utdanningsplanen din og melder deg til undervisning og vurdering i emnene (fagene) du skal ta dette semesteret. Se video om hvordan du semesterregistrerer deg.

Har du allerede opprettet studentkonto, kan du klikke på "Pålogging via FEIDE". Hvis ikke, kan du velge "Fødselsnummer og PIN" og klikke på "Send PIN-kode med e-post". Da har du PIN-koden som du trenger senere for å lage studentkonto og til å bruke med studentkortet.

Du kan semesterregistrere deg før du begynner på UiB, men dersom du er usikker på hvilke emner du skal ta, kan du gå gjennom alle trinnene i semesterregistreringen uten å melde deg opp i emer. I løpet av studiestarten vil du få hjelp med registrering og valg av emner om du har behov for det.

Gå til Studentweb for å semesterregistrere deg 

4. Betal semesteravgiften

Fra når: tidligst 27. juli
Frist: 1. september

Alle studenter ved Universitetet i Bergen må hvert semester betale semesteravgift (med Vipps eller kort) til Sammen (Studentsamskipnaden på Vestlandet). Sammen har en rekke velferdstilbud som du som student kan benytte deg av. Semesteravgiften er 590 NOK. 40 NOK av disse er et frivilig bidrag til den nasjonale studentorganisasjonen SAIH som jobber for at alle unge mennesker skal ha tilgang til god utdanning.

Dersom du ønsker studiestøtte hos Lånekassen, kan du søke med en gang du har fått opptak til UiB. Betalt semesteravgift og semesterregistrering er en forutsetning for å få utbetalt lån fra Lånekassen.

Betal semesteravgiften din

5. Skaff deg studentkort

Fra når: se tidspunktene for ditt fakultet (husk at du må ha opprettet studentkonto senest dagen før)
Frist: ingen frist, men det er lurt å gjøre så snart som mulig

Du skaffer deg studentkort ved å møte opp på Kortsenteret på Studentsenteret på et tidspunkt som gjelder for ditt fakultet. Husk at du må ha opprettet studentkonto dagen før eller tidlgere og å ta med gyldig legimitasjon. Kortsenteret tar bilde av deg og du får kortet med en gang. Finn Kortsenteret.

Studentkortet bruker du blant annet som adgangskort til bygg, lånekort på Universitetsbiblioteket og til utskrift.

PIN-koden til studentkortet er den du fikk på SMS i slutten av juli. Dersom du ikke har fått den, kan du bestille ny fra innloggingssiden på Studentweb.

Les mer om studentkort

6. Last ned studentbevisappen

Fra når: tidligst to timer etter at du har fullført semesterregistreringen
Frist: ingen frist, men det er lurt å gjøre i løpet av studiestarten

For å få studentrabatt må du laste ned studentbevisappen (søk på 'studentbevis'). Den er gyldig som bevis på at du er student når du har semesterregistrert deg og når betalt semesteravgift er registrert hos UiB. Før du får studentbevisappen skal opptaks-e-posten fra UiB være gyldig som studentbevis.

Les mer om studentbevis

7. Bli kjent med UiB sine digitale verktøy

Fra når: etter at du har laget studentkonto
Frist: ingen frist, men det er lurt å gjøre i løpet av studiestarten
 

For å få et raskt overblikk over UiBs digitale tjenester og nyttige tips om hvordan bruke de, anbefaler vi at du tar en kikk på våre korte veiledningsvideoer i nettkurset Digital student: uib.no/digitalstudent

Andre verktøy som du har bruk for i studietiden:

  • Mitt UiB: læringsplatform med kalender, oversikt over studiet ditt og beskjeder fra faglærer. Her vil du finne emene som du har meldt deg til i Studentweb.
  • Studentsidene: nettside med lenker til praktisk informasjon om det å være student på UiB.
  • Student-e-post: med studentkontoen får du din egen UiB e-post som du skal sjekke jevnlig. 
  • Hubro: Spør UiBs chatbot Hubro om ting du lurer på. Han er alltid på jobb og du finner han på fakultetssidene til HF, SV og MN.

 

Se nettkurs i digitale arbeidsmetoder

Tips & triks for en god start på studiene