Hjem
Realfag – et smart sted å begynne
Samordna opptak 2021

Rekordmange vil bli realister på UiB

Da søknadsfristen for å søke høyere utdanning gikk ut 16. april, ville rekordmange studere realfag på Universitetet i Bergen. UiB er det mest populære realfagsvalget i Norge.

Jobbing med oppgaven i Tårnsalen
Foto/ill.:
Jens H. Ådnanes, UiB

Hovedinnhold

I 2020 var det rekordmange som søkte realfag ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet ved Universitetet i Bergen. I 2021 er det enda flere som velger riktig - 1696 vil bli realfagsstudenter i Bergen. 

Det er 11 prosent flere enn året før. 

– Jeg tror mange forstår at teknologi, ingeniørfag, matematikk og andre realfag gir deg god trening i å utforske verden og løse problemer, noe som er både morsomt og nyttig på tvers av mange ulike fagområder. Videre tror jeg mange ønsker å ta del i det grønne skiftet vi står foran som samfunn, og da er det en fordel med realfag i verktøykassen, sier Elias Djupesland. 

Alle studenter ved MatNat-fakultetet lærer programmering, siden dette er en viktig kunnskap å ta med seg i både studier og arbeidsliv. 

200 søkte på 66 plasser på datateknologi

Elias Djupesland

Elias Djupesland

Foto/ill.:
Privat

Elias studerer datateknologi på Institutt for informatikk ved UiB. 

Faget hans er det aller mest populære studiet ved fakultetet: 200 har søkt seg til de 66 plassene. 

Elias er ikke overrasket.

– Informatikk har blitt fundamentet i vårt moderne samfunn, hvordan vi kommuniserer og hvordan vi samhandler med samfunnet er gjennom digitale tjenester. Uansett om du skal benytte deg av helsevesenet, bank eller andre tjenester må du bruke systemer som er bygget av informatikere. Ønsker du å være med å utvikle den digitale verden vi lever i, eller kun være en bruker av den?

Realfag og bærekraft

Karolina Berg

Karolina Berg

Foto/ill.:
Privat

Karolina Berg er student på Medisinsk teknologi på UiB. Hun blir glad for å høre om de gode søkertallene.

– Vi trenger flere med sterk realfagskompetanse for å oppfylle FNs bærekraftsmål som nr. 7 - ren energi til alle, nr. 2 - utrydde sult, nr.12 - ansvarlig forbruk og produksjon og nr. 3 som jeg nemlig brenner for: god helse og livskvalitet. Realfagskompetansen trenges utrolig mange steder i samfunnet og det gir deg allsidig kunnskap som du kan bruke hvordan du vil, sier hun. 

Medisinsk teknologi er også et ettertraktet studie, med godt over hundre søkere til de 22 plassene. 

Karolina gleder seg til å se nye fjes i gangene. 

– Instagrammen @realfaguib gir et godt innblikk i hvordan det er å være student, og hvor forskjellige vi alle er selv om vi studerer innenfor lignende fagfelt.

Sjefen er fornøyd

– MatNat har fått et velfortjent godt rykte som studiested, og mange får med seg at vi tilbyr attraktive og fremtidsretta studieprogram. MatNat er i sentrum av den beste studiebyen i Norge, sier Helge K. Dahle. 

Han er dekan, og leder dermed Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetet. 

Dahle er glad for at Norge kommer til å flere realister. Det er det behov for. 

– Samfunnet er inne i en stor omveltning der vi skal bli mer digitale og vi skal omstille og skape nye arbeidsplassar. Skal dette skje på en god og bærekraftig måte trenger vi flere kandidater med den realfaglige kompetansen UiB gir, og det er dette disse kandidatene skal være med å utrette!