Hjem
Realfag – et smart sted å begynne
#RealUtfordring

#RealUtfordring - Denne smarte løsningen kan gjøre gjenbruk mer bærekraftig

800 nye realfagstudenter, 37 lag og en real utfordring: Hvordan skal Tise gjøre gjenbruk enklere når man handler klær? Her ser du løsningen som gjør fashion mer bærekraftig!

#Realutfordring ft. Tise

Hovedinnhold

Studiestart 2021 samlet 800 nye studenter på Realfag. De nye studentene blir en del av et miljø som satser på innovasjon, engasjement og kloke hoder som jobber sammen for en mer bærekraftig verden.

Hver og en av oss kjøper 23 kilo nye klær hvert år, og vi handler dobbelt så my klær som vi gjorde for 30 år siden. Klær og sko står for 8 prosent av verdens CO2-utslipp. Det må vi gjøre noe med!

Derfor fikk de nyankomne realfaghodene en Realutfordring i fadderuken:

  • Kom opp med en ny feature eller et konsept i appen som kan hjelpe forbrukere med å ta bærekraftige valg og at flere velger å kjøpe brukt fremfor nytt.

Utfordringen kom fra Tise, en app som skal gjøre det morsomt og inspirerende for forbrukere å leve mer bærekraftig. Jenny Skavlan, Creative Director i Tise, ønsket de kreative realfagsstudentene lykke til. 

Studentene jobbet i grupper, som alle kom opp med nyskapende og inspirerende løsninger. 

– Takk for et skattkammer av morsomme og inspirerende løsninger på oppgaven! Det var så morsomt å lese gjennom og her er det helt klart mange ideer og tilbakemeldinger vi kommer til å ta med oss videre, sier Sigrun Stenseth fra Tise etter å ha sett gjennom alle løsningene. 

Johanne Holmøy
Foto/ill.:
Jens H. Ådnanes, UiB

Tise møter Tinder

Den aller beste løsningen kom fra Team FISK fra Fiskehelse. 

Gruppen er inspirerte av datingappen Tinder, og lanserer et tillegg i appen der man får opp ulike alternativ til stiler og antrekk – liker man det man ser swiper man høyre og liker man det ikke swiper man til venstre. Slik kan algoritmer huske hva som er stilen din, og man får opp produkter og størrelser som passer akkurat. 

Vinnerne av RealutFordring høst 2021
Foto/ill.:
Team Fisk, UiB

– Løsningen vil gjøre det enklere og mer lekent å bruke appen, og appen vil bli mer personlig tilpasset og kan bidra til at det blir lettere for flere å kjøpe brukt, sier Ingrid Risnes fra vinnergruppen. 

Leken løsning 

Tise-juryen sier dette om vinnerbidraget:

– Vinneren vi har plukket ut har kommet opp med en løsning som legger til en ny funksjon i appen, gjør brukeropplevelsen bedre og lar folk på en leken måte velge hva slags innhold de liker og på bakgrunn av det ender opp med mer tilpasset innhold i appen, skriver juryen. 

Blir med videre i Tise-utviklingen

Juryen i Tise var imponert over bidragene fra studentene. 

– Det er garantert mye vi kommer til å ta med oss videre i utviklingen av Tise, sier Stenseth. 

En av de elementene du kanskje kommer til å se i appen er bidraget fra Mattegjengen. De foreslår en utvidelse i appen som finner gjenbruksalternativ til deg. Ser du et plagg du liker når du er ute og går? Ta et bilde og last det opp til Tise, som finner lignende antrekk eller plagg til deg!

Tise scan