SDG Bergen (N)

Nyhetsarkiv for SDG Bergen (N)

Et seminar i Bergen skal utforske hvordan havet best kan reguleres for å sikre balanse mellom utnyttelse av naturlige ressurser og behovet for vern og bevaring.
I diskusjoner om en bærekraftig utvikling, dukker stadig oftere begreper som vitenskapelig rådgivning, science-policy interface og vitenskapsdiplomati opp. Men hva handler dette om? Vi ba en erfaren forsker på området, Silvio Funtowicz, om en liten innføring.
Dag to av Bærekraftskonferansen 2019 fokuserte på hvordan akademia kan bruke sin kunnskap for å påvirke beslutningstakere, både lokalt og globalt.
Den norske nasjonale komiteen for FNs 2030 Agenda lanserte en felles plattform for såkalt «best practice» på den nasjonale Bærekraftskonferansen 2019 (SDG Conference Bergen).
Fra å bygge en global studentbevegelse til universitetenes nøkkelrolle for en bærekraftig verden: første dag av Bærekraftskonferansen 2019 viste bredden i det kritiske engasjementet rundt global bærekraft i akademia.
Se streamen fra Bærekraftskonferansen i Bergen 2019 her.
I februar 2018 var Victoria W. Thoresen og Jakob Grandin med på den første SDG Conference Bergen for å skape kritisk debatt i universitetssektoren om bærekraftsmålene. Nå vender de tilbake til den andre konferansen.
Professor Lise Øvreås overtar etter Peter M. Haugan som leder av Ocean Sustainability Bergen, UiBs senter for bærekraftig hav, der vitenskapelig rådgivning er en sentral oppgave.
Prosjektet Urban Enclaving Futures vil ha et blikk på byplanlegging som omfatter mer enn en klassisk økonomisk innfallsvinkel. De ønsker å bringe inn sosiale, kulturelle, arealmessige og andre faktorer i sin forskning på feltet. I januar 2019 hadde prosjektet sin første workshop i Maputo.
For migrasjonsforsker Hakan G. Sicakkan er FNs migrasjonsplattform en spennende nyskapning han vil følge med interesse når den implementeres av verdenssamfunnet.
– Vi er del av forhandlingene, men vi blir ikke hørt når det virkelig gjelder, sa Mari Hasle Einang i paneldebatten om klima i Arktis og Stillehavet på det offisielle norske sidearrangementet under klimatoppmøtet i Katowice i Polen.
Klimaminister Ola Elvestuen møter forskere fra UiB, Bjerknessenteret og University of the South Pacific på FNs klimakonferanse. Sammen tar de opp interaksjonen mellom havet, klimaet og is- og snødekke. Følg med på direktesending klokken 13.15!
I samband med Klimatoppmøtet i Polen bed klimaforskar Tore Furevik regjeringa tenkje nytt og stort. Havvind er eit av fortrinna som kan gjere Noreg til eit nullutsleppssamfunn – og skape eit nytt industrieventyr.
Tidligere i høst ble havforsker Peter M. Haugan utnevnt som medlem av ekspertgruppen til høynivåpanelet for en bærekraftig havøkonomi. Han forbereder seg nå til det første møtet i gruppen, som passende nok finner sted i hans hjemby og Norges marine hovedstad, Bergen.
Universitetet i Bergen er blitt valgt som knutepunkt for bærekraftsmål 14, Liv under vann, av nettverksorganisasjonen International Association of Universities (IAU).
På slutten av det norske delegasjonsbesøket til Sør-Afrika ledet UiB-rektor Dag Rune Olsen en debatt om fremtidens utdanning for å skape verdensomspennende bærekraftig utvikling.
Hvordan påvirker endringer i klima barns helse? Det er utgangspunktet for et forskningssamarbeid mellom UiB og Stellenbosch University i Sør-Afrika.
Den sørafrikanske universitetslederen Adam Habib mener at forskning og innovasjon må knyttes til likhet for at målet om en bærekraftig verden skal nås. I februar 2019 holder han åpningsforedraget på den nasjonale bærekraftskonferansen – SDG Conference Bergen 2019.