Strategi

Nyhetsarkiv for Strategi

I eit eige møte om biologisk mangfald i verdshava gav forskarar og andre aktørar verdifulle råd til Utanriksdepartementet før viktige forhandlingar i FN om regulering av ressursutnytting på det opne hav.
I en unik workshop under SDG Conference Bergen presenterte flere ledende internasjonale forskere sine visjoner for bedre vitenskapelig rådgivning for å styrke politiske avgjørelser.
SDG Bergen Policy Briefs-serien ble presentert for forskere samlet til en workshop om vitenskapsdiplomati under Bærekraftskonferansen i Bergen.
Fire av de såkalte indikatorene i bærekraftsmål 14, Liv under vann, forfaller i 2020. Universitetet i Bergen vil med sin lederrolle innen havforskning og bærekraftsmålene utfordre beslutningstakere til å gjennomføre det de har forpliktet seg til i året som kommer. Universitetet står klar med vitenskapelige råd.
Professor Hakan G. Sicakkan fra Universitetet i Bergen er blitt utpekt som medlem av et globalt akademisk nettverk som skal studere implementeringen av FNs migrasjonsplattform. Sicakkan leder det EU-støttede prosjektet PROTECT og har gjennom sin forskerkarriere etablert seg som en ledende autoritet på flyktningestrømmer.
Tildelingen av samarbeidsmidler for 2020 er klar. Her er prosjektene som får penger.
I november 2018 ble det offisielt kunngjort at Universitetet i Bergen får en lederrolle for International Association of Universities (IAU) sitt arbeid mot bærekraftsmål 14 – liv under vann. I november 2019 hadde IAU SDG14-teamet sitt første møte – virtuelt.
På FN-dagen 24. oktober 2018 ble Universitetet i Bergen annonsert som offisiell knutepunktsinstitusjon (Hub) for bærekraftsmål 14, liv under vann (SDG14), for FN-organisasjonen United Nations Academic Impact (UNAI).
Universitetet i Bergen, FN-ambassaden til Palau og IOC-UNESCO arrangerte et sidearrangement på Our Ocean-konferansen i Oslo i oktober 2019 for å belyse behovet for forskning og vitenskap rettet inn mot de pågående diskusjonene for å sikre biomangfold utenfor nasjonal jurisdiksjon til havs.
Mer enn 150 forskere, studenter og haventusiaster møttes i Universitetsaulaen for å delta på den første Ocean Sustainability Bergen Conference for å høre taler om pågående forskning og inspirerende ord om et bærekraftig hav.
– En ny avtale for naturen er noe alle snakker om, sa FN-ambassadør Peter Thomson i sitt offentlige foredrag etter å ha blitt utnevnt som æresdoktor ved Universitetet i Bergen.
For 2020 har prosjektet Alrek helseklynge avsatt kr. 500 000 til samarbeidsprosjekter i arbeidet med helseklyngen.
Havforsker Elisabeth Holland har fått stillingen som Norway-Pacific Joint Chair of Oceans and Climate Change, som følger opp en frivillig forpliktelse inngått mellom Universitetet i Bergen og The University of the South Pacific på FNs havkonferanse i juni 2017. #OceanAction18613
Diplomaten og havaktivisten Peter Thomson fra Fiji er en av ni nye æresdoktorer ved Universitetet i Bergen.
Hvordan kan universitetssamfunnet få relevant informasjon om hav- og klimaendringer direkte til beslutningstakere? Benjamin Pfeil og hans team ved Universitetet i Bergen har i mange år jobbet i det stille med nettopp dette – og det gir resultater.
Kan teknologien løse verdens behov for omstilling? Dette var det sentrale spørsmålet da SDG Bergen inviterte til paneldebatt på Arendalsuka 2019.
Universitetet i Bergen deltok på High-level Political Forum I FN for å styrke arbeidet med vitenskapelig rådgivning rettet mot bærekraftsmålene og 2030-agendaen. Det var to uker med hektisk aktivitet, både vitenskapelig og administrativt.
– Det var godt å se alle FNs medlemsland diskutere klima på High-level Political Forum og at de understreket at vi trenger mindre prat og mer handling. Det å løse klimautfordringen er nøkkelen for hele bærekraftsagendaen, sa klimaforskerne Tore Furevik og Kikki Kleiven etter den store klimadebatten i FN fredag 12. juli.