Hjem
Tal og fakta om UiB
UiB-statistikk

Studenter

Universitetet i Bergen hadde høsten 2023 om lag 20 000 studenter, og nesten 4 000 personer fullførte en grad i løpet av året, av disse 215 doktorgrad. Årlig fullfører studentene emner tilsvarende 14 000 årsenheter. Her finner du en oversikt over de mest sentrale tallene for utdanningsområdet.

Hovedinnhold

Datakilder

Datakilden for de opplysningene du finner på denne siden er i de fleste tilfeller data UiB rapporterer til Database for statistikk om høyere utdanning (DBH). Institusjonene er her pålagt å rapportere data om blant annet utdanningsaktivitet innen fastsatte frister, og databasen offentliggjør sammenlignbare data for universitet og høgskoler som i flere tilfeller strekker seg 20-30 år tilbake i tid. 

Oversiktene vil hovedsaklig oppdateres 1-2 ganger per år, i forbindelse med rapporteringsfristene. 

Sist oppdatert 15. februar 2024.

Antall studieprogram

Antallet ordinære studieprogram det tas opp til vil variere fra år til år, men har de seneste årene ligget rundt 200. I hovedsak deles programmene inn i grunnstudier som bygger på utdanning fra videregående skoles nivå, og toårige masterprogram som bygger på et fullført grunnstudium (bachelor). På grunnstudiene tas de fleste studentene opp i det det nasjonalt koordinerte opptaket (Samordna opptak). Masterutdanninger skjer gjennom lokale opptak ved den enkelte institusjon.

Utplukket her er av ordinære studieprogram med en varighet av minst et år, og hvor det har vært tatt opp studenter siste år. Dette innebærer at kortere kurs og videreutdanninger ikke er regnet med. 

Registrerte studenter

Siden de fleste studentene tas opp til høstsemesteret, vil studenttallet normalt være noe høyere på høsten enn våren. Ca. hver tredje student går på et bachelorprogram, mens om lag den samme andelen enten fulgte et toårig eller femårig masterprogram. En annen stor gruppe er studenter som følger kortere studieløp (andre studenter). Dette er i hovedsak studenter på etter- og viderutdanningstilbud, innreisende utvekslingsstudenter, enkeltemnestudenter og andre grupper som følger et spesifikt kurs av begrenset varighet. 

For høsten 2023 er det noen studenter som ikke er plassert på et fakultet, men på sentraladministrasjonen. Dette er ansatte som tar emner i emnepakken DIGI (Digital forståelse, kunnskap og kompetanse).

For detaljerte data, se DBH: Statistikk 3.3 Registrerte studenter

Utenlandske studenter

Oversikten viser antallet studenter som er registrerte ved UiB i høstsemesteret og har utenlandsk statsborgerskap. Dette inkluderer personer som har opphold i Norge, og som har hele eller deler av utdanningsbakgrunnen fra Norge.

For detaljerte data, se DBH: Statistikk 3.7 Utenlandske studenter 

En annen måte å telle utenlandske studenter, er å se på antallet innreisende utvekslingsstudenter. Oversikten viser antallet studenter på utveksling som avsluttet et opphold i løpet av året. Etter en naturlig nedgang under pandemien, var antallet innreisende studenter høyere enn noensinne i 2023. 80 prosent av de som kommer på et utvekslingsopphold gjør dette som en del av Erasmus+-programmet.

For detaljerte data, se DBH: Statistikk 17.1 Utvekslingsopphold 

Høsten 2023 innførte regjeringen krav om egenbetaling (studieavgift) for statsborgere fra land utenfor EU/EØS og Sveits, såkalte tredjeland. Studenter som kan dokumentere at de har rett til utdanningsstøtte gjennom Lånekassen, eller er omfattet av et institusjonelt utvekslingssamarbeid er fritatt for krav om egenbetaling. Det samme gjelder doktorgradskandidater og utenlandske borgere som etter internasjonale avtaler har rett til likebehandling med norske borgere. 

Om vi kun ser på statsborgerskap, er 8-900 studenter borgere av et tredjeland. For detaljerte data, se DBH: Antall tredjelandsstudenter ved UiB (2021-2023) Dette inkluderer studenter som er tatt opp til hele studieprogram, men også studenter på kortere kurs som  utvekslingsopphold, etter- og videreutdanning og norskkurs. Mange av disse vil da være unntatt krav om studieavgift, enten på grunn av at de har oppholdstillatelse i Norge eller kommer som en del av institusjonelle avtaler.

Ved UiB er det i første rekke mastergradsstudenter som omfattes av kravet om studieavgift, og høsten 2023 var det totalt 14 studenter som betalte denne og startet på et masterprogram.

For detaljerte data, se DBH: Statistikk 3.12 Studenter som betaler full studieavgift

I tillegg fikk 22 studenter fritak for avgiften, i hovedsak fordi de kom gjennom ordninger som gir fritak (NORPART og Students at Risk), slik at det møtte totalt 36 nye tredjelandsstudenter på et masterprogram ved UiB. Siden det tidligere ikke har vært krav om egenbetaling, er det ikke mulig å gi et endelig svar på hvor mange som ville blitt omfattet av en studieavgift, men UiB tok opp 110 masterstudenter fra tredjeland høsten 2022, og 97 studenter i 2021.

 

Oppnådde grader

Studenttallet ved UiB har vokst siden 2015, og hver student avlegger flere studiepoeng hvert år. Samtidig så vi en økning i gjennomføringen under pandemien. Samlet sett har dette gitt en jevn økning i antallet studenter som gjennomfører en grad. For detaljerte data, se DBH: Statistikk 7.1 Fullført vitnemålsgivende studieprogram (uteksaminerte)

Avlagte doktorgrader

I 2023 ble holdt 215 disputaser ved UiB, og det var rundt 1500 aktive doktorgradskandidater. De fleste finansieres over UiBs egen budsjettramme, gjennom rekrutteringsstillinger finansiert av Kunnskapsdepartementet. Men det er også en stor andel med finansiering fra eksterne aktører som forskningsstiftelser, organisasjoner, firma og helseforetak. 

For detaljerte data, se DBH: Statistikk 9.1 Avlagte doktorgrader

Studiepoengproduksjon

Produksjonen av studiepoeng måles i enheter på 60 studiepoeng, som tilsvarer et år med fulltidsstudier. Siden en del studenter følger kortere kurs og emner eller av ulike årsaker ikke avlegger emner tilsvarende dette hvert år, vil den totale summen av årsenheter være lavere enn antallet registrerte studenter.

At studiepoeng er egenfinansiert vil si at studentene er finansiert over statsbudsjettet, og at UiB mottar resultatmidler når de avlegges som en del av finansieringen fra Kunnskapsdepartementet. For 2023 mottar UiB ca. 38 000 - 150 000 kroner per fullførte årsenhet, avhengig av hvilket studieprogram poengene er tatt på. 

For detaljerte data, se DBH: Statistikk 5.2 Studiepoengproduksjon fordelt på programmet som emnet tilhører

Gjennomføring i studieprogrammene

Gjennomføring og frafall i studiene henger tett sammen. Av et kull som starter på en utdanning vil noen falle fra i løpet av studietiden, mens andre vil fullføre studiet. Av de som faller fra vil noen gå videre til et annet studieprogram og fullføre dette. Av de som fullfører vil noen gjøre det på normert tid, mens andre vil bruke et semester eller mer ekstra. 

For å måle frafall er det viktig å bestemme måletidspunktet og hvilket nivå vi måler på. Et eksempel: Høsten 2020 startet 3050 studenter på et  treårig bachelorprogram ved UiB (Kilde: Statistikk 6.1 Gjennomføring på samme institusjon (styringsparameter).

Gjennomføring for startkullet 2020 på treårige bachelorutdanninger ved UiB
Foto/ill.:
DBH/Gjennomføring på samme institusjon

Av disse hadde 1350 fullført et bachelorprogram ved UiB i løpet av seks semester (44,2 prosent). I dette tilfellet er måletidspunktet etter seks semester (våren 2023) og nivået vi måler på er studienivået (treårig bachelor). Studentene som startet i 2020 kan altså ha byttet studieprogram, men så lenge de fullførte et program på samme studienivå ved UiB i løpet av tre år, regnes de som gjennomført på normert tid. Dette er den målemetoden Kunnskapsdepartementet la til grunn i de nasjonale styringsparametrene.

Ved samme måletidspunkt (våren 2023) hadde 29,6 prosent av studentene falt fra bachelornivået ved UiB. Det betyr ikke at de har sluttet å studere, men de var ikke aktive på et bachelorprogram ved UiB dette semesteret. De kan ha byttet både studienivå (for eksempel til et femårig intregrert masterprogram) eller studiested (til et annet universitet eller en høgskole). Til slutt var 26,2 prosent fremdeles aktive på et bachelorprogram ved UiB, uten at de hadde fullført studiet. 

Når det gjelder frafall vil dette gjerne skje på et tidlig tidspunkt i studiet, i all hovedsak i løpet av det første studieåret. Figuren under viser prosentandelen frafall for bachelorkullene 2019-2023, målt fra semester til semester. 

 

Frafall i bachelorutdanningene ved UiB 2019-2023 - prosentandeler
Foto/ill.:
STAR/Sikt

Her ser vi at ved inngangen til semester nummer 2 (vårsemesteret etter opptak) har rundt ti prosent av studentene falt fra studiet. Etter første studieår (semester 3) har denne andelen vokst til 30 prosent før den flater noe ut. Merk at her regnes det som frafall dersom studenten endrer studieprogram, selv om det er til et annet bachelorprogram ved UiB. For de siste kullene, ser vi at frafallet tidlig i studiet har falt sammenlignet med tidligere kull.