Hjem
UiB Tjenesteutvikling
Nyhet

Snart starter oppbyggingen av NG5

Nå er innmaten revet i Nygårdsgaten 5, hvor hele sentraladminstrasjonen på UiB skal samles. Til våren begynner arbeidet med oppbyggingen.

Bygherre og entreprenør står i storsalen
I dette rommet skal det lages en storsal med 150 sitteplasser, avansert sceneteknikk og det nyeste innen konferanseutstyr. Fra v. senioringeniør Morten Storheim og ekstern prosjektleder Tom Arne Olsen.
Foto/ill.:
Frøy Katrine Myrhol/UiB

Hovedinnhold

I mai startet rivingen av betong gjennom etasjene for å lage det som kalles øksehugget. Dette blir et stort innvendig gårdsrom med glassfasade, og åpner bygget hele veien fra Nygårdsgaten 5 (NG5) til Fosswinckelsgate.

– Arbeidet med øksehugget er krevende og støyende, men til nyttår skal vi ha skjært oss gjennom alle etasjene, forklarer prosjektleder i Multiconsult, Tom Arne Olsen.

Oppussingen av NG5 går derfor etter planen, hvor hele SA skal samles våren 2023. Det er en del av programmet UiB Tjenesteutvikling, som skal gjøre fremtidens administrasjon bedre. Rehabiliteringen av NG5 er et viktig ledd i dette arbeidet.

Ny kantine langs øksehugget

I første etasje skal det bli et kurssenter for etter- og videreutdanning med undervisningsrom, i tillegg til en storsal med stoloppsett til rundt 150 deltakere. Salen vil ha avansert sceneteknikk og det nyeste av konferanse- og streamingutstyr.

– I første etasje skal det også være flere møterom og garderober, som alle ansatte i bygget kan bruke, sier Olsen.

Noe de ansatte kan glede seg til, er en ny kantine i andre etasje, som også kan bli åpen for besøkende utenfra. Kantinen vil ligge langs øksehugget, med en liten kaffebar og selvbetjeningsautomater på utsiden. Disse skal være tilgjengelige så lenge bygget er åpent.

Når du går gjennom bygget skal det derfor bli enkelt å ta med seg en kaffekopp.

– Tanken er at kantinen og kaffebaren skal gi andre etasje mer liv og fleksibel bruk også utenom vanlig arbeidstid. Nå jobber vi med et anbud for kantinen, og hvordan løsningene blir til slutt, kommer an på dette anbudet og hva UiB ønsker, sier senioringeniør ved EIA på UiB, Morten Storheim.

750 kvm solceller på taket

Oppe på taket av NG5 ønsker UiB å installere 750 kvm solceller, og har nå en søknad inne hos kommunen om dette.

– Solcellene skal kunne drifte deler av de tekniske anleggene i bygget, avhengig av årstid. På taket skal det også lages en stor takterrasse som alle de ansatte kan bruke, med sittegrupper og planter. Samtidig kan vi ikke ha for stor belastning på taket pga konstruksjonen, så alt som skal installeres der oppe må vurderes mot hverandre, sier Olsen.

Her ligger også det som tidligere var et ventilasjonsrom. All teknikken som var i disse lokalene, har blitt flyttet ned i kjelleren. Når det står ferdig, blir dette kanskje byens kontorer og møterom med best utsikt.

I de øverste etasjene skal det også bli kontorer til SA-ansatte. De som får kontor i andre og tredje etasje skal også kunne se ut på utvendige takhager.

Skal gjenbruke møbler og teknisk utstyr

Til våren begynner oppbygningen av NG5, hvor en del av både teknisk utstyr og innredning fra bygget skal gjenbrukes. Dette vil være for eksempel røykvarslere, dørlåser, vinduer og kabelkanaler og rekkverk.

– Den største delen av gjenbruket er vinduer som tas ut av bygget og brukes i andre bygg entreprenøren har under bygging. Vi planlegger også å gjenbruke de svarte skiferbenkene fra vinduspostene i de utvendige takhagene, sier Olsen.

En av teakveggene fra da Bergens Tidende eide bygget for 20 år siden skal også gjenbrukes.

– I tillegg jobber interiørarkitekter i et eget prosjekt med å kartlegge alt som finnes av møbler fra gamle lokaler. De skal finne ut hva som kan gjenbrukes, og samtidig få en helhet i materialvalget i NG5, sier Morten Storheim.

Utfordrende byggeprosjekt

Fra høsten og frem til ferdigstilling våren 2023 gjenstår innredningsarbeid, maling og gulvbelegg og alt av teknisk utrustning.

– Dette har vært et prosjekt hvor vi bruker trekvart år på å rive før vi kan bygge det opp igjen. Bygget har mange byggetrinn og er nå strippet helt ned til bærende konstruksjoner. Det har vært en utfordring siden vi har oppdaget mange løsninger underveis som vi ikke har visst om. Over nyttår er vi over i et normalt byggeprosjekt, sier Olsen.