Hjem
UNESCO Chair: Bærekraftig arv og miljøforvaltning
UNESCO i Vestland fylke

UNESCO-initiativer i Vestland fylke

Flere departementer er involvert i UNESCO-arbeidet i Norge. Utenriksdepartementet har det overordnede ansvaret for norsk politikk i FN, inkludert UNESCO. Kunnskapsdepartementet sørger for å koordinere norsk UNESCO-arbeid og har ansvar for fagfeltene utdanning og forskning. Klima- og miljødepartementet har ansvaret for spørsmål om verdensarv. Kulturdepartementet skal følge opp UNESCOs kultur- og kommunikasjonsprogram. Departementene er ansvarlige for Norges offisielle UNESCO-politikk, mens den norske UNESCO-kommisjonen fungerer som et bindeledd mellom sivilsamfunnet og norske myndigheter. Kunnskapsdepartementet har sekretæransvar for den norske UNESCO-kommisjonen. Det finnes en rekke UNESCO-prosjekter og initiativer i Vestland fylke. Her er en oversikt over disse.

Oversiktskart over UNESCO-relaterte prosjekter i Norge.
Oversiktskart over UNESCO-relaterte prosjekter i Norge.
Foto/ill.:
UNESCO Norge (https://unesco.no/kart-over-unesco-i-norge/)

Hovedinnhold

UNESCOs nettverk av kreative byer

Bergen hart vært medlem av UNESCOs nettverk av kreative byer innenfor gastronomi siden 2015. Hovedmålet er at nyer samarbeider og deler erfaringer om hvordan lokalmat, kreativitet og gastronomi kan være drivere for bærekraftig, urban samfunnsutvikling. Andre byer i samme nettverk inkluderer Parma (Italia), Phuket (Thailand) og Chengdu (Kina)

Gå til bergenmatby.com for mer informasjon.

Bryggen i Bergen

Bryggen ble bygget rundt 1070, og ble etter hvert det sentrale knutepunktet for Hansahandel i Norge. Fra 1360 til 1754 fungerte Bryggen som det tyske handelskontoret i Bergen. Området er i dag en levende historisk bydel med rester av gammel havnebebyggelse som ble gjenreist etter bybrannen i 1702.

Besøk stiftelsenbryggen.no for mer informasjon.

Norsk Geopark, Sunnhordland 

Geopark Sunnhordland ble etablert i 2018, og ble tildelt status som UNESCO Global Geopark i 2023. Skjærgården, fjordene og fjellene i Sunnhordland byr på en rik og mangfoldig geologi som har hatt en betydelig påvirkning både lokalt i regionen, men også hele Vestlandet.

Les mer om geoparken på www.geoparksunnhordland.no.

ICOMOS Norge

ICOMOS ("International Council on Monuments and Sites") ble dannet i 1965 og er en ikke-statlig organisasjon for fagfolk som arbeider med kulturminnevern, og som gir råd til UNESCOs verdensarv-komitté. ICOMOS Norge er rådgiver for norske myndigheter i verdensarvspørsmål.

Du finner mer informasjon på www.icomos.no.

Lepraarkivene i Bergen

Lepraarkivet i Bergen står på UNESCOs liste over verdens dokumentarv. Arkivene dokumenterer gjennombruddet for den vitenskapelige forståelsen og beskrivelsen av spedalskhet eller lepra på verdensbasis.

Besøk arkivverkets nettside for mer informasjon. 

Nordhordland UNESCO biosfæreområde

UNESCOs "Mennesket og Biosfæren"(MAB)-program har som mål om å oppnå langsiktig bærekraftig bruk av klodens ressurser. Som et middel i dette arbeidet utnevnes det modellområder som skal vise gode eksempler på bærekraftig bruk - biosfæreområder. Nordhordland fikk i 2019 status som UNESCO biosfæreområde, og er Norges første og foreløpig eneste, biosfæreområde.

Les mer om biosfæreprogrammet her: en.unesco.org/biosphere
Les mer om Nordhordland UNESCO biosfæreområde her: www.nordhordlandbiosphere.no.

Vestnorsk fjordlandskap – Nærøyfjorden

Verdensarvområdet Vestnorsk Fjordlandskap (Geirangerfjorden og Nærøyfjorden) ble skrevet inn på UNESCOs verdensarvliste i 2005. Nærøyfjorden og området rundt omfatter fjordlandskap med aktive geologiske prosesser, vakkert naturlandskap med breer, skog, fosser og elver, samt kulturlandskapet langs fjorden.

Les mer om Nærøyfjorden verdensarvpark og vestnorsk fjordlandskap på vestnorskfjordlandskap.com/.

Oselvarverkstaden

UNESCOs immaterielle kulturminneliste

Oselveren er en klinkbygd tradisjonell trebåt fra Os i Hordaland. Disse har vært både bruksbåter og moderne ro- og seilbåter siden 1800-tallet. Kunnskapen om å bygge og bruke båten er verna på UNESCOs liste over immaterielle kulturminner. Stiftelsen Oselvarverkstaden er de eneste som bygger Oselver i dag.

Gå til www.oselvarverkstaden.no/unesco for å lese mer.

UNESCO-professorat for Bærekraftig Arv og Miljøforvaltning – Natur og Kultur

Universitetet i Bergen fikk tildelt UNESCO-professoratet i Bærekraftig Arv og Miljøforvaltning – Natur og Kultur i 2015. Stillingen holdes av førsteemanuensis ved institutt for biovitenskap, Inger Måren, og professoratet ble fornyet i 2023.

Besøk www.uib.no/unesco-chair for mer informasjon.

Urnes stavkirke

Urnes stavkirke er den eldste og rikest dekorerte av dagens bevarte stavkirker i Norge. Den har vært på UNESCOs verdensarvliste siden 1979.

Les mer om stavkirken på www.stavechurch.com/urnes-stavkirke/.

Sophus Tromholts fotografiske arkiv

Sophus Tromholts fotografiske arkiv står på UNESCOs liste over erdens dokumentarv. Sophus Tromholt (1851-1896) var en dansk nordlysforsker og amatørfotograf som kom til Bergen i 1875. Han reiste til nordlysobservatoriet i Kautokeino i forbindelse med det første internasjonale polaråret 1882-83. Under oppholdet i Finnmark tok Tromholt den fotografiserien som han i dag er mest kjent for. Han dokumenterte landskapet og forskningsstasjonen, men først og fremst den nordlige og samiske befolkningen og deres liv.

Besøk nettsidene til Spesialsamlingene ved Universitetssbibliteket i Bergen for mer informasjon og tilgang til Tromholts fotosamling.

FN-sambandet

Dette er en norsk organisasjon stiftet i 1946, som hovedsakelig jobber med å kommunisere FNs arbeid til ungdom og skoler. FN-sambandet jobber også med å skape interesse og forståelse for FN og internasjonale problemstillinger, samt å skape positive holdninger til solidaritet og internasjonalt samarbeid. I dag består FN-sambandet av 30 ansatte fordelt mellom kontorer i Tromsø, Trondheim, Bergen, Stavanger, Kristiansand og Oslo.

Gå til www.fn.no for å lese mer.

Fjordkysten regional- og geopark (pågående UNESCO-søknad)

Fjordkysten er Norges eneste kombinerte regional- og geopark, og inkluderer kommunene Solund, Hyllestad, Fjaler, og Askvoll i Vestland. Parken fungerer som en samarbeidsplatform på tvers av ideele og komersielle aktører, der målet er å bevare og utvikle regionens natur- og kulturressurser på lokalsamfunnets premisser.
Fjordkysten regional- og geopark jobber med å få status som UNESCO Global Geopark.

Les mer om Fjordkysten på deres hjemmesider: www.fjordkystparken.no/

Norske tørrfisk-tradisjoner

Den tradisjonelle måten å lagre fisk ved tørking på kan dateres tilbake til middelalderen, og tørrfisk ble en av Norges største eksportprodukter allerede på denne tiden. Kunnskapen om disse metodene har blirr overført gjennom generasjoner, og er en viktig del av norsk kulturarv.
Slow Food Bergen har tatt initiativ til å skrive en søknad om å få tørrfisk-tradisjonene oppført på UNESCOs list over immaterielle kulturminner. En internasjonal gruppe ideelle organisasjoner, og andre organisasjoner og institutsjoner fra Norge, Italia og Tyskland jobber pr. dags dato med en søknad til UNESCO.