Hjem
Christiekonferansen
Christiekonferansen 2015

– Nordsjøen var aldri et stengsel

Nordsjøen er grunnlaget for Nord-Europas sivilisasjonshistorie, mener forfatter Michael Pye. Den 29. april åpner han Christiekonferansen i Bergen.

Bilde av kysten ved Nordsjøen
«Nordsjøen – havet som skapte landet» er tema for Christiekonferansen 29. april 2015 i Bergen. Her møtes forskere, politikere, næringslivsledere og sentrale personer fra kultur, samfunnsliv og offentlig sektor.
Foto/ill.:
Svein Otto Jacobsen/Colourbox

Hovedinnhold

«Rundt Middelhavet tar vi for gitt at det var sterke forbindelser mellom landene, og at disse påvirket hverandre gjensidig gjennom handelsruter fra øst til vest, og tilbake igjen. Men det samme gjelder også for Nordsjøen, og konsekvensene var bemerkelsesverdige.»

Slik innleder Michael Pye sin nye bok «The edge of the world. How the North Sea made us who we are». Han forteller om hvordan Nordsjøen aldri har vært et stengsel, men tvert i mot en forbindelseslinje som utviklet teknologi, kultur og samfunn i regionen.

– Det er en ære å bli spurt om å delta på Christiekonferansen. Jeg gleder meg virkelig, sier den britiske forfatteren, historikeren og journalisten. Han er klar til å fortelle deltakerne i Grieghallen hvordan Nordsjøen har spilt en vesentlig rolle for vår kultur og identitet.

– Dette er en historie om helgener og spioner, fiskere og pirater, handelsfolk og sjørøvere og hvordan deres vågale turer over Nordsjøen har skapt den verden vi kjenner.

 

Ser frem mot 2065

Den første delen av årets program heter «Eventyret Nordsjøen» og handler om Nordsjøen som døråpner mot resten av verden.

– Vi er veldig fornøyde med å ha Michael Pye som en av våre hovedtalere. Han forteller en fascinerende historie, og jeg tror publikum vil få noen aha-opplevelser, sier Leif Ove Larsen. Han leder programkomiteen for Christiekonferansen.

Siste del av konferansen har tittelen «Et hav av muligheter» og tar for seg hva Nordsjøen vil bety om 50 år. Her skal blant andre generalsekretær Nina Jensen i WWF holde innlegg.

 

Vil ha politisk handling i havet

På talelisten står også Vegard Laukhammer, leder for fornybar energi ved forskningsinstituttet CMR og ildsjel bak det planlagte energiselskapet GreenStat. Han mener Nordsjøen kan bli sentral i havvind- og hydrogenproduksjon. 

– Hittil har vindkraft til havs handlet mest om fine ord og forskning. Det har gått så bra i olje- og gassektoren at politikerne har blitt handlingslammet. Nå trenger Norge nye arbeidsplasser, og verden trenger fornybar energi. Ved å satse stort i Nordsjøen kan vi utnytte det Vestlandet er gode på allerede: energi, teknologi og skipsfart, sier han. 

En mulighet er å bruke offshore vindkraft til å produsere hydrogen som så fraktes med skip direkte til markeder i Asia. Laukhammer forteller at Toyota satser stort på hydrogen, og Japan leter etter land som kan eksportere hydrogen. På Christiekonferansen innleder han om hva dette kan bety for Norge og Vestlandet.

Programmet blir løpende oppdatert frem mot konferansedagen 29. april.