Hjem
Institutt for klinisk odontologi
Smittevern

Verdens håndhygienedag 5.mai

I 2009 definerte Verdens helseorganisasjon (WHO) 5. mai som verdens håndhygienedag. Siden har dagen blitt markert og benyttet til å formidle oppdatert kunnskap om håndhygiene og smittevern til helsepersonell verden over.

Plakat om basale smittevernrutiner
Foto/ill.:
TegneHanne for FHI

Hovedinnhold

Under covid-19 pandemien har "forsterkede tiltak" nærmest vært den nye normalen. Nå er tiden inne for å gå BACK TO BASICS og basale smittevernrutiner. Basale smittevernrutiner omtales, med sine elleve tiltak, som grunnsteinene i det smitteforebyggende arbeidet i helse- og omsorgstjenesten. Hva er egentlig basale smittevernrutiner, hva menes med at de er gjeldende i alle pasientsituasjoner, og hva må egentlig til for å få et effektivt smittevern i tannhelsetjenesten?

Selv om 5.mai er håndhygienens dag, må håndhygiene i år dele oppmerksomheten med de ti andre tiltakene som inngår i basale smittevernrutiner.

Årets tema: Håndhygiene og andre basale smittevernrutiner.

 

Lokal markering:

Institutt for klinisk odontologi markerer dagen med stands med plakater og utdeling av hånddesinfeksjonssprit til pasienter, studenter og ansatte når de kommer på IKO om morgenen. Det skaper en god og positiv stemning, samtidig som vi setter fokus på et svært viktig tema. Sistnevnte har vel ikke minst de to siste årene med pandemi vist oss.

Alle ansatte og studenter får også tilsendt informasjon med lenker til filmer, Folkehelseinstituttet sine temasider og mulighet for å delta på webinar denne dagen.