Hjem
Etter- og videreutdanning
Nettstudier

Digital kompetanse for lærere

Digital forståelse, kunnskap og kompetanse blir stadig mer nødvendig, både i skolen og i samfunnet for øvrig. UiB tilbyr små, nettbaserte emner som skal gi grunnleggende innsikt i hvordan digitalisering påvirker oss.

Ilustrasjonsbilde Digital kompetanse for lærere
Hvordan påvirkes læring og undervisning av digitalisering?
Foto/ill.:
Colourbox

Hovedinnhold

Digitalisering endrer fagene og skolehverdagen og byr på både muligheter og utfordringer. Vi får nye verktøy for undervisning og læring, som også krever at vi forholder oss til begreper som informasjon, læring og kunnskap på nye måter. 

Kunstig intelligens, språklæringsmodeller som ChatGPT og andre, algoritmer og programmering er noen eksempler på teknologier og verktøy som griper inn i stadig flere sider ved fagene og skolehverdagen. Teknologien utvikler seg raskt og byr på uante muligheter, men utfordrer oss samtidig på overordnede verdier knyttet til for eksempel personvern og demokratisk deltakelse. Hvordan skal du som lærer kunne bruke verktøyene klokt i egen undervisning og veilede egne elever?

UiB har utviklet emnepakken DIGI: Digital forståelse, kunnskap og kompetanse, i utgangspunktet som et tilbud til våre egne studenter og ansatte. Nå utvides tilbudet til lærere og arbeidslivet for øvrig. 

DIGI-emner våren 2024

DIGI-emnene skal gi grunnleggende innsikt i ulike tema knyttet til digitalisering og digital teknologi.

Emnene er nettbaserte og går på deltid, tilpasset deg som er i jobb. Hvert emne gir 2,5 studiepoeng, noe som tilsvarer ca 50-70 timers arbeidsinnsats. 

Emnene er åpne for alle og det er ingen studieavgift. En rekke emner er under planlegging og utvikling, og de to første emnene går våren 2024:  

DIGI 610 Fantastiske data

Data finnes overalt og i ulike former, men hva er egentlig data, hvor kommer de fra og hva kan de brukes til? Målet med dette emnet er å gi deltakerne grunnleggende kunnskap i hva data og digitalisering gjør med oss og samfunnet vi er del av og forstå mer av teknologiene som ligger bak. Sentrale begreper og tema i dette emnet: 

  • Digitalisering og datafisering
  • Forskjellige typer data og egenskaper ved disse
  • Livsløpet til ulike typer data
  • Ulike bruksområder for forskjellige typer data
  • Rollene data spiller i samfunnet
  • Data literacy

Les hele emnebeskrivelsen

Emnet er 100% nettbasert og går over en periode på 7-8 uker. All undervisning og oppgaveløsning foregår på UiBs digitale læringsplattform Mitt UiB, som du får tilgang til når du er tatt opp som student. 

Studiestart: Tirsdag 20. februar 2024. Digitalt oppstartsmøte kl. 18-19

Emnet er organisert i moduler, en for hver uke. Du skal lese om ulike tema og løse 1-2 små oppgaver i hver modul. Det blir satt opp 1-2 digitale forelesninger på fastsatte datoer, som du enten kan følge live eller se i opptak senere. I tillegg ønsker vi å invitere til en 3-timers fysisk samling for alle deltakere. Du kan velge mellom følgende datoer og steder:

  • 5. mars kl. 0900 - 1200, Bergen
  • 5. mars kl. 1230 1530, Bergen
  • 11. mars kl. 0900 - 1200, Bergen
  • 12. mars kl. 1230 - 1530, Førde eller Stord (blir avgjort når vi ser hvor hovedtyngden av påmeldte lærere kommer fra)

Den fysiske samlingen er kun et ekstra tilbud for dem som har mulighet og er ikke obligatorisk. 

Når du har vært gjennom alle modulene, levert alle oppgavene og fått disse godkjent av faglærer er emnet fullført og bestått. Det er ingen avsluttende eksamen i tillegg til dette. Fullført emne gir 2,5 studiepoeng. 

Emnet er nå fullt, men det er fremdeles mulig å sette seg på venteliste for en mulig ledig plass. 

DIGI 611 Algoritmer og programmering

Emnet skal gi deltakerne en praktisk grunnleggende innføring i programmering ved hjelp av programmeringsspråket Python. Vi går gjennom enkle prinsipper innen programmering og algoritmer, og etter fullført emne skal du kunne: 

  • skrive og kjøre enkle programmer
  • lagre data på ulike måter
  • utføre enkle behandlingsoperasjoner på datasett
  • forstå enkle programmer skrevet av en tredjepart
  • tolke en feilmelding og feilsøke enkle programmer
  • finne relevant informasjon i dokumentasjonen til et programmeringsspråk og bibliotek

Les hele emnebeskrivelsen

Emnet er 100% nettbasert og består av nettbasert undervisning, gruppearbeid og bruk av digitale læringsressurser. Nærmere informasjon om hvordan undervisningen blir organisert kommer. 

Studiestart: Etter påske 2024

Nye DIGI-emner høsten 2024

Vi starter opp to nye emner til høsten:

  • DIGI 612 IKT-sikkerhet
  • DIGI 614 Kunstig intelligens

Også disse emnene gir 2,5 studiepoeng hver. Mer informasjon om innhold og organisering samt lenke for påmelding kommer. Vil du ha beskjed når vi har mer informasjon og kan åpne for søknader til de kommende emnene? 

Sett deg på e-postliste

Påmelding

Det er ingen spesielle krav til forkunnskaper for å kunne delta på DIGI-emnene ved UiB. Men du må melde deg på hvert av emnene du ønsker å ta og bli tatt opp som student ved UiB. Du må fylle de generelle opptakskravene, det vil si at du må enten:

a) ha generell studiekompetanse ellerb) være over 25 år 

Du som er lærer/jobber i skolen behøver derfor ikke dokumentere at du har lærerutdanning/annen utdanning, i forbindelse med påmelding. Men fordi vi gjerne vil ha en oversikt over hvilke yrkesgrupper som deltar på DIGI-emnene ber vi deg oppgi om du er i arbeid og eventuell arbeidsgiver og stilling når du melder deg på. 

Du søker via søkelenken for hvert emne.

  • Vi tar opp alle søkere fortløpende
  • Du får automatisk bekreftelse på at du har fått plass, så lenge vi har ledige plasser.
  • Vi har inntil 500 plasser pr emne. Dersom det blir fullt vil du få tilbud om å stå på venteliste.   

Hvordan er undervisningen lagt opp? 

Når det nærmer seg oppstart vil du få en ny e-post med informasjon om hvordan du går frem for å aktivere IT-brukerkonto ved UiB. Denne trenger du for å kunne logge inn på UiBs læringsplattform Mitt UiB, der hvert av emnene har sin egen side. 

På emnesiden i Mitt UiB vil du finne mer informasjon om emnet, lenker til pensumartikler og lignende som du skal lese, videoer med innspilte forelesninger, lenke til evt. forelesninger som skal foregå på bestemte dager/klokkeslett via Zoom/Teams. Det er også via emnesiden at du skal levere inn oppgaver, kommunisere med faglærer og medstudenter, osv. 

Eksamensformen er ulik fra emne til emne, dette står det mer om i emnebeskrivelsen for hvert emne og det vil bli lagt ut informasjon på emnesiden i Mitt UiB. 

Hva koster det?

Emnene er utviklet med støtte fra Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse og blir derfor tilbudt gratis uten studieavgift for deltakerne.

Alle som blir tatt opp som studenter ved UiB må imidlertid betale en personlig semesteravgift på kr 650,- per semester. Mer informasjon om hvordan denne skal betales får du når du er tatt opp til emnet. Du betaler kun én semesteravgift, uansett om du tar ett- eller flere emner per semester. 

Hva trenger jeg av datautstyr? 

Undervisningen er nettbasert og du trenger derfor tilgang til en datamaskin med internetttilgang.

Dersom du vil ta emnet DIGI 611 Algoritmer og programmering må du ha mulighet til laste ned enkel programvare til datamaskinen.

Dersom du har spørsmål om noe av dette kan du ta kontakt med UiB Videre

Les også:

MAT 625 Algoritmisk tenkning og programmering i matematikkfaget

UiB har også et eget, frittstående videreutdanningstilbud for deg som er matematikklærer og ønsker en bred fordypning i hvordan du bruker programmering som læringsfremmede verktøy i matematikkfaget. 

MAT 625 Algoritmisk tenkning og programmering i matematikkfaget er et deltidsstudium over to semestre som gir 15 studiepoeng. Åpent for søknader nå, for studieåret 2024-2025. 

Les mer og søk plass MAT 625