Hjem
75 år med tanker
75 år med tanker

Program for jubileumsuken

UiBs 75-årsjubileum blir behøring feiret i hele 2021. Her er programmet for jubileumsuken – bli med på festen!

Feiring av grunnstensnedleggelse av Universitetet i Bergen 1946
Utover høsten markerer vi jubileet med et variert program; det blir utstillinger, debatter, foredrag, konserter og mye mer. Det hele toppes i jubileumsuken 25.–31. oktober.
Foto/ill.:
Spesialsamlingene ved Universitetsbiblioteket i Bergen

Hovedinnhold

I 2021 er det 75 år siden Stortinget vedtok å opprette et universitet i Bergen. Vi startet feiringen med et jubilkeumsforedrag 9. april, på dagen 75 år etter stortingsvedtaket.

Utover høsten markerer vi jubileet med ulike arrangementer; utstillinger, debatter, foredrag, konserter og mye mer. Det hele toppes i jubileumsuken 25.–31. oktober, når vi åpner dørene for hele byens befolkning. Her er noen av høydepunktene:

MANDAG 25. OKTOBER

Jubileumssending

75 år med tanker, forskning og kunnskap blir høytidelig markert i Universitetsaulaen. Vi byr på storslått musikk, hilsner fra fjern og nær, spennende innslag og hyggelige overraskelser – en feiring 75-åringen verdig. 

Sendingen blir strømmet og kan følges av alle. Inviter med en medstudent eller kollega og se festforestillingen sammen.

Jubileumssendingen sendes live kl. 14–15.15

Jubileumsfest i Universitetsaulaen
Foto/ill.:
UiB
TORSDAG 28. OKTOBER

Rokkan, Vest-Europa og resten av verden

Stein Rokkan (1921–1979) var en av de fremste statsviterne i verden og en av de ledende forskerne bak etableringen av Det samfunnsvitenskapelige fakultet ved UiB på 1960-tallet. Her etablerte han Institutt for sammenliknende politikk. Den årlige Rokkan-forelesningen holdes av internasjonalt kjente samfunnsforskere til minne om Rokkans virke. Årets forelesning ved professor Lars Mjøset vil ta for seg Rokkans forskning på Vest-Europa og hvordan Rokkans teorier kan brukes til å forstå andre verdensregioner. Forelesningen er på engelsk.

Studentsenteret kl. 14.1516

Stein Rokkan
Foto/ill.:
Bergens Tidende
TORSDAG 28. OKTOBER

Helhus på Kvarteret

75 år med studentliv blir feiret på beste vis med helhus på Det Akademiske Kvarter. Bli med på en jubileumsverdig helaften med konserter, quiz og god stemning. Realistforeningen har til og med noen overraskelser på lur, så dette vil du ikke gå glipp av!

Studenter, tidligere alumner og andre festglade er hjertelig velkommen!

Det Akademiske Kvarter 

Konsert på Det akademiske kvarter
Foto/ill.:
Det akademiske kvarter
FREDAG 29. OKTOBER

Studentenes kveld – «Alumnirådet» og konsert 

For mange er årene som student den mest definerende perioden i livet. Karrieren formes, vennskap skapes, og opplevelsene fra studentmiljøet blir med deg livet ut. Det er en tid med fest, utmattelse, sommerfugler og kjærlighetssorg.

Høydens gater har blitt tråkket av mange ulike karakterer opp gjennom årene, og en rekke kjente fjes har opplevd alt som hører studenttiden til. Studentersamfunnet i Bergen har invitert tre profilerte alumner til en uformell sofaprat i Universitetsaulaen, hvor de vil dele historier fra studietiden. Kvelden avsluttes med konsert med den kritikerroste artisten Metteson. Vi gleder oss!

Universitetsaulaen i Bergen kl. 20–22

UiB feirer 75 år
Foto/ill.:
Spesialsamlingene ved Universitetsbiblioteket i Bergen
LØRDAG 30. OKTOBER

Åpent hus på Universitetsmuseet

Hver krik og krok av Universitetsmuseet er åpent for publikum denne dagen. Det blir aktiviteter i Kunnskapslaboratoriet i kjelleren, konserter i Tårnsalen, foredrag i aulaen og forskere og utstillinger i alle rom. Unike godbiter fra samlingene hentes frem, og publikum får prøvd seg på forgylding og andre konserveringsteknikker med mer. Programmet ruller og går hele dagen, her er det bare å stikke innom og se og delta på alt som skjer. Få ny kunnskap og nye opplevelser. Større aktivitet har det aldri vært på museet enn denne dagen.

Universitetsmuseet i Bergen kl. 11–15

Åpent hus på Universitetsmuseet
Foto/ill.:
Helge Skodvin, UiB

Hele uken blir det markeringer på fakultetene og i regi av studentorganisasjonene. I tillegg kan vi by på titalls andre arrangement gjennom høsten, som UiB Innsikt.