Hjem
75 år med tanker
75 år med tanker

Program for jubileumsuken

UiBs 75-årsjubileum blir behørig feiret i hele 2021. Her er programmet for jubileumsuken – bli med på festen!

 From the opening of UiB in 1946. The University Museum depicted with many people in the square. At the top right it says "75 years of thoughts"
Utover høsten markerer vi jubileet med et variert program; det blir utstillinger, debatter, foredrag, konserter og mye mer. Det hele toppes i jubileumsuken 25.–31. oktober.
Foto/ill.:
The University Library of Bergen's special collections

Hovedinnhold

I 2021 er det 75 år siden Stortinget vedtok å opprette et universitet i Bergen. Vi startet feiringen med et jubileumsforedrag 9. april, på dagen 75 år etter stortingsvedtaket.

Utover høsten markerer vi jubileet med ulike arrangementer; utstillinger, debatter, foredrag, konserter og mye mer. Det hele toppes i jubileumsuken 25.–31. oktober, når vi åpner dørene for hele byens befolkning. Her er noen av høydepunktene:

MANDAG 25. OKTOBER

Jubileumssending

75 år med tanker, forskning og kunnskap blir høytidelig markert i Universitetsaulaen. Vi byr på storslått musikk, hilsner fra fjern og nær, spennende innslag og hyggelige overraskelser – en feiring 75-åringen verdig. 

Sendingen blir strømmet og kan følges av alle. Inviter med en medstudent eller kollega og se festforestillingen sammen.

Jubileumssendingen sendes live kl. 14.15–15.30

Jubileumsfest i Universitetsaulaen
Foto/ill.:
UiB
TIRSDAG 26. OKTOBER

Tre skatter fra Spesialsamlingene

I forbindelse med universitetets 75-års feiring henter vi fram tre av våre mest dyrebare skatter i en kort og meget sjelden utstilling: Det store verket «Civitates Orbis Terrarum» (Verdens byer) som ble utgitt for over 400 år siden og som inneholder Scholeus-stikket, det første "bildet" av Bergen, det første kartet som viser bare Norge, og Aga-diplomet fra 1200-tallet, det eldste middelalderdokumentet i våre samlinger.

Benytt anledningen til å se skattene denne ene dagen!

Universitetsmuseet, De naturhistoriske samlingene kl. 10–15

Utsnitt av Sholeus-stikket
Foto/ill.:
Universitetsbiblioteket i Bergen
TIRSDAG 26. OKTOBER

Globale utfordringer som formet UiB

Gjennom korte presentasjoner av en rekke aktiviteter og samtaler om samarbeid over mange år, vil vi gi eksempler på UiBs bidrag til å løse noen av de samfunnsutfordringene verden har stått overfor. Vi vil presentere viktige globale prosjekter, tverrfaglig samarbeid og tematiske fokusområder forskere ved UiB har jobbet med, og reflektere over betydningen disse har hatt for universitetets profil. 

Alle interesserte er velkommen til å melde seg på. 

Universitetsaulaen i Bergen kl. 9–17

Globale samfunnsutfordringer
Foto/ill.:
Paul S. Amundsen
ONSDAG 27. OKTOBER

Gratis jubileumsvisning i samarbeid med BIFF

Siden 1946 har forskere ved Universitetet i Bergen bidratt til spennende oppdagelser og dypere forståelse av verden. I anledning vårt 75-års jubileum ønsker vi, i samarbeid med BIFF, å invitere 3x75 mennesker til en gratis visning av forskningsfilmen SOLUTIONS. Dette er en inspirerende dokumentarfilm som handler om å redde verden gjennom forskning. 

MB2 ved Bergen Kino kl. 19

SOLUTIONS, bilde av skog, 75 år med tanker-logo i høyre hjørne, BIFF-logo i venstre hjørne
Foto/ill.:
SOLUTIONS/BIFF/UiB
TORSDAG 28. OKTOBER

Rokkan, Vest-Europa og resten av verden

Stein Rokkan (1921–1979) var en av de fremste statsviterne i verden og en av de ledende forskerne bak etableringen av Det samfunnsvitenskapelige fakultet ved UiB på 1960-tallet. Her etablerte han Institutt for sammenliknende politikk. Den årlige Rokkan-forelesningen holdes av internasjonalt kjente samfunnsforskere til minne om Rokkans virke. Årets forelesning ved professor Lars Mjøset vil ta for seg Rokkans forskning på Vest-Europa og hvordan Rokkans teorier kan brukes til å forstå andre verdensregioner. Forelesningen er på engelsk.

Studentsenteret kl. 14.1516

Stein Rokkan
Foto/ill.:
Bergens Tidende
TORSDAG 28. OKTOBER

Halloweenfest på Kvarteret

75 år med studentliv blir feiret på beste vis med halloweenfest og helhus på Det Akademiske Kvarter. Bli med på en jubileumsverdig helaften med konsert og spooky stemning. Realistforeningen har til og med noen overraskelser på lur, så dette vil du ikke gå glipp av! Hele huset blir pyntet i tradisjonens tro, og du oppfordres også til å komme i kostyme, for dette blir en skikkelig fest!

Studenter, alumner og andre festglade er hjertelig velkommen!

Det Akademiske Kvarter kl. 21–23.59

Konsert på Det akademiske kvarter
Foto/ill.:
Det akademiske kvarter
FREDAG 29. OKTOBER

Studentenes kveld – «Alumnirådet» og konsert 

Selda Ekiz, Sveinung Rotevatn og Olav Haugland slår seg ned i den velkjente Samfunnet-sofaen for å dele historier og råd fra sin egen tid som UiB-studenter på Høyden. Sammen utgjør de det kompetente Alumnirådet, og skal hjelpe oss studenter med velkjente kvartlivskriser de selv har gått gjennom med mer eller mindre hell.

Kvelden avsluttes på beste vis med konsert fra den kritikerroste popkometen Metteson.

Universitetsaulaen i Bergen kl. 20–22

UiB feirer 75 år
Foto/ill.:
Spesialsamlingene ved Universitetsbiblioteket i Bergen
LØRDAG 30. OKTOBER

Åpent hus på Universitetsmuseet

Hver krik og krok av Universitetsmuseet er åpent for publikum denne dagen. Det blir aktiviteter i Kunnskapslaboratoriet i kjelleren, konserter i Tårnsalen, foredrag i aulaen og forskere og utstillinger i alle rom. Unike godbiter fra samlingene hentes frem, og publikum får prøvd seg på forgylding og andre konserveringsteknikker med mer. Programmet ruller og går hele dagen, her er det bare å stikke innom og se og delta på alt som skjer. Få ny kunnskap og nye opplevelser. Større aktivitet på museet enn denne dagen har det aldri vært.

Universitetsmuseet i Bergen kl. 10–17

Åpent hus på Universitetsmuseet
Foto/ill.:
Helge Skodvin, UiB
SØNDAG 24. OKTOBER–ONSDAG 3. NOVEMBER

Middelalderuken

I løpet av middelalderuken får du muligheten til å møte en spennende og fargerik tidsalder og lære mer om middelalderens kultur og historie. En rekke aktiviteter knyttet til middelalderen vil finne sted i Bergen, i regi av samarbeidspartnerene i UiBs Middelalderklynge. Du kan få med deg populærvitenskapelige foredrag, byvandring, omvisninger, familieaktiviteter, debatt, utstilling og mere til. Velkommen!

Ulike arenaer i Bergen by 24. oktober – 3. november

Middelalderuken 2021
Foto/ill.:
Thor Brødreskift

Hele uken blir det markeringer på fakultetene og i regi av studentorganisasjonene. I tillegg kan vi by på titalls andre arrangement gjennom høsten, som UiB Innsikt.