Institutt for biomedisin

Nyhetsarkiv for Institutt for biomedisin

Forskningsrådet har valgt å gi støtte til en rekke nye og spennende forskningsprosjekter ved Det medisinske fakultet. Blant prosjektene er banebrytende forskning på behandling av demens og kronisk nyresykdom blant unge.
Donald Gullbergs forskningsgruppe i matrixbiolog holdt den 9. – 10. juni sitt andre symposium i matrixbiologi, innenfor rammene av et DIKU-finansiert nettverk (MOTIF: Mechanism og Tissue and Tumor Fibrosis) for student- og personellutveksling i Norge og Nord-Amerika, med fokus på fibrose.
Det er nå klart hvem som blir tildelt statusen som merittert underviser for 2021, og hvem som mottar Falch junior-prisen, samt fakultetets egne undervisnings- og forskningspriser. Tildelingen skjer på Fakultetets dag 27. april.
Digital helse-dager er en helt fersk konferanse om helsenæring, digitalisering og innovasjon i helse- og omsorgstjenesten.
Ved det nye K. G. Jebsen-senteret skal det forskes på årsaker til og behandling av Parkinsons sykdom. Senteret er ledet av Charalampos Tzoulis ved Klinisk institutt 1.
Torsdag 24.02.22 var det ekstraordinært årsmøte for re-stiftelse av regionlaget for Hjernesvulstforeningen i Vestland fylke, en organisasjon for personer som har eller har hatt hjernesvulst og deres pårørende.
Fem forskere har fått 25 millioner hver til originale og banebrytende prosjekter gjennom et spleiselag mellom universitetet og Forskningsrådet. De utvalgte prosjektene skal flytte forskningsfronten gjennom samarbeid mellom flere forskjellige faggrupper.
To nye forskningsprosjekter kombinerer maskinlæring, kunstig intelligens og bioteknologi med fagfelt som nevropsykiatri, nanoteknologi og kjemi. Med radikale og eksperimentelle metoder vil forskerne kunne utvikle nye legemidler og bedre pasientbehandling.
Det er kjent at overvekt gir høyere risiko for over et dusin ulike kreftsykdommer. Nå har Nils Halberg og hans kolleger ved Institutt for biomedisin funnet ut hva som er årsaken.
I juni 2022, vil Bergen være vertskap for en EMBO Workshop som fokuserer på biologisk regulering via proteiner, mer spesifikt via enden av proteiner. Dette fremadstormende forskningsfeltet vil samle forskere fra hele verden inkludert mer enn 30 inviterte foredragsholdere.
Institutt for biomedisin har investert flere hundre tusen kroner i en anatomisk læringslab som gir studentene nye muligheter for aktivitet og interaktiv læring før de skal ut i arbeidslivet.
Onsdag 13. oktober åpnet offisielt det nye «Mohn forskningssenter for hjernen» i Bergen. Med NTNU og Trond Mohn-stiftelsen med på laget, ønsker UiB å gjøre viktige framskritt i den avanserte hjerneforskningen.
Universitetet i Bergen og NTNU har gått sammen om å opprette et nytt forskningssenter for hjernen. Onsdag 13. oktober blir det offisiell åpning av senteret i Bergen.
2. september slapp Kreftforeningen nyheten om at Professor Bjørn Tore Gjertsen vil motta Kong Olav Vs Kreftforskningspris for 2021. Prisen er på 1 million kroner, har høy prestisje i det norske forskningsmiljøet og går til de aller beste innen hele spekteret av norsk kreftforskning.
Prof. Meg Veruki fra forskningsgruppen Retinal Microcircuits har blitt valgt til "Toppliste" over utmerkede kvinner innen forskning på syn og oftamologi.
Det er sjelden med fundamentalt nye oppdagelser i biologi eller medisin. Den nevnte artikkelen er et eksempel på en slik oppdagelse. Funnene i denne studien kan snart bli å finne i standard lærebøker i biokjemi og fysiologi.