Institutt for biomedisin

Nyhetsarkiv for Institutt for biomedisin

Under sitt opphold som ERASMUS student i Arnesen laboratoriet ble Tobias Beigl svært interessert i prosjektet sitt om det nyoppdagede NAA80 enzymet. Beigl bestemte seg for å utvide oppholdet for å ta en Mastergrad for å prøve å finne ut hvorfor celler som mangler NAA80 har et mer fragmentert Golgi apparat. Nylig publiserte han funnene sine i journalen Experimental Cell Research sammen med sin... Les mer
I humane celler er N-terminal acetylering blant de vanligste proteinmodifiseringene. Nå har forskere ved Universitetet i Pennsylvania og Universitetet i Bergen avslørt de strukturelle og biokjemiske egenskapene til den viktigste molekylære maskinen som er involvert i denne prosessen. Dette enzymet er helt nødvendig for at kreftceller skal overleve og dele seg.
Martinez og samarbeidspartnare utviklar ein farmakologisk chaperonterapi for akutt intermitterande porfyri.
Et viktig forskningsinitiativ skal utforske hvordan vanlige molekylære mekanismer kan knytte stoffskiftesykdommer, spesielt type 2-diabetes og overvekt, til hjerneforstyrrelser som Alzheimers sykdom, tvangslidelser og autismespekterforstyrrelser. Professorene Jan Haavik og Aurora Martinez ved Institutt for biomedisin er de norske deltakerne.
Den 2. januar blir innkøyringa nord i Sentralblokka på Haukeland stengd for bilar, syklande og gåande ut året.
Monica Hellesvik har vært en av pionerene for å teste det nye TIRF-mikroskopet ved Molecular Imaging Center (MIC). Hun trengte å se nøye på cellenes egenskaper til å feste seg til omgivelsene. TIRF-mikroskopet var det perfekte verktøyet for det siden det er spesielt godt egnet til å studere strukturer nærmest cellekulturskålen.
Dette er vinnerne til Biomedisinsk Bildekonkurranse 2019.
Kandidat Line Pedersen holder prøveforelesning for graden ph.d. ved Det medisinske fakultet.
Kreftforskerne Rolf Bjerkvig og Tone Bjørge får til sammen 9,5 millioner kroner fra Kreftforeningen.
I sommer arrangerte Institutt for biomedisin en felles sommerskole med Cheeloo College of Medicine ved Shandong University i Kina.
Forskere fra Institutt for biomedisin beskriver atomdetaljene som er ansvarlige for den korte lengden på aktinfilamenter i malariaparasitten.
Gruppen for hjernekreft-immunologi og -terapi skal ha stand på forskningsdagene med hjernesvulstforeningen.
Kandidat Pouda Panahandeh holder prøveforelesning for graden ph.d. ved Det medisinske fakultet.
Matematisk modellering og systembiologi forklarer den evolusjonære overgangen fra en fire-trinns til en to-trinns vei for syntese av NAD fra vitamin B3.
N-terminal acetylering er en svært vanlig proteinmodifisering og NAA10 er hovedansvarlig for dette i menneskeceller. Her har vi funnet en ny patologisk NAA10 variant, NAA10 p. (R83H), hos to gutter som har fysisk og psykisk utviklingshemming.
Arvid Lundervold fra Institutt for biomedisin er tildelt undervisningsprisen ved Det medisinske fakultet.