Institutt for biomedisin

Nyhetsarkiv for Institutt for biomedisin

I juni 2022, vil Bergen være vertskap for en EMBO Workshop som fokuserer på biologisk regulering via proteiner, mer spesifikt via enden av proteiner. Dette fremadstormende forskningsfeltet vil samle forskere fra hele verden inkludert mer enn 30 inviterte foredragsholdere.
Institutt for biomedisin har investert flere hundre tusen kroner i en anatomisk læringslab som gir studentene nye muligheter for aktivitet og interaktiv læring før de skal ut i arbeidslivet.
Onsdag 13. oktober åpnet offisielt det nye «Mohn forskningssenter for hjernen» i Bergen. Med NTNU og Trond Mohn-stiftelsen med på laget, ønsker UiB å gjøre viktige framskritt i den avanserte hjerneforskningen.
Universitetet i Bergen og NTNU har gått sammen om å opprette et nytt forskningssenter for hjernen. Onsdag 13. oktober blir det offisiell åpning av senteret i Bergen.
2. september slapp Kreftforeningen nyheten om at Professor Bjørn Tore Gjertsen vil motta Kong Olav Vs Kreftforskningspris for 2021. Prisen er på 1 million kroner, har høy prestisje i det norske forskningsmiljøet og går til de aller beste innen hele spekteret av norsk kreftforskning.
Prof. Meg Veruki fra forskningsgruppen Retinal Microcircuits har blitt valgt til "Toppliste" over utmerkede kvinner innen forskning på syn og oftamologi.
Det er sjelden med fundamentalt nye oppdagelser i biologi eller medisin. Den nevnte artikkelen er et eksempel på en slik oppdagelse. Funnene i denne studien kan snart bli å finne i standard lærebøker i biokjemi og fysiologi.
Meg Veruki og Espen Hartveit fra Institutt for biomedisin ble kåret til "Visionaries of the Quarter" (kvartalets visjonærer) av European Vision Institute for sommeren 2021.
Feil ved ulike gener kan gi utviklingshemming og syndromer. Forskere fra USA, Saudi Arabia og Norge har nå funnet at feil ved et bestemt gen som ikke tidligere har vært koblet til genetisk sykdom fører til psykisk og fysisk utviklingshemming.
Denne uken avholdes et digitalt forskerskolekurs og sommerskole i avansert kreftforskning ved UiB og Centre for Cancer Biomarkers (CCBIO).
Vi gratulerer Maria Tennefos Sørbø som har fullført og bestått sin hovedoppgave i medisinstudiet. Studiet var utført i perioden 2019-2021.
En ny musemodell laget av blant andre forskere ved Institutt for biomedisin kan kaste lys over tilleggsbelastninger hos pasienter med PKU, også kalt Føllings sykdom.
Forskning utført av ADHD-forsker Berit Skretting Solberg viser en sterk sammenheng mellom ADHD hos barn og foreldre. Høyest absolutt risiko hadde sønnene, men høyest relativ risiko hadde døtrene.
2020 ble et krevende år for alle, med sosial distansering, karantene og hjemmekontor. Koronapandemien har også påvirket forskningsaktiviteter over hele verden, inkludert Norge. Dette har skapt en massiv forstyrrelse av kliniske studier på tvers av de norske sykehusene.
Marianne Aanerud og Petri Kursula mottar medisinstudentenes undervisningspriser for 2021. – Jeg ble hoppende glad! sier en henrykt Aanerud.
Forskere på Institutt for biomedisin satser på spesielle RNA-strukturer i bakterier som angrepspunkt for nye antibiotika. Les den nyeste oversiktsartikkelen om ribobrytere.
Hvert år fødes det omlag 600 barn med medfødt hjertefeil i Norge Vi vet fortsatt lite om årsakene til at barn utvikler medfødt hjertefeil. En ny internasjonal studie hvor blant annet forskere fra Universitetet i Bergen og Haukeland Universitetssykehus har vært involvert viser at NAA15-proteinet kan inneha en viktig rolle.