Hjem
Christiekonferansen
Christiekonferansen 2014

Christiekonferansen belyser risikosamfunnet

Klimatrusselen, svineinfluensa og terrorisme er typiske tegn på vår tids risikosamfunn, mener sosiolog Ulrich Beck. Møt han på Christiekonferansen den 25. april.

Portrett av sosiolog Ulrich Beck
Sosiolog Ulrich Beck er en av forskerne bak begrepet «risikosamfunnet». I april kommer han til Christiekonferansen i Bergen.
Foto/ill.:
Armin Pongs

Hovedinnhold

Den tyske sosiologen Beck drev nybrottsarbeid med boka «Risikosamfunnet» i 1986. Her pekte han på at industrisamfunnet med alle sine teknologiske fremskritt har skapt mange nye farer: Miljøforurensing, resistente bakterier, ekstreme politiske grupper og andre diffuse trusler kommer snikende som et resultat av menneskenes levesett.

- Beck gjorde oss oppmerksom på at det ikke er mulig å regne seg frem til sikre løsninger på alle problemer. Dette er like aktuelt i dag. Tenk for eksempel på «månelandingen» på Mongstad, som rett og slett ikke lot seg løse, påpeker Atle Møen, førsteamanuensis i sosiologi ved UiB.

 

Klimakrisen tvinger frem nye tanker

- Jeg har alltid vært begeistret for Beck. Han er omstridt, men jeg mener han tar pulsen på vår tid. Han vil gi et interessant innblikk i hvilke trusler politikere, næringsliv og forskere må forholde seg til i et komplekst samfunn, og hvordan et nytt Europa kan se ut, sier Møen.

I et intervju med Morgenbladet i fjor høst uttalte Ulrich Beck at han tror klimakrisen kan redde verden, fordi den tvinger oss til å tenke nytt om politikk.

 

Kan vi kontrollere livet?

Fra UiBs egne rekker kommer postdoktor Torunn Fiskerstrand, som vil ta for seg gentesting for å forutsi risiko for sykdom. Professor i filosofi Lars Fredrik Svendsen holder innlegg om kontroll over livet.

 

Program for Christiekonferansen 25. april finner du her.