Hjem
Senter for ernæring
Nyheter

- En enorm interesse for ernæringsforskning

Ernæringsforsker Simon Dankel ved K2 mener forskning på ernæring blir mer og mer viktig. Med et nyåpnet Senter for ernæring er grunnlaget lagt for en økt felles forskningsinnsats og bedre samarbeid på feltet.

nutrition
UiB fikk sitt første tverrfaglige senter for ernæring fra 30. januar.
Foto/ill.:
colourbox.com

Hovedinnhold

Selv om det lenge har vært forsket på ernæring ved UiB, representerer åpningen av et eget Senter for ernæring et skifte for satsingen på ernæringsforskning.  

- Endelig har vi klart å samle kreftene og fått i gang en samling av forskningsmiljøene slik at vi kan få en sterkere felles innsats med bedre samarbeid, forhåpentligvis også på tvers av fakultetene.

Det sier Simon Dankel, førsteamanuensis ved Klinisk insitutt 2, som ble intervjuet av NRK Hordaland Radio i anledning åpningen av det nye senteret.

Økt fokus på forebygging

- Det er en kjempestor interesse for ernæringsforskning og det blir mer og mer viktig. Vi har jo en livsstilsepidemi verden over, så det er en kjempestor interesse for matkvalitet også. Ikke bare hvor mye vi spiser, men ulike typer mat: Om det er proteiner fra fisk eller kjøtt eller hvilke type karbohydrater eller fett vi skal spise, sier Dankel til NRK Hordaland.

Livsstilssykdommer som fedme og diabetes er noe av det forskerne ved senteret vil ha fokus på. De ønsker blant annet å finne ut hvordan slike sykdommer kan behandles ved å bedre kvaliteten på maten.  

Fordi vi spiser oss syke etterlyser Dankel et langt større fokus på kosthold i medisin.

- Vi har hatt for lite fokus på forebygging framfor behandling når sykdommen først oppstår. Derfor trenger vi å gjøre andre type tiltak i samfunnet for å redusere disse livsstilssykdommene.

Oppfordrer bergenserne til å bidra

For å utvikle gode forskningsprosjekter ønsker Dankel å skape en dialog med samfunnet. 

- Vi er kjempespente og håper å få med oss mange forskningsdeltarere fra Bergen blant annet i prosjektene, sier han.

Et av forskningsprosjektene som allerede er godt i gang med å rekruttere bergensere til ernæringsforskning er studien til stipendiat ved K1 Iselin Vildmyren. Hun forsker på hvilke helseeffekter et daglig inntak av fiskeprotein kan ha for overvektige og inaktive.

Vildmyren ble også nylig intervjuet av NRK Hordaland Radio for både å fortelle om og rekruttere deltakere til studien.

Hør radiosendingen med Iselin Vildmyren her:
https://radio.nrk.no/serie/distriktsprogram-hordaland/DKHO02001717/24-01-2017#t=45m14s

Hør radiosendingen med Simon Dankel her:
https://radio.nrk.no/serie/distriktsprogram-hordaland/DKHO02002117/30-01-2017#t=1h10m6s